Deco&Design

Specchi di vetro: una storia iniziata in Romania

În perioada 7 iulie – 3 august  va avea loc la Sinaia expoziția de oglinzi vitrate Le Mirroirs sont fait a artistului Cristian Florin Anghelescu. Trebuie să recunosc că această știre m-a intrigat și m-a făcut curioasă în același timp. Inițial mi s-a părut a fi o exprimare pleonastică – oare oglinda nu-i tot sticlă? Așa că am vrut să aflu despre ce este vorba și ceea ce am descoperit a depășit cu mult așteptările. Este o îmbinare de artă, frumos, pasiune, Tiffany, sticlă colorată, vitralii, oglinzi, Art Nouveau, rame de lemn care întregesc și desăvârșesc opera, despre care trebuie să vă spun mai multe.

Ce sunt oglinzile vitrate.

De la bun început trebuie să vă spun că este vorba despre un produs unic în Europa. Cristian Florin Anghelescu este cel care a gândit pentru prima dată să pună împreună oglinda, vitraliul și rama. Totul a pornit de la dorința de a infrumuseța cu ajutorul sticlei, al culorii și a luminii mediul căruia ne place să-l numim „acasă”.

Oglinzile vitrate depășesc condiția de obiect util și ajung în domeniul artei. Oglinda, vitraliul și rama de lemn formează un întreg care-și propune să aducă lumină, culoare și eleganță în casa iubitorilor de frumos.

La început vitraliul a fost gândit ca un paspartu între oglindă și rama de lemn. Treptat cadrul strict a fost înlocuit cu desene florale pline de culoare care intră discret în oglindă fără a-i altera scopul inițial. Oglinda rămâne obiect de utilitate devenind în același timp și obiect de artă.

În avanpremieră puteți vedea o parte pe site-urile https://www.holz-art.ro/ sau mai multe pe https://www.casuta-cu-vitralii.com/oglinzi/ ,cu mențiunea că fotografiile nu vor reuși niciodată să redea dinamismul oglinzii.

specchi in vetro
Pauni
Începutul

Totul a început în urmă cu aproape 12 ani când Cristian, inginer de meserie și cu activitatea curentă într-un domeniu total diferit, s-a gândit să-și înfrumusețeze casa cu vitralii puse pe ușa de la intrare. A vrut să facă acest lucru singur și a început să se documenteze.

A descoperit o lume fascinantă care l-a captivat total. Dupa ce a studiat mai multe moduri de obținere a vitraliului s-a oprit la Tiffany. Louis Confort Tiffany (1878-1933) a fost cel care a folosit sticla colorată în masă și a brevetat folosirea foliei de cupru în procesul de asamblare. A început să facă vitralii după această metodă, șlefuind cu migală fiecare bucată de sticlă colorată și asamblând-o după desene din ce în ce mai elaborate.

Acum această pasiune i-a devenit meserie și spune cu mândrie că este „geamgiu de lux”. Denumirea ascunde și o ironie fină la adresa faptului că nu există meseria de făuritor de vitralii. Este o disciplină care nu se studiază la nicio facultate de artă, de arhitectură sau design interior. Este însă un fapt pe care speră să-l poată schimba în timp.

specchi in vetro
Vitraliu usa interioara
Eliberarea oglinzii

În urmă cu mai bine de 100 de ani oglinda era la loc de cinste, împodobind palate și case. Era tratată cu cinste și împodobită, dădea farmec saloanelor, reflecta baluri sau întâlniri simandicoase.

Cu timpul însă a pierdut rama și decorațiunile, devenind numai obiectul util. Trebuia să reflecte persoana sau să mărească spațiul, atat și nimic mai mult. Oglinda se retrage în baie, prinsă în perete în patru colțuri sau ajunge în dormitor, prinsă cu bandă dublu adezivă de ușa dulapului.

Cu oglinzile vitrate Cristian, împreună cu prietenul și partenerul Mircea Ursu de la Holzart, au pornit acțiunea de „amnistiere” a oglinzii și de redare a locului deținut odinioară. Oglinda își recapătă rolul de piesă de mobilier prin ramele de lemn alese și lucrate cu grijă în atelierele de la Holzart.

Adăugarea vitraliului transformă oglinda în obiect de artă. Curentul Art Nouveau este cel care a inspirat colecția, de aici și denumirea de Glass Nouveau, cum a fost prima oară prezentată publicului. Este perioada în care a apărut acea frumusețe realizată la nivel industrial pentru a fi accesibilă pentru cât mai mulți. Cristian este de părere că este momentul ca, după atâtea perioade minimaliste și decadente, frumusețea și eleganța să revină.

specchi in vetro
Libertate
specchi in vetro
Inelul
specchi in vetro
Albastrele
Rama de lemn, cea care desăvârșește

La fel ca și tabloul, oglinda vitrată are nevoie de o încheiere și aceasta este realizată cu ajutorul ramei. Ramele sunt suportul care oferă protecție și sporesc farmecul vizual al tablourilor, oglinzilor și fotografiilor pe care le încadrează. O ramă bine aleasă va delimita oglinda de restul spațiului, dar o va și integra in același timp, atrăgând în mod special atenția asupra ei.

Alegerea ramelor se face în așa fel încât să se potrivească cromatic și estetic cu lucrarea. Aici relația Holzart-Casuța cu Vitralii își arată respectul pentru produs și pentru client: ramele vechi și recondiționate sau noi, toate vor face ca din relația  lemn-sticlă-oglindă să rezulte un obiect de mobilier pe care să vi-l doriți „acasă”.

Această combinație oglindă – sticlă – ramă de lemn reprezintă vârful de gamă în domeniu. Oglinzile vitrate sunt piese de artă, certificate de expoziţiile din care au făcut parte, piese de mobilier datorită funcţionalităţii şi esteticii, şi vitralii Tiffany în acelaşi timp.

specchi in vetro
Musetel
specchi in vetro
Lacul lebedelor
Declaratie de dragoste
Expoziția de la Sinaia

Expoziția de oglinzi vitrate care va avea loc în perioada următoare la Sinaia nu este la prima editie. Prima a fost în aprilie 2017 și s-a desfășurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane de la Deva. A fost momentul când, la puțin peste 2 ani de când a descoperit oglinda vitrată, Cristian Florin Anghelescu a primit recunoașterea ca artist în domeniu. Expoziția a fost foarte apreciată, atât de artiști cât și de vizitatori. Tot atunci a fost confirmat și faptul că este prima și unica expoziție de acest fel din Europa.

Tot în 2017, în august, expoziția a fost găzduită de Salonul Bethlen de la Castelul Corvinilor, din Hunedoara. A fost un alt moment de recunoaștere, vizitatorii muzeului, foarte numeroși în acea perioadă, fiind încântați de eleganța oglinzilor și de jocul luminii cu sticla colorată.

Il Sinaia expoziția se va desfășura atât la Casino cât și la Centul Cultural Carmen Silva în perioada 7 iulie – 3 august. Sunt spații elegante foarte potrivite pentru ceea ce reprezintă oglinda vitrată. Sunteți așteptați cu drag în ambele locuri pentru a vă bucura ochii și sufletul cu lumină, culoare, eleganță și bun gust.

specchi in vetro
Vernisaj aprilie 2017
specchi in vetro
Expozitia de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

2 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Din pacate, multe inexactitati la inceputul articolului. Tehnica realizarii oglinzilor cu aplicatii tip overlay (https://www.vitraliidecorative.ro/vitralii-overlay/) a fost preluata din State si nu cred ca este unicat in Europa, chiar eu am facut o incercare a introducerii acestora, la inceputul anilor 2000, fara succes bineinteles, dupa ce le-am gasit in ofertele de produse americane. Nu contest insa „expozitia unicat in Europa”, nu am datele necesare. Cat despre tehnica „geamgiul de lux”, sau „vitralistul” cum de sute de ani i se spune, se studiza in cadrul Departamentului de ceramica, sticla si metal al Universitatii Nationale de Arta, cat si a Scolii Populare de Arta, de ani si ani de zile. Domeniul are o vechime de sute de ani, si-l include in arta vitraliului si pe dl Tiffany, cu toate tehnicile moderne aparute si dupa acesta….overlay, fuziune si altele. Va stiu un profesionist si de aceea am cauta sa „remediez” aceste … mici inexactitati. Mult succes in continuare.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

it_ITItaliano