Essences de bois - Techniques de transformation du bois

Gonflement et retrait du bois. Conséquences des variations d'humidité

Sunt convinsă ca ați auzit cu toții că lemnul „lucrează” permanent. Ce înseamnă acest lucru? Lemnul masiv își modifică dimensiunile în funcție de umiditatea exterioară și face acest lucru chiar dacă a fost uscat corespunzător și acoperit cu lac. Umflarea și contragerea lemnului are loc din cauza schimbului de umiditate, pe care îl face în mod natural, cu mediul înconjurător. Este o proprietate de care trebuie ținut seama pentru că are consecințe ce uneori pot fi foarte neplăcute.

Mișcarea lemnului. Relația dintre umiditatea lemnului și cea a mediului

A propos de humidité d'équilibre a lemnului am mai vorbit atunci când am atins subiectul uscării lemnului masiv, dar o să vă reamintesc câteva date pentru că sunt utile în explicațiile următoare. Humidité d'équilibre a lemnului este în strânsă legătură cu umiditatea mediului în care este folosit. Din acest motiv, lemnul, a cărui umiditate este foarte diferită de cea a mediului, tinde să piardă sau să absoarbă umiditate pentru a ajunge din nou la echilibru. În plus, lemnul este un material higroscopic, ceea ce îl face să absoarbă umiditate în mod natural.

A fost stabilită următoarea relație între umiditatea de echilibru a lemnului și cea a mediului:

  • umiditatea exterioară 25% – lemn 5%
  • umiditate exterioară 50% – lemn 9%
  • umiditate exterioară 75% – lemn 14%
  • umiditate exterioară 99% – lemn 28-30%

Când lemnul ajuns la echilibru este mutat într-un mediu cu o umiditate diferită, va absorbi sau va elibera umiditate până la restabilirea echilibrului. Apare astfel umflarea și contragerea lemnului ce pot avea ca urmări variația dimensională, déformation ou apariția crăpăturilor. Acesta este, de exemplu, motivul pentru care, înainte de a fi montat, parchetul din lemn masiv trebuie lăsat să se aclimatizeze câteva zile în spațiul în care va fi pus. Se evită astfel apariția spațiilor între lamele sau umflarea lui.

Umflarea și contragerea lemnului

Totul pornește de la proprietatea lemnului de a absorbi umiditate, de la higroscopie (sau higroscopicitate, după unele surse). Apa absorbită se fixează în pereții celulelor modificând dimensiunile lemnului. Doar acest tip de apă – apă legată – produce modificarea dimensională a lemnului. Mai există un tip de apă – apă liberă – care intră în lemn făra a fi fixată. Ea umple golurile existente și astfel, la pierderea ei, nu are loc nici umflarea și nici contragerea lemnului.

Modificările din cauza apei legate sunt diferite pentru că și structura interioară a lemnului de care este legată este diferită. Astfel, variația dimensională va depinde de:

  • espèces
  • comment couper la pièce
  • taille des pièces
  •  anatomia lemnului

Când alegem lemnul care va fi folosit în medii cu variații mari de umiditate (baie, bucătărie, bazine, sauna) sau à l'extérieur, trebuie să ținem seama de acești factori.

Din punct de vedere al contragerii când apa legată este eliberată, există 3 categorii de lemn:

De aceea sunt mai frecvente crăpăturile în poutres de stejar comparativ cu alte specii. Contragerea mare duce la apariția unor tensiuni mari ce au ca rezultat crăpăturile. Speciile din primele două categorii sunt recomandate în construcții deoarece modificările lor dimensionale au consecințe reduse.

Variația dimensională în interiorul aceluiași trunchi

Variația dimensională este diferită și în interiorul unui trunchi de copac. Pe direcție axială (longitudinală) variația este foarte mică astfel încât nici nu prea este luată în seamă de tâmplari. În schimb, pe cea tangențială (tăiere tangentă la inelele anuale), variația este foarte importantă ajungând și la 8-9% la rășinoase, 11-12% la foioase. Pe direcția radială (tăiere perpendiculară pe inelele anuale) variația este jumătate din cea tangențială.

Când se face debitarea cherestelei trebuie ținut cont de variația dimensională în funcție de umflarea și contragerea lemnului.

Contragerea cea mai mică este la cheresteaua tăiată radial – când inelele anuale sunt perpendiculare pe ambele fețe ale scândurii. Tăierea tangențială duce la deformări când apar variații de umiditate și o scândură astfel tăiată se va curba ca o copaie. Deformarea este cu atât mai mare cu cât debitarea din trunchi este făcută mai aproape de exteriorul lui. Modul de debitare se vede foarte bine pe capătul scândurei. Dacă inelele anuale se văd ca linii drepte, tăierea este radială și modificarea este mică. La tăierea tangențială inelele anuale se văd ca linii curbe, care sunt din ce în ce mai apropiate una de alta cu cât tăierea este mai aproape de exteriorul trunchiului.

În ceea ce privește dimensiunile piesei, o piesă mică absoarbe mai multă umiditate decât una mare. Urmarea este că ea se va deforma mai mult comparativ cu una de dimensiuni mari.

le gonflement et le retrait du bois
coupe radiale
Photo : woodworking.stackechange.com
le gonflement et le retrait du bois
coupe tangentielle
Photo : woodworking.stackechange.com
Photo : instructables.com
Punctul de saturație a fibrei

Spuneam că există două tipuri de apă în lemn, dar numai cea legată la nivel celular duce la umflare și contragere. Peretele celulei nu poate fixa apă la infinit și există un nivel maxim al cantității de apă ce ajunge în lemn din cauza higroscopicității lui. Acest maxim se numește punct de saturație fiind mai mic la rășinoase (25-28%) și mai mare la foioase (35-38%).

Valoarea diferită duce la comportament diferit. Lemnul de rășinoase poate fi tăiat pe tot parcursul anului, fără riscul apariției unor crăpături mari la uscare, pe când cel de foioase se taie doar în afara perioadei de vegetație (noiembrie-ianuarie). Lemnul de foioase trebuie feliat longitudinal imediat ce este tăiat pentru că există riscul apariției unor crăpături adânci, pe când cel de rășinoase poate ajunge la umiditatea de echilibru ca trunchi (vezi casele din bușteni). Trunchiul rășinoaselor poate fi decojit imediat după tăiere fără mari consecințe, pe când lemnul de foioase este bine să fie lăsat cât mai mult timp cu coajă pentru a încetini ieșirea apei.

Nu faceți confuzie între conținutul total de apă al lemnului proaspăt tăiat (35-40% la foioase și 50-55% la rășinoase) și punctul de saturație. Doar procentul de apă reprezentat de punctul de saturație produce modificări dimensionale când este eliminat pentru că este legat de fibra lemnului. Ieșirea acestei ape poate duce la apariția tensiunilor și a crăpăturilor. Cu cât iese mai repede, mai brusc, cu atât consecințele sunt mai neplăcute.

De ce este important să știm despre umflarea și contragerea lemnului?

De ce am insistat atât asupra umflării și contragerii lemnului și a consecințelor eliminării apei? Pentru că, așa cum spuneam și la început, lemnul se mișcă permanent și nu avem ce face în acest sens. Dar putem să-l uscăm, să-l debităm și să-l asamblăm fără ca mișcările lui să aibă consecințe. Probleme legate de variația dimensională pot apărea și la lemnul folosit în interior, nu doar la cel expus la exterior. Oriunde se întâlnesc două bucăți de lemn tăiate diferit poate apărea o problemă, dacă lemnul se mișcă. Cel mai bine știu acest lucru cei care fac uși și ferestre. Problemele nu sunt legate doar de creșterea sau scăderea în lungime ci și de curbare sau deformare. O alegere greșită a elementelor poate duce la forțarea și deformarea îmbinărilor si chiar la desfacerea lor. Diferența dintre o lucrare care-și păstrează forma și una care se deformează în timp este dată de alegerea corectă a lemnului. Nu poți avea rezultate bune și foarte bune indiferent de lemnul folosit.

Sper să considerați interesante informațiile de mai sus. Dacă credeți că sunt utile și altora, puteți distribui. Iar dacă aveți neclarități, completări sau întrebări, lasați-le mai jos, în spațiul dedicat.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

7 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Bonjour ! J'ai deux questions. 1. le bois encastré dans la résine époxy change-t-il de dimension (je travaille sur mon premier comptoir de ce type) ? 2. le bois encastré dans la résine époxy change-t-il de dimension ? Si je fais un laquage total (pas seulement en surface) d'un comptoir en bois massif (aussi une sorte d'encastrement mais dans la laque et non dans la résine et en couche plus fine) y aura-t-il des changements dimensionnels si la laque garde son intégrité ?

    • Bonjour !
      1. Ne change pas s'il est entièrement recouvert de résine époxy. L'humidité à l'intérieur du bois n'est plus en relation avec l'extérieur. C'est ainsi qu'une fleur ou un morceau de bois fraîchement coupé peuvent être conservés.
      2. Si vous réussissez cette encapsulation totale, il n'y aura pas d'échange d'humidité avec l'extérieur. Mais c'est très difficile avec un joint normal. Il faut appliquer plusieurs couches pour remplir les pores et les sceller et pour bloquer l'absorption sur les extrémités des fibres. Le séchage et la prise du vernis sont définitifs au bout de 14 jours au minimum (certaines sources donnent 30 jours). Pendant ce temps, le vernis est absorbé par le bois, il "tombe dans les pores" comme on dit. Cette absorption peut laisser certaines extrémités des fibres en contact avec l'extérieur, ce qui compromet l'isolation.
      Tous nos vœux de réussite !

  • Bonjour,

    Quel type de bois serait recommandé pour une menuiserie en bois ? En supposant que le bois soit correctement séché et que l'exécution soit correcte. En principe, la menuiserie doit durer dans le temps, ne pas se déformer, être résistante à l'humidité et conserver son aspect. Est-il possible que les traitements appliqués à la menuiserie soient plus importants que les propriétés du bois ?

    Je vous prie d'agréer, Monsieur le Président, l'expression de mes sentiments distingués,

    • Bonsoir !
      Si l'on entend par menuiserie les fenêtres, il convient tout d'abord d'utiliser du bois stratifié afin qu'il soit le plus stable possible et le moins influencé par les variations d'humidité. Le bois brut, non stratifié, est très susceptible de se déformer ou d'être affecté par l'humidité.
      Les résineux (épicéa, pin) sont très utilisés car la résine du bois est un facteur qui augmente la résistance à l'humidité et c'est un bois plus léger, il ne charge pas beaucoup les murs de la maison. Le chêne, le frêne ou les bois exotiques (méranti, acajou) sont très appréciés.
      La finition protège le bois de l'humidité et des rayons UV, mais ne permet pas à une pièce de bois de se comporter comme un bois stratifié. Les produits de finition les plus résistants sont les peintures brillantes, les moins résistants sont les vernis brillants. Les produits totalement transparents (sans ajout de pigment pour les rendre semi-transparents) ne résistent pas au soleil. Les meilleurs produits pour l'extérieur sont garantis 8 à 12 ans. Cependant, la durabilité dépend aussi de la région où se trouve la maison (mer, montagne), des points cardinaux (orientation nord ou sud), de la façon dont la maison est entretenue.
      Vous trouverez également des informations sur les finitions extérieures dans le lien ci-dessous.
      Tous nos vœux de réussite !
      https://revistadinlemn.ro/2018/06/25/8-cele-mai-frecvente-intrebari-despre-protejarea-lemnului-la-exterior/

  • Bonjour,

    J'ai trouvé une erreur dans le texte ici : "Le tronc des résineux peut être pelé immédiatement après la coupe sans grandes conséquences, alors qu'il vaut mieux laisser le bois résineux avec l'écorce le plus longtemps possible pour ralentir l'écoulement de l'eau." - Je pense que c'est "... alors que le bois dur...".

    Merci pour ces informations.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais