Application de l'adhésif - Idées d'artisanat

5 types d'adhésifs pour les projets de bricolage

Nu ești tâmplar, dar îți face plăcere să mai repari câte ceva prin casă, să faci mici proiecte de bricolaj? Dacă da, sigur știi că pentru toate astea ai nevoie și de adezivi. Sunt convinsă că ți-ai dori un adeziv simplu de folosit, potrivit pentru lemn, dar și pentru celelalte materiale pe care este posibil să le folosești: hârtie, plastic, metal, textile, sfoară. Când ajungi în magazinele de bricolaj descoperi însă că există mai multe tipuri de adezivi. Te uiți pe etichete si vezi că sunt adezivi pe bază de apă sau pe bază de solvent, monocomponenți sau bicomponenți, cu lipire instantanee sau lenți, adezivi speciali pentru temperaturi scăzute sau adezivi cu elasticitate ridicată. Cum știi pe care să-l iei, care este cel potrivit pentru ce ai de făcut?

Vi se pare cunoscută povestea? Dacă ați trăit-o și tot nu v-ați lămurit sau aveți în plan ceva proiecte personale, sugestiile și explicatiile de mai jos privind cele mai folosite tipuri de adezivi pentru bricolaj s-ar putea să vă fie de folos.

types d'adhésifs
source photo : popularwoodworkingmagazin.com
1. Adhésifs de type Aracet (acétate de polyvinyle PVA)

Sunt adezivii specifici lemnului și cei mai folosiți adezivi de bricolaj. Sunt ieftini și foarte potriviți pentru lipirea obiectelor folosite la interior. Au proprietăți adezive foarte bune, nu sunt toxici, sunt pe bază de apă și se pot curăță ușor, tot cu apă. Pot fi folosiți pentru  repararea furnirelor dezlipite, a sertarelor descleiate, fixarea picioarelor scaunele care se mișcă și scârțâie sau pentru a lipi bucăți de lemn între ele.

I se spune „tip aracet” pentru că aracet este de fapt un brand românesc de adeziv care se fabrica în trecut. Cum substanța și modul în care acționează sunt în linii mari aceleași se menționează de multe ori pe etichetă „tip aracet” pentru a le fi simplu celor obișnuiți cu acest tip de adeziv.

Adezivul poate fi aplicat cu un trafalet mic, veți controla mai bine cantitatea depusă. După aplicare părțile care se lipesc trebuie prinse cu cleme pentru că adezivul are nevoie de un timp de reactie. Este bine de știut că temperatură accelerează reacția și reduce timpul de încleiere. După aplicare, adezivul în exces se șterge imediat cu cârpa pentru că după întărire este mai greu de îndepărtat și probabil că veți avea nevoie de un șpaclu.

Adezivul este folosit mai mult pentru obiecte folosite la interior. Dacă vreți să-l folosiți pentru un obiect ce va sta afară căutați variante de aracet rezistent la umiditate și la variații mari de temperatură. Pe etichetă trebuie sa fie menționat ca este pentru exterior sau că este în classe D3 ou D4 de rezistență la umiditate.

les types d'adhésifs

2. Adezivi „Super Glue” (pe bază de cianacrilați)

Am folosit ghilimelele pentru că Super Glue este o marcă de adeziv care a devenit sinonimă cu adezivul care lipește orice foarte repede. Acest tip de adezivi – cianacrilații – lipesc și suprafețe foarte dure între ele, iar timpul de reacție este foarte scurt. Sunt cea mai potrivită alegere pentru reparații simple și rapide sau pentru lipirea pieselor mici. După uscare rezultă o lipitură foarte puternică.

Când se lucrează cu astfel de adezivi trebuie purtate mănuși pentru că adezivul poate lipi chiar și degetele între ele. Reacționează repede și este foarte greu de îndepărtat de pe suprafața mâinilor. Nu este solubil în apă.

3. Adhésifs époxy

Sunt adezivi bicomponenți, de tip A+B, care reacționează după amestecarea celor 2 componente. Reacția este destul de lentă, iar părțile care se lipesc trebuie ținute împreuna (prinse cu cleme) până la finalul reacției. La final se obține o lipitură foarte rezistentă în timp. Există variante care pot fi folosite doar pentru lipiri la interior și variante care se folosesc și pentru lipiri la exterior.

Rășinile epoxidice folosite pentru diverse proiecte spectaculoase au proprietăți adezive, dar nu sunt recomandate pentru a fi folosite ca adezivi.

4. Adhésifs en polyuréthane

Sunt cei mai rezistenți, mai durabili și mai puternici adezivi pentru lemn. Sunt foarte versatili și pot fi folosiți pentru lipirea mai multor tipuri de materiale: lemn, sticlă, metal, ceramică, spumă poliuretanică, textile, plastic, piatră. Rezistă foarte bine la umiditate fiind foarte potriviti pentru utilizare atât la interior în locuri cu umiditatea ridicată (baie, bucătărie), cât și la exterior (clôtures, tables d'extérieur, pergolas). Se folosesc la lipirea lemnului masiv, dar și a derivatelor din lemn.

În cazul adezivilor poliuretanici fără întăritor – monocomponenți – este nevoie de umiditate pentru a reacționa și a rezulta o lipitură foarte bună. Umiditatea o ia de obicei din obiectele ce se lipesc, dar pentru că nu este suficientă este bine ca, înainte de lipire, părțile ce vin în contact să fie umezite. Dacă din greșeală adezivul a ajuns și în alte zone si trebuie curățat, folosiți solvent nu apă. Incercați să-l îndepărtați cât încă este umed, după ce se întărește va fi foarte greu. După uscare îndepărtarea lui se poate face numai prin șlefuire.

les types d'adhésifs
source de la photo : toolstation.com
5. Adhésifs thermofusibles

Sunt cei mai folosiți les adhésifs des tutoriels. Spre deosebire de ceilalți adezivi, pentru aplicarea lor aveți nevoie de un pistol de lipit. Adezivul este practic o tijă de plastic, transparenta sau opacă, de diverse culori, care este topită de temperatura foarte mare din vârful pistolului. Plasticul lichid se aplică ușor pentru că nu curge continuu ci numai atunci când este activată încălzirea. Prin răcire adezivul se întărește din nou prinzând și obiectele ce trebuie lipite.

Este foarte potrivit pentru muchii înguste, puncte fixe de lipire, locuri greu accesibile, lipirea obiectelor multe și mici (flori, steluțe, fundițe, nasturi, mărgele). Lipește și lemnul, dar este mai potrivit pentru textile, ceramică, materiale organice, hârtie.

Folosirea unui astfel de sistem implică temperaturi mari în vârful pistolului pentru a fluidiza adezivul. De aceea trebuie manevrat cu grijă și este recomandabil să se poarte mănuși de protecție rezistente la temperaturi ridicate.

les types d'adhésifs
source de la photo : rokler.com
Accessoires nécessaires

Dacă sunteți hotărât să reparați vreo piesă de mobilier sau vă pregătiți pentru un proiect personal, adezivul nu este singurul material de care aveți nevoie. Pentru buna desfășurare a procesului și un rezultat cât mai bun nu uitați că mai aveți nevoie și de:

  • cleme de prindere – necesare când nu se folosc adezivi cu reacție imediată și părtile trebuie ținute în contact până la încheierea reacției și uscarea adezivului. În astfel de cazuri o clemă nu este suficientă. Trebuie să vă asigurați că piesa este lipită cât mai strâns și egal pe toată suprafața. Cumparați cleme de mai multe feluri și mai multe dimensiuni. Dacă veți întreba un tâmplar veți afla că ele nu sunt niciodată suficiente.
  • trafalet, pensule înguste, racletă sau alte dispozitive pentru aplicare;
  • daltă ascuțită sau un șpaclu ascuțit pentru îndepărtarea adezivului uscat ieșit în exterior;
  • hârtie de șlefuit grosieră și medie pentru îndepartarea urmelor de adeziv și netezirea lemnului
  • sticle pulverizatoare cu diluant universal pentru îndepărtarea urmelor de adeziv insolubil în apă;
  • mănuși.

Sper ca informațiile să vă fie de folos. Succes!

Tags

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

4 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Bonjour,

    Mme Mihaela Radu, la soussignée, est passionnée par le bois, en particulier par la restauration de meubles.
    J'apprécie vos articles qui vont droit au but, sont bien structurés, clairs et couvrent brièvement la quasi-totalité de la question dans le contexte du sujet choisi.
    Je n'ai pas vérifié si vous aviez écrit sur le nettoyage des meubles et autres objets (portes, fenêtres, outils, etc.) en vue de leur remise en état après des réparations/interventions.
    C'est pourquoi je vous propose un sujet, proche de votre formation en chimie, sur les DECAPANTS/ METHODES DE NETTOYAGE DES VERNIS, LAQUES APPLIQUEES SUR DES SURFACES "MOBILES" EN BOIS.
    Je m'intéresse aux types de décapants, bien sûr pour les peintures, les vernis, etc.

    Je vous prie d'agréer, Madame, Monsieur, l'expression de mes salutations distinguées,
    arh. Victor Moraru

  • Bonjour. Je souhaite poser un lambris en pvc dans ma cuisine. Pour cela, je dois monter plusieurs lattes de bois sur du béton et percer une centaine de trous avec une perceuse (combien de voisins vont me jurer ?). Quelle colle pourrais-je utiliser pour coller le bois sur le béton ?

    • Bonjour.
      Je pense qu'il vaut mieux éviter de dire des gros mots aux voisins. 🙂 Vous pouvez utiliser tous les types de colles présentés dans l'article, y compris l'aracet, pour coller du bois sur du béton, car le béton est un matériau poreux. Les marches en bois sont souvent collées avec de la colle sur des escaliers en béton. Je recommande l'utilisation d'une colle polyuréthane. Il s'agit d'une colle qui colle le bois au béton et qui résiste à l'humidité, si le béton a retenu l'humidité.
      Tous nos vœux de réussite !

      N'oubliez pas de vous abonner à la version imprimée de Wood Magazine ! Pour seulement 58 lei/an, vous pouvez vous informer sur l'actualité du secteur, découvrir des idées d'artisanat ou des secrets de fabrication. Nous vous rappelons que le contenu du magazine imprimé est différent de celui du site web. Détails dans le lien ci-dessous.
      Merci de votre attention !
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais