Art&Craft

Można chodzić po... pagodach

Nu este prima dată când scriu despre pantofi din lemn. Am vorbit despre pantofii tradiționali olandezi, despre pantofi care te ajutau să treci prin noroaie fără să te murdărești sau pantofi moderni de sport cu părți din lemn tratat. De data asta însă subiectul m-a impresionat pentru că este, în primul rând, o inițiativă de a nu lăsa tradițiile să moară. Iar o astfel de inițiativă trebuie prezentată, mai ales dacă este și o poveste de succes.

buty pagoda
źródło: boredpanda.com

 

Eroina acestei povești este LanVy Nguyen, cea care a creat brandul Saigon Socialite. Era o corporatistă într-o mare organizație financiară din California atunci când a început povestea, în 2007, într-o fabrică vietnameză. O nouă deschidere către piața vietnameză a făcut ca mulți investitori să vină aici în căutare de oameni cu aptitudini pentru anumite meserii, dar și pentru mână de lucru ieftină. Investițiile dezvoltaseră fabrica, producția era mare și vânzările pe măsură ceea ce se regăsea și în PIB-ul țării. Însă toată această dezvoltare a avut și un efect secundar – a dus la distrugerea foarte rapidă a sectorului artizanal.

buty pagoda
źródło: coolhunting.com

 

Simțind că dispariția artizanilor va însemna și distrugerea patrimoniului țării, înființează împreună cu 2 parteneri – Thien-Nhien Luong și Spencer Ton – o organizație nonprofit numită Design Capital, care să ajute micile afaceri tradiționale. De asemenea, formeaza Fashion4Freedom, un incubator de brand și o sursă pentru cei care caută produse care conservă culturile tradiționale.

Pentru a găsi meșterii populari autentici merge în Orașul Interzis, cetatea de scaun a Indochinei imperiale. Încă din trecut orașul a avut de jur împrejur meșteri care furnizau cetății cele trebuincioase. Vizitând împreună cu partenerii săi și cu un meșter tâmplar zona în care erau meșterii sculptori de pagode, le-a spus că ea crede că aceștia ar putea face niște pantofi foarte „hot”. Și-a amintit cum, în trecut, era obiceiul ca, atunci când femeia ajungea acasa, să se descalțe și să bată tălpile de lemn ale pantofilor de 2 ori pentru a-și anunța prezența. Dupa aceea lua încălțările la subraț și le aducea în casă, fiind un semn al bunăstării și poziției ei sociale. S-a gândit că o afacere care să facă pantofi cu tălpi sculptate din lemn ar fi, pe langă una de succes în lumea modei și un mod de a păstra tradițiile și meșteșugurile populare.

buty pagoda
źródło: coolhunting.com

 

La scurt timp după vizită, un cizmar local a venit la Design Capital pentru un împrumut pentru echipamente. El i-a spus că șamanul din sat i-a ghicit în picioare de pui – un ritual local – că va întâlni o femeie foarte gălăgioasă care-i va deschide larg ușile către viitor. Cu toate că făcea mai ales pantofi bărbătești, cizmarul se hotărăște să lucreze cu Nguyen. Așa s-au întâlnit pielea franțuzească cu vechea artă a cioplitului în lemn a pagodelor.

buty pagoda
Źródło zdjęcia: boredpanda.com

 

Fiecare pereche de pantofi are nevoie de 18 zile pentru a fi produsă. În primele 12-14 zile se fac tălpile. Meșterii locali desenează pe lemn vechi modele tradiționale, după care le cioplesc cu ajutorul uneltelor transmise din tată-n fiu.

buty pagoda
Źródło zdjęcia: coolhunting.com

 

Lemnul, esențe locale aromate, este uscat, izolat și sculptat. Partea de piele este făcută și atașată de tălpi în 2 zile, iar la final tălpile sunt ceruite iar zona de îmbinare este vopsită cu uleiuri locale.

buty pagoda
Źródło zdjęcia; boredpanda.com

 

Fashion4Freedom nu produce numai pantofi. Sunt o mulțime de alte produse care implică la rândul lor munca și tradițiile artizanilor vietnamezi. Nguyen se bazează în munca ei pe activitatea din 48 de sate diferite, fiind vorba de 17 meserii. A investit peste o jumătate de milion de dolari în educație și echipamente de care au beneficiat peste 30000 de oameni din Vietnam.

buty pagoda
Źródło zdjęcia: boredpanda.com

 

Saigon Socialite se limitează în a produce 2000 de perechi de pantofi pe an, având în fiecare an modele diferite de tălpi. După ce este făcută întreaga cantitate, cioplitorul și cizmarul se întorc în satele lor. Cizmarul va face încălțăminte pentru săteni și-i va învăța și pe alții meserie. Tâmplarul va ajuta la îndepărtarea efectelor vreunui taifun și va transmite și el meseria lui mai departe. Iar materialele rămase sunt folosite pentru a face încălțăminte pentru orfelinate.

buty pagoda
Źródło zdjęcia: boredpanda.com

 

(źródło: coolhunting.com)

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski