BRICOLAGE - Técnicas de trabalho da madeira

Como construímos o gazebo a partir de acácia recuperada de um velho celeiro

Anul trecut, după publicarea articolului despre acácia, am primit un mesaj de la un cititor care povestea cum a recuperat lemn de salcâm dintr-un vechi hambar și l-a folosit pentru construirea unui foișor. Era impresionat de rezistența și duritatea lemnului. Felul cum povestea, entuziasmul și dorința de a împărtăși experiența cu cineva care are aceeași pasiune pentru lemn m-au impresionat și așa am ajuns să ne cunoaștem (din păcate, numai virtual). Cu toate că poate părea doar o poveste simplă despre construcția unui foișor folosind lemn vechi, cred că este mai mult decât atât. Este o poveste despre pasiune, despre lemn recuperat, despre amintiri transferate într-un foișor nou, despre vise, planuri și dorințe și nu în ultimul rând, despre familie. Îmi face plăcere să vă spun această poveste, apelând, din când în când, la vorbele „împricinatului”.

antigo celeiro

El este Claudiu Gârceavă, care-și câștigă existența făcând foarte bine mobilă din PAL melaminat, dar care visează la un atelier unde să prelucreze lemnul masiv. Anul trecut, în toamnă, a demolat o veche magazie – hambar  sau porumbar, cum se spune la noi, în sud – și a hotărât să recupereze stâlpii de rezistență care erau din salcâm. Porumbarul a fost construit în 1949 pentru a ține în el, în afară de porumb, lemnele de foc și trestia folosită la butoaiele de vin.

antigo celeiro

O parte din lemn a stat în pământ, urmele lăsate de umezeală, dar mai ales de insecte, fiind foarte vizibile după îndepărtarea scoarței. Cu toate aceastea, lemnul era la fel de dur și rezistent.

antigo celeiro

Fiecare stâlp de salcâm a fost curățat cu grijă cu toporișca și tezla, au fost scoase cuiele vechi și a fost pregătit pentru viitoarea construcție.

antigo celeiro

„La foișor am folosit madeira recuperada făcând stâlpii de rezistență, contravânturile stâlpilor, barele orizontale ce leagă stâlpii la capătul de sus, bârnele orizontale în formă de T între fiecare pereche de stălpi, în partea de jos și stâlpul central. Foișorul are diametrul de 5 m în zona stâlpilor și 6,5 m în zona acoperișului (privit de sus), fiind în 8 ape (octogon)”.

antigo celeiro

Pentru că lemnul recuperat nu a fost suficient, a trebuit să mai cumpere încă 4 m de dulapi pe care i-a tăiat la circular și i-a făcut căpriori. După ce a făcut structura, a dat totul cu ulei sicativat, l-a lăsat la soare 2 zile să se usuce, după care a aplicat o lazură culoare palisandru. Pentru că între timp a venit iarna, a fost nevoit să se oprească. Așa lemnul a avut timp să se „așeze” peste iarna.

antigo celeiro

„Anul acesta, cum a dat căldura, m-am apucat din nou de el. Am pus scândura pe acoperiș pe toate cele 8 fețe, prinsă în holțșuruburi, 900 de holțșuruburi în 3 zile. Am acoperit-o apoi cu membrană bituminoasă subțire, suprapusă la capete 10 cm și prinsă din loc în loc în capse lungi. Într-o zi a fost gata, dar m-a cam copt soarele, la sfârșitul zilei eram negri amândoi, și eu și membrana”.

Următoarele zile a fost timp frumos, așa că a putut pune în tihnă șindrila bituminoasă. A durat 4 zile și … 1750 de cuie. Pe muchii a pus tot șindrilă, tăiată sub formă de picătură și a lipit-o cu mastic.

antigo celeiro

Cu acoperișul gata și-a permis să se odihnească 2 săptămâni, după care a trecut la partea de jos a foișorului.  Tot din dulapi de 280 x 50 mm si 4 m lungime a făcut polițele orizontale pe care le-a pus peste scândura de la exterior. Pentru tot ce a fost prins de stâlpii de salcâm a trebuit făcut pregăurire, după care s-au folosit holțșuruburi. Salcâmul s-a dovedit a fi atât de dur încât nu intra nimic în el, iar la găurire ieșea fum din burghiu.

antigo celeiro

Stâlpul a fost îmbrăcat în sfoară pentru a „finisa” suprafața destul de rugoasă a salcâmului. Nu a vrut să-l îndrepte pentru a nu-l subția nici măcar cu 1 mm. „Pentru un metru jumătate de stâlp  am avut nevoie de 50 (cincizeci) de metri de sfoară. 🙂 Nu-mi venea să cred!”

antigo celeiro

Tot pe stâlpul central, la 1,70 m de sol, a pus 4 siteme de ancorare pentru 250 kg fiecare pentru hamace. „După ce iei masa, poți să te relaxezi într-un hamac când afară e o torențială de răpăie cu bulbuci”.

antigo celeiro

În interior a pus 2 bănci cumpărate, dar adaptate pentru foișor și o a 3-a, făcută dintr-o scândură veche mâncată de cari. ” Am scobit-o până am dat de lemn bun , am lăsat-o să se usuce, după care am dat cu lazură și am fixat-o pe 2 bușteni de salcâm ce par din ceramică. Este o bancă foarte comodă.”

antigo celeiro

Vă spuneam la început despre entuziasmul lui Caludiu. M-am gândit mult cum aș putea să spun eu ceea ce va urma, dar nici o variantă nu reușea să redea emoția, bucuria realizării și dragosta lui Claudiu pentru lemn. Așa că îl las din nou pe el să vă spună.

„Ce voiam să vă zic este că fiecare cui, fiecare șindrilă și fiecare tăiere de lemn, chertare și finisare a fost făcută de mine și numai de mine. A fost și va rămâne primul meu proiect din lemn masiv. Uneori am impresia că iubesc lemnul mai mult decât oamenii. Știți, eu de meserie sunt cofetar patiser (pe bune 🙂). Fac mobilă din pal melaminat din 2000, înainte am făcut pateuri. Visul meu este să îmi fac un atelier în care să lucrez lemn masiv și mă străduiesc să îmi împlinesc visul, alături de familie. Am o fată, elevă la Tonița și un flăcău de 5 ani, ce mă sperie cu tenacitatea și răbdarea lui. Și bineînțeles soția, care ne înțelege și ne iubește pe toți.”

antigo celeiro
meșterul cel mic

Pe lângă satisfacția că a făcut totul singur, Claudiu se mândrește și că a făcut totul cu mâna lui. Ca unelte a folosit ferăstrăul coadă de vulpe (cel mai lung), bormașina, flexul, ciocanul, toporișca, menghina și tesla. „Foișorul este în 8 laturi – octogonal – iar piesa de metal din vârf, pe care se prind căpriorii și stâlpul central, am făcut-o dintr-o bucată de tablă de 3 mm. Am desenat forma, am tăiat cu flexul cu disc diamantat subțire, am găurit-o și apoi am îndoit-o manual în menghină și cu ciocanul, pe șanțurile fine pe care le-am facut cu flexul (tabla a fost destul de groasă).  Această piesă susține practic acoperișul și face legătura dintre căpriori și stâlpul central din salcâm, fiind fixată de el cu un holțșurub cu cap hexagonal de 20 cm lungime și gros de 1 cm. Nu știți ce satisfacție am avut când m-am urcat pe el și am stat în vârf”.

antigo celeiro

Acum foișorul este gata, așa că se pot bucura cu toții, în tihnă, de el. Poate mai puțin Claudiu. Nu că nu s-ar bucura, dar nu cred că o face în tihnă pentru că deja are o grămadă de alte proiecte la care se gândește și precis îl mănâncă mâinile să se apuce de ele. 🙂

antigo celeiro

Fotografiile din articol sunt proprietatea lui Claudiu Gârceavă

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

9 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Li este artigo com grande entusiasmo, especialmente porque o "culpado" deste projeto é literalmente o meu irmão. Gostei de cada palavra que tu e ele disseram. Fico contente por haver tantas pessoas que apreciam a teimosia do Clau e, ao mesmo tempo, a sua simplicidade e desejo que, no futuro, ele seja pelo menos tão hábil como tem sido até agora.

    Enquanto lia este artigo, tive a sensação de estar sentado na espreguiçadeira debaixo do gazebo.
    Parabéns pelo artigo Sra. Mihaela, e parabéns para si também Claule... saiba que, seja qual for a situação, estou sempre tranquila porque estou mais do que convencida de que está a ir ao fundo dos problemas. 🙂

      • Cara senhora, mais uma vez obrigado pelo seu tempo e talvez nos possamos encontrar para uma conversa ou mesmo para um passeio até ao local para lhe mostrar em pormenor como procedemos às juntas, e pequenos detalhes que tornam o gazebo especial!

      • Também quero acrescentar que se trata de um gazebo octogonal de oito lados e que a peça metálica no topo, onde estão fixadas as treliças e o pilar central, foi feita a partir de uma peça de chapa metálica de 3 mm, na qual desenhei a forma, cortei-a com o flex com um disco de diamante fino, furei-a e depois dobrei-a manualmente no torno e com o martelo nas ranhuras pouco profundas que fiz com o flex (para facilitar a dobragem da chapa metálica suficientemente espessa).
        Esta peça suporta e liga praticamente todas as treliças e é fixada ao poste central de madeira de acácia com um porta-parafusos de cabeça hexagonal com 20 cm de comprimento e 1 cm de espessura.
        Enrolei a vara em cordel para "acabar" a superfície um pouco áspera da acácia, não quis acabar a vara do meio para não a diluir em 1 mm.

      • Parabéns pelo pátio, pelo trabalho árduo e pelo engenho. Mostra realmente as boas ideias de design que aplicou. Parabéns também à senhora pelo artigo bem escrito e especialmente pelas fotografias.

        • Muito obrigado, vou tentar publicar em pormenor cada etapa com fotografias de tudo, desde a colocação no solo e a medição do diâmetro, do centro, etc. .... até ao último prego no topo da cobertura!
          Hoje recebeu outra roda de carroça montada verticalmente entre o beiral e a roldana, é a roda que unchimiu tinha da carroça do seu avô, é feita de freixo e tem 110 anos, é uma roda de alma!
          Mas eu mantenho-vos informados sobre o que está a acontecer!

          • Olá. Peço a vossa ajuda dada a vossa experiência na recuperação de postes de madeira antigos. Vi que recuperaram os postes de acácia que foram comidos pela podridão. Recebi um poste de carvalho de um vizinho, um poste que estava no chão há vários anos. Vou utilizá-lo como poste para suportar um cabo elétrico para alimentar a casa. Tem partes mais apodrecidas e deterioradas na parte que tem estado no chão. Limpei essa parte (ainda tenho trabalho a fazer) e depois quero tratá-la com Sadolin Anticarii (duas vezes), após o que não sei como prepará-la para ser colocada no solo para que dure o máximo possível. Basicamente, como tratar a parte que vai ficar na terra para que não apodreça e parta (já me aconteceu isso com a primeira vara de abeto) e como tratar o resto da vara que vai ficar exposta ao sol, à chuva, etc. Gostaria de dizer mais uma vez que a vara é de carvalho mas tem a superfície danificada mas vejo que o "coração" do tronco está bem e forte apesar de ter buracos e fendas que vão para dentro. Obrigado a todos os que me possam dar sugestões.

        • Tanto quanto sei, a madeira que vai ser colocada no solo é queimada à superfície e depois alcatroada. Se colocar a madeira no buraco do poste, digamos 60 cm, o alcatrão deve estar cerca de 10 cm acima do nível do solo.
          Um aspeto muito importante é colocar brita no fundo do fosso e depois colocar o poste no fosso, para que a água do solo não "suba" o poste.
          Não sei como é que o carvalho se comporta ao descasque e à deterioração, mas o que posso dizer é que a madeira de acácia se deteriorou em 70 anos apenas na camada inferior porque é muito dura por dentro e não tem forma de entrar, mais exatamente a partir de 130...140mm de diâmetro do poste da terra que não foi tratado com nada, sobrou depois de descascar e limpar 110mm de acácia crua (aço), martelei-a com um martelo e nem sequer deixa vestígios!

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)