Cele două luni de izolare la domiciliu i-au făcut pe mulți să se gândească la beneficiile unei case cu curte. Acea bucată de pământ din jurul casei, oricât de mică, a fost o binecuvântare în această perioadă pentru cei care au avut-o. Am prieteni care au decis să-și părăsească lunile acestea apartamentele și să meargă să locuiască la țară, în case moștenite sau închiriate. Confirmarea că mulți s-au gândit la case, abandonând ideea de a cumpăra un apartament la bloc, am primit-o de la Vlad Liteanu, de la Litarh. Numărul celor care i-au contactat firma pentru a discuta posibilitatea unei colaborări a fost cu mult mai mare comparativ cu anii trecuți. Și nu doar atât. Cei care au sunat pentru a discuta sau a cere o ofertă erau mult mai bine informați, varianta acesta de construcție fiind o opțiune foarte clară. Împreună cu Vlad am făcut un top al principalelor motive pentru care cei interesați au ales casele pe structuri prefabricate din lemn.
Timpul redus de lucru pe șantier la o casă pe structuri prefabricate din lemn
Toți vor acum o casă care să se construiască cât mai repede. S-au documentat și au văzut că o casă de 100 m² poate fi asamblată și acoperită într-o săptămână. Faptul că nu se folosesc pentru pereți materiale care necesită uscare, precum mortarul sau cimentul – că este un șantier uscat, cum spun specialiștii – permite începerea finisărilor interioare și exterioare după 2-3 zile de la finalizarea montajului.
Trebuie precizat, însă, că totul decurge repede dacă aveți proiect, autorizație de construcție și celelalte documente necesare în zona unde urmează să construiți. De asemenea, fundația trebuie să fie turnată și uscată când începe construcția casei. Dacă toate acestea sunt rezolvate, vă puteți muta în casă nouă și în 3 luni. Cu condiția să nu fie o casă cu suprafață foarte mare și să nu vreți finisaje dintre cele mai sofisticate.
Nu apelați la o firmă de construcții de case pe structură de lemn dacă nu aveți proiect sau măcar o schiță a ceea ce vă doriți. Dacă vă interesează o firmă de arhitectură sau un inginer structurist, veți fi ajutați cu recomandări, dar fără să știți exact ceea ce vreți, nu se poate. Nu vă pierdeți timpul cerând oferte de preț pentru „o casă cam de 100 m², cu 2 sau 3 camere, cu parter și poate și etaj sau poate mansardă”, că nu veți primi nici măcar una aproximativă. De ce? Pentru că o ofertă de preț implică calcule exacte bazate pe informații clare și amănunțite. Și legat de etaj, mai trebuie să știți că puteți construi pe structuri de lemn prefabricate doar dacă vă gândiți la casa pe un nivel, P+1 etaj sau P+2 etaje.
Rezistența crescută la cutremur a caselor pe structuri din lemn
Argumentul acesta convinge foarte multă lume. De ce sunt structurile din lemn mai rezistente la cutremur? Pentru că lemnul este un material flexibil și pentru că structurile de lemn sunt mult mai ușoare (de 4 ori mai ușoare) decât alte structuri similare din beton sau cărămidă. În cazul unui cutremur, forța care acționează asupra structurii de rezistență este mai mică și casa rezistă mai bine. O altă consecință a faptului că structurile din lemn sunt mai ușoare este că veți cheltui mai puțin cu fundația. Întrucât greutatea întregii case este mai redusă decât a uneia din zidărie sau cărămidă, fundația va fi calculată pentru a face față unei astfel de greutăți. Unul dintre elementele foarte importante, care rigidizează structura și o face rezistentă la forțe laterale, cum sunt și cele exercitate de un seism, este placa de OSB. Ea se prinde de structura din lemn care formează peretele, acesta devenind foarte rezistent și greu de doborât, atât la cutremur, cât și la vânturi puternice.
Eficiența energetică ridicată prin natura materialelor și a tehnologiilor folosite îi atrage cei interesați să construiască acum
Vlad Liteanu a menționat că în special tinerii sunt preocupați de acest aspect. Sunt foarte informați și doresc o casă bine izolată astfel încât facturile cu energia să fie foarte mici. Tot ei sunt atrași de conceptul de casă pasivă și de posibilitatea de a-și produce singuri energia de care au nevoie. Casele pe structuri prefabricate din lemn au izolația deja montată în interiorul peretelui. Ele nu au nevoie de placări suplimentare, iar gradul de izolare termică depinde de grosimea și calitatea materiał izolacyjny folosit. Mulți aleg vata bazaltică pentru că este un material cu bune calități de izolare și foarte important, rezistent la foc. Practic, vata bazaltică nu arde ci se topește după peste 2 ore la 1000°C.
Pentru o casă bine izolată termic nu este suficientă doar izolarea pereților. Pardoseala și acoperișul au nevoie, de asemenea, de izolație, este nevoie de un sistem de izolare exterioară și foarte important, trebuie eliminate punțile termice care apar în jurul ușilor și ferestrelor sau la îmbinarea pereților.
Investiția în imobiliare
În perioadele de criză, oamenii încearcă să găsească soluții pentru a-și proteja economiile. Experiențele trecute au arătat că băncile nu sunt întotdeauna sigure și că este bine să nu pui toate ouăle în același coș. Unul din coșuri poate fi investiția în imobiliare.
Un client mai vechi din Italia a sunat pentru a spune că dorește să facă încă o casă, tot cu Litarh. A fost mulțumit de lucrare și acum dorea să-și protejeze economiile investind într-o casă. Este sfatul pe care l-a dat tuturor celor care au bani de investit argumentând că o casă nu-și pierde valoarea în timp, dimpotrivă, valoarea ei poate crește. Mai ales dacă este vorba despre o casă nouă, construită conform celor mai noi cerințe privind protecția mediului, folosirea resurselor sustenabile și reducerea consumului energetic.
Dacă în toată perioada de izolare te-ai gândit la o casă cu curte, este bine să analizezi și varianta unei case pe structură de Avantajele pe care le oferă o astfel de construcție sunt foarte convingătoare. Poți afla mai multe despre casele construite de Litarh în țară lub în Europa citind articolele din revistă sau de pe site-ul firmei litarh.ro.
Dodaj komentarz