Specie legnose

La quercia europea - un simbolo di forza, un legno duro, denso e resistente all'esterno.

Stejarul are în el ceva mistic, ghindele și frunzele lui fiind simboluri în multe țări ca.  În Anglia, stejarul este considerat arborele regal, multe dintre pub-uri numindu-se chiar așa, „The Royal Oak”. Este un simbol al forței, al puterii. Este și motivul pentru care a fost ales ca nume pentru echipa de rugby a României – Querce. Aceeași impresie de forță liniștită, așezată, o dă și caselor unde este folosit. Lemnul de stejar este apreciat atât de cei care îl lucrează, cât și de cei care-l au în casă ca mobilier. Sunt suficiente motive ca articolul de mai jos să-i fie dedicat.

lemnul de stejar

Stejarul, o împletire de înțelepciune și misticism

Specia la care ne referim este stejarul pedunculat, iar numele științific este Quercus robur o Quercus pedunculata. Se mai numește și stejar european, comun sau englezesc. În engleză este rovere inglese o europeoin italiano quercia, in francese chene, in tedesco eiche, iar în spaniolă Quercia europea. Este specie nativă în Europa, Asia Mică și vestul Asiei. Se cultivă însă și în alte zone, precum China, America de Nord sau Australia.

În genul Quercus sunt foarte multe specii diferite (peste 600, după unele surse), unele asemănătoare cu stejarul european, altele aproape fără nici o asemănare. De exemplu, în partea de sud a Europei (Italia) există Quercus brutia, foarte asemănătoare, iar în SUA este Quercus rubra, specie asemănătoare ca nume, dar foarte diferită ca aspect. Despre specii cunoscute de Quercus precum cer (Quercus cerris) sau gorun (Quercus petraea), găsiți informații qui e qui.

De-a lungul timpului, semnificația stejarului a fost o împletire între înțelepciune și misticism. El a întruchipat adesea puterea, longevitatea și rezistența și are o istorie lungă și bogată în multe culturi și mitologii. În Grecia antică, stejarul era dedicat lui Zeus, regele zeilor, care era adesea înfățișat purtând pe cap o coroană de frunze de stejar, simbol al puterii și autorității. Druizii credeau că stejarii erau portaluri către lumea de dincolo, unde locuiau zeii și strămoșii. Lemnul sacru al stejarului era ars în timpul sărbătorilor solstițiului de vară, marcând trecerea către cealaltă jumătate a anului. În mitologia nordică, stejarul era asociat cu zeul tunetului Thor. Vikingii sculptau în lemn de stejar amulete și talismane pentru protecție. În Europa medievală, se credea că dacă cineva ascultă cu atenție foșnetul frunzelor de stejar ar putea auzi mesaje din lumea spiritelor care să le ofere îndrumare și perspectivă.

lemnul de stejar
vecchia quercia Cajvana, Suceava
fonte: wikipedia.com

Stejarul pedunculat poate trăi peste 1000 de ani

Stejarul pedunculat este un arbore puternic și robust care poate trăi peste 1000 de ani. Cel mai bătrân stejar din România, mai mult de 900 de ani, se află în județul Suceava. Circumferința unui stejar bătrân poate ajunge până la 10-12 m. În mod normal ajunge până la 30-35 m înălțime și 2-4 m circumferință, creșterea fiind lentă. Scoarța este brun-negriciasă, aspră, brăzdată adânc longitudinal și transversal și are conținut mare de tanin. De aceea era intens folosită în trecut în tăbăcărie. Ea are și proprietăți terapeutice, fiind utilizată pentru obținerea unor ceaiuri, tincturi și unguente. Ramurile sunt lungi și noduroase, iar coroana largă și bogată.

Frunzele sunt căzătoare, lobate, au între 4 și 8 lobi, iar pețiolul este scurt. Toamna frunzele capătă o culoarea galben-cărămizie foarte atrăgătoare. Înflorește în mai și are atât flori masculine, cât și feminine. Florile masculine sunt grupate în inflorescențe de 10 cm care atârnă, iar cele feminine sunt solitare sau grupate până la 5, apar la baza frunzei, sunt roșii și nu au petale. Fructele sunt ghindele care sunt grupate câte 2-3 la capătul unui pețiol care atârnă. Ghindele au între 2-4 cm lungime și între 1-1,5 cm lățime, sunt ovale, colorare verzi la tinerețe și brun-gălbuie la maturitate. Cupa în care stă ghinda este semisferică, lemnoasă și acoperită cu solzi triunghiulari.

Lemnul de stejar – caracteristici și proprietăți

În secțiune transversală prin trunchiul de stejar se disting bine inelele anuale și zonele de alburn și duramen. Duramenul este colorat de la brun cenușiu deschis până la mediu, cu unele irizații verzi. Uneori are și alte colorații ceea ce-l face un lemn foarte apreciat. Culoarea alburnului este de la aproape alb până la brun foarte deschis, fiind clar delimitat de duramen.

Porii sunt foarte distincți și rotunzi. În lemnul timpuriu sunt mai mari și mai rari, iar în cel târziu mai mulți și deși. Desenul format de pori, mai ales la tăierea tangențială, este caracteristic și reprezintă un element de recunoaștere a lemnului de stejar. Raze medulare sunt mari, vizibile, sub formă de panglică care formează oglinzi pe suprafața lemnului.  Fibra are aspect dur, rugos și uneori poate fi neregulată sau răsucită, din cauza condițiilor de creștere.

Stejarul este un lemn dens și dur, având densitatea în stare anhidră 675 kg/m³ și duritatea Janka 4980 N. Are tendința de crăpare la uscare. Uscarea naturală poate dura și 10-12 ani. Este foarte rezistent la putrezire fiind folosite la construcția ambarcațiunilor, a caselor sau pentru proiecte exterioare. Se lucrează bine atât manual, cât și mecanic. Din cauza conținutului mare de tanin reacționează cu fierul, mai ales când este ud, apărând colorații sau decolorări. Se pretează bine la îndoire la abur și strunjire. Se încleiează și se finisează fără probleme.

lemnul de stejar
sezione trasversale della quercia
fonte: commons.wikimedia.com.
lemnul de stejar
pori di quercia
fonte: wood-database.com
lemnul de stejar
design in quercia
fonte: rarewoodsandveneers.com

Utilizările lemnului de stejar

Din lemn de stejar se obțin mobilier, pardoseli, grinzi, ambarcațiuni, butoaie, furnir. Este folosit în construcții, la decorări interioare sau amenajări la exterior. Întotdeauna a fost considerat o specie importantă, cu aspect deosebit fiind folosit în trecut la casetarea tavanelor, îmbrăcarea pereților, la obținerea mobilierului sculptat din castele și palate. Corăbiile erau făcute tot din lemn de stejar.

În prezent este folosit atât în construcții, cât și ca fabricarea mobilierului. În construcții este folosit ca structură de rezistență pentru case sau pentru decorarea cu grinzi și stâlpi a caselor cu aspect rustic. Din lemn de stejar se fac uși și ferestre rezistente și cu aspect apreciat. În ciuda aspectului dur și a senzației că poate fi folosit doar pentru mobilier rustic, se folosește cu succes și la obținerea celui modern. Este perfect pentru mobilier de living, dar și de bucătărie. Este folosit pentru obținerea scaunelor și a meselor. În ultima perioadă, mesele cu blatul dintr-o felie tronco d'albero, con finisajul cât mai puțin vizibil, sunt foarte la modă.

Desenul format de pori permite finisări foarte interesante. Porii pot fi marcați cu patine sau baițuri speciale, evidențiind desenul natural. Aspectul natural este obținut cu ceară sau rifinito con olio. Conținutul de taninuri și săruri în pori poate influența uneori colorarea. De aceea, pentru a nu altera aspectul finisajelor mai speciale, este recomandată folosirea unui prim strat de izolator.

Un tratament în urma căruia stejarul capătă un aspect deosebit este sabbiatura. Se poate face atât mecanic cât și chimic. În urma sablării lemnul capătă un aspect 3D tocit și vechi, foarte apreciat.

Stejarul european este o materia primă foarte apreciată pentru obținerea butoaielor de vin, dar și de whisky. Tehnologiile sunt complexe, iar aroma obținută prin arderea superficiala a lemnului este deosebită.

lemnul de stejar
trave del camino
fonte: woodnwax.co.uk
lemnul de stejar
terrazza coperta
fonte: oakcarpenter.com
lemnul de stejar
masuta
fonte: idealhomeshowshop.co.uk

Spero che queste informazioni vi siano utili. Come sempre, le aggiunte sono benvenute. E se avete domande o dubbi, lasciateli nello spazio sottostante. Sono sicuro che vi risponderò.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

10 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Salve,

    Sto lavorando ad un mobile da soggiorno simile a quello della foto sopra, in pannello impiallacciato rovere, per una finitura opaca naturale e per mantenere il più a lungo possibile la tonalità chiara, che finitura mi consigliate? È necessario applicare uno strato di isolante poliuretanico, è consigliabile applicarlo prima o dopo il primer? È necessario applicare un primer o il primer è sufficiente?

    Grazie mille per le preziose informazioni,

    Isabela

    • Salve,
      Consiglio una finitura acrilica a solvente, che mantiene inalterato il colore del legno e non ingiallisce nel tempo. Non è necessario applicare l'isolante (si applica sempre come prima mano, prima del fondo) e lo sconsiglio perché il poliuretano è più giallo e il suo indurente ingiallisce nel tempo o se il legno è stato decolorato chimicamente. In questo modo si elimina il rischio di ingiallimento nel tempo. Inoltre, non c'è bisogno di impregnare. Gli impregnanti vengono utilizzati soprattutto all'esterno, dove proteggono il legno da funghi e insetti e dai raggi UV. Per una finitura come quella sopra descritta, al naturale (senza applicazione di colore), sono sufficienti 2 mani di fondo e una di vernice, carteggiando tra una mano e l'altra per ottenere una bella finitura liscia. La lucentezza della vernice nella foto del mobile è di 25-30, mentre quella del tavolo è di circa 10. Più basso è il livello di lucentezza, minore sarà la brillantezza e meno naturale l'aspetto del legno. Questo non farà altro che tradire la vostra piacevole tosse. 🙂
      Tutto il meglio.

  • Ho una libreria con scultura del colore di quella della foto "vecchio rivestimento" qui sopra. La adoro e vorrei tenerla, ma in qualche modo trasformarla in uno stile più moderno. Vorrei cambiare il suo colore in una tonalità di grigio. Come devo procedere? Cosa usare e come?
    Grazie.
    Magdalena

    • Buona sera.
      Se si vuole ancora vedere la venatura naturale del legno, è più difficile. È necessario rimuovere lo strato di vernice e dare un'esca grigia. Dopodiché si deve applicare nuovamente la vernice. Si può anche provare con una vernice grigia, ma è difficile ottenere una vernice di questo tipo a causa del colore giallo della vernice. Inoltre, l'effetto non sarà quello desiderato, essendo più vicino alla plastica.
      Se non volete vedere il disegno del legno, potete usare una vernice grigia a base d'acqua (come la vernice al creosoto di Annie Sloan) per dipingere tutti i mobili. È molto più facile da realizzare rispetto alla prima opzione e non è nemmeno necessario rimuovere gli strati di vernice. Basta lavare la superficie con acqua e detersivo per rimuovere lo sporco, strofinare bene e applicare la vernice.
      Buona fortuna!

      Non dimenticate di abbonarvi alla rivista cartacea Wood Magazine! Per soli 58 lei/anno potrete conoscere le novità del settore, scoprire idee artigianali o segreti del mestiere. Vi ricordiamo che il contenuto della rivista cartacea è diverso da quello del sito web. I dettagli sono riportati nel link sottostante. 
      Grazie!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • Buonasera! Vorrei verniciare un nuovo mobile da cucina in legno di frassino in una tonalità di grigio caldo da abbinare al piano di lavoro in rovere. Cosa mi consigliate? Con cosa potrei ottenere questa tonalità, visto che vorrei che mostrasse le venature e non fosse traslucida. Grazie in anticipo! Cordiali saluti, T. Horga

    • Ciao!
      Da quello che dici mi sembra di capire che vuoi che il disegno naturale traspaia, ma non attraverso il rivestimento protettivo. In questo caso si dovrebbe usare una vernice e la finitura non dovrebbe essere spessa. Il frassino è un legno con pori che rendono il disegno ancora più visibile. Utilizzate una vernice più sottile (quanto basta per non far colare il pennello) in modo che il legno assorba ed evidenzi il disegno. Ancora meglio con un pennello di spugna più rigido, perché spinge la vernice nel legno. Lo si può trovare nei negozi di bricolage, dove si trovano i pennelli. Dopo l'asciugatura (e la carteggiatura tra una mano e l'altra per ottenere una finitura piacevole al tatto) applicare un'altra mano di vernice. Se dopo la prima mano siete molto soddisfatti dell'aspetto, applicate 1-2 mani di vernice sopra la vernice. Cercate una vernice della stessa categoria della vernice (a base d'acqua, alchidica, nitrocellulosa) in modo che i prodotti siano compatibili.
      Spero di aver capito cosa volete. In caso contrario, forniscimi maggiori dettagli.
      Tutto il meglio!

  • Salve,
    Di recente ho posato un pavimento in rovere a tre strati, purtroppo c'erano alcune zone in cui era rimasta un po' di resina (dall'incollaggio sul massetto) e l'ho pulita con un diluente.
    Queste aree sembrano macchie di grasso, cosa consigliate di fare per sistemarle?
    Grazie in anticipo

    • Ciao!
      Probabilmente il pavimento non è stato verniciato. Il solvente utilizzato ha diluito la resina che è stata assorbita dal legno. Da qui l'aspetto umido e macchiato del legno.
      Provare a strofinare energicamente l'area con il diluente per 2-3 volte.
      Se ciò non dovesse funzionare, è necessario carteggiare leggermente il legno nell'area in questione con carta vetrata a grana 100 o 120, quindi passare un panno con un diluente pulito. Infine, carteggiare con grana 180 per rendere il legno nuovamente liscio.
      Se il pavimento era verniciato, il solvente ha attaccato lo strato di vernice e la resina diluita con il solvente è penetrata sotto la vernice e ha macchiato il legno. È necessario rimuovere lo strato di vernice, carteggiare il legno e riverniciare.

  • Salve,
    Vorrei realizzare un set di giocattoli in legno (tipo Cuboro). Sarei interessato ad una discussione e ad eventuali consigli.
    con ringraziamento
    Dan

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano