Técnicas de trabalho da madeira

Quando é necessário descolorir e branquear a madeira

Există situații când, pentru pregătirea lemnului înainte de aplicarea materiais de acabamento sunt necesare operații suplimentare, pe langă lixagem a branco. Este cazul lemnului cu colorații inestetice sau pete, fie cel cu pete de rășină, străpungeri de clei de la furniruire sau alte operații anterioare. Dar și situații când lemnul are în mod natural o culoare închisă, iar tehnologia cere obținerea unei suprafețe foarte deschise, aproape de  alb. În toate aceste cazuri trebuie facută decolorarea și albirea lemnului.

Cum pot fi îndepărtate petele apărute pe lemn

La lemnul cu conținut ridicat de tanin, petele pot apărea la contactul cu metalele, iar îndepărtarea lor se poate face prin spălare cu soluții slabe de acizi organici (citric, oxalic) urmată de spălare cu apă caldă.

Petele de rășină sau de adezivi pot fi îndepărtate prin periere cu soluții slab alcaline fierbinți, după care se neutralizează suprafața cu acid acetic 5% (oțet). Petele de rășină mai pot fi îndepartate și prin spălare cu solvenți organici.

În cazul străpungerilor de clei, petele nu mai pof fi îndepartate pentru că adezivii devin insolubili după întărire. În plus, în locurile unde există străpungeri de clei scade puterea de absorbție a lemnului. Ca urmare, colorarea ulterioară a lemnului va fi neuniformă, cu pete deschise la culoare în zonele respective, iar grundul va avea aderență scăzută la suport.

Descoloração da madeira

Pentru a decolora lemnul sunt folosite substanțe chimice care:

  • să nu distrugă structura lemnului
  • să acționeze în timp cât mai scurt
  • să nu lase substanțe insolubile pe suprafață

Cel mai utilizat este un amestec format din perhidrol și o soluție de amoniac. Ambele sunt substanțe volatile care nu lasă reziduuri după utilizare. Fiind și corozive în același timp, utilizarea lor trebuie făcută cu mare grijă și folosind materiale de protecție.
Decolorarea se obține foarte rar dintr-o singură etapă,  uneori fiind necesare mai multe umectări consecutive pentru a obține rezultatul dorit. Iar după decolorare, lemnul ar trebui lăsat 48 de ore înainte de finisare.
Decolorarea și albirea lemnului se face cel mai mult la fag, cireș și stejar.

Cum se albește lemnul care are o culoare naturală mai închisă

Albirea este o decolorare foarte puternică în urma căreia se obțin suprafețe aproape albe. Se folosește frecvent amestecul acelorași substanțe ca și la decolorare, dar în procente diferite și cu adaos de pastă pigmentată albă.
Lemnul de arțar, bétula e plop se află printre esențele supuse acestui procedeu.
Resturile materialelor de albire influențează uneori finisajul ulterior schimbându-i culoarea. Din acest motiv trebuie informat furnizorul de materiale de finisare pentru o recomandare adecvată a materialelor necesare următoarelor etape.

Espero que as informações sejam úteis. Como sempre, as adições são bem-vindas. E se tiver quaisquer perguntas ou dúvidas, deixe-as abaixo no espaço dedicado. Não deixarei de responder.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

6 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Olá,
    Trabalho numa fábrica de mobiliário de carvalho maciço como Gestor de Qualidade. Temos um problema relacionado com a descoloração da madeira quando queremos uniformizar a cor num painel: as áreas descoloradas ficam amarelas após o acabamento;
    Só fazemos a descoloração com solução de peridrol; também gostaríamos de experimentar a mistura de peridrol e amoníaco que mencionou, mas não conhecemos as concentrações dos componentes;
    Podes ajudar-nos a resolver este problema? (Quais são as concentrações de peridrol e amoníaco e como é feita a mistura, ou seja, que solução é vertida sobre a outra).
    Agradecemos desde já.
    Com os melhores cumprimentos,
    Viorica Dumitrescu

    • Olá,
      O amarelecimento após o branqueamento é causado pelos materiais de acabamento utilizados no topo.
      Também se pode branquear com perhydrol e amoníaco, mas é muito mais perigoso e a madeira deve ser muito bem lavada depois do branqueamento. E se não for bem lavada, o amarelecimento será ainda mais acentuado. Dar-lhe-ei uma resposta mais detalhada por correio eletrónico.
      Tudo de bom,
      Mihaela Radu

      • Olá.
        Por favor, ajudem-me com algumas informações sobre um parquet de carvalho.
        Quero tingi-lo de branco, mas sem deixar de mostrar a fibra. Tentei com um isco branco, mas não abriu o suficiente e ficou com uma cor amarelada.
        Contacte-me por correio eletrónico.

  • Olá, sou um produtor de folheado técnico, a minha pergunta é .... como é que descoloro a folha de folheado? Se usar amoníaco, as riscas coloridas saem?

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)