Când am prezentat tehnicile de învechire a lemnului, am menționat și metoda distressed, una dintre metodele foarte folosite în finisarea mobilei antichizate. Distressed este termenul adoptat din engleză, dar în fabrici mai este denumită consumare sau arderea muchiilor. Am promis că voi detalia toate metodele de antichizare în articole separate. Iată că a venit rândul metodei distressed.
Metoda este folosită mai ales pentru mobilă. Pe o bucată simplă, plată, de lemn, efectul este mult diminuat. De fapt, metoda constă în șlefuirea muchiilor sau altor părți ale mobilei până se ajunge la stratul inferior sau la lemn. Scopul fiind ca mobila să arate îndelung folosită.

Un mod de a realiza finisajul distressed este prin șlefuire
Unul este șlefuirea stratului de finisaj până se ajunge la lemn. Se sugerează astfel că mobila este atât de veche încât s-a „tocit” în anumite locuri. În acest caz, se șlefuiesc muchiile, colțurile și locurile unde se presupune că uzura este mai mare, până se ajunge la lemn. Pentru a avea efect, mobila trebuie să fie vopsită, să aibă un finisaj opac. Pe un finisaj transparent, efectul este vizibil numai dacă baițul folosit pentru colorarea lemnului este închis la culoare.

Modul cum se șlefuiesc muchiile este redat în materialul de mai jos:
O altă modalitate este prin aplicarea de straturi succesive de vopsea
A doua modalitate necesită mai multe straturi succesive de vopsea înainte de a face șlefuirea. În acest caz, muchiile, dar și fețele ușilor, sertarelor, lateralele mobilei, sunt șlefuite până se ajunge la stratul inferior. Șlefuirea se face tot în locuri unde se presupune că, prin folosire, s-ar îndepărta cel mai repede un strat de finisaj: mânerele din lemn și în jurul lor, margininile ușilor, ale sertarelor.

Pentru ca efectul să fie vizibil, între cele două straturi de culoare trebuie să fie o diferență sesizabilă. Se poate realiza cu un strat de baiț și unul de vopsea sau 2 straturi de vopsea.
Dacă se dorește ca pelicula să fie cât mai sărăcăcioasă este bine să se folosească un baiț și un strat de vopsea. Pentru economie, baițul poate fi aplicat numai în locurile unde va fi făcută șlefuirea (muchii, margini, mânere).
Pentru a nu migra în vopsea, baițul se protejează cu un strat subțire de grund incolor. Se aplică apoi vopseaua, în strat nu prea gros, pentru a nu fi dificil de îndepărtat. La final, se protejează cu un strat de lac transparent.

Șlefuirea se face cu hârtie de șlefuit sau bureți abrazivi. Lâna de oțel nu se recomandă fiind prea fină pentru a îndepărta stratul de vopsea. Granulația folosită este cea obișnuită pentru șlefuirea între straturi (240-320). Dacă din cauza stratului gros de vopsea se impune folosirea unor granulații mai mici, ca pentru șlefuirea lemnului în alb, este bine ca apoi să se netezească totul cu hârtie de șlefuit mai fină pentru ca suprafața să nu rămână rugoasă.

Pentru o deteriorare mai avansată a stratului superficial se poate folosi și o altă metodă. Stratul de vopsea poate fi atacat cu un amestec 1:1 de apă și oțet concentrat. Vopselele pentru care se poate folosi această metodă și care cedează la amestec sunt cele cu multă umplutură de carbonat de calciu (cretă) sau cele acrilice hidrodiluabile (vopsele decorative pentru pereți). Amestecul se toarnă peste mobilă, după care se șterge cu o cârpă moale de bumbac. Nu trebuie insistat, vopseaua se ia ușor. După ce se usucă se poate aplica un strat de ceară sau un lac transparent.

Uneori, pentru un aspect îmbătrânit mai accentuat, înainte de stratul final se aplică o patină de antichizare.
Distressed este un mod de îmbătrânire a lemnului foarte folosit. Nu este greu de realizat dar, ca la orice finisaj antichizat, foarte important este ca rezultatul să fie credibil. Asta înseamnă că pe lângă tehnică presupune și fler.
Buna ziua! pot sa folosesc vopsea decorativa pentru pereți pe lemn si sa obtin acest efect? Interesant, nu m-am gandit la asa ceva… si pentru protectie pot da cu ceara sau cu lac mat, incolor?
Puteti da si cu vopsele decorative de perete. Verificati inainte compatibilitatea cu ceara sau lacul.
Chiar mi-ati dat o idee… am o masuta careia vreau sa ii schimb culoarea, e prea inchisa la culoare, sa o vopsesc cu aceeasi vopsea cu care tocmai zugravesc peretii camerei. E o vopsea decorativa destul de vascoasa, mai vascoasa decat o vopsea lavabila obisnuita… si deasupra vreau sa incerc si un efect de crapare…
Daca veti da o cantitate mai grosa poate crapa la uscare. Verificati insa sa nu piarda aderenta la suport. Succes!
Ma scuzati , va innebunesc cu intrebarile… dar inainte ar trebui sa dau cu un grund, altfel e posibil ca vospseaua sa se decojeasca in timp..
Multumesc si o zi minunata sa aveti!
Daca este vorba de o mobila veche, deja finisata, nu trebuie dat grund. Trebuie curata (spalata) cu apa si detergent, stearsa bine si sleduita pentru ca vopseaua sa aiba aderenta. Grundul se recomanda pentru a fi dat direct pe lemn. Este practic legatura dintre lemn si lac.
Va multumesc frumos pentru toate indrumarile!
O zi frumoasa!