BRICOLAGE

Lixagem para os entusiastas da bricolage

Una din obsesiile mele când vorbesc despre finisare este șlefuirea – atât șlefuirea lemnului înainte de finisare, cât și cea dintre straturi. Cred cu tărie că este o condiție principală pentru obținerea unor produse de calitate. Cu ceva timp în urmă am scris despre lixagem, abordând subiectul din punctul de vedere  al producției, al lucrului în fabrică, unde există mașini de șlefuit și tehnologii speciale. De data aceasta îmi propun să spun câte ceva despre șlefuire celor care iubesc bricolajul, care au proiecte DIY sau își doresc să înceapă să bricoleze.

Fonte da foto: northwestdriftwoodartists.org
Fonte da foto: northwestdriftwoodartists.org

În primul rând trebuie știut că sunt doua etape ale șlefuirii care influențează calitatea produsului final. Una este șlefuirea lemnului sau lixagem a branco care se face înainte de a colora și lăcui obiectul din lemn. Cealaltă este șlefuirea între straturile de lac. Amândouă se fac cu hârtie sau bureți abrazivi, dar granulația diferă. Am să le iau pe rând.

Șlefuirea lemnului

Pentru a construi un obiect lemnul trebuie tăiat, găurit și prelucrat cu diverse unelte. Toate aceste operații acționează asupra fibrei lemnului rupând-o. Când se trece cu mâna peste lemn se simt asperitățile care ne zgârie, unele mai mult, altele mai puțin. Acestea sunt capetele de fibră de lemn rămase după prelucrări mecanice. Când lemnul este șlefuit, aceste capete de fibră sunt rupte într-un mod organizado astfel încât să se comporte toate la fel, să absoarbă uniform culoarea și lacul.

În timp ce obiectul este executat lemnul poate fi lovit, zgâriat, teșit în urma cărora rămân semne. Majoritatea acestor semne devin vizibile doar după aplicarea culorii. O șlefuire bine făcută elimină semnele, uniformizează suprafața și reduce riscul apariției petelor.

Lemnul se șlefuiește cu hârtie de șlefuit cu granulație mică, de la 80 până la 220 sau cu bureți abrazivi grosieri și medii. Numărul care indică finețea  este scris pe spatele hârtiei de șlefuit. Pentru o calitate cât mai bună a suprafeței este recomandat să se folosească două feluri de hârtie, una grosieră, care rupe fibra și una mai fină, care o netezește. De exemplu, se poate folosi întâi hârtie 80, urmată de 120 sau 150. Sau hârtie 100, urmată de 150 sau 180. În cazul bureților abrazivi se începe cu cei grosieri, continuând cu cei medii.

Lemnul se șlefuiește întotdeauna în lungul fibrei, insistând în zonele în care se simt capetele de fibră. Nu este recomandat să se folosească hârtie de șlefuit cu granulație mai mare de 220 pentru că praful fin de lemn astupă fibra, blocând absorbția. Așa apar petele deschise la culoare.

Pentru a fi mai ușor de utilizat, hârtia de șlefuit se poate înfășura în jurul unei bucăți dreptunghiulare din lemn. Astfel se aplică o forță uniformă pe toată suprafața lemnului, rezultatul șlefuirii fiind mai bun.

Când se șlefuiesc elemente profilate – muchii, picioare de mese sau scaune, cornișe – este recomandată folosirea bureților abrazivi pentru că se pot mula, calitatea șlefuirii fiind mult mai bună.

În procesul șlefuirii, calitatea materialelor abrazive scade. Granulele abrazive lipite pe hârtie sau pe pânză se tocesc sau cad. De asemenea, praful fin de lemn pătrunde printre ele și se fixează acolo, reducând capacitatea de șlefuire a hârtiei. În momentul în care se observă că rezultatul nu este la fel de bun ca la început, hârtia trebuie înlocuită. Nu faceți economie în acest moment al proiectului. Orice rabat făcut acum se răzbună mai târziu, la finisare, când greșelile se remediază mult mai greu.

diytrade.com
diytrade.com
Fonte da foto: m.inspirationspaint.com.au
Fonte da foto: m.inspirationspaint.com.au
Fonte da foto: doityourself.com
Fonte da foto: doityourself.com
Șlefuirea straturilor de lac

Șlefuirea între straturi se face pentru a asigura un tușeu plăcut obiectului, o suprafață fină și plăcută la atingere. Când se aplică soluția de colorare (baițul) și primul strat de lac, lemnul absoarbe aceste materiale, iar fibra lemnului se ridică. Fenomenul este cu mult mai accentuat în cazul produselor hidrodiluabile, din cauza tendinței naturale a lemnului de a absorbi apa. După uscarea lacului, fibra ridicată se simte neplăcut la atingere, fiind foarte rigidă din cauza lacului prins de ea. Pentru ca suprafața să fie din nou fină și plăcută la atingere acel prin strat de lac trebuie șlefuit.

Materialele folosite sunt tot hârtia de șlefuit sau bureții abrazivi, dar granulația este mai fină. Se folosesc bureți fini și foarte fini, iar hârtia trebuie sa fie minimum 240. Dacă lacul final va fi lucios, hârtie abrazivă folosită trebuie să fie de minim 400. Cum am spus deja, lago de lúcios accentuează defectele, iar zgârieturile fine produse de materialele abrazive mai grosiere devin foarte vizibile.

Șlefuirea între straturi se face tot în lungul fibrei, după uscarea completă a stratului de lac. Când lacul este bine uscat, în urma șlefuirii va rezulta un praf alb fin. Dacă uscarea nu este completă șlefuirea este greoaie, hârtia se împiedică și se acoperă cu un strat gumos de lac. Stratul următor se aplică doar după îndepărtarea completă a prafului cu cârpa.

Fonte da foto: thefinishingstore.com
Fonte da foto: thefinishingstore.com
Recondiționarea mobilierului vechi

Un caz special de șlefuire este când se dorește împrospătarea sau schimbarea finisajului. Din cauza folosirii, mobila și obiectele din lemn finisate se acoperă cu un strat fin de praf și mizerie. Pentru ca stratul nou de lac să aibă aderență, trebuie îndepărtată această patină a timpului.

Obiectul se curăță spălându-l cu cârpa, cu apă și detergent. Orice mobilă se poate spăla, indiferent cu ce este acoperită. Important este să fie ștearsă repede și foarte bine după spălare. Apoi, stratul vechi se șlefuiește ușor cu hârtie abrazivă 280-320 (peste 400, pentru lac lucios) și se aplică stratul nou de lac.

Atenție, întotdeauna trebuie verificată compatibilitatea dintre straturile vechi și lacul ce urmează a fi aplicat. Pentru aceasta se aplică puțin lac pe o suprafață mică, puțin vizibilă a mobilei și se așteaptă să se usuce. Dacă nu se întâmplă nimic – crăpare, umflare, exfoliere – poate fi folosit. Mobila întreținută de-a lungul timpului cu produse gen Pronto, care au ceara în compoziție, trebuie spălată și șlefuită până la îndepărtarea completă a stratului de ceară. Ceara este strat final de finisaj și peste ea nu poate fi aplicat nimic. Dacă nu este complet îndepărtată, lacul nu va avea aderență și se va desprinde cu ușurință.

Fonte da foto: yourhomewizard.com
Fonte da foto: yourhomewizard.com

Șlefuirea este o operațiune importantă în procesul de finisare al lemnului. Obiecte de calitate se obțin doar dacă se șlefuiește corect, atât lemnul, cât și straturile intermediare de lac. Un finisaj nou are aderență la cel vechi doar dacă înainte acesta a fost curățat și șlefuit.

Vă doresc succes și aștept să-mi spuneți cum merg proiectele. Nu uitați, dacă aveți nevoie de ajutor și informații, eu sunt aici.☺

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

10 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Desculpem, mas o artigo é ridiculamente fraco. Mesmo que se trate de um artigo de divulgação, não deve ser dirigido a crianças de 3 a 4 anos, certo?

    • Lamento que o artigo não esteja à altura das suas expectativas. Estou convencido de que há coisas que sabe muito bem, mas já conheci pessoas que não sabem esta informação. Foi daí que surgiu o artigo. É uma informação para pessoas cuja profissão não tem nada a ver com a madeira, mas que querem refazer ou fazer um objeto de madeira. Espero que, no futuro, também encontre informações interessantes.

    • É bom especificar porque é que o artigo é fraco ou onde estão os erros. Há muitos principiantes que lêem o seu comentário e ficam confusos.

  • Um elemento importante foi omitido antes do envernizamento. Trata-se do desengorduramento da madeira, que pode ser efectuado com muito bons resultados com álcool técnico. Como envernizei recentemente cerca de 250-280 metros quadrados de madeira em minha casa (lambris, portas, janelas, móveis, etc.), e toda a madeira está a "patinar" com a mosca, como se costuma dizer, cada centímetro quadrado foi tratado da seguinte forma: lixar, limpar o pó, desengordurar, primeira "demão" de verniz. Após a secagem, seguiu-se a segunda camada de verniz. Novamente a lixar, novamente a limpar o pó. Depois veio a terceira demão de verniz, a demão final, após a qual lixei apenas nos sítios que me pareceram necessários. Periodicamente, com um pincel de cerdas naturais (no teto), limpo o pó que se depositou. Para o resto, utilizo o finet. Obrigado pelo vosso conselho.

    • Obrigado por partilhar a sua experiência. Normalmente, a madeira não precisa de ser desengordurada antes do acabamento. A lixagem é suficiente. No seu caso, é provável que a madeira tenha entrado em contacto com produtos gordurosos durante a serragem ou a limpeza, ou mesmo com resina (no caso de madeiras resinosas). Parabéns pela ideia do álcool técnico. É muito boa. Também se pode usar diluente de nitrocelulose ou diluente universal. E a manutenção fazes muito bem. Também eu optei por não utilizar produtos de manutenção comerciais. Se forem aplicados diretamente sobre o móvel ou se não forem bem polidos, o móvel fica ligeiramente baço e atrai mais o pó. Desejo-vos as maiores felicidades e que continuem a ter sucesso.

  • Caso alguém precise da informação ou esteja curioso: por acaso, uma vez vi alguém a limpar uns caixilhos de janelas antigos com jato de areia. As caixilharias tinham um relevo complexo, que teria sido muito difícil de limpar com uma lixa (possivelmente utilizando escovas de cerdas duras numa ferramenta Dremel, mas isso teria sido uma operação muito meticulosa e demorada). Com o jato de areia, o esforço é muito menor do que com a lixagem e a qualidade da limpeza da tinta antiga é extremamente boa. A madeira quase não se desgasta, se não se insistir demasiado, e fica quase tão lisa como antes da aplicação da tinta, tornando inútil a lixagem após o jato de areia, mas até o mais pequeno vestígio de resíduos de tinta desaparece.

  • Muito bem-vindo absolutamente toda a informação. Pentru un novice pe care il mananca palma sa mestereasca singur și daca se poate, nu dupa ureche , articolul e mina de aur. Muito obrigado pelo artigo e pelos vossos comentários!

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)