DIY

Czy dotarłeś do jeziora? Czy na pewno masz właściwy produkt?

Se observă un interes tot mai crescut pentru proiecte DIY legate de piese de mobilier. Fie că este vorba de refacerea/împrospătarea unor piese mai vechi de mobilier, de folosirea odzyskane drewno sau de realizarea unor piese noi de mobilă, pentru toate se folosesc materiale de finisare (kąpiele, lac pentru lemn, vopsele, etc). Există o ofertă bogată de astfel de produse pe piață și alegerea devine dificilă. Câteva idei legate de alegerea lor în funcție de proiect v-ar putea ajuta.

Pentru piese de mobilier cărora le schimbăm aspectul inițial am văzut că există materiale, cum sunt farby szczelinowe, care sunt ușor de folosit fără pregătiri speciale. Ce facem însă dacă vrem doar să reîmprospătăm sau să reparăm lacul superficial? Sau dacă am realizat o piesă dintr-o esență frumoasă de lemn și vrem ca lemnul să fie vizibil. Sau vrem să protejăm pictura făcută pe un obiect. Ce lac alegem?

Pentru început trebuie să știți că un lac pentru lemn poate fi pentru interior sau pentru exterior. Lacurile pentru exterior trebuie să fie rezistente la intemperii și lumina solară directă, ceea ce la interior nu este necesar. Dar și la interior, sunt piese de mobilier care sunt supuse unor agresiuni mai mari – mobila de baie, de bucătărie, blaturile de mese – sau mai mici. Să le luăm pe rând.

Lacurile potrivite pentru acoperirea mobilei și obiectelor din lemn folosite la interior
1. Protejarea obiectelor și mobilierului nesupuse agresiunilor

Najbardziej odpowiednimi lakierami do takich projektów są lakiery nitrocelulozowe lub rozcieńczalny wodą. Lacul nitrocelulozic are avantajul prețului redus, dar fiind pe bază de solvent este mai dificil de folosit în spații închise și mai ales în cele locuite. În plus mirosul poate persista o perioadă destul de lungă.

Aplicarea lui face cu pensula sau trafaletul. Dacă alegeți trafaletul verificați ca buretele să fie rezistent la solvent. Dacă aplicați mai multe straturi lacul nu are nevoie de șlefuire între ele. Puteți șlefui dacă considerați că tușeul nu este plăcul (zgârie) sau sunt bule pe suprafață.

Cu lacul hidrodiluabil nu veți avea probleme de miros, dar poate fi mai scump. Atenție, hidrodiluabil (pe bază de apă) nu înseamnă obligatoriu produs ecologic, netoxic. Dacă aveți nevoie de un produs ecologic verificați ca acest lucru să fie menționat pe etichetă.

Un dezavantaj al lacurilor hidrodiluabile este că, fără șlefuire, nu au aderență bună. Dacă pelicula se desprinde într-un colț poate fi jupuită ca o piele. Când este nevoie de mai multe straturi, aplicarea lor la 2-3 ore distanță unul de celălalt îmbunătățește aderența și elimină șlefuirea între straturi.

Ambele lacuri pot fi folosite pentru împrospătarea oricărei suprafețe din lemn lăcuite cu condiția să fie foarte bine curățată înainte (spălată cu apă și detergent, ștearsă imediat și zvântată).

lakier do drewna
Źródło zdjęcia: bobvila.com
2. Protejarea blaturilor de mese, a mobilierului de baie și bucătărie, a obiectelor de lemn supuse umidității ridicate și persistente sau/și agresiunilor mecanice

Lacul nitrocelulozic este ușor de folosit, dar rezistențele lui la zgâriere și la pătări nu sunt foarte mari. Blatul de masă acoperit cu un astfel de lac se va zgâria si se va păta cu ușurință. Va fi vulnerabil la o cană umedă cu cafea fierbinte pusă direct pe blat sau la un pahar cu apă cu gheață lasat pe masă mai multa vreme. Nici lacurile hidrodiluabile obișnuite nu sunt foarte rezistente, fiind mai moi și putând absorbi umiditate o lungă perioadă dupa ce au fost aplicate.

În cazul obiectelor sau mobilierului din lemn folosite în baie sau bucătărie trebuie avută în vedere umiditatea mai mare și permanentă. Produsele folosite pentru întreținerea lor sunt mai agresive și pot duce la apariția zgârieturilor. Folosirea lacului nitrocelulozic pe astfel de piese de mobilier nu este cea mai bună alegere. În timp lacul se poate albi iar dacă apa va continua să cadă pe suprafață, se va scoroji.

Cele mai rezistente lacuri, atât la umiditate cât și la agresiuni mecanice, sunt cele în 2 componente (lakiery katalizatorowe). Este cazul lakiery poliuretanowe, hidrodiluabile cu întărire, acrilice cu întărire. Folosirea lor nu este dificilă, dar este nevoie de mai multă atenție.

Primul lucru la care trebuie să fiți atenți este timpul limitat de folosire după amestecarea componentelor. Acest timp este specificat întotdeauna pe etichetă si se numește pot life (timp de viață). După acest timp amestecul devine mai dens și în final se întărește. Este bine să pregătiți o cantitate mai mică pe care să o folosiți integral și numai după aceea să preparați alta.

Întăritorul – componenta B – este sensibil la umiditatea din atmosferă, la apă în general. Nu lăsați desfăcut niciodata ambalajul catalizatorului. Acesta se va întări în interior. În contact direct cu apa se întărește instantaneu. Catalizatorii produselor hidrodiluabile, sensibili și ei la umiditate, se adaugă în lac sub agitare continuă și prelungită. Numai după aceea se poate face diluția cu apă (dacă este cazul).

lake_choice_1-side

3. Ochrona malowania lub efektów specjalnych

Sunt persoane cărora le place să-și înfrumusețeze mobila pictând-o. Pentru a rezista cât mai bine în timp și a nu se murdări este bine ca pictura să fie protejată. Trebuie găsit cel mai potrivit lac care nu intra în reacție cu vopselele folosite, nu shimbă aspectul picturii și este rezistent.

Cel mai simplu este să se folosească produse diferite ca bază. Adică, dacă se folosesc produse pe bază de apă pentru pictură să se folosească produse pe bază de solvent pentru protecție și invers. Trebuie să știți că unele lacuri schimbă culoarea suportului, îngălbenindu-l. Cel mai vizibil este acest lucru la lacurile nitrocelulozice.

Un lac foarte potrivit pentru astfel de lucrări este Lakier akrylowy na bazie rozpuszczalnika. Nu schimbă culoarea, nu îngălbeneste în timp și este rezistent la zgâriere și pătări. Astfel de lacuri se găsesc în magazinele specializate, cele care vând produse pentru lemn (lacuri, vopsele, chituri, adezivi, feronerie). Sunt mai greu de găsit în magazinele de bricolaj.

lakier do drewna
Źródło zdjęcia: feeds.apartmenttherapy.com
Zewnętrzne lakiery do drewna

Pentru lemnul la exterior trebuie folosite lacuri care au specificat pe eticheta acest lucru. Un lac pentru lemn folosit la exterior trebuie să fie elastic, rezistent la intemperii și acțiunea razelor UV. Nu folosiți niciodată lac nitro pentru exterior. Subliniez acest lucru pentru că am văzut mulți care îl consideră un lac potrivit pentru orice utilizare. El nu asigură protecția necesară unui obiect care stă afară.

Chiar dacă au rezistențe foarte mari la zgâriere sau la acțiuni mecanice, lacurile nu rezistă la exterior dacă nu sunt făcute special pentru a fi folosite afară. Lacurile dure sunt chiar mai sensibile pentru că sunt rigide și crapă foarte ușor la mișcările lemnului.

Dacă lemnul folosit afară se colorează înainte de lăcuire, folosiți coloranți rezistenți la exterior. Se găsesc în magazine ca impregnanți sau lazuri (lazurile au și rășină în amestec, nu sunt simple baițuri). Cei care nu sunt pentru exterior își pot pierde culoarea în mai puțin de un an. Colorantul se descompune încet-încet schimbându-se într-o nuanță de gri.

lake_choice_7-side

Este bine ca atunci când vă propuneți un astfel de proiect să vă documentați în legătură cu produsele pe care intenționați să le folosiți. Este foarte important să citiți indicațiile și recomandările de pe ambalajul produsului și să nu vă gândiți în primul rând să faceți economie. Este păcat de munca depusă. Succes!

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Cześć,
    Potrzebuję pomocy. Bardzo zależy mi na tym, żeby okap i listwy okapowe były w jasnym kolorze (białym), ale nie zdecydowałabym się na farbę olejną. Zastanawiam się, czy jeśli nałożę podkład w ciemnym kolorze, a następnie biały półprzezroczysty lakier 3 w 1, to wyjdzie ładnie, czy też mój mąż uderzy mnie nim w głowę? Bardzo zależy mi na bieli, ale chcę też zachować słoje drewna, dzięki!

    • Witam. Można użyć białego lakieru na bazie wody. Jeśli nie możesz go znaleźć, możesz użyć białej farby zewnętrznej na bazie wody, którą rozcieńczasz wodą, aby drewno było widoczne. Nie nakładaj lakieru na wierzch (czy to olejnego, czy wodnego), ponieważ lakier zżółknie i zamiast bieli uzyskasz kremowy kolor.
      Jeśli nie chcesz, aby włókno było widoczne, tylko że pod farbą jest drewno, możesz użyć lakieru 3 w 1 bez gruntowania pod spodem. Wystarczą dwie warstwy lakieru.
      Wszystkiego najlepszego!

      • Dziękuję bardzo za odpowiedź. Popełniłem błąd w moim pytaniu: Czy jeśli dam go baitem* w ciemnym kolorze, a potem lakierem 3 w 1 półtransparentnym białym to wyjdzie ładnie? Zależy mi koniecznie na bieli, ale chcę też żeby słoje drewna były zachowane/widoczne,

        • Dobry wieczór.
          Możesz spróbować z drewnem w ciemnym kolorze. Jeśli jest to drewno żywiczne, będziesz w stanie stworzyć kontrast, który będzie bardziej wizualny niż naturalne drewno. Drewno nie powinno być zbyt ciemne, ponieważ spowoduje to zbyt dużą różnicę między kolorami, co nie będzie wyglądać zbyt dobrze. Wypróbuj jaśniejsze kolory - kasztan, dąb, sosna, wiśnia. Im jaśniejszy, tym lepiej. Ponieważ kolor jest inny, wzór zostanie podkreślony. Zwłaszcza jeśli drewno ma kołnierz (wzór zakrzywionych linii). Nie nakładaj wielu warstw półprzezroczystego lakieru, ponieważ staje się on nieprzezroczysty i nie widać drewna pod spodem.
          Powodzenia!

  • Witam, czy możecie polecić lakier do drewnianego kredensu w kuchni przy kuchence? Z boku od strony kuchenki stary lakier złuszczył się.

    • Cześć!
      Lakierem o dobrej odporności termicznej jest poliuretan. Jest to lakier utwardzający się, o dobrej odporności na wodę, zadrapania i uderzenia, na ogień i na ogień. Na drewnie, na które nałożono dwie warstwy lakieru poliuretanowego, można zgasić papierosa bez pozostawiania śladów.
      Lakier poliuretanowy można znaleźć u dystrybutorów produktów do drewna (lakiery, kleje, sprzęt itp.). Rzadziej można je znaleźć w sklepach dla majsterkowiczów, ponieważ wymagają nieco więcej uwagi przy nakładaniu. Ale w takich sklepach też można poszukać. Zauważyłem, że oferta jest coraz szersza.
      Wszystkiego najlepszego!

  • Cześć,
    Proszę powiedz mi, jakiego rodzaju lakieru powinienem użyć do lakierowania domu... Chcę mieć ładny kolor, nie wiśniowy, ale nie ciemny mahoń... czy mogę go polakierować tylko raz? Voi folosi la streasina scindura tratata cumparata din Dedeman,am intelesi ca nu suge prea mult lacquer.Ce im im im polecam?
    Z góry dziękuję.

    • Cześć!
      Można użyć koloru kasztanowego lub jasnego orzecha włoskiego. Żadnych ciemnych lub czerwonawych kolorów.
      Jeśli jest w sageacu, gdzie deszcz nie dociera, wystarczy nałożyć warstwę lakieru w pożądanym kolorze. Polecam lakiery olejne lub lakiery na bazie wosku (wosk impregnujący do zastosowań zewnętrznych).
      Jeśli jest to okap, do którego często dostaje się woda, potrzebne jest trwalsze wykończenie. Na kolorową powłokę impregnującą należy nałożyć warstwę lakieru. Jeśli używasz lakieru na bazie oleju, będziesz potrzebować lakieru na bazie rozpuszczalnika (benzyny lakowej) w celu zapewnienia przyczepności. W takim przypadku najlepiej jest użyć lakieru na bazie wody. Są one najbardziej odporne na upływ czasu.
      Wszystkiego najlepszego!

  • Chcę polakierować meble w kuchni, które mają około 30 lat i chcę zacząć od maski zlewu, która jest najbardziej dotknięta, ... jest wykonana z fornirowanego i lakierowanego drewna, ... lakier popękał i stał się białawy. jeśli przejadę po nim, czy zostanie zaimpregnowany w pęknięciach? Myślę że bez dokładnego polerowania aż do zejścia starego lakieru wiele nie zdziałam, nie wiem jaki lakier będzie najlepszy: jachtowy, sadolin extra czy deko stone lacquer protected 3/1

    • Witam.
      Z pewnością lakier używany 30 lat temu był lakierem nitrocelulozowym, a woda szorowała go i wybielała. Trzeba go całkowicie usunąć, w przeciwnym razie z czasem będzie się łuszczył wraz z nową warstwą.
      Przeszlifuj całą powierzchnię i nałóż wewnętrzny lakier wodorozcieńczalny lub lakier utwardzający (typ A + B). Sadolin extra jest przeznaczony na zewnątrz, a jak mówisz, lakier do kamienia to 3 w 1, jest również przeznaczony na zewnątrz. Potrzebujesz lakieru do wnętrz, który jest odporny na wilgoć i wytrzymały w warunkach kuchennych. W przemyśle maski kuchenne i ogólnie meble kuchenne są wykańczane lakierem poliuretanowym (lakier na bazie rozpuszczalnika z utwardzaczem). Lakier jachtowy również nie nadaje się do jachtów i jest przeznaczony do użytku zewnętrznego. Lakiery zewnętrzne mają inne właściwości niż lakiery wewnętrzne. Jeśli jest przeznaczony na zewnątrz, nie oznacza to, że jest bardziej wytrzymały, ale jest bardziej odporny na warunki zewnętrzne.
      Podsumowując: zeszlifuj odbarwiony lakier aż do forniru, odkurz i nałóż odporny na wilgoć lakier/farbę do wnętrz (na bazie wody lub poliuretanu). Po usunięciu lakieru przez szlifowanie, wygładź powierzchnię drobną gąbką ścierną lub papierem ściernym o ziarnistości 280 lub 320, aby uniknąć zarysowań forniru.
      Wszystkiego najlepszego!

Zapisz się do newslettera

pl_PLPolski