DIY - Pomysły na rękodzieło

Udostępnianie ręczne: kiedy, dlaczego i jak to robić?

Furniruirea manuala este un mod prin care poate fi reparată o piesă de mobilier sau poate fi crescută valoarea uneia făcută din panouri derivate din lemn sau chiar din lemn, dar dintr-o specie mai puțin valoroasă. Subiectul a venit tot de la voi, cei interesați de temele prezentate în revistă. De data aceasta intrebarea era despre furniruirea manuală și despre adezivii ce pot fi folosiți.  Am promis că voi dezvolta subiectul și așa a rezultat articolul de mai jos.

Furniruirea, soluția relativ simplă pentru a crește valoarea mobilierului

Furnirul, la fel ca și finisajul, poate fi folosit pentru a crește valoarea unei piese de mobilier. Nu este greu de înțeles cât este de schimbat în bine un mobilier din Płyta wiórowa, MDF lub sklejka care are aplicat furnir. Marea majoritate a celor care cumpără mobilă nu pot face diferența între mobila din masiv și cea furniruită. Iar daca mobila, în loc să fie căntuită este bordurată, foarte puțini vor fi cei care vor vedea diferența dintre desenul furnirului și cel al bordurii de masiv, fiind convinși ca mobila este din masiv. Spun asta tocmai pentru a înțelege cât de importantă este o furniruire bine făcută.

Surprinzătoare, la prima vedere, este furniruirea masivului. De ce să furniruiești o mobilă din masiv care, prin definiție, este mai valoroasă decât una furniruită? Pentru a-i crește valoarea. Folosind furnir dintr-o esență superioară (jądro, mahon, dąb) lub z pewnymi efektami (paltin măzărat, rădăcină de nuc, intarsja) mobila va fi înnobilată. Dar nu este singurul motiv. Lemnul masiv are greutate diferită în funcție de cât este de dens. Nucul, stejarul sunt lemne mult mai grele comparativ cu teiul sau plopul, de exemplu. Mobila din tei sau plop furniruită cu nuc va arăta ca o mobilă de nuc, fiind însă mult mai ușoară. Dacă la o noptieră sau un dulăpior greutatea nu este atât de importantă, la o masă lungă de 4 m sau de un dulap cu 5 uși diferența va fi semnificativă.

Masivul se furniruiește și pentru a fi finisat mai ușor. Un lemn afânat, așa cum este topola, se pătează mai ușor. Furniruit cu stejar sau wiśnia va fi mult mai ușor de finisat iar rezultatul va fi mai bun.

furniruirea manuala
Źródło zdjęcia: lifestyle.danetti.com
Projekt "zrób to sam

Ręczne udostępnianie odbywa się na przykład w celu repara o piesă veche de mobilier. În timp, adezivul cu care a fost lipit furnirul îmbătrânește și apar dezlipiri. El poate fi lipit la loc sau, dacă se rupe, poate fi reparat folosind o bucată mică de furnir. Uneori însă suprafața este atât de deteriorată încât furnirul trebuie înlocuit total.

Folosind furniruirea manuala se pot înfrumuseța unele obiecte. Un material folosit mult în proiectele de bricolaj este placajul. Cu ajutorul lui se pot face mici cutii de bijuterii, dar și polițe, rafturi sau chiar dulapuri. Pentru un aspect mai plăcut toate aceste obiecte pot fi furniruite.

Dar cum să faci acest lucru pentru a obține suprafețe frumoase, fără umflături sau defecte? Furniruirea industrială se face în prese speciale iar sub furnir nu rămân bule de aer care să strice aspectul. Arkusze forniru sunt prinse cu fir special (fir fuzibil) care le ține împreună și astfel nu apar defecte (fuguri – depărtarea la presare a foilor de furnir lăsând parțial descoperit suportul).

Când lucrezi acasă sau în atelier nu ai la îndemână dotările din fabrici și trebuie găsite soluții cât mai simple. Cea mai simplă „presă la cald” folosită pentru proiectele DIY este fierul de calcat. Este folosit pentru aplicarea canturilor, dar și pentru a repara furnirul stricat la un colț de masă.

Când piesele pe care vreți să le furniruiți sunt mai mari sau mai complicate iar furniuirea se face „la rece” (adezivul nu are nevoie de temperatură ridicată pentru a se întări) atunci aveți nevoie de :

  • trafaleți pentru aplicarea adezivului și pentru presarea furnirului pe suport (îndepărtarea bulelor de aer);
  • klej do drewna (typu aracytowego), D1 lub D2 dacă obiectul va sta la interior în medii ferite de umezeală, D3 lub D4 pentru obiectele din medii cu risc de umiditate (baie, bucătărie) sau cele folosite la exterior;
  • zaciski do mocowania furnirului până la întărirea adezivului;
  • cutter pentru tăierea furnirului și îndreptarea marginilor.
furniruirea manuala
Źródło zdjęcia: salvageinspirations.com
furniruirea manuala
Źródło zdjęcia: joewoodworker.com
furniruirea manuala
Źródło zdjęcia: notsomoderndrummer.com
Recomandări pentru furniruirea reușită a unui panou

Foile de furnir pe care le veți cumpăra din magazinele specializate nu sunt foarte late și se vând în pachete. Când furniruiți o piesă mare va trebui ca mai întâi să „construiți” o foaie de furnir de dimensiunea panoului. Foile în pachet sunt în ordinea în care au fost tăiate în fabrică, adică provin din aceeași bucată de lemn. Punându-le una după alta se va obține un desen secvențional. Dacă le veți pune tot una după alta, dar una pe față si alta pe dos, fiecare foaie va fi urmată de imaginea ei în oglindă.

Pentru a construi foaia de dimensiunile panoului furnirul este tăiat la dimensiuni, pus foaie lângă foaie și lipit cu scotch de hârtie. După furniruire acesta va putea fi îndepărtat cu ușurință. Dacă foile nu se potrivesc perfect pe lungime și rămân goluri între ele, trebuie îndreptate cu cutterul.

Pentru a urmări desenul furnirului este foarte important să nu încurcați foile. De aceea se recomandă ca înainte de decupare să fie numerotate. Numerele se vor scrie în 3 locuri pe aceeași foaie (sus, jos și la mijloc). Astfel, dacă rămân bucăți după tăiere, ele vor putea fi folosite pentru alte proiecte.

furniruirea manuala
Źródło zdjęcia: woodworkersjournal.com
furniruirea manuala
Źródło zdjęcia: creatingsowdust.com
furniruirea manuala
Źródło zdjęcia: woodworkersjournal.com
furniruirea manuala
Źródło zdjęcia: woodreview.com.au

După ce foaia de furnir a fost construită se aplică adezivul. Recomandat este adezivul tip aracet, dar pot fi folosiți și alții (poliuretanic, epoxidic). În cazul dispersiilor de poliacetat de vinil (tip aracet) însă timpul de priză este mai mare și dă timp pentru așezarea perfectă a furnirului pe panou. Adezivul tip prenadez nu este recomandat deoarece este necesar un timp de evaporarare a solventului (fază deschisă), după care reacția este destul de rapidă și pot apărea defecte. În plus, prenadezul este un adeziv pe bază de compuși de clor care au fost interziși de ceva vreme în CE.

Adezivul se aplică uniform, cu un trafalet, pe partea fără scotch de hârtie. Este apoi pus pe panou iar bulele de aer sunt scoase tot cu ajutorul unui trafalet, curat de această dată, care este plimbat pe toată suprafața. Se pune apoi un panou drept deasupra, pe post de presă și totul este prins în cleme până la întărirea adezivului (min.o oră sau cât recomandă producătorul). În țări precum SUA, Canada, am văzut că există pungi de vacuum pentru a lipi perfect furnirul de panou și a elimina bulele. Sunt exact ca cele folosite pentru alimente sau pentru a depozita hainele. Am căutat și la noi, dar n-am gasit.

furniruirea manuala
Źródło zdjęcia: thewoodwhispererguird.com
furniruirea manuala
Źródło zdjęcia: roarckit.com

Înainte de a folosi adezivul asigurați-vă ca reacționează la rece. Sunt și adezivi care reacționează la cald. În cazul adezivilor recomandați (tip aracet), creșterea temperaturii scade timpul necesar întăririi. De aceea în unele cazuri se foloseste fierul de călcat pentru lipire. Fierul de călcat nu trebuie să fie fierbinte ci numai cald. În cazul în care se folosesc adezivi termofuzibil atunci este necesară o temperatură mai ridicată. În acest caz este bine ca lemnul să fie protejat cu o cârpă.

Dupa ce adezivul s-a întărit se scot clemele, se îndepărteaza panoul folosit drept presă și scotch-ul de hârtie. Suprafața este șlefuită în alb și pregătită pentru finisare. Panoul poate fi furniruit în același mod pe ambele fețe.

Furniruirea manuala nu este o operațiune simplă și are nevoie de foarte multă răbdare. Dar dacă veți reuși să furniruiți singuri un panou pe care apoi să-l finisați satisfacția va fi foarte mare. Vă spun din proprie experiență. Succes!

furniruirea manuala
Źródło zdjęcia: mp-m-and-e.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Dobry wieczór. Czy możliwe jest nałożenie forniru na krawędź? Tak, aby uzyskać ciągłe wykończenie między frontem a krawędzią płyty. Na przykład na drzwiach. Dzięki

    • Witam.
      Tak, można. Istnieją drzwi fornirowane. Nawet ślepe - grubszy fornir, który przykleja się i sprawia wrażenie, że drzwi są wykonane z litego drewna.
      Bardzo ważne jest, aby wymieszać powierzchnię czołową i krawędź, aby uzyskać ciągłe wykończenie. Należy idealnie wymieszać na 45 grd i fugę, aby upewnić się, że wyjdzie idealnie. Po szpachlowaniu należy dobrze przeszlifować nadmiar szpachli, aby wyrównać ją z powierzchnią i wygładzić. Odkurzyć i nałożyć wykończenie.
      Wszystkiego najlepszego!

      Nie zapomnij zaprenumerować drukowanego czasopisma "Revista din Lemn"! Za jedyne 58 lei rocznie możesz dowiedzieć się o nowościach w branży, odkryć pomysły na rzemiosło lub sekrety handlu. Przypominamy, że w drukowanym magazynie treść różni się od tej na stronie internetowej. Szczegóły w linku poniżej.
      Dziękuję!
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • Witam,
    Mam na imię Marcel i proszę o podpowiedź jak naprawić blat kuchenny na zdjęciu. Próbowałem żelazkiem, ale krawędzie okleiny pozostały twarde i nie dały się przykleić.
    Klej nie przenika przez pęknięcia pod gwintem. Położyłem również ciężarki na górze, ale teraz wygląda to tak, jak pokazano na załączonym zdjęciu.
    Proszę o informację jakiego kleju użyć i jak dalej postępować. Dziękuję bardzo.
    PS Nie wiem jak wstawić zdjęcia.
    Należy wysłać na adres e-mail

  • Droga Pani,
    Artykuł jest ładny, ale chciałbym usunąć fornir z nóg stołu.
    Czy istnieje rozwiązanie polegające na usuwaniu chemicznym?
    Dziękuję

    • Cześć!
      Nowoczesne kleje są dość trudne do zaatakowania, a najprostszą metodą usuwania starych fornirów jest nadal woda i para. Jeśli nie poddaje się temu lub rozcieńczalnikom lub acetonowi, bardzo trudno jest znaleźć substancję chemiczną, która zaatakuje klej, z którym można bezpiecznie pracować.
      Wilgoć i ciepło atakują stare lub zwykłe kleje bez katalizy. Biorąc pod uwagę, że jest to stół, a nie meble łazienkowe lub kuchenne, nie sądzę, aby użyto specjalnych produktów do klejenia.
      Na fornirowaną powierzchnię należy położyć wilgotny ręcznik i prasować żelazkiem parowym. Należy naciskać żelazkiem tak, aby para wnikała pod fornir. Jeśli istnieje obszar, w którym fornir jest luźny, zacznij od tego miejsca. Para szybciej dostanie się do środka i zmiękczy klej. Jeśli nie ma takiego obszaru, poszukaj krawędzi lub połączenia.
      Gdy fornir nieco się nadyma, umieść pod nim cienką szczelinę lub cienkie, szerokie ostrze noża. Delikatnie przesuwaj, kontynuując parowanie i ciągnąc po odklejonej stronie.
      Jeśli fornir jest już odlutowany w jednej części, można spróbować rozpylić mieszaninę octu/wody lub acetonu/rozcieńczalnika w proporcji 1:1 pod odlutowaną częścią. Metoda ta sprawdza się w przypadku mocniejszych klejów, które nie poddają się działaniu wody i pary wodnej.
      Czasami, zwłaszcza w przypadku mebli od międzynarodowych sprzedawców detalicznych, takich jak IKEA lub KIKA, stosowane kleje są bardzo trudne do zaatakowania. W takim przypadku prostsze może być usunięcie powłoki wykończeniowej i nałożenie nowej okleiny na starą, wcześniej naprawioną okleinę w miejscu rozdarcia.
      Wszystkiego najlepszego!

      Możesz także dowiedzieć się więcej o swoich ulubionych tematach w wersji drukowanej. Nadal możesz subskrybować czasopisma opublikowane w 2019 r., klikając poniższy link. 
      Dziękuję!
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-2019/

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski