Una din obsesiile mele când vorbesc despre finisare este șlefuirea – atât șlefuirea lemnului înainte de finisare, cât și cea dintre straturi. Cred cu tărie că este o condiție principală pentru obținerea unor produse de calitate. Cu ceva timp în urmă am scris despre szlifowanie, abordând subiectul din punctul de vedere al producției, al lucrului în fabrică, unde există mașini de șlefuit și tehnologii speciale. De data aceasta îmi propun să spun câte ceva despre șlefuire celor care iubesc bricolajul, care au proiecte DIY sau își doresc să înceapă să bricoleze.
În primul rând trebuie știut că sunt doua etape ale șlefuirii care influențează calitatea produsului final. Una este șlefuirea lemnului sau szlifowanie na biało care se face înainte de a colora și lăcui obiectul din lemn. Cealaltă este șlefuirea între straturile de lac. Amândouă se fac cu hârtie sau bureți abrazivi, dar granulația diferă. Am să le iau pe rând.
Szlifowanie drewna
Pentru a construi un obiect lemnul trebuie tăiat, găurit și prelucrat cu diverse unelte. Toate aceste operații acționează asupra fibrei lemnului rupând-o. Când se trece cu mâna peste lemn se simt asperitățile care ne zgârie, unele mai mult, altele mai puțin. Acestea sunt capetele de fibră de lemn rămase după prelucrări mecanice. Când lemnul este șlefuit, aceste capete de fibră sunt rupte într-un mod zorganizowany astfel încât să se comporte toate la fel, să absoarbă uniform culoarea și lacul.
În timp ce obiectul este executat lemnul poate fi lovit, zgâriat, teșit în urma cărora rămân semne. Majoritatea acestor semne devin vizibile doar după aplicarea culorii. O șlefuire bine făcută elimină semnele, uniformizează suprafața și reduce riscul apariției petelor.
Lemnul se șlefuiește cu hârtie de șlefuit cu granulație mică, de la 80 până la 220 sau cu bureți abrazivi grosieri și medii. Numărul care indică finețea este scris pe spatele hârtiei de șlefuit. Pentru o calitate cât mai bună a suprafeței este recomandat să se folosească două feluri de hârtie, una grosieră, care rupe fibra și una mai fină, care o netezește. De exemplu, se poate folosi întâi hârtie 80, urmată de 120 sau 150. Sau hârtie 100, urmată de 150 sau 180. În cazul bureților abrazivi se începe cu cei grosieri, continuând cu cei medii.
Lemnul se șlefuiește întotdeauna în lungul fibrei, insistând în zonele în care se simt capetele de fibră. Nu este recomandat să se folosească hârtie de șlefuit cu granulație mai mare de 220 pentru că praful fin de lemn astupă fibra, blocând absorbția. Așa apar petele deschise la culoare.
Pentru a fi mai ușor de utilizat, hârtia de șlefuit se poate înfășura în jurul unei bucăți dreptunghiulare din lemn. Astfel se aplică o forță uniformă pe toată suprafața lemnului, rezultatul șlefuirii fiind mai bun.
Când se șlefuiesc elemente profilate – muchii, picioare de mese sau scaune, cornișe – este recomandată folosirea bureților abrazivi pentru că se pot mula, calitatea șlefuirii fiind mult mai bună.
În procesul șlefuirii, calitatea materialelor abrazive scade. Granulele abrazive lipite pe hârtie sau pe pânză se tocesc sau cad. De asemenea, praful fin de lemn pătrunde printre ele și se fixează acolo, reducând capacitatea de șlefuire a hârtiei. În momentul în care se observă că rezultatul nu este la fel de bun ca la început, hârtia trebuie înlocuită. Nu faceți economie în acest moment al proiectului. Orice rabat făcut acum se răzbună mai târziu, la finisare, când greșelile se remediază mult mai greu.
Szlifowanie warstw lakieru
Șlefuirea între straturi se face pentru a asigura un tușeu plăcut obiectului, o suprafață fină și plăcută la atingere. Când se aplică soluția de colorare (baițul) și primul strat de lac, lemnul absoarbe aceste materiale, iar fibra lemnului se ridică. Fenomenul este cu mult mai accentuat în cazul produselor hidrodiluabile, din cauza tendinței naturale a lemnului de a absorbi apa. După uscarea lacului, fibra ridicată se simte neplăcut la atingere, fiind foarte rigidă din cauza lacului prins de ea. Pentru ca suprafața să fie din nou fină și plăcută la atingere acel prin strat de lac trebuie șlefuit.
Materialele folosite sunt tot hârtia de șlefuit sau bureții abrazivi, dar granulația este mai fină. Se folosesc bureți fini și foarte fini, iar hârtia trebuie sa fie minimum 240. Dacă lacul final va fi lucios, hârtie abrazivă folosită trebuie să fie de minim 400. Cum am spus deja, jezioro szczupakowe accentuează defectele, iar zgârieturile fine produse de materialele abrazive mai grosiere devin foarte vizibile.
Șlefuirea între straturi se face tot în lungul fibrei, după uscarea completă a stratului de lac. Când lacul este bine uscat, în urma șlefuirii va rezulta un praf alb fin. Dacă uscarea nu este completă șlefuirea este greoaie, hârtia se împiedică și se acoperă cu un strat gumos de lac. Stratul următor se aplică doar după îndepărtarea completă a prafului cu cârpa.
Recondiționarea mobilierului vechi
Un caz special de șlefuire este când se dorește împrospătarea sau schimbarea finisajului. Din cauza folosirii, mobila și obiectele din lemn finisate se acoperă cu un strat fin de praf și mizerie. Pentru ca stratul nou de lac să aibă aderență, trebuie îndepărtată această patină a timpului.
Obiectul se curăță spălându-l cu cârpa, cu apă și detergent. Orice mobilă se poate spăla, indiferent cu ce este acoperită. Important este să fie ștearsă repede și foarte bine după spălare. Apoi, stratul vechi se șlefuiește ușor cu hârtie abrazivă 280-320 (peste 400, pentru lac lucios) și se aplică stratul nou de lac.
Atenție, întotdeauna trebuie verificată compatibilitatea dintre straturile vechi și lacul ce urmează a fi aplicat. Pentru aceasta se aplică puțin lac pe o suprafață mică, puțin vizibilă a mobilei și se așteaptă să se usuce. Dacă nu se întâmplă nimic – crăpare, umflare, exfoliere – poate fi folosit. Mobila întreținută de-a lungul timpului cu produse gen Pronto, care au ceara în compoziție, trebuie spălată și șlefuită până la îndepărtarea completă a stratului de ceară. Ceara este strat final de finisaj și peste ea nu poate fi aplicat nimic. Dacă nu este complet îndepărtată, lacul nu va avea aderență și se va desprinde cu ușurință.
Șlefuirea este o operațiune importantă în procesul de finisare al lemnului. Obiecte de calitate se obțin doar dacă se șlefuiește corect, atât lemnul, cât și straturile intermediare de lac. Un finisaj nou are aderență la cel vechi doar dacă înainte acesta a fost curățat și șlefuit.
Vă doresc succes și aștept să-mi spuneți cum merg proiectele. Nu uitați, dacă aveți nevoie de ajutor și informații, eu sunt aici.☺
Przepraszam, ale artykuł jest śmiesznie słaby. Nawet jeśli ma to być artykuł popularyzatorski, to chyba nie jest skierowany do 3-4 latków, prawda?
Przykro mi, że artykuł nie spełnia Twoich oczekiwań. Jestem przekonany, że są rzeczy, które wiesz bardzo dobrze, ale spotkałem ludzi, którzy nie znają tych informacji. Stąd właśnie wziął się ten artykuł. Jest to informacja dla osób, których zawód nie ma nic wspólnego z drewnem, ale które chcą przerobić lub wykonać przedmiot z drewna. Mam nadzieję, że w przyszłości również znajdziesz interesujące informacje.
Dobrze jest określić, dlaczego artykuł jest słaby lub gdzie są błędy. Jest wielu początkujących, którzy czytają Twój komentarz i są zdezorientowani.
Przed lakierowaniem pominięto ważny element. Jest nim odtłuszczenie drewna, które można wykonać z bardzo dobrym skutkiem alkoholem technicznym. Jako, że ostatnio lakierowałem około 250-280 metrów kwadratowych drewna w moim domu (boazeria, drzwi, okna, meble itp.), a cała stolarka jest jak to się mówi "na łyżwach" z muchą, każdy centymetr kwadratowy został potraktowany w następujący sposób: szlifowanie, odkurzanie, odtłuszczanie, pierwsza "warstwa" lakieru. Po wyschnięciu następowała druga warstwa lakieru. Znowu szlifowanie, znowu odkurzanie. Następnie trzecia warstwa lakieru, ostateczna, po której szlifowałem tylko w miejscach, które wydawały się konieczne. Od czasu do czasu, szczotką z naturalnego włosia (na suficie), odkurzam osiadły pył. Do reszty używam finet. Dzięki za radę.
Dzięki za podzielenie się doświadczeniem. Zwykle drewno nie wymaga odtłuszczania przed wykończeniem. Szlifowanie jest wystarczające. W Twoim przypadku drewno prawdopodobnie miało kontakt z tłustymi produktami podczas cięcia lub wycierania, lub była to nawet żywica (w przypadku drewna żywicznego). Gratuluję pomysłu z alkoholem technicznym. Jest bardzo dobry. Można też użyć rozcieńczalnika nitrocelulozowego lub uniwersalnego. A z konserwacją radzisz sobie bardzo dobrze. Ja też postanowiłem nie używać komercyjnych środków do konserwacji. Jeśli są stosowane bezpośrednio na meble lub nie są dobrze wypolerowane, meble pozostają nieco matowe i bardziej przyciągają kurz. Życzę wszystkiego najlepszego i dalszych sukcesów.
Na wypadek, gdyby ktoś potrzebował informacji / był ciekawy: przypadkiem widziałem kiedyś, jak ktoś czyścił stare ramy okienne przez piaskowanie. Ramy miały skomplikowany relief, który byłby bardzo trudny do wyczyszczenia przez piaskowanie (ewentualnie przy użyciu szczotek ze sztywnym włosiem na narzędziu Dremel, ale byłaby to strasznie żmudna i czasochłonna operacja). W przypadku piaskowania wysiłek jest znacznie mniejszy niż w przypadku szlifowania, a jakość czyszczenia starej farby jest wyjątkowo dobra. Drewno prawie się nie ściera, jeśli nie nalegamy zbytnio i pozostaje prawie tak gładkie jak przed nałożeniem farby, dzięki czemu szlifowanie po piaskowaniu jest bezużyteczne, ale nawet najmniejszy ślad pozostałości farby znika.
Dzięki za informację. Myślę, że dla tych, którzy pasjonują się drewnem, każda wiadomość jest mile widziana. Mamy również nowe artykuły na temat piaskowania. Mam nadzieję, że okażą się interesujące.
Wszystkiego najlepszego!
https://revistadinlemn.ro/2016/08/08/structurarea-lemnului-prin-sablare/
https://revistadinlemn.ro/2016/08/14/sablarea-ca-arta/
Bardzo mile widziane absolutnie wszystkie informacje. Dla nowicjuszy, którym zależy na tym, aby palma manewrowała, artykuł jest bardzo przydatny. Wielkie dzięki za artykuł i komentarze!
Dziękuję!
[...] montaż. Płyty zostały przyklejone do sklejki OSB, po czym nastąpiła część wykończeniowa. Po wstępnym szlifowaniu nałożono dwie warstwy masy szlifierskiej i jedną warstwę wosku na [...]