Între marile fabrici de mobilă și cei pasionați de bricolaj, există o categorie, în continuă creștere, reprezentată de acei tâmplari cu ateliere proprii, care sunt în egală măsură antreprenori și angajați. Am avut plăcerea să cunosc o parte dintre ei și am descoperit că unii au lăsat locuri de muncă în avocatură, IT, scenografie sau inginerie auto pentru a-și urma pasiunea. Sunt perfecționiști în ale lemnului, încearcă să facă totul cât mai bine, se documentează și nu lasă nimic la voia întâmplării.
Însă, când vine vorba despre finisarea obiectelor sau a mobilierului realizat cu atât de multă atenție la detalii și finețuri, unii dintre ei nu fac întotdeauna cele mai bune alegeri. Cumpără din magazinele de bricolaj lacuri fără mari pretenții, iar dacă au renunțat la pensulă hotărăsc să cumpere un pistol oarecare tot de acolo, gândind că fiind ieftin pot cumpăra altul când acesta începe să aibă probleme. La ei m-am gândit atunci când am hotărât să scriu aceste sfaturi simple.
Vreau să fie foarte clar de la început. Nu este vorba despre toți cei care au această meserie și nici nu este o abordare superioară a subiectului. Pur și simplu îmi place această nouă generație, sunt impresionată de dorința lor de perfecționare și îmi doresc să ajut împărtășind cunoștințele acumulate într-o viață petrecută în domeniul lemnului, fiind în același timp conștientă că și eu pot la rându-mi să învăț foarte multe de la ei.
Sfaturile pe care vreau să le dau acum nu se referă la modul efectiv de lucru pentru un începător în ale finisării. Ci la găsirea unui furnizor serios de materiale și sisteme de aplicare pe care să vă puteți baza oricând aveți nevoie de un sfat și mai ales, atunci când apar problemele. Așa că, din punctul meu de vedere, ar trebui să:
- folosiți produse profesionale de la furnizorii de lacuri și vopsele pentru lemn sau distribuitorii lor. Așa veți avea atât produse formulate special pentru aplicarea pe lemn, cât și suport tehnic de care aveți nevoie pentru a obține un produs de calitate. Nu uitați! Puteți face un produs minunat, cu îmbinări perfecte demne de carpenteria tradizionale giapponese, dar dacă aplicați un lac prost totul este compromis;
- cereți toate informațiile necesare și fișele tehnice de produs sau orice alte documente care conțin date tehnice referitoare la produs;
- întrebați despre tehnicianul firmei, faceți cunoștință cu el, cereți numărul de telefon. Este bine ca atunci când aveți nelămuriri să întrebați și să clarificați totul înainte de a începe să lucrați. Evitați multă bătaie de cap și mai ales, multe materiale pierdute. Fiecare astfel de firmă are tehnicieni bine pregătiți și este păcat să nu folosiți un serviciu care vă este pus la dispoziție gratuit;
- cumpărați pistoale și echipamente de pulverizare de la firme de profil. Spuneți-le ce urmează să faceți cu acele echipamente și sfătuiți-vă cu ei. Au tot interesul să vă dea cea mai bună soluție pentru că știu că tot la ei ajungeți dacă aveți probleme.
- nu comparați prețul de la un echipament profesional cu cel din supermarchet sau de la magazine de bricolaj. Cu toate că par același lucru, nu sunt. Întotdeauna prețul de la magazinul DIY va fi mai atractiv, dar s-ar putea să nu se ridice la nivelul de performanță al celui profesional;
- cumpărați echipamentul cu aceeași grijă cu care cumpărați sculele cu care lucrați lemnul. Dacă gândiți așa veți vedea că abordarea va fi alta. Dacă dălțile sau aparatura folosite pentru prelucrarea lemnului sunt de cea mai bună calitate, de ce ați cumpăra un pistol de a cărui calitate nu sunteți siguri, riscând să stricați toată munca depusă până la faza de pulverizare?
Poate vă veți gândi că sunt sfaturi banale, dar întotdeauna lucrurile mici, neînsemnate, ne împiedică cel mai mult. Vorbeam zilele trecute cu Gabriel Mănoiu de la Consulenza Falk, distribuitor în România al echipamentelor de pulverizare Cremlino-Same. Echipamentele lor sunt cele mai vândute în țară, având pistoale atât pentru dotarea micilor ateliere de tâmplărie, cât și pentru instalațiile sofisticate din marile fabrici de mobilă.
L-am rugat să-mi spună 5 sfaturi pe care le-ar da unui începător în ale pulverizării. Mă așteptam la cine știe ce chestii sofisticate. De fapt, am primit cele mai simple și de bun simț sfaturi. Totul pornește de la lucrurile simple, aparent neînsemnate, pe care de multe ori avem tendința să le trecem cu vederea. Iată sfaturile lui Gabriel Mănoiu:
- folosiți întotdeauna duza corespunzătoare la pistol, în funcție de materialul și suprafața care urmează să fie finisată;
- reglați presiunea și deschiderea jetului în concordanță cu materialul folosit și suprafața de finisat;
- țineți pistolul perpendicular pe suprafața de finisat și „mergeți” împreună cu el peste suprafață, nu-l pendulați;
- pulverizați cât mai mult pe suprafață și cât mai puțin în afara ei. Evitați astfel pierderile. Nu treceți totuși în extrema cealaltă, să nu pulverizați deloc în afară, pentru că veți „rata” marginile. Cantitatea depusă pe extremități va fi mai mică decât cea de pe mijloc;
- respectați indicațiile de amestecare și diluție a lacului din fișa de produs. Așezarea pe suprafață, scurgerile de material, calitatea suprafeței depinde de multe ori de modul în care s-a făcut această pregătire a materialului și mai puțin de calitatea și reglajul pistolului.
Dezarmant de simplu, nu-i așa? Și totuși ce probleme mari pot apărea dacă nu se ține cont de ele!
Tutto il rispetto per quello che fate.