DIY - Techniki wykończeniowe

Lakier matowy czy błyszczący - wybór bezpieczny czy ryzykowny?

O meble matowe oraz cea lucioasă am mai vorbit. Am spus care se întreține mai ușor, care mai greu, care sunt avantajele și dezavantajele alegerii uneia sau a celeilalte. Există însă și un alt punct de vedere din care poate fi privită alegerea. Și anume acela al producătorului, al acelui tâmplar pasionat, care lucrează lemnul cu dragoste și dăruire și care își dorește ca în final, după aplicarea lacului, să nu piardă din frumusețea lemnului și chiar să-i crească valoarea. Așadar, pentru acești îndrăgostiți de lemn, care este cea mai bună alegere, lac mat sau lac lucios?

În primul rând trebuie spus că este foarte important ce vrea clientul și este bine să se respecte acest lucru, mai ales dacă acesta vine cu proiect făcut de arhitect sau designer. Ei au încadrat cu siguranță mobila într-un context și ea trebuie executată astfel încât, la final, totul să aibă coerență.

mobilier lemn
sura foto: italy2000usa.com

Sunt însă și situații când clientul lasă producătorul să decidă, sau când meșterul lucrează ceva pentru care alege și finisajul. Încă din titlu sugeram că există o alegere sigură și una cu riscuri. Dacă aplicarea unui lac mat nu prea pune probleme, finisarea cu luciu, mai ales cea cu luciu oglindă, se face greu și trebuie indeplinite câteva condiții pentru a avea un rezultat de calitate.

De multe ori luciul mobilei este asimilat cu existența lacului. Sunt persoane care cred că mobila nu a fost lăcuită atunci când nu strălucește. Nu este așa. Gradul de luciu al unui lac este dat de capacitatea acestuia de a reflecta lumina și este de la 0 la 100%, putând fi măsurat cu ajutorul unui aparat numit glossmetru. În acest interval există mai multe paliere. De la 0 la 7 vorbim de mat adânc (sau efect natural), 10-40 este mat, 45-65 semimat (sau satinat cum se mai spune uneori în producție), 70-90 lucios, 90-100 luciu înalt sau luciu oglindă.

lac mat sau lac lucios
Źródło zdjęcia: forums.shoryuken.com

Pentru un producător de mobilă este mult mai simplu de produs mobilă mată. Cu cât gradul de luciu crește cu atât devine mai dificil de a obține o suprafață frumoasă, cel mai greu fiind de obținut luciul oglindă. Dacă se dorește obținerea unor suprafețe lucioase, de la 70 în sus, nu este suficient ca lacul să aibă acel grad de luciu. Trebuie îndeplinite și câteva condiții:

  • mediul de lucru trebuie să fie foarte curat. Orice urmă de praf prinsă în peliculă este cu atât mai vizibilă cu cât lacul este mai lucios. Cum este greu de păstrat un mediu fără praf în absența unor cabine de pulverizare presurizate sau a unor linii de finisare capsulate, atunci este nevoie de polișare pentru a fi îndepărtate impuritățile
lac mat sau lac lucios
Źródło zdjęcia: youtube.com
  • lacul lucios trebuie aplicat pe un grund foarte bine așezat și șlefuit. Pelicula nu trebuie să aibă aspect de skórka pomarańczowa, să nu fie foarte subțire, să nu aiba praf sau bule de aer incluse. De aceea se folosesc grunduri dure cu corp mare, ce pot fi bine șlefuite pentru a asigura baza necesară lacului. Pentru a vă face o idee de cum trebuie să arate grundul înaintea aplicării lacului lucios, vă spun că determinările de grad de luciu se fac aplicând lacul pe o bucată de sticlă.
  • Lacul nu trebuie să se usuce foarte repede pentru a da timp peliculei să se așeze și să se întindă cât mai bine. Dacă nu este bine întinsă nu reflectă bine lumina și este nevoie de polișare pentru a îndepărta imperfecțiunile suprafeței.

Pentru a putea vedea diferența dintre un lac mat și unul lucios se poate face un experiment. Se aplică în aceeași incintă, pe 2 bucăți de lemn diferite, lac mat și lac lucios. După uscare vom avea senzația că praful a fost atras de finisajul lucios. De fapt praful s-a depus la fel pe ambele mostre, dar este vizibil numai pe lacul lucios.

Finisarea lucioasa este dificilă și pentru că scoate în evidență orice defect. Dacă prelucrările lemnului nu au fost bine făcute, cea mai mică zgârietură va fi scoasă în evidență și amplificată.

