Ce texte fait partie d'une longue série d'articles sur Caselor de vacanță – de ce și din ce sa îți construiești casa de vacanță și analizează avantaje și dezavantaje ale sistemelor constructive utilizate uzual în construirea unor astfel de clădiri.
Spre deosebire de celelalte titluri ale mini-seriei despre Casele de vacanță, acest articol analizează posibilitatea de restaurare a unei case deja construite.
Atunci când te gândești la case de vacanță apare bineînțeles întrebarea: De ce să mă chinui cu construcția unei case noi când aș putea la fel de bine să iau o casă deja construită? O întrebare foarte legitimă, în special având în vedere că locurile bune sunt deja luate. În acest fel, achiziționarea unei case deja existente ajunge să fie o idee din ce în ce mai bună.
Cum știi ce casă să cumperi
Fiecare zonă a României are un specific local în ceea ce privește locuințele din zona rurală. Dacă ți-a plăcut la Muzeul satului, atunci acest tip de case este pentru tine. Există posibilitatea cumpărării unei case vechi și refacerea ei pentru a o adapta nevoilor actuale. Bineînțeles, acest demers poate să fie mai costisitor decât construirea de la zero a unei case, dar posibilitatea de închiriere crește considerabil.
În acest sens, există multe tipuri de case pe care le poți reface, de la case foarte vechi din lemn cu prispă, până la case mai recente din cărămidă construite în anii ’50-’60. Fiecare dintre acestea vine cu avantajele și dezavantajele sale.
Plus, cumpărarea și restaurarea unei case vechi are un impact mai mare la nivelul comunității satului respectiv. În acest sens, vă propunem exemple din Maramureș unde au fost restaurate o serie de case vechi maramureșene din lemn și aduse la standarde moderne de utilizare. Aceste acțiuni sunt foarte importante pentru viața și păstrarea tradițiilor satelor în contextul unei demolări masive a caselor vechi și construirea unora noi, de dimensiuni considerabile care nu se încadrează peisajului.
În orice caz, nu oricine poate să se înhame la un astfel de proiect. Restaurarea unei case vechi din lemn este un proces laborios și costisitor și decizia de a face acest lucru trebuie cântărită foarte bine înainte.
Conseils pour choisir un logement adapté
1. Întreabă specialiștii
Chiar dacă acesta este primul sfat pentru orice achiziție vrei să faci, în cazul caselor vechi este foarte important să ceri mai multe păreri de la persoane avizate. Acest lucru te va putea scăpa de cheltuieli suplimentare neprevăzute. Printre principalii specialiști ce ar trebui consultați sunt arhitectul și inginerul structurist – ei îți pot spune dacă este o investiție care merită realizată.
2. Structura de rezistență și finisajele
Acest punct se leagă foarte bine de primul – specialiștii sunt cei mai în măsură să îți spună dacă proprietatea se află într-o stare bună sau nu și cam ce lucrări ar trebui întreprinse pentru refacerea ei. Printre cele mai grave probleme ale caselor vechi, în special ale celor din cărămidă, este lipsa stâlpișorilor din beton din zidărie. Casa nu are o problemă în sine, dar o eventuală extindere a ei ar putea să presupună turnarea unei plăci de beton, subzidiri și alte operațiuni costisitoare.
3. Accesul la utilități și dotarea casei
De regulă casele vechi nu au băi în interiorul lor. Privind exemplul caselor din Maramureș, chiar și locul pentru realizarea unei băi este aproape inexistent. Și totuși, cu puțină imaginație se pot crea toate spațiile necesare unei case de vacanță. Casele construite mai recent au băi în interiorul casei, dar accesul la utilități poate să fie inexistent. De exemplu, în anul 2018 aproximativ 10% dintre gospodăriile din mediul rural aveau acces la canalizare.
4. Atenție la accesibilitate
Și în cazul acestor case este important accesul carosabil, atât pentru materiale, cât și pentru echipa de muncitori. Cel mai simplu este să găsiți muncitorii în sat. Nu vor avea nevoie de cazare și reduceți astfel costurile.
5. Meșteri locali
Caută meșteri locali – cine știe, poate chiar ai norocul să îl întâlnești pe cel care a construit casa de la bun început. Sigur aceștia sunt cei mai în măsură să te ajute și să îți dea sfaturi.
Refacerea unei case vechi poate să pară complicată și laborioasă, dar rezultatul final este extrem de satisfăcător și investiția se va aplana în timp.
Si vous avez d'autres idées, n'hésitez pas à les laisser dans les commentaires.
Ajouter un commentaire