BRICOLAGE - Idées d'artisanat

Banc en bois - reconditionnement pas à pas

Cu ani în urmă am cumpărat o bancă din rășinoase cu finisaj nuc antic. Anul trecut în toamnă, am făcut schimbări în casă și am hotărât că banca s-ar potrivi mult mai bine afară, alături de două buturugi pe post de măsuțe. Problema era că finisajul pentru interior al băncii nu rezistă la condițiile de afară cu ploaie, vânt și soare. Banca din lemn a rămas afară, acoperită cu o prelată, până săptămâna trecută. De ceva vreme însă, influențată de o poste,  mă gândeam că i s-ar potrivi, pe lângă protecția la exterior și o schimbare de look.

Așa că m-am apucat de treabă. Am pregătit materialele necesare (bureți abrazivi, cârpe, pensule, lac și pastă albă),  mi-am chemat colegii (Florin – specialist în finisare și Anamaria – fotograf și operator) și ne-am apucat de treabă.

2

Știam foarte bine cum urma să arate banca – un alb ușor crem, rustic chic. Acoperirea totală cu lac alb venea cu două avantaje. Puteam să beneficiez de protecție la exterior fără să fie necesară decaparea completă si puteam folosi culoarea inițială nuc a băncii pentru efectul rustic chic.

Lacul hidrodiluabil de exterior este compatibil cu finisajul nitro folosit în trecut pentru finisarea băncii dar, pentru a avea aderență, banca trebuia foarte bine șlefuită și degresată. De-a lungul timpului a fost curățată cu produse gen Pronto și pentru a evita formarea cratères din cauza cerii din astfel de produse, a fost șlefuită cu bureți abrazivi cu granulație medie și hârtie de șlefuit granulația 240.

v_9-côté

v_4-côté

După șlefuire, banca a fost desprăfuită cu cârpe curate din bumbac.

IMG_0493

Cum am spus, vroiam ca banca să fie alb-crem fără a avea însă o culoare anume în minte, gen RAL ou SOC. Am obținut culoarea punând pastă albă în lacul incolor pentru că lacul de exterior are o culoare rozalie din cauza absorberilor UV și schimbă ușor albul pastei. Este un lac foarte vâscos, având o tixotropie foarte mare. Este formulat pentru aplicare cu pistolul, pe verticală, iar pentru aplicare cu pensula a fost necesară diluția cu apă în proporție de 10-15%.

IMG_0505

IMG_0516

Cum prin aplicare cu pensula un strat nu a fost suficient pentru a acoperi culoarea nuc a băncii, s-au aplicat două straturi, fără șlefuire între ele și cu timp de zvântare a primului strat de mai puțin de o oră, vântul ușor ajutând foarte mult. Pentru uscarea celui de-al doilea strat am așteptat mai mult de 2 ore. Operația următoare necesita uscarea în profunzime.

IMG_0529

Pour atteindre le chic rustique, nous antiquité banca adică am șlefuit-o pe muchii, prin locurile unde se presupune că a fost mai folosită, până când am ajuns la stratul colorat nuc. S-au folosit bureți abrazivi cu granulația 120 pentru a îndepărta mai ușor stratul de culoare.

IMG_0539

Șlefuirea trebuie făcută cu grijă și cât mai natural posibil. De exemplu, pentru mânere și alte zone rotunjite unde de obicei se ține mâna, șlefuirea trebuie făcută cu mișcări circulare, imitând mișcările naturale, ca în filmul de mai jos.

Zonele unde se stă (șezuturile, spătarele, marginea) se presupune că sunt primele care-și pierd culoarea, fiind intens folosite. Aici șlefuirea se face mai intens, având continuu grijă ca aspectul să fie natural.

După antichizare, s-a făcut o șlefuire ușoară cu hârtie de șlefuit cu granulație 320 pentru a îndepărta eventualele rugozități și s-au aplicat cu pensula două straturi de lac transparent pentru exterior.

IMG_0552

Lacul este necesar pentru a proteja efectul rustic și pentru protecția la exterior. Aplicarea s-a făcut la fel ca în cazul lacului alb, cu timp de zvântare între straturi de 45-60 minute.

După toate aceste operații și o zi de muncă, banca arăta așa.

IMG_0571

Eu am fost foarte mulțumită de rezultat și după cum ați văzut, deja îmi pregătesc locul pentru cafeaua de dimineață. Voi ce ziceți, a meritat efortul?

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

6 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Très beau résultat. Le style rustique chic ou plus justement shabby chic est une solution idéale pour redécorer de vieux meubles dont la surface est abîmée. Selon vos préférences, vous pouvez poursuivre le résultat avec des serviettes imprimées à fleurs, découper ou peindre la surface avec les motifs décoratifs souhaités, fleurs, paysages.

  • Votre banc est superbe ! Mais j'ai un problème de technique, je n'arrive pas à appliquer la peinture uniformément sans traces. J'ai un bon pinceau doux, j'étale la peinture avec le pinceau en velours pour l'uniformité, tout dans le sens du grain, peut-être que la peinture est trop épaisse, peut-être que je ne mets pas assez de peinture sur le pinceau... peut-être qu'avec plus de pratique je réussirai... et j'essaierai aussi avec un apprêt transparent avant la peinture...

    • Essayez de diluer davantage la peinture. Mais certains matériaux sont faits pour ne pas couler, ils sont thixotropes. Cette propriété présente l'avantage d'éviter les éclaboussures sur la pièce, mais aussi l'inconvénient de ne pas bien s'étaler. Avec une truelle à surface très lisse et droite, vous pouvez éliminer les traces de pinceau.
      Et en effet, l'expérience aide. 🙂
      Bonne chance !

  • De quelle pâte blanche s'agit-il ? Je pensais à un dentifrice mais je suis sûre que ce n'est pas de cela qu'il s'agit. Merci de votre compréhension.

    • Ne pas recommander le dentifrice. Vous risquez d'obtenir tout autre chose. 🙂
      Je fais référence aux pâtes colorées utilisées pour fabriquer les peintures. Lors de la fabrication des peintures (à la main ou à l'aide de mélangeurs), on part d'une base à laquelle on ajoute des pâtes colorées, selon la formule de chaque couleur. Ces pâtes sont des mélanges de pigments, minéraux ou organiques, dans différentes résines, selon la nature de la peinture. Je parle ici d'une telle pâte blanche, dont le pigment principal est le dioxyde de titane.
      Tous nos vœux de réussite !

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais