Finition bricolage - Techniques de finition

Quels vernis utiliser pour la protection du bois, professionnel ou bricoleur ?

Din când în când intru pe grupurile de profil pentru a vedea subiectele noi pe care membrii le postează, dar și problemele pe care le întâmpină și sfaturile pe care le primesc. Cu toate că îmi place tot ceea ce înseamnă lemn, urmăresc cu mai multă atenție postările legate de finisare. Este domeniul în care m-am specializat cu mulți ani în urmă și pentru care am și acum o mare pasiune. În grupuri sunt întotdeauna și începători care apelează la cunoștințele „veteranilor” întrebând ce lac pentru lemn să folosească, ce bois de lazura este cea mai rezistentă sau care vopsea pentru lemn ar fi cea mai potrivită pentru micul lui proiect. Din recomandări îmi dau seama că sunt mulți atașați, pe bună dreptate, de branduri profesionale bune, pe care le recomandă cu căldură. Le înțeleg entuziasmul, însă, rezultatul final nu depinde numai de calitatea materialelor. Ani de zile am spus celor cu care lucram că materialele sunt foarte bune, dar nu pot face minuni. Și am să vă spun de ce.

Când se folosesc materiale de finisare profesionale și de ce uneori este mai  bine să apelăm la magazinele de bricolaj

Pe piața de lacuri și vopsele pentru lemn există două grupe mari de produse, cele industriale și cele DIY. Primele sunt vândute de producători sau de distribuitori ai acestora, pe celelalte le găsiți în magazinele de bricolaj. Produsele industriale sunt vândute, de cele mai multe ori, în urma unei vizite făcute de agent la atelier sau fabrică, pe când pe celelalte le cumperi singur din magazin și încerci să afli cât mai multe despre produs și modul de utilizare de la reprezentanții magazinului sau de pe etichetă.

vernis pour bois
source de la photo : youtube.com
Matériel professionnel

Lacurile și vopselele profesionale sunt făcute pentru a fi aplicate în anumite condiții și cu anumite dispozitive (pistol, mașină de turnat, valț). În fișele tehnice, pe care ar trebui sa le primiți împreună cu primul transport, este descris produsul, dar si conditiile ce trebuie îndeplinite pentru a obține cel mai bun rezultat.

Sunt menționate temperatura în zona de lucru, cu ce trebuie aplicat, cât trebuie diluat, cum se face șlefuirea, ce grosime trebuie să aibă stratul de lac si multe alte informații. Mereu veți gasi la final o notiță care spune că uneori rezultatul poate fi alterat de factori ce țin direct de locul unde se face finisarea.

Se poate întâmpla ca, același produs, aplicat la temperatură prea scăzută sau prea ridicatăavec un pistol cu duza prea mare sau prea mică sau într-un spațiu cu beaucoup de poussière să nu mai arate la fel ca unul aplicat conform fișei. De la produsele industriale se așteaptă mai mult decât de la cele DIY și de aceea în compoziția lor intră uneori materiale care le cresc sensibilitatea. De asemenea, ele fac parte din sisteme, din tehnologii se recomandă aplicarea anumitor grunduri sub lac sau un anumit fel de hărtie de șlefuit. Nu pot fi folosite oricum și la final să se obțină rezultate perfecte. Sunt convinsă că cei care recomandă produsele le aplică conform indicațiilor primite de la un tehnician al firmei, ceea ce face ca rezultatele să fie foarte bune.

vernis pour bois
source de la photo : canadianwoodworking.com
Produits de bricolage

Când faci pentru prima dată un scaun sau o masă din lemn și vrei să o lăcuiești mă îndoiesc că poți respecta condițiile din fișa tehnică a unui produs profesional. Nu vei primi nici asistența unui tehnician al firmei decât dacă acesta îți este prieten. Așa că cel mai bine este să te îndrepți spre produsele DIY.

Aceste produse sunt special formulate pentru a fi aplicate acasă, cu pensula, trafaletul sau chiar cu cârpa, în condiții mai puțin stricte decât cele din fabrică. Rezultatul nu va fi perfect, dar acceptabil pentru un proiect personal. Nu va fi nevoie de șlefuiri între straturi pentru a avea aderență, nici de atmosferă lipsită de praf pentru un luciu decent. Nu va trebui să cumperi 2-3 tipuri de produse pe care să le aplici succesiv, ci un singur produs vă va livra rezultatul dorit.

Și în gama DIY sunt multe branduri de valoare cu care se pot obține finisări de foarte bună calitatea. Mulți dintre producătorii de materiale industriale de finisare au și divizii speciale pentru produsele de bricolaj, tocmai pentru a oferi produse de calitate și celor care lucrează acasă proiecte personale.

Dacă după câteva astfel de proiecte vă gândiți să treceți la nivelul următor atunci apelați la produsele profesionale. Până atunci însă este bine să le evitați pentru că este posibil să nu obțineți rezultatul dorit și să pierdeți încrederea într-un brand bun numai pentru că nu aveți posibilitatea să-i urmați recomandările.

vernis pour bois
source de la photo : thisoldhouse.com
Lacul nitrocelulozic este cel mai vechi și mai versatil lac, dar nu poate fi recomandat pentru orice lucrare. Are și limite!

Un alt material pe care l-am văzut recomandat de multe ori, indiferent de utilizarea ulterioară a obiectului finisat, este lacul nitrocelulozic. Este considerat un fel de panaceu universal. L-am văzut recomandat și pentru garduri sau alte amenajări la exterior.

Lacul nitrocelulozic este unul dintre cele mai vechi și mai versatile lacuri, dar nu poate fi folosit întotdeauna și in niciun caz pentru finisările la exterior. Într-adevăr, în trecut exista numai acest fel de lac, dar la exterior nu se folosea lac, ci ulei.

Dacă se dorește o rezistență bună a mobilierului la umiditate, la zgâriere sau șocuri mecanice nu lacul nitro este cel cu care se obțin. Un mobilier de baie sau bucătărie finisat cu lac nitrocelulozic și pe care apa picură sau băltește chiar, în timp se scorojește.

Pentru astfel de condiții sunt recomandate lacurile cu întărire, catalizate – poliuretanice, acrilice, poliesterice. Sunt lacuri mult mai rezistente. Dar și în acest caz trebui respectate instrucțiunile de aplicare pentru a obține rezultatul dorit. Așa că, dacă ați făcut pentru prima dată o masă și vreți să o lăcuiți, nu vă gândi,i în primul rând la un lac poliuretanic. S-ar putea mai mult să vă creați probleme. Apelați la un produs de bricolaj care va proteja suficient masa. Cu timpul veți învăța și cum pot fi remediate problemele ce pot apărea.

vernis pour bois
source photo : finishing.tips
În concluzie:
  • Apelați la produsele DIY dacă sunteți doar un pasionat de lemn care a făcut pentru prima dată un obiect ce trebuie protejat.
  • Citiți întotdeauna eticheta pentru a vedea recomandările. Dacă aveți nevoie de un produs pentru exterior căutați această specificație. Dacă nu este trecută – nu-l luați.
  • Nu vă așteptați să obțineți rezultate extraordinare doar pentru că folosiți un produs al unui brand renumit. La finisarea lemnului, la fel de importante sunt condițiile de lucru și tehnologia.
  • Dacă sunteți un profesionist, dar nu ați mai lucrat niciodată cu un anumit produs, nu mizați pe experiență. Întrebați furnizorul despre condițiile și tehnologia de aplicare. Tipurile de lac pot fi foarte diferite si rezultatele la fel.
  • Nu folosiți lacul nitrocelulozic pentru orice fel de finisare. Este un lac cu multe calități, dar în niciun caz universal.

Bonne chance !

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

5 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

    • DIY = do it yourself
      Terme utilisé pour les magasins de bricolage.
      Les vernis de bricolage sont ceux que l'on achète dans ces magasins pour les projets que l'on a à la maison : peindre un meuble, une clôture, un patio, etc.
      Tous nos vœux de réussite !

  • Bonjour.

    J'ai lu plusieurs articles relatifs à la finition du bois, mais j'ai encore quelques questions et je vous serais très reconnaissant si vous pouviez m'aider à y répondre.

    1) Pour la réalisation d'une gloriette en pin, avez-vous un article déjà écrit dans lequel vous présentez toutes les étapes nécessaires à sa finition ? Ponçage blanc, apprêt (si applicable), ponçage à nouveau, application d'huile de lin ou peut être de la laque c'est mieux. J'ai cherché dans les articles déjà postés, j'ai trouvé des suggestions pour traiter le bois extérieur, mais il me semble avoir vu plus de choses pour le bois dur.

    1.1) Toujours en ce qui concerne le placage, recommandez-vous de poncer le bois usagé, ou un simple ponçage à 80-120 suffit-il ? Je sais que les résultats sont différents, puisqu'il s'agit de procédés mécaniques différents, mais je suis curieux de savoir quelle option est recommandée pour conserver un aspect authentique.

    2) Que recommandez-vous pour traiter l'OSB à l'extérieur ? Il s'agit d'une petite cabane à outils, il n'est donc pas question de la recouvrir de polystyrène et de l'enduire comme un mur normal. J'ai cru comprendre que la peinture s'écaillerait avec le temps. Dois-je comprendre qu'ici aussi l'huile de lin ou la laque seraient plus recommandées ?

    Merci d'avance !

    • Bonjour.
      1. Nous n'en avons pas pour un patio en pin, mais la finition n'est pas très différente du bois dur. Le bois de résineux (épicéa, c'est celui que l'on trouve le plus souvent chez nous) est très utilisé pour l'extérieur et les résistances sont bonnes. Il doit être poncé plus soigneusement car il est plus "suédé" que les bois durs - chêne, acacia. Le ponçage doit être effectué avec un minimum de 150, voire 180 pour obtenir des surfaces lisses. En général, les vernis extérieurs peuvent également être appliqués couche par couche. Dans ce cas, aucun apprêt n'est nécessaire. Pour obtenir une surface lisse, poncez entre les couches avec du papier 280 ou 320 ou des éponges abrasives fines. Si l'étiquette ou le vendeur recommande l'application préalable d'un apprêt, appliquez 2 couches d'apprêt et une couche de vernis.
      L'huile siccative protège bien contre l'humidité, mais pas contre les rayons UV. Pour cette protection, elle doit contenir une quantité de pigments. L'huile contient des pigments et est donc plus résistante que l'huile ordinaire.
      1.1 Je recommande le ponçage car le bois a besoin d'absorber à l'intérieur et il le fait mieux quand le bois est "rayé", il y a plusieurs têtes de fibres qui absorbent les substances protectrices (ilei, imprégnant).
      2. Vous pouvez le protéger en le peignant avec une peinture résistante pour l'extérieur (peinture à l'huile). Le problème de l'écaillage est que la peinture absorbe plus fortement et ne peut pas "coller" au bois. Essayez de poncer légèrement avant d'appliquer la peinture. Mais avec l'OSB, le problème se situe au niveau des zones de coupe sur les bords. C'est là qu'il commence à absorber et à gonfler. Ces zones doivent être protégées le mieux possible de l'humidité.
      J'espère que cela vous a été utile.
      Tous nos vœux de réussite !

      N'oubliez pas de vous abonner à la version imprimée de Wood Magazine ! Pour seulement 58 lei/an, vous pouvez vous informer sur l'actualité du secteur, découvrir des idées d'artisanat ou des secrets de fabrication. Nous vous rappelons que le contenu du magazine imprimé est différent de celui du site web. Détails dans le lien ci-dessous. 
      Merci de votre attention !
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

S'abonner à la lettre d'information

fr_FRFrançais