Producătorii români fac maisons en bois în toată lumea și sunt foarte apreciați. Oamenii ajung să-i caute pentru că au văzut casele făcute de ei sau pentru că au auzit de priceperea lor de a face case exact pe gustul lor. Este și cazul casei din Arbonne-la-Foret, construită la marginea unei păduri la 70 km de Paris. Proprietarii au dorit-o în armonie cu natura, cu spiritul locului, cu oamenii, cu caii. Casa visurilor lor a fost făcută de Litarh, constructorul de case din pereti prefabricati, iar proprietarii, Megan și Gregory, au fost foarte mulțumiți.
Întâlnirea
Gregory și Vlad Liteanu s-au întâlnit prin intermediul unei cunoștințe comune. Gregory știa că proiectul casei lor nu era simplu și că aveau nevoie de un constructor priceput. Așa l-a cunoscut pe Vlad cu care s-a înțeles perfect încă de la început și au devenit prieteni.
Megan și Gregory i-au prezentat lui Vlad planul spunându-i ca-și doresc o casă care să se integreze perfect în acel colț de pădure. Că vor să folosească pe cât posibil, cât mai multe materiale naturale, iar grajdurile cailor să fie asemănătoare casei, atât estetic cât și din punct de vedere al materialelor folosite.
Au stabilit toate condițiile și amănuntele construcției, materialele pe care le vor folosi, după care Vlad s-a întors acasă pentru a începe partea de construcție care se face în fabrică.
Producția din fabrică
După cum v-am spus și ici, casele din pereți prefabricați se construiesc în mare parte în fabrică, pe șantier fiind făcută numai asamblarea părților componente (pereților). În acest caz lucrurile au stat puțin altfel.
Era în 2012 și fabrica nu avea toate dotările pe care le are maintenant. Nu exista masa fluture care permite obținerea pereților cu toate straturile componente – OSB, izolație, rigips, lambriu – și nici podul rulant. Așa că, spre deosebire de cum se desfășoară lucrurile acum, munca în fabrică a durat mai puțin, iar cea de pe șantier mai mult, marea majoritate a lucrărilor făcându-se în Franța.
Soluția aleasă, cu izolație din plăci de fibră de lemn, avea nevoie de foarte multă precizie și nu putea fi obținută fără utilaje performante. Atunci când sunt făcuți pereții, materialele sunt puse unele peste altele după care masa fluture le ține împreună foarte strânse, împiedicând mișcarea lor. Este un utilaj care permite construirea unor pereți de până la 12 m lungime, putând fi aplicat chiar și lambriul final. Podul rulant mută apoi in stative speciale pereții bine fixați, fără pericolul ca materialele componente să se miște și structura să se modifice.
Dar în 2012 erau încă la început, iar dotările fiind minime au putut face doar structura din lemn, cadrele pereților, grinzile. „Umplerea” pereților urmând să fie făcută în Franța, la locul construcției. Timpul petrecut în fabrică a fost mai scurt (1 lună), fiind nevoie de mai mult timp (3 luni) pe șantier.
Amenajări interioare speciale
La Arbonne-la-Foret au fixat cadrele pereților și grinzile și au montat celelalte straturi. La interior a fost folosită izolație de lână de lemn, iar la exterior plăci de fibră de lemn de 60 mm grosime. Pereții au fost bine ancorați și întăriți cu OSB special, fără emisii de formaldehidă. La interior au fost placați cu membrană de fermocell, un fel de rigips ecologic din fibră de celuloză recuperată.
Dintre amenajările interioare pe care Megan și Gregory și le-au dorit, două au fost mai deosebite și realizate tot de Vlad – scara de lemn care duce la etaj și calculele pentru șemineul greu de 2 tone prins de structura de lemn.
Scara pare că plutește fiind construită doar din trepte prinse în perete cu conectori speciali, fiecare treaptă având montat în dreptul ei un spot luminos.
Șemineul contrazice ideea că prezența lui într-o casă de lemn este periculoasă și că o astfel de casă nu rezistă la greutăți foarte mari prinse în structură. Montarea șemineului și faptul că funcționează de 6 ani fără probleme sunt cele mai bune dovezi.
Șemineul, împreună cu hornul, are 2 tone. A fost foarte bine izolat și asigurat împotriva focului rămânând și acum, după atât timp, punctul de atracție al livingului. Calculele de rezistență și realizarea structuri de lemn pentru a rezista greutății au fost făcute de Litarh, iar montajul de o firmă specializată în montarea șemineelor.
Écuries
Totul a fost gândit să fie unitar și de aceea și grajdurile cailor au fost realizate tot de Litarh. Nu numai că au fost făcute să semene cu casa, dar s-au folosit aceleași materiale ecologice, prietenoase cu mediul. Gregory a cerut să se folosească tot lână de lemn (un izolator natural scump) și pentru izolarea interioară a grajdurilor, din dorința lui de a integra tot acest complex în natură, de a nu agresa cu nimic pădurea în care au ales să trăiască. Singura deosebire a fost că n-au mai folosit izolație exterioară, rămânând numai lambriul. Dar asta pentru că nu mai era nevoie de încă un strat izolator, cel interior fiind suficient.
Cas a ajuns subiect într-o revistă de profil
Casa, la care s-a lucrat în total un an, partea de construcție efectivă fiind terminată în 4 luni, a ieșit atât de bine și atât de bine integrată în peisaj, încât în 2016 a ajuns subiect în revista de profil franțuzească „Construire en bois”, fiind considerată una dintre cele mai reușite case din lemn din regiunea pariziană. A fost menționat farmecul grinzilor la vedere, treptele de lemn care parcă plutesc, șemineul care domină livingul, amenajările din toată casa făcute cu lemn recuperat, parcul din jur, și bineînțeles, grajdurile.
Verdele este prezent peste tot, copacii aproape că intră în casă. Ferestrele foarte mari, generoase, lasă lumina soarelui să pătrundă din plin. Pare un mic colț de rai rezultat din colaborarea perfectă dintre un beneficiar cu dragoste și respect pentru natură și un constructor român profesionist care și-a câștigat respectul prin seriozitate. De altfel, Vlad și Gregory au rămas prieteni.
Sunt multe astfel de case construite cu profesionalism și responsabilitate, în multe colțuri din lume, dar și în România. Sunt case de tot felul, mari sau mai mici, cu etaj sau fără, pentru familii mari sau mici. Ne propunem să vă prezentăm poveștile acestor case, spuse de multe ori de proprietarii lor. Următoarea casă va fi din Arad, iar povestea ei va fi spusă de proprietar. Așa că, rămâneți cu noi, veți afla multe lucruri interesante despre cum poți să construiești casa visurilor tale.
Les photos sont la propriété de Litarh
La maison est très belle, l'article est très bien, félicitations à l'architecte et au constructeur !
Quelques commentaires :
- La laine de bois se retrouve, je crois, sous le titre d'isolant en fibres de bois, avec différents domaines d'utilisation (murs, sols, murs extérieurs, solives, etc.) et différents modes d'application (matelas souples, panneaux rigides avec ou sans écrou et virole, sacs avec des fibres de bois ou de cellulose à souffler entre les éléments structurels). Le fabricant européen le plus connu est sans doute Steico ;
- la partie avec des panneaux OSB montés à l'extérieur des murs à ossature bois est quelque peu déconseillée, car des panneaux OSB de plus de 10 mm empêcheraient la vapeur d'eau de s'échapper du mur vers l'extérieur. Dans la variante recommandée, le panneau structurel est monté à l'intérieur des murs, l'isolant souple ou à souffler est monté dans les murs, et un pare-vapeur est monté à l'extérieur (Steico Universal, Egger DHF, etc.).