Interesul pentru finisarea mobilei cu ceara este foarte mare și întrebările primite pe acest subiect sunt dintre cele mai diverse. Am încercat să fac o selecție a celor mai frecvente întrebări, dar sunt convinsă că mai sunt și altele pe care încă nu le-am primit sau la care încă nu mă gândesc. Dacă aveți o astfel de întrebare care nu are răspunsul mai jos și nici în articolul despre finisarea cu ceară, o puteți lăsa în spațiul dedicat comentariilor. Promit să vă răspund și să completez articolul pentru a găsi cât mai multe răspunsuri într-un singur loc. Și acum să trecem la răspunsuri.
1. Pot sa aplic ceară peste lac?
Da. Se poate aplica ceară peste aproape orice fel de lac, vopsea sau ulei. Este însă bine ca înainte să se testeze compatibilitatea pe o zonă mai ascunsă. Cerurile sintetice moderne conțin solvenți care ar putea ataca stratul de lac. Acest lucru se întâmplă foarte rar, dar este bine să nu riscăm. Ceara se aplică peste lac pentru a-l proteja și pentru a-i adăuga un luciu plăcut și mătăsos. Pe suprafețele exploatate intens, cum sunt pardoselile din lemn, stratul de ceară prelungește viața lacului, evitându-se astfel zgârierea.
2. Trebuie îndepărtat vechiul strat înaintea aplicării celui nou?
Nu este obligatoriu, depinde de situație. Dacă este vorba despre o piesă veche de mobilier îmbâcsită și murdară, atunci stratul de ceară trebuie îndepărtat (modul de lucru este descris mai jos). Ceara se curăță foarte bine după care se aplică un strat nou. Dacă însă este o împrospătare a stratului de ceară pentru că s-a subțiat sau și-a pierdut luciul, ceara poate fi aplicată peste vechiul strat fără nicio altă pregătire. Pentru a căpăta luciu, după aplicare se lustruiește cu o cârpă moale de bumbac sau o bucată de pâslă.
3. Peut s'appliquer huile peste ceară?
Nu. Peste ceară nu se poate aplica decât ceară. Ceara este strat final, iar alt produs de finisare nu are aderență pe stratul de ceară.
4. Ce plusuri are finisarea cu ceară?
⊕ Este o foarte bună solutie pentru împrospătarea mobilei vechi. Aplicând peste lac un strat de ceară care apoi este lustruită, mobilierul capătă un tușeu plăcut și un luciu natural foarte frumos.
⊕ Poate repara orice mică zgârietură sau imperfecțiune apărută pe moblier. Este cel mai simplu mod de a păstra mobila într-o stare bună.
⊕ Oferă luciu unei mobile mate. Pentru a schimba aspectul foarte mat al mobilei se pot aplica 2-3 straturi succesive de ceară cu uscare între ele. După uscarea lor (minimum 24 de ore de la aplicarea ultimului strat) se poate face lustruirea. Dacă se folosesc mașini de lustruit și discuri de pâslă cu finețe diferită se poate ajunge și la grade de luciu de 60-70.
5. Peut être antichizată mobila ceruită?
Da, cu ajutorul cerurilor colorate. Alegerea nuanței sau a culorii se face astfel încât efectul să fie cât mai credibil, cât mai natural. Acest efect cu ceară arată foarte bine pe mobilier finisat opac, în diverse culori. Ceara se aplică ca de obicei cu cârpa, după care este șters surplusul și se face lustruirea. În locurile greu accesibile va rămâne mai multă ceară ceea ce va da efectul de patinare.
6. în ce situații nu este recomandat finisajul cu ceară?
Când pelicula de lac de pe mobilă trebuie să aibă rezistență foarte bună la surse fierbinți uscate și umede și la pătări (cu apă, alcool, cafea, etc). Este cazul blaturilor de baruri, de bucătărie sau de mese, mobilier susceptibil de a fi curățat cu substanțe agresive pe bază de alcool, mobilier pe care se pun obiecte fierbinți. Toți acești factori duc la înmuierea, chiar la dizolvarea cerii, și nu în ultimul rând la îndepărtarea ei de pe mobilier. Pentru astfel de mobilier se recomandă lacuri cu întărire chimică, cu rezistențe foarte bune.
O altă recomandare este de a nu aplica ceară peste finisaje hidrodiluabile. Există riscul ca solvenții din amestec să atace în mod iremediabil stratul de lac. Nu este însă valabil pentru orice finisaj hidrodiluabil de aceea este bine să se testeze compatibilitatea.
7. Cum poate fi îndepărtată ceara? Cum știm că a fost îndepărtată?
Peste ceară nu se poate aplica un alt tip de finisaj (cu excepția cerii) pentru că nu are aderență. De aceea, ceara trebuie îndepărtată în cazul când se schimbă tipul de finisaj sau când mobila murdară și îmbâcsită trebuie refăcută total.
Dacă se dorește numai îndepărtarea stratului superficial, acesta se sable foarte bine după care suprafața se șterge bine cu diluant. Șlefuirea se face până se ajunge la stratul de lac de sub ceară. Dacă rămân urme de ceară lacul va „aluneca” pe ele și vor apărea cratere în peliculă denumite și „ochi de pește”.
Dacă trebuie ajuns la lemn, șlefuirea trebuie făcută cu aparatură mai agresivă. Îndepărtarea stratului de finisaj se verifică ștergând suprafața lemnului cu o cârpă udă. Dacă lemnul absoarbe apă și se închide la culoare înseamnă că finisajul a fost îndepărtat în totalitate. Dacă apa rămâne la suprafață, șlefuirea trebuie continuată.
Așa cum am spus și la început, dacă aveți și alte întrebări vă rog să le lăsați mai jos. Iar dacă articolul pare interesant și pentru alții, puteți distribui. Vă mulțumesc!
Bonsoir, j'aimerais savoir si je peux appliquer une couche de cire sur une partie de la commode, qui est légèrement rayée, pour les recouvrir ? Je précise que le meuble est de couleur foncée (wengé), qu'il n'a pas de texture brillante mais mate et qu'il est très, très fini. Si le rapport est positif, veuillez m'indiquer si la cire donnera à la surface un aspect plus brillant qu'auparavant et comment appliquer la cire, au pinceau ou au pistolet ? Merci d'avance !
Bonsoir !
La cire peut être appliquée. La cire s'applique à l'aide d'un chiffon et est mate une fois appliquée. Pour la polir, utilisez un chiffon en coton doux.
Le plus approprié serait d'utiliser des bâtonnets cirés pour les retouches, de couleur bordeaux. Vous les trouverez dans les magasins de bricolage ou de menuiserie. Ils couvriront la rayure sans abîmer le reste de la surface.
Le lien ci-dessous présente quelques solutions simples pour réparer les rayures.
Tous nos vœux de réussite !
https://revistadinlemn.ro/2017/05/17/cum-pot-fi-reparate-zgarieturile-de-pe-mobila/
Bonsoir à tous ! Pouvez-vous me dire s'il est recommandé d'appliquer de la cire incolore sur un meuble peint avec une peinture blanche à l'eau. Le meuble est très bien peint, mais il est très sensible à toute touche un peu "agressive". Je vous remercie.
Bonjour !
Oui, on peut appliquer de la cire. S'il s'agit d'une peinture crème (type Annie Sloan - voir lien ci-dessous), elle doit être fixée avec de la cire ou du vernis car sinon elle n'est pas résistante - elle se raye, elle s'enlève facilement, elle ne résiste pas bien à l'eau et aux produits de nettoyage, etc.
Si la peinture "saute" facilement lorsqu'elle est frappée et qu'en dessous elle reste propre (sans trace ou avec très peu de traces de peinture blanche) l'ancienne couche sur laquelle elle a été appliquée, cela signifie qu'elle n'a pas d'adhérence et que la cire améliorera un peu la situation, mais pas beaucoup.
Tous nos vœux de réussite !
https://revistadinlemn.ro/2018/03/12/ceara-annie-sloan-protejare-patinare-tehnici-de-aplicare/
Merci beaucoup !