BRICOLAGE - Techniques de finition

Gomme-laque - vernis naturel utilisé depuis des centaines d'années pour protéger le bois.

Primul material folosit pentru protejarea mobilierului și a instrumentelor muzicale din lemn a fost shellac. Pe lângă protecție el dădea mobilei și acel luciu cald pe care-l mai vedem acum doar la obiecte vechi. Aplicarea era laborioasă și era nevoie de mult timp si multe straturi succesive aplicate, dar se obținea o suprafață frumoasă cu luciu profund. Totuși, în ciuda frumuseții, rezistența peliculei nu era foarte buna, ceea ce a făcut ca în timp să fie înlocuit cu materiale noi, moderne, preferate pentru rezistențele crescute și rapiditatea în lucru. Ca urmare, vechile tehnici de aplicare s-au pierdut, fiind tot mai puțini cei care mai știu cum se proteja lemnul în trecut. Cred însă că shellac-ul reprezintă o parte importanta a finisării lemnului și de aceea vreau să vă spun mai multe despre el.

shellac
source photo : jensploesserguitars.com.au

Shellac-ul a fost primul material folosit pentru acoperirea mobilei și a instrumentelor muzicale cu coarde. Se pare că cei care l-au folosit primii au fost venețienii, în secolul 16. În acea vreme a apărut o îndeletnicire nouă, cea de vopsitor de mobilă. Vopsitorul nu era nici pictor, nici fabricant de mobilă. El se ocupa numai de lăcuirea mobilei cu shellac printr-o tehnică cunoscută astăzi sub numele de french polish.

În secolul 18 finisarea cu shellac era mult folosita în Anglia epocii victoriene pentru acoperirea mobilei făcute cu lemnul scump adus din colonii. Perioada de glorie a durat până în secolul 19, când au apărut finisările cu ulei și ceară. Totuși, mobila scumpă continua să fie făcută cu shellac. La începutul secolului 20 (1920-1930) a fost însă aproape total înlocuit cu lacul nitrocelulozic, foarte asemănător ca aspect, care însă putea fi aplicat prin pulverizare și se putea lustrui cu ușurință.

shellac
source photo : sutclifferestauration.com

Shellac-ul este o rășină secretată de femela unui gândac numit lac (Keria Lacca) ce traiește pe copacii din pădurile din India și Tailanda. Gândacul se hrănește cu seva copacului și depune pe crengile lui rășina, făcându-și un tunel.

shellac
source de la photo : woodfloorbusiness.com

Culoarea rășinii este diferită în funcție de tipul copacului și de perioada anului în care este secretată. Poate varia de la galben pai la brun închis, trecând prin portocaliu, roșu sau brun deschis. Ca o curiozitate, se spune că este nevoie de 100.000 pana la 300.000 de insecte pentru a face un kg de lac.

shellac
source de la photo : instructables.com

Când rășina este adunată de pe ramuri sunt luate și bucăți de coajă și chiar insecte. Totul este pus într-un tub de pânză asemănător unui ciorap și încălzit. Rășina se topește și se scurge, resturile rămânând în ciorap. Lichidul este apoi turnat în pelicula subțire și lăsat să se întărească. La final stratul subțire se sparge obținându-se fulgii de shellac.

shellac
source photo : tradekeyindia.com

Mai există și varianta de „nasturi” de shellac, dar este vorba numai de modul cum a fost turnată rășina.

shellac
source de la photo : antiquesales.com.au

Lacul se obține prin dizolvarea rășinei în alcool industrial (spirt denaturat). Lacul preparat nu rezistă foarte mult timp, de aceea shellac-ul se comercializează sub formă solidă. Daca este preparat este bine să fie ținut la rece pentru că temperatura ridicată îi accelerează deteriorarea. Dacă lacul preparat a stat mai multa vreme este bine să se verifice înainte de a fi folosit. Se toarnă câteva picături și dacă se întăresc imediat lacul este bun. Dacă rămân lipicioase nu mai poate fi folosit.  Când hotărâți să cumpărați lac gata preparat verificați întotdeauna data fabricării și garanția. Acestea trebuie să fie trecute pe etichetă. Dacă nu sunt, nu cumpărați produsul.

shellac
source de la photo : popularwoodworking.com

Lacul conține în mod natural 3-5% ceară provenită de la insectă. Există și varianta fără ceară, purificată (deparafinată), pentru finisările care implică acoperirea shellac-ului cu alt strat de lac de altă natură sau când straturile aplicate sunt mai groase. Dacă finisarea se face numai cu shellac poate fi folosit cel nepurificat. Varianta cu ceară devine albicioasă în momentul în care se dizolvă în alcool, dar la uscare redevine transparentă.

Rașina secretată de Keria Lacca nu este folosită numai la obținerea lacului pentru mobilă. În industria alimentară se folosește pentru a da luciu bomboanelor sau altor alimente, iar în combinație cu ceara, pentru a proteja fructele transportate pe distanțe lungi (citricele). În trecut a fost folosit pentru izolarea firele electrice împotriva umezelii sau pentru obținerea plăcilor de gramofon și patefon, fiind înlocuit o dată cu apariția vinilului.

shellac
source de la photo : afsutir.com

Shellac-ul protejează lemnul, blochează tanini și mirosul în interior, este rezistent la radiația UV și nu se închide la culoare în timp, așa cum fac alte lacuri. Când se usucă are un luciu înalt natural, iar pentru a-l mătui se adaugă silice. Suprafața lăcuita este sensibilă la apa și alcool, devenind albicioasă și este puțin rezistentă la temperaturi ridicate, înmuindu-se dacă este pusă pe ea o cană cu lichid fierbinte. Defectele se repară însă foarte ușor, aplicând pur și simplu lac în zona deteriorată. Lacul adăugat se integrează perfect iar defectul dispare.

Metoda de aplicare a shellac-ului se numește french polish. Ea constă în aplicarea succesivă de straturi multe și subțiri de lac prin mișcări continue și circulare. Cum sunt multe de spus despre metodă voi continua cu descrierea în amănunt a modului cum se obține acel luciu unic.

shellac
source de la photo : jeanmarcfray.com

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

6 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Bonsoir !
    J'aimerais acheter de la gomme laque :))), mais je ne sais pas où je peux l'acheter.
    Si vous avez la bonne volonté de m'aider, merci du fond du cœur.
    Une soirée merveilleuse !

    • Bonsoir.
      Vous pouvez acheter sur le net, il y a plusieurs sociétés qui vendent. Cherchez "sellac flakes" ou "serlac flakes".
      Tous nos vœux de réussite.

  • Bonjour ! Je veux peindre un violon. Mais je ne veux pas ce brillant, que dois-je faire ? Faut-il traiter le bois avant de le peindre ? Je vous remercie de votre attention.

    • Bonjour !
      Si vous peignez avec de la gomme-laque, il n'est pas nécessaire de la polir. Si vous utilisez du vernis nitrocellulosique ou d'autres types de vernis (le nitro est plus adapté aux violons), utilisez un vernis peu brillant. En fonction de la brillance, il existe des vernis très mats (0-10 brillance), mats (15-35 brillance), semi-mats (40-60 brillance), brillants (65-90 brillance) et très brillants ou brillants miroir (>90 brillance).
      Avant le vernissage, le bois doit être poncé (dernier grain 180-220) et poncé à l'eau (uniquement si vous souhaitez le teinter). Si le bois est tannique (acajou), utilisez un isolant comme première couche. L'isolant doit être appliqué en couche fine afin de ne pas former de film. Si vous utilisez de la gomme laque, il n'est pas nécessaire d'utiliser un isolant. La gomme-laque isole très bien et est également utilisée pour bloquer la résine dans les nœuds.
      Tous nos vœux de réussite !

  • Bonsoir à tous ! Je voudrais que vous m'aidiez et que vous me disiez de quelles résines j'ai besoin pour obtenir la laque avec laquelle on vernit les instruments de musique, et comment la préparer. Je vous remercie.

    • Bonjour !
      Les instruments de musique sont finis de différentes manières. Si vous faites référence à la finition à la gomme-laque, généralement utilisée pour les violons ou les guitares classiques, vous trouverez la méthode et la recette de fabrication du vernis dans le lien ci-dessous. Les paillettes de gomme-laque se trouvent dans les magasins de vernis et de peintures, dans les ateliers de peinture des artistes ou sur le net.
      Dans les usines, les méthodes de finition des outils sont plus modernes. Pour les violons, le vernis nitrocellulosique est généralement utilisé car il est plus élastique et moins rigide. Pour les guitares, on utilise des vernis polyuréthanes ou à base d'eau. Parfois, pour les guitares très brillantes, on utilise un vernis polyester. Cependant, en raison des dangers et des risques (des explosions peuvent se produire si l'accélérateur entre en contact direct avec le catalyseur), il est de moins en moins utilisé.
      Tous nos vœux de réussite !
      https://revistadinlemn.ro/2017/08/18/french-polish-metoda-clasica-de-aplicare-a-shellac-ului/

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais