Varie

Capanna di legno con totem

Casele și cabanele mici din lemn au un farmec aparte care ne determină să revenim cu exemple. După casa de pe insula suedeză și cea de pe malul stâncos al Atlanticului, a venit rândul unei cabane din bușteni aflată în pădure, în Coast Mountains (Munții de coastă), British Columbia, Canada. Aspectul inedit, cu acoperișul sprijinindu-se pe totemuri, este primul care atrage atenția. Totemurile particularizează foarte mult mica construcție, dându-i chiar și numele – The Totems (totemurile).

totemuri

Cabana de lângă iaz

Cabana a fost proiectată de arhitectul Henry Yorke Mann. Clienții, care aveau o jumătate de hectar de pădure deasă în Coast Mountains, și-au dorit o casă de oaspeți în mijlocul pădurii. Cabana a fost construită pe malul unui iaz, construit tot de ei.

Înconjurată de copaci falnici, „The Totems” este aproape mistică. Acoperișul cabanei din bușteni groși este purtat de figuri masive stilizate, ca un tribut adus spiritului pădurii. Totemurile și alte aspecte ale designului cabanei amintesc de casele din scânduri specifice mai multor triburi ale populației indigene din nordul coastei Pacificului.

totemuri

totemuri

Mica cutie de bijuterii Faberge

Cabana este dreptunghiulară, simetrică, având central un șemineu. Pereții sunt construiți din bușteni îmbinați la colțuri în coda di rondine, iar acoperișul este din scânduri groase de cedro. El este susținut, la fel ca și în cazul caselor triburilor Haida, de mai multe grinzi pe toată lungimea casei, inclusiv câte una de-a lungul fiecărui perete lateral.

Aceste grinzi laterale au permis arhitectului să insereze sticlă între grinzi și pereti astfel încât structura grea a acoperișului pare că plutește deasupra pereților din bușteni. Laturile scurte ale dreptunghiului, adică intrarea și partea din spate a casei, sunt în mare parte vitrate, cu ușile și ferestrele fixate între totemuri.

Casa are o amprentă la sol de 37,2 mp. Șemineul central din granit separă partea din față, în care este spațiul pentru locuit și luat masa, de cea din spate, cu bucătăria si baia. O interesantă scară plasată în spatele șemineului permite accesul la pod, unde este spațiul de dormit, pentru că dormitor ar fi mult prea mult spus. Lipsa spațiului este compensată din plin de vederea cerului plin de stele, oferită de luminatoarele din acoperiș.

Când cabana a fost gata, proprietarii s-au îndrăgostit pe loc de ea și au renunțat la casa lor de peste 400 m² din oraș, locuind permanent aici. Spun despre „The Totems” că este ca o cutie de bijuterii Faberge care, privită cu atenție, își dezvăluie continuu surprizele.

totemuri

 

totemuri

totemuri

totemuri

(fonte: smallhousebliss.com)

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

Aggiungi commento

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

it_ITItaliano