În preajma Crăciunului din 2016 am dat peste Brikk, un nou concept de joc pentru copii care mi s-a părut interesant și inteligent. Încercând să aflu mai multe am văzut că este într-adevăr o idee total nouă apărută cu numai câteva luni în urmă. Cum era vorba despre un joc cu piese din lemn curiozitatea personală s-a activat, așa că l-am contactat pe Zsolt Szász, cel care a avut ideea. Programele încărcate de ambele părți au făcut să treacă ceva timp de la Crăciun, dar până la urmă am reușit să ne punem de acord și a ieșit interviul de mai jos.
Când ați început activitatea?
Zsolt Szász: Brikk este un concept total nou pe piața de profil, este o invenție care ne aparține. Producția în sine a început pe la sfârșitul anului 2016.
Jak wpadłeś na ten pomysł?
ZS: Cred cu desăvârșire că brikk s-a născut datorită gândirii creative care însoțește profesia mea de arhitect. Tot timpul caut să îmbunătățesc lucrurile care ne înconjoară și cum sunt înconjurat în permanență de jucariile de diverse feluri ale copiilor mei, s-a creat circumstanța necesară apariției ideii.
Din câte am văzut, jocul seamănă puțin cu un Lego. Credeți că poate fi considerat așa?
ZS: Ne bucurăm de fiecare dată când suntem asociați cu un gigant, dar ceea ce nu dorim este ca brikk să devină o jucărie asociată sau asemănată altor branduri ce produc jucării de construcții. Referitor la paralela cu Lego, eu cred că sunt mai multe aspectele care ne deosebesc decăt cele care ne aseamănă. Ne asemănăm pentru că producem prisme din care se pot construi diverse, dar cam aici se oprește totul. În continuare ne deosebesc modul în care te poți juca, libertatea, posibilitățile nelimitate pe care le oferă brikk, materialul din care producem prismele și modul în care ne raportăm la problema sustenabilității și al amprentei ecologice. De asemenea, trebuie să menționam că brikk nu este un produs de masă, este o manufactură. Fiecare piesă este verificată de multiple ori după fiecare proces de producție. Vrem ca brikk să fie o jucărie premium când vine vorba de calitate.
Sunt jocuri numai pentru copii sau vă adresați și adulților?
ZS: Ideea de bază a fost să producem o jucărie inovativă pentru copii, dar observăm că brikk devine interesant și pentru adulți. Este un joc ce te poate rupe un pic de la muncă, de la un moment de stress. Te poți relaxa în doar câteva minute jucându-te lângă calculator cu 4-5 piese sau, de ce nu, învârtind doar 2 piese în mână. Aici proprietățile magnetice și factorul tactil – textura, sunetul și căldura lemnului – devin esențiale. Astfel pot spune categoric că vom lărgi gama celor cărora ne vom adresa.
Ce fel de lemn folosiți?
ZS: Prismele brikk se produc din lemn masiv de esență tare, fag. Am ales să lucrăm din material durabil, sustenabil, ecologic și nu în ultmul rând „child safe”. Aceste aspecte au fost foarte importante în conceperea jucăriei și vrem ca acest aspect natural și prietenos să devină un trademark al brandului brikk.
Cum sunt finisate jucăriile? Cu ce fel de materiale?
ZS: Desigur a fost important ca, odată ce avem prismele, să putem oferi un finisaj ecologic care să protejeze prismele din lemn de pete și de decolorare prin folosință. Trebuie să oferim libertatea jocului fără a-l perturba cu un factor de stress ce, în acest caz, ar însemna grija parintelui de a păstra prismele curate, nepătate. Pentru asta lemnul este finisat lucios pentru a protejeaza lemnul de pete și lichide. Am ales să lucrăm doar cu materiale non-toxice, pe bază de apă, alegere ce vine în completarea ideii de bază.
Aveți toate avizele și aprobările necesare vânzării de jucării? A fost greu să le obțineți?
ZS: În România, în acest moment, nu există un organ abilitat care să testeze jucăriile înainte de a le lansa pe piață. De aceea, producția se face într-un fel pe răspundere proprie, pe baza unor declarații. Avizele necesare pentru producție în sine sunt relativ ușor de obținut și nu ne-a îngreunat cu nimic activitatea. Desigur, produsul trebuie să aibă o descriere, categoria de vârstă și un traseu de producție verificabil din toate punctele de vedere.
Unde vă desfășurați activitatea? Aveți atelier, o mică fabrică?
ZS: Momentan avem un mic atelier propriu de asamblare și finisare. Unele procese, pe care acum nu le putem acoperi, le externalizăm. Ne dorim însă ca toată producția să aibă loc în cadrul atelierului, obiectiv pe care cred că-l vom putea realiza în cursul acestui an, până în vară. Cel puțin așa sperăm.
Czy jest to aktywność rodzinna?
ZS: Nu, dar primesc un feedback important și semnificativ de la familie și prieteni.
În ce magazine sunt disponbile jucăriile?
ZS: Suntem în discuții cu mai mulți distribuitori din țară și sperăm ca brikk să devină cât de curând accesibil tuturor. Momentan primim doar comenzile care vin prin pagina noastră de facebook, pe acestea le putem onora. Comunitatea brikk nu este atât de mare, creștem încet și organic. Din momentul în care a intrat o comandă, durează între 2 și 5 zile lucrătoare până pachetul ajunge în fața ușii. Vrem ca în țară să reducem timpul la 1-2 zile. Comenzile vin atât din țară cât și din străinătate. Noi le livram cu curierat rapid (atât în țară cât și în străinătate) și plata se face prin paypal. În paralel am lansat site-ul brikktoys cu webshop propriu care ne ușurează distribuirea și comunicarea cu cei care ne caută.
Ce planuri de viitor aveți?
ZS: W dłuższej perspektywie chcemy brikk să devină un brand puternic, un produs autentic. Vrem să avem o gamă de pachete dinsponibile în magazine din țară și din Europa. Pentru asta suntem în căutarea de distribuitori în țară și în străinătate. Căutăm distribuitori care recunosc posibilitățile lui brikk, împărtășesc entuziasmul și sunt dispuși să ne sprijine în acest traseu destul de greu de parcurs.
Pomysł na drewniane elementy Tegu z wbudowanymi magnesami został zapoczątkowany w 2006 roku przez Chrisa Haugheya i Willa Haugheya, założycieli firmy o tej samej nazwie.