Bricolaj Finisare DIY Tehnici de Finisare

Distressed – metodă de învechire artificială a mobilei

Când am prezentat tehnicile de învechire a lemnului, am menționat și distressed, una dintre cele mai folosite metode de finisare antichizată a mobilei. Distressed este termenul adoptat din engleză, dar în fabrici se spune frecvent consumare sau arderea muchiilor. Metoda este folosită mai ales pentru mobilă, pe o bucată simplă și plată de lemn efectul fiind mult diminuat. Constă în șlefuirea muchiilor sau altor părți ale mobilierului până se ajunge la stratul inferior sau la lemn, scopul fiind ca mobila să arate îndelung folosită.

distress
sursa foto: novodecorco.com
Realizarea finisajul distressed prin șlefuire

Unul dintre modurile de obținere a efectului este șlefuirea stratului de finisaj până se ajunge la lemn. Se sugerează astfel că mobila este atât de veche încât s-a tocit în anumite locuri. În acest caz se șlefuiesc muchiile, colțurile și locurile unde se presupune că uzura este mai mare, până se ajunge la lemn. Pentru ca efectul să fie cât mai vizibil, lemnul trebuie să fie vopsit, total acoperit. Pe un finisaj transparent efectul este vizibil doar dacă baițul folosit pentru colorarea lemnului este de culoare închisă.

Puteți vedea modul cum se șlefuiesc muchiile în materialul de mai jos:

Aplicarea de straturi succesive de vopsea

O altă modalitate de obținere a efectului este prin aplicarea a mai multor straturi succesive de vopsea înainte de a trece la șlefuire. După uscarea lor completă, se șlefuiește pe muchii, dar și pe fețele ușilor, sertarelor, lateralele mobilei până se ajunge la un strat inferior de altă culoare. Șlefuirea se face tot în locurile unde se presupune că prin folosire îndelungată vopseaua s-a tocit: mânerele de lemn și în jurul lor, marginile ușilor sau ale sertarelor, colțurile și muchiile mobilierului.

Pentru ca efectul să fie vizibil, între cele două straturi de culoare trebuie să fie o diferență sesizabilă. Se poate ajunge la efect suprapunând un strat de baiț de o culoare și unul de vopsea de altă culoare sau două straturi de vopsea de culori diferite. Diferența dintre cele două este grosimea peliculei. Dacă se dorește o peliculă cât mai sărăcăcioasă se recomandă baiț și vopsea. Pentru economie, baițul poate fi aplicat doar în locurile unde urmează să se șlefuiască pentru obținerea efectului – muchii, margini, mânere. Pentru ca baițul să nu migreze în vopsea este bine să fie protejat cu un strat subțire de grund incolor. Se aplică apoi vopseaua în strat nu prea gros, pentru a nu fi dificil de îndepărtat. La final, efectul se protejează cu un strat de lac transparent.

distress
sursa foto: howtonestforless.com
distress
sursa foto: sweetpickingsfurniture.com

 

Recomandări privind consumarea stratului de vopsea

Șlefuirea se face cu hârtie de șlefuit sau bureți abrazivi. Lâna de oțel nu este recomandată pentru că este prea fină pentru a îndepărta stratul de vopsea. Granulația folosită este cea obișnuită pentru șlefuirea între straturi (240-320). Dacă din cauza stratului gros de vopsea se impune folosirea unor granulații mai mici, ca cea pentru șlefuirea lemnului în alb, este recomandat ca apoi să se netezească totul cu hârtie de șlefuit mai fină pentru ca suprafața să nu rămână rugoasă.

Pentru o deteriorare mai avansată a stratului superficial se poate folosi și o altă metodă. Stratul de vopsea poate fi atacat cu un amestec 1:1 de apă și oțet concentrat. Vopselele pentru care se poate folosi această metodă și care cedează la amestec sunt cele cu multă umplutură de carbonat de calciu (cretă) sau cele acrilice hidrodiluabile (vopsele decorative pentru pereți). Amestecul se toarnă peste mobilă, după care se șterge cu o cârpă moale de bumbac. Nu trebuie insistat, vopseaua se ia ușor. După ce se usucă se poate aplica un strat de ceară sau un lac transparent.

Uneori, pentru un aspect îmbătrânit mai accentuat, se aplică înainte de stratul final o patină de antichizare sau se folosește ca strat final o ceară colorată maro închis.

distress
sursa foto: iheartnaptime.net
distress
sursa foto: theshabbycreekcottage.com

 

Distressed este un mod de îmbătrânire a lemnului foarte folosit. Nu este greu de realizat dar, ca la orice finisaj antichizat, foarte important este ca rezultatul să fie credibil, natural. Acest lucru înseamnă că, pe lângă tehnică, procedeul presupune și un anumit fler, un talent special pentru astfel de lucrări.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

7 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua! pot sa folosesc vopsea decorativa pentru pereți pe lemn si sa obtin acest efect? Interesant, nu m-am gandit la asa ceva… si pentru protectie pot da cu ceara sau cu lac mat, incolor?

  • Chiar mi-ati dat o idee… am o masuta careia vreau sa ii schimb culoarea, e prea inchisa la culoare, sa o vopsesc cu aceeasi vopsea cu care tocmai zugravesc peretii camerei. E o vopsea decorativa destul de vascoasa, mai vascoasa decat o vopsea lavabila obisnuita… si deasupra vreau sa incerc si un efect de crapare…

  • Ma scuzati , va innebunesc cu intrebarile… dar inainte ar trebui sa dau cu un grund, altfel e posibil ca vospseaua sa se decojeasca in timp..

    Multumesc si o zi minunata sa aveti!

    • Daca este vorba de o mobila veche, deja finisata, nu trebuie dat grund. Trebuie curata (spalata) cu apa si detergent, stearsa bine si sleduita pentru ca vopseaua sa aiba aderenta. Grundul se recomanda pentru a fi dat direct pe lemn. Este practic legatura dintre lemn si lac.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian