Am fost întotdeauna fascinată de pădurile de mesteacăn. Mai ales de cele tinere, unde trunchiurile copacilor sunt ireal de albe. Este un copac parcă făcut anume pentru a fi picat. Nici după ce a fost tăiat nu-și pierde frumusețea, fiind preferatul decoratorilor. O simplă bucată de mesteacăn sau câteva crengi mai groase legate cu o panglică pot deveni, de exemplu, decorațiunea perfectă pentru masa de Crăciun. Mai ales că scoarța lui albă brăzdată de ușoare dungi sau puncte închise la culoare sugerează foarte bine zăpada. Am promis acum ceva vreme că am să vă spun mai multe despre lemnul de mesteacăn și m-am gândit că nu este un moment mai bun decât acum, în pragul Crăciunului.
Sunt mai multe feluri de mesteacăn, dar cel care crește la noi este Betula pendula (cunoscut și ca Betula verracosa sau Betula alba). Numele în engleză este Silver Birch. Originar din Europa și Asia Mica, crește spontan la campie, dar și la munte, la altitudini de până la 1600 m. Este destul de pretențios, nesuportând solurile argiloase și compacte, umbra sau seceta excesivă. Este rezistent însă la ger. Când este tânar scoarța este netedă și albă și se exfoliază circular. Aceste bucați de scoarță sunt foarte frumoase și pot fi folosite pentru a face diverse decorațiuni, dar și obiecte mai mari, veți vedea imediat. O dată cu maturizarea scoarța se închide la culoare, devine dură și brăzdată. Procesul începe de la baza trunchiului. Mestecenii sunt în special copaci ornamentali ce pot ajunge la 25-30 m înălțime, fiind plantați în parcuri sau curți.
Lemnul de mesteacăn nu este atât de spectaculos ca cel al altor specii. Are culoara alb gălbuie, destul de uniformă, prezentând uneori fibră creață asemănătoare cireșului. Diferența între alburno e cerne este în majoritatea cazurilor inexistentă. Când totuși se vede o diferență, aceasta este foarte mică, duramenul având o ușoară tentă brun roșiatică. Fibra este dreaptă, fină, uniformă, prezentând rareori ușoare ondulații. Porii sunt de marime medie, destul de numeroși și răspândiți uniform în tot inelul anual. Nu există diferență între lemnul târziu și lemnul timpuriu în cadrul inelului anual, iar inelele sunt greu vizibile, diferența între ele fiind foarte mica.
Lemnul este ușor și elastic, motiv pentru care a fost folosit în trecut în aeronautica. Nu este recomandată folosirea lui în construcții pentru că are tentința de putrezire în condiții de umiditate. Este folosit mai mult pentru piese simple de mobilier, obiecte decorative sau decorațiuni interioare.
Principala utilizare industrială a mesteacănului este la obținerea placajului, mai ales a celui multistrat. Fiind un lemn ușor și placajul rezultat este mai ușor.
Nu este un lemn foarte dur așa că se poate sculpta ușor fiind folosit la obținerea colheres decorativas. Tot din lemn de mesteacan se pot face și inele.
Scoarța albă cu ușoare dungi negre îl face însă foarte potrivit pentru decorațiuni. Feliile de lemn de mesteacăn se folosesc pentru a face diverse aranjamente, pentru medalioane sau pentru a decora obiecte. Scoarța exfoliată poate fi folosită pentru fabricarea cutiilor sau a coșurilor. Este foarte potrivit pentru decorarea meselor de nuntă sau a celor de Crăciun sau Revelion.
Trunchiurile tinere lungi sunt folosite de designeri sau arhitecți pentru a face pereți despartitori sau pentru a infrumuseța diverse zone ale casei. Bucați de trunchi pot fi folosite ca picioare pentru mese sau pentru a prinde polițe între ele.
Frumusețea scoarței a inspirat întotdeauna designerii așa că au apărut și idei mai năstrușnice. Un designer olandez a făcut un set de mobilier compus din canapea și fotolii acoperind aproape în totalitate obiectele cu scoarță de mesteacăn.
O curiozitate a lemnului de mesteacăn este că seva lui este foarte apreciată ca băutură racoritoare ecologica, având gustul dulce-acrișor, dar și ca remediu miraculos pentru diverse bolii. Ea este recoltată din copacii maturi în perioada martie-aprilie, atunci când natura se trezește la viață. Pentru a o recolta se face o gaură mică, adâncă de 6-8 cm, în trunchiul copacului. După ce se colectează până la jumătate de litru de lichid, orificiul trebuie acoperit cu ceară sau rășină pentru ca arborele să nu se îmbolnăvească. Lichidului este un tonic fizic și psihic și este folosit pentru a trata guta, bolile de rinichi și intoxicațiile. Unele surse îl recomandă pentru tratarea naturistă a cancerului.
Lemnul de mesteacan este folosit și în gastronomie, pentru afumarea peștelui (metodă folosită în Scandinavia), dar și pentru carnea de pasăre sau porc.
Daca aveți posibilitatea să faceți rost de câteva crenguțe de mesteacan legați-le cu o panglică argintie sau aurie, prindeti un glob roșu si o crenguță de brad si puneți-le pe masă. Vă vor bucura și vor crea o ambianță plăcută, de sărbătoare. Crăciun fericit!
Também eu sou fascinado pela bétula, com a sua casca branca que parece de outro planeta. Dizem que, quando se está aborrecido, é bom abraçar uma bétula e contar-lhe os seus problemas.
Não sabia disto. Obrigado pela informação.
Boa noite,
Também temos bétulas decorativas em casa, mas não foram tratadas com repelentes de pragas, e agora estamos a lutar com alguns insectos que parecem roer debaixo da casca, parecem vermes de cabeça castanha. E agora até saíram da popa e estão a voar. Parecem traças/borboletas mais pequenas. Não sei exatamente o que são. As árvores foram previamente secas. Podem ajudar-me com o que tratar, tendo em conta que já estão no interior, montadas, quimicamente ancoradas, e que também temos duas crianças muito pequenas? 🙂
Obrigado,
Olá.
É uma situação bastante complicada. As larvas dos insectos estiveram debaixo da casca e continuaram a desenvolver-se até à fase de borboleta. O problema é que, antes de morrerem, põem mais ovos e o ciclo recomeça. Existem tratamentos que podem ser efectuados, mas são difíceis de realizar em interiores e nas condições em que os troncos estão montados. Os troncos já deveriam ter sido tratados anteriormente. O tratamento que se pode fazer agora é com produtos químicos agressivos que se pulverizam sobre os troncos, repetidamente, até que eles desapareçam totalmente. Os insectos morrem a temperaturas muito baixas ou muito altas, mas não vejo como é possível, nas condições actuais, levar a temperatura a zero ou a mais de 60 graus.
No link abaixo, pode encontrar mais informações sobre as pedreiras e os tratamentos.
Tudo de bom!
https://revistadinlemn.ro/2017/08/08/despre-cari-motivul-aparitiei-ciclul-de-viata-preventie-tratamente/
Olá. Também estou interessado numa parede de bétula para a minha sala de estar. Como proceder? Podem ajudar-me?
Boa noite!
Como é que o posso ajudar?
Está interessado em comprar uma parede deste tipo?
Obrigado!
Olá. Fechei um canto da varanda com alguns ramos de bétula. Alguém me recomendou que os pulverizasse com óleo de linhaça para os proteger da humidade. Mas receio que o óleo de linhaça mude a sua cor à medida que secam. Obrigado.
Olá!
É difícil encontrar algo que não altere a sua cor. Se fosse em interiores, recomendaria um verniz acrílico à base de solventes, pois é o que melhor mantém a cor natural. No seu caso, a madeira está ao ar livre e precisa de proteção contra a água e a radiação UV. Com o tempo, o sol vai alterar a cor da madeira, tornando-a amarela. Eu experimentaria um óleo com uma pequena quantidade de pigmento no interior, 3-5% (um óleo branco semi-transparente). O branco não protege muito bem contra a radiação UV, mas o efeito branco da madeira de bétula manter-se-á durante algum tempo.
Tudo de bom!
Olá,
Quero fazer uma parede divisória de bétulas na minha casa, tenho o tronco das bétulas, mas a minha pergunta é: têm de ser descascadas? Depois de descascados, devo aplicar um verniz fino contra pragas, e depois posso colocá-los na casa?
Olá!
Não precisa de ser descascado, mas deve ser tratado contra os insectos. O Bochemit oferece uma solução eficaz. Aconselho-o a aplicar uma camada fina de cera, de parafina ou de primário diluído nas extremidades do tronco onde a fibra é cortada em cruz. A troca de humidade será melhor controlada e a madeira não rachará. Após a solução contra os insectos, pode tratá-la com um verniz à base de água ou deixá-la em paz. O verniz à base de água é o que menos altera a cor natural. Existe também o verniz acrílico à base de solvente, mas o teor de solvente pode ser um obstáculo.
Boa sorte!
que solução mais exacta de Bochemit?
Eu também quero colocar bétula na minha casa e no meu quarto e queria saber passo a passo o que usar na bétula antes de a colocar, pois não queria que apodrecesse ou que apanhasse vermes ou insectos.
Obrigado
A solução para prevenir o apodrecimento da madeira e o ataque de fungos, ou para tratar se os insectos já estiverem na madeira.
Para obter informações completas sobre estes tratamentos e onde os encontrar, consulte as ligações abaixo.
Tudo de bom!
https://revistadinlemn.ro/2020/08/27/tratament-preventiv-impotriva-ciupercilor-mucegaiului-si-a-insectelor-care-ataca-lemnul/
https://revistadinlemn.ro/2020/07/30/cum-scapi-de-cari-si-alti-daunatori-ai-lemnului-solutii-anticarii-lemn/