Macchine e strumenti

Șlefuirea lemnului – mașini de șlefuit cu perii rotative

De curând am scris un articol despre șlefuirea industrială a lemnului cu ajutorul mașinilor. Cum subiectul este foarte vast, am vorbit despre slefuire lemn în  general, despre materiale abrazive sub formă de hârtie de șlefuit (termen generic ce include și suportul textil) și despre mașini de șlefuit cu bandă. O altă categorie de masini de slefuit lemn – foarte întâlnite în mediul industrial – cuprinde mașini cu perii rotative. Să vedem de ce sunt necesare și care sunt factorii care influențează calitatea șlefuirii.

Pentru ce sunt folosite masinile de șlefuit cu perii rotative

Mașinile cu perii rotative pentru șlefuire sunt foarte versatile. Poziționarea și numărul periilor, materialul abraziv folosit, caracteristicile mașinii permit folosirea lor pentru diferite operațiuni.

Mașinile pot fi folosite atât pentru șlefuirea lemnului în alb, cât și pentru șlefuirea grundului o lustruirea lacului. Materialul abraziv este însă diferit pentru fiecare dintre aceste operațiuni.

Utilitatea și eficiența periilor se vede foarte bine la șlefuirea elementelor profilate și sculptate. Configurația periilor permite materialului abraziv să ajungă în locuri unde este foarte dificil să ajungi cu mașini cu bandă abrazivă fără a strica ceva, lucru valabil atât pentru șlefuirea lemnului în alb, cât și pentru șlefuirea între straturi. Tot cu ajutorul periilor se face și desprăfuirea elementelor profilate.

Folosind perii dure cu o anumită structură se poate face strutturazione o îmbătrânirea forțată a lemnului. Diversamente sabbiatura, de exemplu, prin care se poate face doar o îmbătrânire a lemnului prin îndepărtarea parțială a lemnului timpuriu, cu mașini de șlefuit cu perii se pot obține suprafețe cu structuri și aspecte diverse, aspectul de lemn vechi putând fi variat prin folosirea unor perii diferite.

Utilizzo lemnului recuperat este acum la mare modă, fiind folosit la fabricarea mobilei, a pardoselilor și chiar pentru construcția caselor. Timpul scurs lasă urme pe lemn și nu este vorba numai despre profilarea lui ci si despre murdăria acumulată. Acest lemn recuperat poate fi curățat cu ajutorul periilor, fără a-i strica aspectul de vechi și fără a-i elimina profilul natural dobândit în timp.

perii rotative
sursa foto: dasionbrush.com
Calitatea șlefuirii pe mașinile de șlefuit cu perii rotative

Calitatea șlefuirii nu depinde doar de materialul abraziv folosit. Fiind vorba despre o mașină sunt mai mulți factori care influențează procesul. Acești factori sunt dependenți unul de celălalt și trebuie găsită combinația perfectă pentru fiecare operațiune sau obiect ce urmează a fi șlefuit.

Practic, calitatea șlefuirii este dată de combinația dintre materialul abraziv folosit, tamburul (arborele) cilindric pe care este pus abrazivul, viteza de rotație și presiunea asupra piesei.

Materialul abraziv

Șlefuirea este făcută de niște materiale abrazive montate pe un tambur. Pot fi bucăți de bandă abrazivă, peri din diferite materiale sau diferite materiale textile care vor avea efect diferit asupra suprafeței pe care o vor șlefui.

Nu voi reveni la structura benzilor abrazive pentru că despre ele am vorbit pe larg în articolul despre alegerea materialelor abrazive. Sunt aceleași doar că sunt bucăți mici, șlefuirea fiind influențată de lungimea și lățimea lor. Cele mai înguste și scurte sunt folosite pentru suprafețe mai plate sau rotunde, pe când cele late și lungi pentru suprafețe cu profile și muchii.

Bucățile de bandă abrazivă se combină de multe ori cu peri sintetici. Combinația aceasta duce la obținerea unei suprafețe șlefuită perfect, comparabilă cu cea rezultată la șlefuirea manuală succesivă cu hărtie abrazivă cu granulație progresivă. Lungimea și grosimea perilor influențează la randul lor șlefuirea. Perii scurți fac șlefuirea mai agresivă, fiind folosiți pentru lemn, iar cei lungi pentru șlefuirea grundului, unde nu este nevoie de agresivitate.

Structurarea se face cu perii metalice. Nu voi insista pentru că și acesta este un subiect amplu de abordat separat.

perii rotative
sursa foto: master-sand.com
Viteza de rotație a tamburilor

Tamburii pot fi de diferite lungimi și diametre în funcție de mașină. Materialul abraziv poate fi lipit pe tambur pentru a forma corp comun cu el sau poate fi separat, înlocuirea abrazivului tocit făcându-se cu ușurință.

Viteza de rotație a tamburului influențează durabilitatea materialului abraziv. Cu cât viteza este mai mică cu atât crește durata de folosire a periilor, iar calitatea șlefuirii este mai bună. Viteza este invers proporțională cu diametrul butucului. De exemplu, la un diametru de 280 mm viteza optima este între 50 și 280 rpm, iar la un diametru de 50 mm viteza ajunge la 1200-1500 rpm.

Când se șlefuiesc elemente profilate nu se recomandă o viteză de rotație foarte mare. Viteza mare face ca suprafețele plane să rămână aproape neșlefuite, pe când colțurile și profilele să fie foarte agresate. O viteză mai mică va face ca materialul abraziv sa nu mai treacă repede peste suprafețele plane iar trecerea peste profile și muchii să se facă mai lin, obținându-se o șlefuire de calitate.

Cele mai bune rezultate se obțin cu tamburi cu diametru mare care se rotesc cu cea mai mică viteză din intervalul acceptat.

Influența presiunii

Este vorba despre presiunea cu care perii apasă asupra materialului ce urmează a fi șlefuit. Presiunea optimă se determina în funcție de obiectul care urmează a fi șlefuit. Practic tamburul se fixează inițial astfel încât perii doar ating placa. Coborârea lui va duce la curbarea periilor și va determina presiunea la șlefuire atunci când tamburul este în mișcare.

perii rotative
fonte: danibrum.ro
Mașini de șlefuit cu perii rotative

Mașinile sunt foarte diferite, putând avea una sau mai multe perii rotative. Și așezarea tamburilor este diferită. Periile pot fi așezate perpendicular pe banda pe care sunt piesele, la 90º sau sub un unghi mai mic astfel încât „intrarea” în placă să se facă treptat, mai puțin agresiv. Combinația dintre mai multe perii pe aceeași mașină duce la obținerea unei șlefuiri mai bune. De exemplu, combinarea a două perii rotative cu sensuri diferite de rotație dă rezultate foarte bune în cazul profilelor. Prima perie aduce fibra lemnului într-o singură direcție, iar cea de-a doua o taie.

Se pot combina și 3 sau 4 perii rotative. Pot fi toate cu aceeași direcție de rotație sau una într-o direcție și celelalte în direcția opusă. Combinațiile țin de obiectele ce trebuie șlefuite și rezultatele care trebuie obținute.

perii rotative
sursa foto: salidatek.com

Sunt și mașini cu un sistem de discuri abrazive a caror rotație este perpendiculară pe piesa de șlefuit. Practic nu este vorba despre aceeași mișcare pentru tot abrazivul de pe tambur, ci fiecare grup abraziv montat pe disc intră treptat, șlefuirea fiind mult mai puțin agresivă. Este asemănătoare situației în care tamburul nu este așezat la 90º, dar multiplicată de câteva ori. Foarte potrivită pentru uși profilate, elemente curbate și sculptate.

perii rotative
fonte: directindustry.com

Combinațiile ce pot fi găsite pe astfel de mașini sunt foarte interesante. Sunt mașini care profilează și șlefuiesc în același timp. De exemplu, cu agregatul dublu de profilat și șlefuit del Greda, Italia, pe care-l puteți găsi la Danibrum, se pot obține pe aceeasi mașină elemente profilate și șlefuite pentru scaune, mese sau canapele. Mașina reduce timpul de lucru comasând mai multe etape.

perii rotative
fonte: danibrum.ro

Mașinile de șlefuit cu perii rotative nu sunt doar pentru fabrici mari cu linii complexe de prelucrare. Ca și cele cu bandă abrazivă pot fi mașini separate ce își pot găsi locul și într-un atelier. Nu trebuie să fie mari pentru a fi complexe și a vă ajuta să obțineți cele mai bune rezultate în timp scurt și folosind tehnologii de ultimă generație. Mașina de șlefuit și structurat cu perie e Mașina cu disc pentru șlefuit profile, pe care le găsiți tot la Danibrum, sunt numai doua exemple.

perii rotative
masina cu disc pentru profile
sursa foto: danibrum

În concluzie, mașinile de șlefuit cu perii rotative sunt cele mai bune soluții atunci când aveți de șlefuit elemente profilate sau sculptate. Periile au capacitatea de a intra în cele mai ascunse colțuri și pot șlefui cele mai diverse forme. Dacă profilele sunt parte a producției voastre o astfel de mașină ajută cu siguranță la creșterea calității produsului finit.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

4 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

 • Buna ziua , imi puteti spune va rog de unde pot achizitiona un tambur cu lamele interschimbabile , (incerc sa fac jucari din lemn si intampin mici probleme la slefuire ) va multumesc pentru timpul acorat , o zi buna !

  • Salve.
   Pare destul de dificil de gasit un tambur cu lamele interschimbabile. Eu nu am reusit sa gasesc la furnizorii si producatorii din Romania. Parerea mea este ca ar trebui sa va adresati importatorilor sau producatorilor de masini de slefuit cu perii rotative. Ei colaboreaza direct cu producatorii de abrazivi pentru a obtine cele mai bune solutii pentru periile rotative.
   Imi pare rau ca nu va pot ajuta mai mult. Daca gasesc intretimp in furnizor, revin cu informatia.
   Tutto il meglio!

 • Buna ziua, sunt producator de stalpi de salcam fara alburn intre 10-24 cm grosime. Sunt intersat de o masina de slefuit cu perii rotative pentru ca in prezent slefuirea acestora se face manual cu flexuri electrice.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

it_ITItaliano