Presentazione delle case in legno

"La questione non è se si possono fare in legno, ma cosa ci impedisce di fare edifici di 8 piani in legno".

Începe să fie din ce în ce mai clar că lemnul este materialul de construcție al viitorului. În toată lumea se construiesc clădiri tot mai înalte, depășindu-se de fiecare dată limite considerate până atunci de netrecut. Atât în domeniul public, cât și în cel privat din întreaga lume se mizează pe lemn pentru a construi sustenabil. Știri despre astfel de construcții sunt tot mai dese și ne dau speranța că în viitorul apropiat vom vedea și în România clădiri publice sustenabile.

În septembrie 2021 a fost dat în folosință în Skellefteå, Suedia, aproape de cercul polar, un centru cultural cu o suprafață totală de 30.000 m² construit în totalitate din lemn. Centrul cuprinde printre altele și un hotel de 20 de etaje, cu înălțimea de 75 m, ceea ce îl situează pe locul 2 în clasamentul celor mai înalte clădiri de lemn din lume. Proiectul a fost realizat de studioul de arhitectură White Arkitekter, iar clientul a fost municipalitatea din Skellefteå.

Centro culturale Sara, Svezia

Centrul cultural Sara, un proiect premiat devenit realitate

Centrul cultural Sara găzduiește Galeria de Artă Skellefteå, Muzeul Anna Nordlander, Teatrul regional Västerbotten cu șase scene, biblioteca orașului și hotelul Wood Hotel, cu 205 camere, restaurant, spa și centru de conferințe. Ambiția municipalității este ca acest hub cultural să fie recunoscut internațional pentru ospitalitatea și activitățile sale, dar și pentru dorința de inovare și mai ales, pentru contribuția la ideea de durabilitate și sustenabilitate.

Construcția a fost proiectată pentru o durată de viață de cel puțin o sută de ani și va avea amprentă de carbon negativă timp de cincizeci de ani. Pentru acest proiect studioul de arhitectură White Arkitekter a primit în 2018 premiul MIPIM Future Project Award.

Proiectul a avut de rezolvat probleme pe mai multe planuri. Pe lângă cele legate de structura de rezistență, au trebuit luate în considerare deschiderile largi ale și acustica spațiilor din zonele culturale, îmbinarea structurilor de lemn cu zonele vitrate, flexibilitatea spațiilor.

Centro culturale Sara, Svezia

Centro culturale Sara, Svezia

Structură de rezistență în totalitate din lemn, amprentă minimă de carbon, energie 100% regenerabilă

Întreg centrul a fost construit cu peste 12.000 m³ de lemn recoltat din pădurile aflate la doar de 60 km de oraș și prelucrat într-o companie locală aflată și ea în apropiere de Skellefteå. Partea joasă a centrului – galeria de artă, muzeul, teatrul și biblioteca – a fost construită din grinzi laminate (glulam) și pereți din CLT. Hotelul a fost făcut din module 3D din CLT suprapuse, așezate între cele 2 puțuri de lift, realizate și ele în întregime din CLT. Nu s-a folosit deloc beton pentru structură ceea ce a făcut ca timpul de construcție să se scurteze, iar amprenta de carbon a clădirii să scadă.

La proiectarea clădirii s-a urmărit și reducerea consumul de energie. Panourile solare instalate pe acoperiș produc energie regenerabilă care, împreună cu structura din lemn, compensează emisiile de bioxid de carbon produse de clădire. Surplusul de energie produs de panourile solare este stocat la subsol. Pentru a obține energie 100% regenerabilă, sistemul de alimentare al centrului a fost optimizat și integrat cu soluțiile energetice centrale ale orașului.

Centro culturale Sara, Svezia

Centro culturale Sara, Svezia

O schimbarea de mentalitate

În Suedia, a construi cu lemn înseamnă tradiție. Și totuși, dezvoltarea industrială a orașelor a făcut ca, o perioadă, casele din beton să ia locul celor din lemn. Semnalul de alarmă tras de ONU în ceea ce privește poluarea produsă de materialele de construcție, responsabile de peste 38% din emisiile globale de bioxid de carbon, a sensibilizat oficialitățile și opinia publică suedeză, determinând întoarcerea la lemn. După o perioadă îndelungată în care construirea de clădiri pe structură de lemn a fost limitată la cel mult de 2 etaje, acum clădirile din lemn devin din ce în ce mai înalte.

Tomas Alsmarker, responsabil de inovare la Swedish Wood, spune că țara a cunoscut o schimbare uriașă în ultima perioadă în ceea ce privește materialele de construcții. Lemnul este acum materialul preferat, lucru de înțeles dacă ne gândim că Suedia este țara cu cea mai mare suprafață de pădure din Europa. ”Pentru clădirile de până la 8 etaje, întrebarea nu este dacă pot fi făcute din lemn ci ce ne împiedică să le facem din lemn.” 

Centro culturale Sara, Svezia

Centro culturale Sara, Svezia

sursă articol: euronews.green

fotografii: Åke Eson Lindman și Patrick Degerman

Dan

Ho avuto la possibilità di lavorare in diversi reparti. Ho così acquisito esperienza in Finanza, Contabilità, Logistica, Vendite, Operazioni, Marketing. Sono un giocatore di squadra e un giocatore a tutto tondo. Sono un imprenditore, ho coordinato la vendita di un'azienda di vernici e pitture per legno a una multinazionale. Nel 2016 ho scoperto il mondo digitale, l'editoria e il marketing online. Da allora ho trasferito online l'esperienza e le competenze accumulate.

Aggiungi commento

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

it_ITItalian