Gradul de luciu al lacului se alege și în funcție de ce vrem să obținem iar mobilierul rezultat trebuie să fie în concordanță cu spațiul unde va sta. Dacă se dorește un blat de masă cu aspect cât mai natural, atunci se va alege un lac mat adânc și finisajul va fi cât mai sărac (2 straturi subțiri, unul de grund si unul de lac) pentru a nu avea o peliculă sesizabilă.

lac mat sau lac lucios
Źródło zdjęcia: custommade.com

De asemenea, dacă se lucrează mobilier rustic sau din drewno z odzysku, totul arată mai natural dacă se aplică lacuri mate.

lac mat sau lac lucios
Źródło zdjęcia: ronikordis.com

Când se dorește obținerea unei mobile luxoase, pe lângă un design elegant se poate alege și un lac lucios. Luciul a fost asociat întotdeauna cu luxul, cu bogăția. În fond aurul și pietrele prețioase strălucesc, nu? Iar pentru a nu fi foarte complicat nu este nevoie neapărat de luciu oglindă, se pot folosi și lacuri cu grad de luciu peste 70. În plus, lacurile lucioase, din cauza transparenței lor ridicate (ca urmare a lipsei agentului de mătuire), pun în evidență frumusețea naturală a lemnului.

lac mat sau lac lucios
Źródło zdjęcia: 1contemporany.com

Cel mai simplu și mai „acoperitor” este folosirea lacurilor cu grad de luciu 30-40. Sunt și lacurile cele mai vândute. Spun acoperitor pentru că vor luci atât cât să se vadă că mobila este lăcuită, fără însă a avea problemele date de lacurile cu un luciu mai ridicat.

lac mat sau lac lucios
Źródło zdjęcia: ths.gardenweb.com

Și din punct de vedere al întreținerii câștigătoarea este tot mobila mată. Urmele degetelor sunt mai puțin vizibile, praful de asemenea, nu trebuie lustruită fiind suficientă ștergerea ei, nu se văd zgârieturile fine făcute de particulele de praf.

Atunci când vorbim de luciul mobilei, nu este vorba de frumos sau urât. Suntem foarte diferiți și ceea ce este foarte frumos pentru unul poate fi imposibil de privit pentru altul. Există modă și stiluri care ne pot influența alegerile, dar în final tot despre ceea ce ne place este vorba. Pentru un producător însă important este să aleagă finisajul pe care-l poate realiza și să spună clientului cu ce se poate confrunta atunci când alege un finisaj mai special pentru mobila lui.

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Bardzo interesujący artykuł. Potrzebuję lakieru do sosnowych blatów na schodach wewnętrznych. Początkowo zamierzałem wybrać błyszczący, ale po przeczytaniu artykułu zmieniłem zdanie i zdecyduję się na lakier "kryjący" o połysku 30-40. Nie wiem jednak jaką markę lakieru wybrać i jak zmierzyć poziom połysku, bo nie mam połyskomierza. Czy ten poziom połysku jest napisany na puszce? Możecie polecić jakąś markę?

    • I mam jeszcze jedno pytanie. W tym filmie podkład jest nakładany, pozostawiony na chwilę, a następnie nakładane są na niego 2 warstwy lakieru. Pomiędzy nałożeniem podkładu i lakieru nie widzę żadnego wykończenia (szlifowania). Czy to prawda?

      • Pudełka produktów DIY nie podają dokładnego poziomu połysku, ale mówią o połysku lub macie. Wybierz matowy, zwykle jego połysk wynosi 30-40.
        Nie wiem, do którego filmiku się odnosisz, ale zwykle należy przeszlifować podkład po wyschnięciu. Szlifowanie poprawia zarówno przyczepność, jak i ładny wygląd folii. Szlifowanie usuwa podniesione włókna, gazowanie, skórkę pomarańczową, wszystko, co psuje wygląd folii. Zalecam przeszlifowanie podkładu przed nałożeniem lakieru bezbarwnego.

  • Witam
    Maluję na drewnianych deskach; proszę o poradę, jakiego lakieru mógłbym użyć, aby nałożony zarówno na pomalowaną, jak i niepomalowaną powierzchnię drewnianej deski uzyskał matowy lakier, który nie zniekształci obrazu przez refleksy świetlne. Niestety nie widzę możliwości załączenia zdjęcia pracy. Drewniana płyta jest częściowo pomalowana, a niepomalowany obszar służy jako rama.
    Myślałem o zamaskowaniu obu obszarów taśmą papierową i nałożeniu oleju na drewno i lakieru na bazie wody na obraz, ale nie wiem, czy nie będzie problemów w obszarze styku. Próbowałem szelaku odparafinowanego, który wydaje się dobry dla obu powierzchni, ale trochę wpływa na kolory.
    Dziękuję.

    • Witam. Jeśli obrazy są wykonane farbami na bazie wody, można użyć na wierzchu lakieru rozpuszczalnikowego o niskim połysku (między 0 a 10) (na przykład akrylowego). W ten sposób nie będzie interakcji między kolorami a lakierem ani połysku.
      Można również użyć lakieru na bazie oleju lub wody. Najpierw nałóż lakier, a po jego całkowitym wyschnięciu możesz nałożyć olej na chroniony obszar. W obszarze styku nie będzie odpychania. Jeśli najpierw nałożysz olej, a następnie lakier lub zastosujesz je w tym samym czasie, mogą wystąpić problemy z niekompatybilnością.
      Wszystkiego najlepszego.

    • Cześć!
      Jest to lakier alkidowy, który schnie wolniej (min. 24 godziny), a zapach będzie się utrzymywał. Na łóżko lepiej wybrać lakier do wnętrz na bazie wody (wodorozcieńczalny). Nie należy wybierać lakierów uniwersalnych, które są dobre zarówno do wnętrz, jak i na zewnątrz, takich jak ten wymieniony. Lakiery zewnętrzne muszą być bardziej elastyczne, dlatego nie są zbyt twarde i łatwo je zarysować.
      Wszystkiego najlepszego!

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski