Fabricare case din lemn

Un producător român le-a îndeplinit visul de a avea o casă în apropiere de Paris

Producătorii români fac case de lemn în toată lumea și sunt foarte apreciați. Oamenii ajung să-i caute pentru că au văzut casele făcute de ei sau pentru că au auzit de priceperea lor de a face case exact pe gustul lor. Este și cazul casei din Arbonne-la-Foret, construită la marginea unei păduri la 70 km de Paris. Proprietarii au dorit-o în armonie cu natura, cu spiritul locului, cu oamenii, cu caii. Casa visurilor lor a fost făcută de Litarh, constructorul de case din pereti prefabricati, iar proprietarii, Megan și Gregory, au fost foarte mulțumiți.

Întâlnirea

Gregory și Vlad Liteanu s-au întâlnit prin intermediul unei cunoștințe comune. Gregory știa că proiectul casei lor nu era simplu și că aveau nevoie de un constructor priceput. Așa l-a cunoscut pe Vlad cu care s-a înțeles perfect încă de la început și au devenit prieteni.

Megan și Gregory i-au prezentat lui Vlad planul spunându-i ca-și doresc o casă care să se integreze perfect în acel colț de pădure. Că vor să folosească pe cât posibil, cât mai multe materiale naturale, iar grajdurile cailor să fie asemănătoare casei, atât estetic cât și din punct de vedere al materialelor folosite.

Au stabilit toate condițiile și amănuntele construcției, materialele pe care le vor folosi, după care Vlad s-a întors acasă pentru a începe partea de construcție care se face în fabrică.

case din pereti prefabricati

case din pereti prefabricati

Producția din fabrică

După cum v-am spus și aici, casele din pereți prefabricați se construiesc în mare parte în fabrică, pe șantier fiind făcută numai asamblarea părților componente (pereților). În acest caz lucrurile au stat puțin altfel.

Era în 2012 și fabrica nu avea toate dotările pe care le are acum. Nu exista masa fluture care permite obținerea pereților cu toate straturile componente – OSB, izolație, rigips, lambriu – și nici podul rulant. Așa că, spre deosebire de cum se desfășoară lucrurile acum, munca în fabrică a durat mai puțin, iar cea de pe șantier mai mult, marea majoritate a lucrărilor făcându-se în Franța.

Soluția aleasă, cu izolație din plăci de fibră de lemn, avea nevoie de foarte multă precizie și nu putea fi obținută fără utilaje performante. Atunci când sunt făcuți pereții, materialele sunt puse unele peste altele după care masa fluture le ține împreună foarte strânse, împiedicând mișcarea lor. Este un utilaj care permite construirea unor pereți de până la 12 m lungime, putând fi aplicat chiar și lambriul final. Podul rulant mută apoi in stative speciale pereții bine fixați, fără pericolul ca materialele componente să se miște și structura să se modifice.

Dar în 2012 erau încă la început, iar dotările fiind minime au putut face doar structura din lemn, cadrele pereților, grinzile. „Umplerea” pereților urmând să fie făcută în Franța, la locul construcției. Timpul petrecut în fabrică a fost mai scurt (1 lună), fiind nevoie de mai mult timp (3 luni) pe șantier.

case din pereti prefabricati

case din pereti prefabricati

case din pereti prefabricati

Amenajări interioare speciale

La Arbonne-la-Foret au fixat cadrele pereților și grinzile și au montat celelalte straturi. La interior a fost folosită izolație de lână de lemn, iar la exterior plăci de fibră de lemn de 60 mm grosime. Pereții au fost bine ancorați și întăriți cu OSB special, fără emisii de formaldehidă. La interior au fost placați cu membrană de fermocell, un fel de rigips ecologic din fibră de celuloză recuperată.

Dintre amenajările interioare pe care Megan și Gregory și le-au dorit, două au fost mai deosebite și realizate tot de Vlad – scara de lemn care duce la etaj și calculele pentru șemineul greu de 2 tone prins de structura de lemn.

Scara pare că plutește fiind construită doar din trepte prinse în perete cu conectori speciali, fiecare treaptă având montat în dreptul ei un spot luminos.

case din pereti prefabricati

Șemineul contrazice ideea că prezența lui într-o casă de lemn este periculoasă și că o astfel de casă nu rezistă la greutăți foarte mari prinse în structură. Montarea șemineului și faptul că funcționează de 6 ani fără probleme sunt cele mai bune dovezi.

Șemineul, împreună cu hornul, are 2 tone. A fost foarte bine izolat și asigurat împotriva focului rămânând și acum, după atât timp, punctul de atracție al livingului. Calculele de rezistență și realizarea structuri de lemn pentru a rezista greutății au fost făcute de Litarh, iar montajul de o firmă specializată în montarea șemineelor.

case din pereti prefabricati

Grajdurile cailor

Totul a fost gândit să fie unitar și de aceea și grajdurile cailor au fost realizate tot de Litarh. Nu numai că au fost făcute să semene cu casa, dar s-au folosit aceleași materiale ecologice, prietenoase cu mediul. Gregory a cerut să se folosească tot lână de lemn (un izolator natural scump) și pentru izolarea interioară a grajdurilor, din dorința lui de a integra tot acest complex în natură, de a nu agresa cu nimic pădurea în care au ales să trăiască.  Singura deosebire a fost că n-au mai folosit izolație exterioară, rămânând numai lambriul. Dar asta pentru că nu mai era nevoie de încă un strat izolator, cel interior fiind suficient.

case din pereti prefabricati

case din pereti prefabricati

Cas a ajuns subiect într-o revistă de profil

Casa, la care s-a lucrat în total un an, partea de construcție efectivă fiind terminată în 4 luni, a ieșit atât de bine și atât de bine integrată în peisaj, încât în 2016 a ajuns subiect în revista de profil franțuzească „Construire en bois”, fiind considerată una dintre cele mai reușite case din lemn din regiunea pariziană. A fost menționat farmecul grinzilor la vedere, treptele de lemn care parcă plutesc, șemineul care domină livingul, amenajările din toată casa făcute cu lemn recuperat, parcul din jur, și bineînțeles, grajdurile.

Verdele este prezent peste tot, copacii aproape că intră în casă. Ferestrele foarte mari, generoase, lasă lumina soarelui să pătrundă din plin. Pare un mic colț de rai rezultat din colaborarea perfectă dintre un beneficiar cu dragoste și respect pentru natură și un  constructor român profesionist care și-a câștigat respectul prin seriozitate. De altfel, Vlad și Gregory au rămas prieteni.

case din pereti prefabricati

Sunt multe astfel de case construite cu profesionalism și responsabilitate, în multe colțuri din lume, dar și în România. Sunt case de tot felul, mari sau mai mici, cu etaj sau fără, pentru familii mari sau mici. Ne propunem să vă prezentăm poveștile acestor case, spuse de multe ori de proprietarii lor. Următoarea casă va fi din Arad, iar povestea ei va fi spusă de proprietar. Așa că, rămâneți cu noi, veți afla multe lucruri interesante despre cum poți să construiești casa visurilor tale.

case din pereti prefabricati

case din pereti prefabricati

case din pereti prefabricati

case din pereti prefabricati

case din pereti prefabricati

Fotografiile sunt proprietate a firmei Litarh

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Casa este foarte frumoasa, articolul este foarte frumos, felicitari arhitectului si constructorului!

    Cateva observatii:
    – lana de lemn cred se gaseste sub titlul de termoizolatie din fibre de lemn, avand diferite zone de utilizare (pereti, planseu, exterior pereti, sarpanta etc.) si diferite moduri de aplicare (saltele flexibile, placi rigide cu sau fara nut si feder, saci cu fibre din lemn sau celuloza ce se vor sufla intre elementele structurale). Probabil cel mai cunoscut producator european este Steico;
    – partea cu OSB-ul montat la exteriorul peretilor cu structura din lemn este oarecum nerecomandata, deoarece OSB-ul de peste 10 mm ar impiedica vaporii de umiditate sa iasa din perete spre exterior. In varianta recomandata placa structurala s-ar monta la interiorul peretilor, in pereti se monteaza termoizolatia flexibila sau suflabila, la exterior se monteaza un strat ce permite difuzia vaporilor (Steico Universal, Egger DHF etc.)

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian