BRICOLAGE

Carpinteiro em segunda mão

Când vă spuneam de cele câteva ferramentas eléctricas cu care lucrez am menționat că voi reveni cu cele manuale și cu cele pentru finisare. Prezentarea lor este legată de o mică lucrare făcută pentru standul nostru de la BIFE-SIM 2016. Fiind făcută în timp foarte scurt nici n-am fotografiat toate etapele, dar sper să reușesc să mă fac înțeles până la urmă.

Cum am făcut blatul de lemn

Pentru standul nostru am vrut să folosim un mobilier înalt și o masă cu scaune de bar ni s-au părut foarte potrivite. Din păcate, masa pe care o găsisem stătuse în ploaie și avea blatul deteriorat. Era absolut obligatoriu să fie schimbat și nici nu aveam prea mult timp la dispoziție.

Ceea ce aveam de gând să fac nu era foarte diferit de blatul de masă din lemn recuperat, însă de data asta am folosit scânduri noi din lemn de rășinoase. Blatul original era rotund, dar unul pătrat ne-ar fi oferit spațiu mai mult și era și mult mai simplu de făcut.

Am tăiat rapid scândurile, le-am găurit pe laterale și le-am fixat cu dibluri de lemn și aracet. Apoi le-am lăsat prinse în presă câteva ore.

scule manuale

collage_2

Ferramentas utilizadas

Vă spuneam, că pe lângă unelte electrice folosesc și unele manuale. Într-o înșiruire aleatorie ar fi fierăstrău, ciocan, șurubelnițe, clește, patent, metru de tâmplărie, rindea și un set de dălți.

Dacă vreți să cumpărați scule ieftine și bune și nu vă deranjează că sunt second-hand, le găsiți în târguri fără pretenții. Eu am dat pe rindea 15 lei. Am găsit una asemănătoare și într-un târg de antichitățimas ele estava a pedir 300 por ela.

collage_1

scule manuale

Como terminei a parte de cima

Blatul l-am rindeluit și l-am îmbătrânit puțin. Pentru antichizarea lemnului în alb folosesc unelte improvizate (lanț, piulițe înșirate pe sârmă), dar și rașpel, perii de sârmă, sulă sau dălți.

Din păcate, la finisare lipsesc fotografiile intermediare, dar vă povestesc ce și cum am făcut și vă arăt rezultatul final.

  • am aplicat un strat de grund nitro crem și unul de nitro transparent,
  • am șlefuit bine între straturi cu hârtie abrazivă 320,
  • am aplicat patina nuc închis – am preferat o culoare închisă deoarece piciorul metalic al mesei este negru,
  • am șlefuit patina,
  • am aplicat în finat un strat de lac acrilic cu efeito natural

Materialele de finisare le-am aplicat folosind un pistol cu cană Kremlin (pentru prezentarea lui rezerv un spațiu special). Gata uscat, l-am asamblat și după o poză sau două am fugit la Romexpo că începea BIFE-SIM.

scule manuale

scule manuale

img_0960

Fiind într-un târg de mobilier, masa noastră, la care ne gândisem strict pentru utilitatea ei, a funcționat ca un magnet. De la ea au pornit multe discuții despre lemn, finisare și multe altele.

Mulțumim pentru vizită!

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

1 comentário

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Boa noite! Na decoração em curso de uma casa temos também troncos de bétula decorativos. Encontrámos alguns verdes para comprar e queria perguntar-vos se podemos montá-los assim ou se temos de os secar, se temos de os tratar de alguma forma antes (pintados e com o quê), que sistema de fixação recomendam, etc. Refiro que os troncos têm 3 m de altura e 10 e 15 cm de diâmetro, e as áreas onde serão montados são a cozinha/sala e um quarto. O aquecimento será por piso radiante e o teto é rebocado. Obrigado. Ana

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)