DIY - Wykończenie DIY - Techniki wykończeniowe

Distressed - sztuczne postarzanie mebli

Kiedy przedstawiłem tehnicile de învechire a lemnului, am menționat și distressed, una dintre cele mai folosite metode de finisare antichizată a mobilei. W trudnej sytuacji este termenul adoptat din engleză, dar în fabrici se spune frecvent Zużycie lub spalanie pleśni. Metoda este folosită mai ales pentru mobilă, pe o bucată simplă și plată de lemn efectul fiind mult diminuat. Constă în șlefuirea muchiilor sau altor părți ale mobilierului până se ajunge la stratul inferior sau la lemn, scopul fiind ca mobila să arate îndelung folosită.

niepokój
Źródło zdjęcia: novodecorco.com
Realizarea finisajul distressed prin șlefuire

Unul dintre modurile de obținere a efectului este șlefuirea stratului de finisaj până se ajunge la lemn. Se sugerează astfel că mobila este atât de veche încât s-a rozdrobniony în anumite locuri. În acest caz se șlefuiesc muchiile, colțurile și locurile unde se presupune că uzura este mai mare, până se ajunge la lemn. Pentru ca efectul să fie cât mai vizibil, lemnul trebuie să fie vopsit, total acoperit. Pe un finisaj transparent efectul este vizibil doar dacă baițul folosit pentru colorarea lemnului este de culoare închisă.

Puteți vedea modul cum se șlefuiesc muchiile în materialul de mai jos:

Nakładanie kolejnych warstw farby

O altă modalitate de obținere a efectului este prin aplicarea a mai multor straturi succesive de vopsea înainte de a trece la șlefuire. După uscarea lor completă, se șlefuiește pe muchii, dar și pe fețele ușilor, sertarelor, lateralele mobilei până se ajunge la un strat inferior de altă culoare. Șlefuirea se face tot în locurile unde se presupune că prin folosire îndelungată vopseaua s-a tocit: mânerele de lemn și în jurul lor, marginile ușilor sau ale sertarelor, colțurile și muchiile mobilierului.

Pentru ca efectul să fie vizibil, între cele două straturi de culoare trebuie să fie o diferență sesizabilă. Se poate ajunge la efect suprapunând un strat de baiț de o culoare și unul de vopsea de altă culoare sau două straturi de vopsea de culori diferite. Diferența dintre cele două este grosimea peliculei. Dacă se dorește o peliculă cât mai sărăcăcioasă se recomandă baiț și vopsea. Pentru economie, baițul poate fi aplicat doar în locurile unde urmează să se șlefuiască pentru obținerea efectului – muchii, margini, mânere. Pentru ca baițul să nu migreze în vopsea este bine să fie protejat cu un strat subțire de grund incolor. Se aplică apoi vopseaua în strat nu prea gros, pentru a nu fi dificil de îndepărtat. La final, efectul se protejează cu un strat de lac transparent.

niepokój
Źródło zdjęcia: howtonestforless.com
niepokój
Źródło zdjęcia: sweetpickingsfurniture.com

 

Recomandări privind consumarea stratului de vopsea

Șlefuirea se face cu hârtie de șlefuit sau bureți abrazivi. Lâna de oțel nu este recomandată pentru că este prea fină pentru a îndepărta stratul de vopsea. Granulația folosită este cea obișnuită pentru Szlifowanie między warstwami (240-320). Dacă din cauza stratului gros de vopsea se impune folosirea unor granulații mai mici, ca cea pentru șlefuirea lemnului în alb, este recomandat ca apoi să se netezească totul cu hârtie de șlefuit mai fină pentru ca suprafața să nu rămână rugoasă.

Pentru o deteriorare mai avansată a stratului superficial se poate folosi și o altă metodă. Stratul de vopsea poate fi atacat cu un amestec 1:1 de apă și oțet concentrat. Vopselele pentru care se poate folosi această metodă și care cedează la amestec sunt cele cu multă umplutură de carbonat de calciu (cretă) sau cele acrilice hidrodiluabile (vopsele decorative pentru pereți). Amestecul se toarnă peste mobilă, după care se șterge cu o cârpă moale de bumbac. Nu trebuie insistat, vopseaua se ia ușor. După ce se usucă se poate aplica un strat de ceară sau un lac transparent.

Uneori, pentru un aspect îmbătrânit mai accentuat, se aplică înainte de stratul final o patină de antichizare sau se folosește ca strat final o ceară colorată maro închis.

niepokój
Źródło zdjęcia: iheartnaptime.net
niepokój
Źródło zdjęcia: theshabbycreekcottage.com

 

Distressed este un mod de îmbătrânire a lemnului foarte folosit. Nu este greu de realizat dar, ca la orice finisaj antichizat, foarte important este ca rezultatul să fie credibil, natural. Acest lucru înseamnă că, pe lângă tehnică, procedeul presupune și un anumit fler, un talent special pentru astfel de lucrări.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Czy mogę użyć dekoracyjnej farby ściennej na drewnie i uzyskać taki efekt? Ciekawe, nigdy o czymś takim nie myślałem... a do zabezpieczenia mogę użyć wosku lub matowego, bezbarwnego lakieru?

  • Naprawdę dałeś mi pomysł... Mam mały stolik, który chcę zmienić kolor, jest zbyt ciemny, aby pomalować go tą samą farbą, którą właśnie pomalowałem ściany pokoju. Jest to farba dekoracyjna, która jest dość vasco, bardziej vasco niż zwykła zmywalna farba... a na dodatek chcę wypróbować efekt spękania...

    • Jeśli dasz grubszą ilość, może pęknąć podczas suszenia. Sprawdź jednak, czy nie traci przyczepności do podłoża. Powodzenia!

  • Przepraszam, doprowadzam cię do szału pytaniami... ale najpierw powinienem nałożyć podkład, w przeciwnym razie możliwe jest, że lakier z czasem się złuszczy...

    Dziękujemy i życzymy miłego dnia!

    • Jeśli jest to stary, już wykończony mebel, nie należy go gruntować. Należy go wyczyścić (umyć) wodą z detergentem, dokładnie wysuszyć i przeszlifować, aby farba przylegała. Podkład zaleca się nakładać bezpośrednio na drewno. Jest to w zasadzie spoiwo między drewnem a lakierem.

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski