Bricolaj

Tâmplar de ocazie

Când vă spuneam de cele câteva scule electrice cu care lucrez am menționat că voi reveni cu cele manuale și cu cele pentru finisare. Prezentarea lor este legată de o mică lucrare făcută pentru standul nostru de la BIFE-SIM. Fiind făcută în timp foarte scurt nici n-am fotografiat toate etapele, dar sper să reușesc să mă fac înțeles până la urmă.

Pentru standul nostru am vrut să folosim un mobilier înalt și o masă cu scaune de bar ni s-au părut foarte potrivite. Din păcate, masa pe care o găsisem stătuse în ploaie și avea blatul deteriorat. Era absolut obligatoriu să fie schimbat și nici nu aveam prea mult timp la dispoziție.

Ceea ce aveam de gând să fac nu era foarte diferit de blatul de masă din lemn recuperat, însă, de data asta, am folosit scânduri noi din lemn de rășinoase. Blatul original era rotund, dar unul pătrat ne-ar fi oferit spațiu mai mult și era și mult mai simplu de făcut.

scule manuale

Tăiat rapid scândurile, găurit pe laterale, fixat cu dibluri de lemn și aracet. Lăsate prinse în presă câteva ore.

collage_2

Cum vă spuneam, pe lângă unelte electrice folosesc și o serie de unelte manuale. Într-o înșiruire aleatorie ar fi fierăstrău, ciocan, șurubelnițe, clește, patent, metru de tâmplărie, rindea și un set de dălți.

collage_1

Dacă vreți să cumpărați scule ieftine și bune și nu vă deranjează că sunt second-hand, le găsiți în târguri fără pretenții. Eu am dat pe o rindea 15 lei. Am găsit una asemănătoare și într-un târg de „antichități”, dar cerea 300 de lei pe ea.

scule manuale

Blatul l-am rindeluit și l-am antichizat puțin. Pentru antichizarea lemnului în alb folosesc unelte improvizate (lanț, piulițe înșirate pe sârmă), dar și rașpel, perii de sârmă, sulă sau dălți.

Din păcate, la finisare lipsesc fotografiile intermediare, dar vă povestesc ce și cum am făcut și vă arăt rezultatul final.

  • am aplicat un strat de grund nitro crem și unul de nitro transparent
  • am șlefuit bine între straturi cu hârtie abrazivă 320
  • am aplicat patina nuc închis – am preferat o culoare închisă deoarece piciorul metalic al mesei este negru

scule manuale

  • am șlefuit patina
  • am aplicat în finat un strat de lac acrilic cu efect natural.

Materialele de finisare le-am aplicat folosind un pistol cu cană Kremlin (pentru prezentarea lui rezerv un spațiu special). Gata uscat, l-am asamblat și după o poză sau două am fugit la Romexpo că începea BIFE-SIM.

scule manuale

Fiind într-un târg de mobilier, masa noastră, la care ne gândisem strict pentru utilitatea ei, a funcționat ca un magnet, de la ea pornind multe discuții despre lemn, finisare și multe altele.

img_0960

Mulțumim pentru vizită!

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna seara! In amenajarea in curs a unei case avem prevazuti si mesteceni decorativi, trunchiuri. Noi am gasit de cumparat unii verzi si voiam sa va intreb daca ii putem monta asa sau trebuie sa ii uscam, daca trebuie sa-i prelucram in vreun fel inainte (vopsit si cu ce anume), ce sistem de prindere ne recomandati etc. Mentionez ca trunchiurile au 3 m inaltime si 10 si 15 cm diamentru, iar zonele in care vor fi montati sunt bucatarie/living si intr-un dormitor. Incalzirea va fi in pardoseala, iar tavanul este placat cu rigips. Multumesc. Ana

Categorii

Abonează-te la newsletter