Finition bricolage

Un moyen simple et pratique de faire vieillir le bois

Un gard îmbătrânit de vreme mi-a adus în minte o veche metodă de a obține acea culoare gri specifică lemnului care a stat afară. Eram la o fabrică de mobilă când am văzut gardul și nu m-am putut abține să nu-l fotografiez. Mi s-a părut tare frumos tocmai datorită farmecului adăugat de trecerea timpului, de ploile, vânturile și zăpezile care l-au bătut de-a lungul vremii. Lemnul îmbătrânit are un plus de valoare și de aceea există metode prin care se încearcă „îmbătrânirea” lemnului în mod artificial.

bois vieilli
source photo : revistadinlemn

Metoda prin care putem îmbătrâni lemnul este, așa cum am spus deja, simplă și la îndemână. Cred că am mai amintit-o odată, dar fără a dezvolta subiectul. Este vorba despre tratarea lemnului cu o soluție obținută din oțet și lână de oțel. Cu această soluție poate fi tratat orice fel de lemn. Esențele mai taninoase și mai închise la culoare, cum sunt stejarul, salcâmul sau cedrul, capătă culoarea gri specifică îmbătrânirii fără a avea nevoie de altceva. Oxidarea lemnului, căci despre ea este vorba, are loc în urma reacției dintre soluție și taninuri.

Pentru lemn deschis la culoare și lipsit de taninuri, cum sunt pinul, sapin, épicéa, reacția trebuie ajutată. Cea mai bună sursă de taninuri este ceaiul negru, cel la pliculețe, pe care dacă nu-l aveți în casă cu siguranță îl puteți găsi cu foarte mare ușurință.

Înainte de a începe descrierea metodei vreau să vă amintesc că un alt efect al îmbătrânirii lemnului este structurarea lui, evidențierea lemnului târziu, mult mai dur și mai rezistent decât cel timpuriu, care se macină mai repede. Această structurare poate fi făcută și artificial cu ajutorul periilor de sârmă sau prin sablage. Cum sablarea necesită echipament special este mai greu de realizat acasă. Cu periile însă lucrurile se rezolvă, chiar dacă implică mai multă muncă fizică.

bois vieilli
photo source:pneumaticaddict.com

Pot fi folosite perii de sârmă obișnuite, manuale, sau perii rotative care se montează pe bormașină. Este bine ca firele de sârmă să nu fie foarte subțiri pentru a nu zgâria lemnul și a-i da un aspect fals, dar nici foarte groase. După periere lemnul se șlefuiește cu bureți abrazivi pentru a îndepărta fibra ruptă și a da acel aspect de tocire naturală.

bois vieilli
source de la photo : lowes.com

Dar să revenim la soluția de oțet. Se recomandă folosirea lânii de oțel pentru că are firul subțire și este atacat mai repede de oțet, dar se pot folosi fără probleme și bureți de vase din aceia metalici.

bois vieilli
source de la photo : donovanbros.com

Buretele este pus într-un borcan de sticlă de 400 ml și se toarnă peste el oțet alb din vin de 9 grade (poate fi folosit și oțet de mere). Se pune capacul și se lasă min. 24 ore. Soluția poate fi folosită și mai repede, dar este slabă și colorarea este discretă. Dacă este lăsat mai mult timp se obțin soluții mai puternice care colorează lemnul mai intens. După cele 24 de ore buretele se scoate din soluție care poate fi păstrată cu capacul pus, fiind folosită atunci când este nevoie.

bois vieilli
source de la photo : cottagelife.com

Soluția se aplică pe lemn, structurat sau nu, cu ajutorul unei pensule. Dacă lemnul este taninos se aplică și se lasă să se usuce. După uscare lemnul va căpăta o culoare gri albăstruie. Dacă uscarea are loc la soare schimbarea este și mai evidentă. Daca se dorește o culoare mai închisă se repetă operația.

bois vieilli
source de la photo : cottagelife.com

În cazul lemnului deschis la culoare și fără taninuri se face mai întâi ceaiul. Într-un pahar obișnuit se pune apă caldă și 2 pliculețe de ceai negru. Se lasă 20-30 min, după care se aplică cu pensula pe lemn. Se lasă să se usuce după care se aplică, tot cu pensula, soluția de oțet. După uscare va apărea acea culoare gri cenușiu, specifică lemnului neprotejat care stă la exterior. Operațiunea poate fi repetată dacă se dorește o culoare mai închisă.

bois vieilli
source de la photo : adamstillife.com

Mirosul de oțet va persista și după uscare și poate fi îndepărtat prin ștergere cu o cârpă udă. Practic, lemnul poate fi spălat. După spălare și uscare, efectul poate fi protejat cu lac, ceară sau ulei, sau poate fi aplicat un strat de vopsea. Pentru un efect de învechire vopseaua trebuie îndepărtată parțial. Dacă lemnul este structurat vopseaua poate fi îndepărtată înainte de uscare, cu ajutorul unui șpaclu.

bois vieilli
source de la photo : huntandhost.com

Dacă suprafața este dreaptă, după uscare se șlefuiește în așa fel încât vopseaua să fie îndepărtată în unele locuri și să apară la suprafață culoarea gri. Această metodă se numește distressed și este tratată pe larg ici.

bois vieilli
source photo : dogmainrecords.info

La final efectul se protejează cu lac, huile ou cire. Pentru un aspect cât mai natural recomand ceara. Dacă veți folosi o ceară colorată (nuc închis) pe lângă protecție veți da și o patină suprafeței.

Lemnul îmbătrânit astfel este foarte credibil. Metoda se aplică numai pe lemn curat. Dacă vreți să învechiți astfel o piesă de mobilier ea trebuie mai întăi curățată. După îndepărtarea totală a straturilor de finisaj metoda poate fi aplicată fără probleme.

bois vieilli
source photo : dogmainrecord.info.com

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

7 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais