Bricolaj

Șlefuirea pentru pasionații de bricolare

Una din „obsesiile” mele când vorbesc despre finisare este șlefuirea – atăt șlefuirea lemnului înainte de finisare, cât și șlefuirea între straturi. Cred cu tărie că este o condiție principală pentru obținerea unor produse de calitate. Cu ceva timp în urmă am scris despre șlefuire, abordând subiectul din punctul de vedere  al producției, al lucrului în fabrică, unde există mașini de șlefuit și tehnologii speciale. De data aceasta îmi propun să spun câte ceva despre șlefuire celor care iubesc bricolajul, care au proiecte DIY sau își doresc să înceapă să bricoleze.

sursa foto: northwestdriftwoodartists.org
sursa foto: northwestdriftwoodartists.org

În primul rând trebuie știut că sunt doua etape ale șlefuirii care influențează calitatea produsului final. Una este șlefuirea lemnului, sau șlefuirea în alb, care se face înainte de a colora și lacui obiectul din lemn. Cealaltă este șlefuirea între straturile de lac. Amândouă se fac cu hârtie sau bureți abrazivi, dar granulația diferă. Am să le iau pe rând.

Pentru a face un obiect, lemnul trebuie tăiat, găurit, prelucrat cu diverse unelte . Toate aceste operații acționează asupra fibrei lemnului, rupând-o. Când se trece cu mâna peste lemn, se simt asperitățile care ne zgârie unele mai mult, altele mai puțin. Acestea sunt capetele de fibră de lemn. În momentul în care se face șlefuirea în alb, aceste capete de fibră sunt rupte într-un mod „organizat”, astfel încât să se comporte toate la fel, să absoarbă la fel culoarea și lacul. În timpul lucrului, lemnul poate fi lovit, zgâriat, teșit și de multe ori acest lucru este vizibil numai după aplicarea culorii. O șlefuire bine făcută elimină aceste defecte.

sursa foto: eurofitdirect.co.uk
sursa foto: eurofitdirect.co.uk

Șlefuirea lemnului se face cu hârtie de șlefuit cu granulație mică, de la 80 până la 220, sau cu bureți abrazivi grosieri și medii. Acest număr este scris pe spatele hârtiei de șlefuit. Pentru o calitate cât mai bună a suprafeței este bine să se folosească 2 feluri de hârtie, una grosieră, care rupe fibra mare și una mai fină, pentru fibra mai delicată. De exemplu, se poate folosi întâi hârtie 80, urmată de 120 sau 150. Sau hârtie 100, urmată de 150 sau 180. În cazul bureților se începe cu bureți grosieri și se continuă cu cei medii.

diytrade.com
diytrade.com

Lemnul se șlefuiește întotdeauna în lungul fibrei, insistând în zonele în care se simt capetele de fibră. Nu este recomandat să se folosescă la lemn hârtie de șlefuit cu granulație mai mare de 220, pentru că praful fin de lemn poate bloca absorbția în fibră și pot apărea pete deschise la culoare.

Pentru a fi mai ușor de utilizat, hârtia de șlefuit se poate înfășura în jurul unei bucăți dreptunghiulare din lemn. Așa se aplică o forță uniformă pe toată suprafața bucății de lemn, rezultatul șlefuirii fiind mai bun.

sursa foto: m.inspirationspaint.com.au
sursa foto: m.inspirationspaint.com.au

Când se șlefuiesc elemente profilate, muchii, picioare de mese sau scaune, este bine să se folosească bureți abrazivi, pentru că ei se pot mula pe suprafață iar calitatea șlefuirii este mult mai bună.

În timpul șlefuirii, calitatea materialelor abrazive incepe sa scadă. Granulele abrazive lipite pe hârtie sau pe pânză se tocesc sau cad. De asemenea, praful fin de lemn pătrunde printre ele și se fixează acolo, reducând capacitatea de șlefuire a hârtiei. În momentul în care se observă că hârtia nu mai șlefuiește la fel de bine ca la început, ea trebuie înlocuită. Nu trebuie să faceți economie în acest moment al proiectului. Orice rabat făcut acum se răzbună mai târziu, la finisare, când greșelile se remediază mult mai greu.

sursa foto: doityourself.com
sursa foto: doityourself.com

Șlefuirea între straturi este făcută pentru a asigura obiectului finisat un tușeu plăcut, o suprafață fină și plăcută la atingere. Când se aplică soluția de colorare (baițul) și primul strat de lac, lemnul absoarbe aceste materiale iar fibra lemnului se ridică. Fenomenul este cu mult mai accentuat în cazul produselor hidrodiluabile, din cauza tendinței naturale a lemnului de a absorbi apa. După uscarea lacului, fibra ridicată se simte foarte bine la atingere, ea devenind rigidă din cauza lacului. Pentru ca suprafața să fie din nou fină și plăcută la atingere, trebuie făcuta șlefuirea între straturi.

Casa din lemn de la Sibiel
Casa din lemn de la Sibiel
sursa foto: lowes.com
sursa foto: lowes.com

Materialele folosite sunt tot hârtia de șlefuit sau bureții abrazivi, dar granulația este mai mare. Se folosesc bureți fini si foarte fini iar hârtia trebuie sa fie minimum 240. Dacă lacul final este lucios, trebuie folosită hartie abrazivă peste 400 sau bureți foarte fini. Cum am mai spus, lacul lucios accentuează defectele, iar zgârieturile fine produse de materialele abrazive mai grosiere vor deveni vizibile.

Șlefuirea manuala între straturi se face tot în lungul fibrei. Ea trebuie făcută după uscarea stratului de lac. Dacă este bine uscat, în urma șlefuirii va rezulta un praf alb fin, iar hărtia de șlefuit nu se va acoperi cu un strat gumos de lac. Stratul următor se aplică după ce a fost îndepărtat cu o cârpă praful de la șlefuire.

sursa foto: thefinishingstore.com
sursa foto: thefinishingstore.com

Un caz special de șlefuire este atunci când se dorește împrospătarea sau schimbarea finisajului. Din cauza folosirii, mobila (sau alte obiecte din lemn finisate) se acoperă cu un strat fin de praf și mizerie. Pentru ca stratul de lac să aibă aderență, trebuie ca această patină a timpului să fie îndepărtată. Ea se face prin spălare cu cârpa, cu apă și detergent. Orice mobilă se poate spăla așa, important este să fie ștearsă bine după spălare. Apoi, stratul vechi se șlefuiește ușor cu hârtie abrazivă 280-320 (sau peste 400 pentru lac lucios) și se aplică stratul cel nou de lac. Atenție, întotdeauna trebuie verificată compatibilitatea dintre cele două straturi înainte de a aplica stratul cel nou. Pentru aceasta se aplică puțin lac pe o suprafață mică, puțin vizibilă a mobilei și se așteaptă să se usuce. Dacă nu se întâmplă nimic, atunci se poate continua. Dacă mobila a fost întreținută de-a lungul timpului cu produse gen Pronto, care au ceara în compoziție, spălarea și șlefuirea trebuie făcute mai energic, pentru că lacul nu aderă la ceară.

sursa foto: yourhomewizard.com
sursa foto: yourhomewizard.com

Șlefuirea este o operațiune importantă în finisarea lemnului. Dacă vreți să obțineți obiecte de calitate este obligatoriu să le șlefuiți, atât înaintea aplicării culorii, cât și între straturile de lac. Un strat nou de lac are aderență la cel vechi numai dacă înainte acesta se curăță și se șlefuiește. Vă doresc succes și aștept să-mi spuneți cum merg proiectele. Și nu uitați, dacă aveți nevoie de mai multe informații, eu sunt aici.☺

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

10 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Ma scuzati, dar articolul este ridicol de slab. Chiar daca se vrea un articol de popularizare probabil ca nu este adresat copiilor intre 3 si 4 ani nu?

    • Imi pare rau ca articolul nu se ridica la nivelul asteptarilor dumneavoastra. Sunt convinsa ca sunt lucruri pe care le stiti foarte bine, dar eu am intalnit persoane care nu cunosc aceste informatii. De aici a si pornit ideea articolului. Sunt informatii pentru persoane a caror profesie nu are nicio legatura cu lemnul dar care doresc sa refaca sau sa faca un obiect din lemn. Sper ca pe viitor sa gasiti informatii interesante si dumneavoastra.

    • Este bine sa specificati de ce este articolul slab, sau unde sunt greselile. Sunt multi incepatori care va citesc comentariul si raman confuzi.

  • A fost omis un element important înainte de lăcuire. Este vorba de degresarea lemnului, care se poate face cu rezultate foarte bune, cu alcool tehnic. Pentru că nu de mult am lăcuit, în casă, aproape 250-280 metri pătrați de lemn (lambriu, uși, ferestre, mobilă, etc.), iar pe toată lemnăria „patinează” musca, cum se spune, fiecare cm pătrat a fost trecut după cum urmează: șlefuire, de prăfuire, degresare, prima „mână” de lac. După uscare, a urmat a doua mână de lac. Iarăși șlefuire, iarăși de prăfuire. A urmat a treia mână de lac, cea finală, după care am șlefuit numai în locurile care mi s-au părut necesare. Periodic, cu o perie din păr natural (pe tavan), șterg praful care s-a depus. În rest folosesc finetul. Mulțumim pentru sfaturi.

    • Multumesc ca ne-ati impartasit experienta dumneavoastra. In mod normal lemnul nu are nevoie de degresare inainte de finisare. Este suficienta slefuirea. In cazul dumneavoastra probabil ca lemnul a ajuns in contact cu produse grase la debitare sau prin stergere, sau era chiar rasina (in cazul lemnului de rasinoase). Felicitari pentru ideea cu alcoolul tehnic. Este foarte buna. Se mai poate folosi diluantul nitrocelulozic sau diluantul universal. Si intretinerea o faceti foarte bine. Si eu am ales sa nu folosesc produse de intretinere din comert. Daca sunt aplicate direct pe mobila sau nu se lustruiesc foarte bine, mobila ramane usor imbacsita si mai mult atrage praful. Va doresc numai bine si succes in continuare.

  • In caz ca cuiva ii e necesara informatia/pe cineva il chinuie curiozitatea: din intamplare, am vazut o data pe cineva curatand niste rame vechi de fereastra prin sablare. Ramele aveau un relief complex, care ar fi fost foarte dificil de curatat prin slefuire (eventual prin folosirea unor perii cu peri duri pe o scula Dremel, dar ar fi fost o operatie groaznic de migaloasa si consumatoare de timp). La sablare, efortul e mult mai mic decat la slefuire, si calitatea curatarii vopselei vechi e extrem de buna. Lemnul aproape ca nu se uzeaza, daca nu insisti excesiv si ramane cvasi la fel de neted ca inaintea aplicarii vopselei, facand slefuirea dupa sablare inutila, in schimb si cea mai mica urma de farama de vopsea dispare.

  • Foarte bine venite absolut toate informatiile. Pentru un novice pe care il mananca palma sa mestereasca singur si daca se poate, nu dupa ureche , articolul e mina de aur. Multumesc frumos si pentru articol si pentru comentarii!

Categorii

Abonează-te la newsletter