Diversos

Histórias, lendas, mitos - Queima do tronco de Natal

Cu toate că pare că sărbătorim cu toții la fel Crăciunul, cu brad, luminițe, globuri și turtă dulce, totuși fiecare țară are propriile tradiții și obiceiuri. Unele dintre ele se duc mult înapoi în timp, la începutul creștinismului și uneori chiar în vremurile precreștine. Unul dintre aceste obiceiuri este și arderea bușteanului de Crăciun sau pe toată durata sărbătorilor de iarnă. Obiceiul vine din țările nordice, practic din Peninsula Scandinavă, iar bușteanul poartă numele de Yule, vechiul nume al festivalurilor din timpul solstițiului de iarnă. Întâlnim acest obicei în mai multe țări europene, chiar și la noi, în partea Banatului, insă în fiecare țară există și elemente specifice.

diário de Natal
Fonte da foto: kitchenwiccan.com

 

Inițial, bușteanul era de fapt un copac întreg care era adus în casă cu mare fast și pus cu capătul mai gros în foc. El trebuia să ardă în fiecare zi câte puțin, timp de 12 zile, din noaptea de Crăciun până în noaptea de Bobotează (Epifanie). Focul trebuia aprins cu resturi rămase din bușteanul de anul trecut, iar persoana care-l aprindea trebuia să aibă mâinile curate. În zilele noastre, din cauză că este greu de adus și ars în casă un copac, obiceiul a suferit modificări.

diário de Natal
Fonte da foto: whychristmas.com

 

În Franța este obiceiul ca toată familia să ajute la tăierea unui buștean de cireș în bucăți mici care sunt puse pe foc în fiecare noapte, timp de 12 zile. Ceea ce rămâne este păstrat în casă până anul următor, pentru a apăra casa de fulgere și trăznete. Uneori, lemnul pus pe foc este stropit cu vin pentru a răspândi o aromă plăcută.

diário de Natal
Fonte da foto: the historicfoodie.wordpress.com

 

În unele regiuni din Olanda este acelasi obicei, dar resturile sunt ascunse până anul următor sub un pat, pentru a proteja casa și pe locuitorii ei tot anul.

În Marea Britanie (Cornwell) bușteanul se numește „The Mock”. El este uscat mai întâi și i se îndepărtează coaja înainte de a fi pus pe foc. Există obiceiul ca cei care produc butoaie să ofere clienților drept cadou o bucată de lemn pentru a fi arsă în noaptea de Crăciun. În Anglia stejarul este lemnul ars în noaptea de Crăciun, iar în Scoția se folosește mesteacănul.

diário de Natal
Fonte da foto: librarybirminghm.com

 

În Devon și Somerset, în loc să se ardă un buștean, se arde o grămadă mare de crengi de frasin. Acest obicei vine de la o legendă locală care spune că, în noaptea de Crăciun, păstorii i-au descoperit pe Iosif și Maria înghețați de frig și au aprins repede mănunchiuri de nuiele pentru a-i încălzi.

diário de Natal
Fonte da foto: shetlandguide.com

 

Și la noi, înainte de a fi adoptat obiceiul împodobirii bradului, exista ritualul arderii bușteanului de stejar, simbolizând arderea trecutului. În foc și în scânteile care săreau se citeau semnele noului an. Cenușa rămasă era răspândită pe câmp pentru a avea recolte bogate. Acest obicei a dispărut, fiind înlocuit cu obiceiul împodobirii bradului, iar scânteile care săreau din butuc au fost înlocuite cu candele și, mai târziu, cu luminițe. Dar sârbii din Banat încă îl mai păstrează. Ei sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, iar în ajun, pe 6 ianuarie, ard în cuptorul casei sau în curtea bisericii, un trunchi tânăr de stejar numit Badnjak. Se spune că, cu cât va fi mai mare numărul scânteilor, cu atât va fi anul mai bogat.

diário de Natal
Fonte da foto: paginidecultura.ro

 

Cenușa rămasă de la arderea bușteanului de Crăciun se pune la plante sau este răspândită pe câmp. Este însă semn de mare nenoroc dacă această cenușă este aruncată în ziua de Crăciun.

Obiceiul arderii bușteanului a dat naștere și unui obicei culinar. Una dintre prăjiturile care se servesc la masa de Crăciun este butucul Yule, o ruladă făcută dintr-un pandișpan subțire cu cacao și cremă de frișcă. Rulada este acoperită cu ciocolată sau înghețată de ciocolată și este decorată astfel încât să semene cu coaja unui copac.

diário de Natal
Fonte da foto: blancavalbuena.com

 

Acum, în multe familii, obiceiul este redus la un simbol. Masa de Crăciun are în centru o bucată de lemn în care se pun lumânări,

diário de Natal
Fonte da foto: matinex.co.uk

 

sau lemnul împodobit este pus în fața șemineului și este păstrat acolo toate cele 12 zile de sărbătoare.

diário de Natal
Fonte da foto: waypostnormal.com

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

3 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Vou tentar convencer o meu filho (9 anos... rapaz, e sabem como é, alguns rapazes... são mais difíceis de ler :)...) a experimentar a história do tronco de Natal. Tenho 99% a certeza que ele vai adorar! :))
    Cativaste-me completamente!
    Boa saúde e boas festas!

  • Creio que o nome Busteni provém desta celebração... nos sinais, as pessoas reuniam-se ali e celebravam juntas a festa do sol ressuscitado...

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)