Diverse

Cabana din lemn cu totemuri

Este clar, am o pasiune pentru casele mici din lemn. Nu este prima dată când aleg să vă prezint o astfel de casă. Tot așa, de mici dimensiuni, erau și casa de pe insula suedeză, dar și cea de pe malul stâncos al Atlanticului. Am ales acum o cabană din bușteni aflată într-o pădure din Coast Mountains (Munții de coastă) din British Columbia, Canada. Ce m-a atras la ea a fost aspectul inedit, cu acoperișul sprijinindu-se pe totemuri. De altfel, așa se și numește – The Totems (totemurile).

totemuri

Cabana a fost proiectată de arhitectul Henry Yorke Mann. Clienții săi aveau o jumătate de hectar de pădure deasă în Coast Mountains și și-au dorit o casă de oaspeți în această pădure. Ea a fost construită pe malul unui iaz, pe care tot ei l-au făcut.

totemuri

Înconjurată de copaci falnici, „The Totems” este aproape mistică. Acoperișul cabanei din bușteni groși este purtat de figuri masive stilizate, ca un tribut adus spiritului pădurii. Totemurile și alte aspecte ale designului cabanei amintesc de casele din scânduri specifice mai multor triburi ale populației indigene din nordul coastei Pacificului.

totemuri

Cabana este dreptunghiulară, simetrică, având central un șemineu. Pereții sunt construiți din bușteni îmbinați la colțuri în coadă de rândunică, iar acoperișul este din scânduri groase de cedru. El este susținut, la fel ca și în cazul caselor triburilor Haida, de mai multe grinzi pe toată lungimea casei, inclusiv câte una de-a lungul fiecărui perete lateral.

totemuri

Aceste grinzi laterale au permis arhitectului să insereze sticlă între grinzi și pereti astfel încât structura grea a acoperișului pare că plutește deasupra pereților din bușteni. Laturile scurte ale dreptunghiului, adică intrarea și partea din spate a casei, sunt în mare parte vitrate, cu ușile și ferestrele fixate între totemuri.

totemuri

Casa are o amprentă la sol de 37,2 mp. Șemineul central din granit separă spațiul de locuit și de luat masa din față, de bucatarie si baie, aflate în spate. O interesantă scară plasată în spatele șemineului permite accesul la pod, unde este locul de dormit, pentru că dormitor ar fi mult prea mult spus.

totemuri

Lipsa spațiului este compensată din plin de vederea cerului plin de stele, oferită de luminatoarele din acoperiș.

totemuri

Atunci când casa a fost gata, proprietarii s-au îndrăgostit pe loc de ea și au renunțat la casa lor de peste 400 mp, mutându-se în cabană. Ei spun despre „The Totems” că este ca o cutie de bijuterii Faberge care, privită cu atenție, își dezvăluie continuu surprizele.

totemuri

 

(sursa: smallhousebliss.com)

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian