Sobre o tema da proteção da madeira exposta ao exterior, escrevi um artigo com cele mai frecvente întrebări primite de la voi. Fiind o perioadă propice pentru activități și mici construcții afară, întrebările continuă să vină și să se diversifice. Ne bucuram că aveți încredere în noi și când vedem că v-au fost de ajutor sfaturile primite. Așadar, m-am gândit că ar fi mult mai bine să fac un fel de „regulament” al lucrului cu lemnul la exterior. Pentru că importante nu sunt doar produsele și tratamentele aplicate lemnului. O lucrare durabilă începe încă de la alegerea tipului de lemn. Aveți mai jos o serie de reguli importante pentru a avea constructii din lemn cât mai rezistente la umezeală, variații de temperatură, precipitații diverse, insecte, mucegaiuri și razele arzătoare ale soarelui.
1. Alege lemnul care prin structura lui are rezistență mai bună la exterior
Nu toate speciile de lemn au aceeași rezistență la exterior. Densitatea, porozitatea, existența rășinilor sau taninilor influențează rezistența lemnului la apă sau la atacul insectelor și mucegaiurilor.
Lemnul moale, afânat, dar și esențele dure, dar cu porii foarte mari și mulți sunt puțin rezistente la umiditate. Ele absorb apă cu ușurință ceea ce poate duce la putrezirea lemnului.
Rezistență foarte bună la exterior au lemnele care conțin rășini (resinoso în general, laricele și molidul în special), uleiuri (teca) ou taninos (acácia). Specii cu o rezistență foarte bună la putrezire sunt castanha e ulmul.
2. Não utilizar madeira muito seca ou muito húmida
Humidade da madeira folosit la exterior este diferită de cea pentru interior. Uniditatea de echilibru a lemnului depinde de umiditatea zonei unde este folosit lemnul. Prin zona se înțelege zonă geografică mare. În România umiditatea este 8-12% (6% pentru instrumente muzicale de rezonanță) pentru lemnul folosit la interior și 14-18% pentru cel folosit la exterior.
Un lemn mult prea uscat folosit la exterior va absorbi umiditatea din mediu și vor apărea variațiile dimensionale și chiar crăpături din cauza tensiunilor interne. Unul prea umed va pierde repede din umiditate și își va micșora dimensiunile, apărând așa numitele „jocuri” ale scândurilor montate. În plus pot apărea deformări și crăpături.
3. Folosește numai Adesivo D3 ou D4, formulat special pentru condiții de exterior
Dacă faci îmbinări cu adeziv sau construcții din panouri din lemn masiv (canas) folosește întotdeauna adeziv formulat special pentru a fi folosit la exterior. Trebuie să fiți însă atenți la alegerea adezivilor. Sunt adezivi care pot fi folosiți la exterior, dar pentru lipirea obiectelor protejate. Adica stau sub copertine și nu sunt direct sub razele soarelui sau în bataia ploilor. Aceștia sunt adezivii D3 pentru exterior. Pentru a nu avea probleme este bine sa folosiți adezivi D4.
Nu folosiți niciodata la exterior adezivi D1 sau D2 pentru că nu au rezistență la umiditate iar imbinările se vor desface după foarte scurt timp.
4. Dacă există posibilitatea, nu pune lemnul direct pe pământ
Zona cea mai expusă la putrezire pentru un lemn este cea imediat deasupra solului. Dacă veți scoate un țăruș care a stat mai multă vreme în pământ veți vedea că zona cea mai subțiată si mai afectată este aceea, nu cea care a stat în pământ. Este vorba de oxidarea care are loc din cauza oxigenului din aer, oxidare favorizată foarte mult de umiditate (apa cu săruri funcționează ca un electrolit).
Dacă lucrarea nu vă obligă să puneți lemnul în sau pe pământ lasați un mic spațiu și folosiți-vă de alte materiale (metal, plastic) pentru a face legătura cu solul. Dacă folosiți țăruși sau piloni din lemn care trebuie puși în pământ protejații cu metal sau plactic până puțin mai sus de suprafața solului.
5. Protejați lemnul împotriva insectelor, ciupercilor și mucegaiurilor
Lemnul astfel protejat va rezista mai bine, fără să se înnegrească în timp (de la mucegaiuri). Uneori substanțele de protecție sunt conținute în lazura (produse 2 în 1 sau 3 în 1). Există însă și produse separate pentru tratare. În general, sunt produse concentrate care se diluează cu apa. Diluția e diferită în funcție de tipul lemnului, mai dur sau mai moale. Pentru lemnele dure (castan) diluția este mai mică, pentru că lemnul absoarbe puțin și trebuie să fie protejat. Lemnele moi (rășinoase) absob mai mult iar soluția poate fi mai diluată. Rapoartele de diluție sunt specificate de producător.
Obiectele din lemn care au fost atacate de mucegaiuri și s-au înnegrit pot fi aduse la starea inițială folosind înnălbitor de rufe (cel pe hază de hipoclorit de sodiu). Este o soluție simplă, ieftină și la îndemână.
6. Nu folosi materiale transparente incolore. Colorarea nu este numai estetică în acest caz
Sunt foarte mulți care vor să păstreze culoarea naturală a lemnului si apelează la materiale transparente incolore. Aceste materiale nu protejează împotriva radiației UV și lemnul se va inchide la culoare în timp. Lacul va avea și el de suferit pentru că nu va exista nimic care să reflecte razele soarelui, temperatura suportată va fi mult mai mare și se va deteriora mai repede.
Asta nu înseamnă ca trebuie să folosiți vopsele care să acopere total lemnul. Cu toate că, dacă stabilim o ierarhie, vopselele sunt cele mai rezistente. Nu există lazură pe piață care să spună că rezistă la exterior și care să nu conțină o cantitate mică de pigment. Transparent nu înseamnă incolor. Există lazuri sau lacuri transparente care au culoarea mierii, o culoare foarte deschisă care schimbă puțin culoarea lemnului natur, dar protejează mult mai bine.
Lemnul își schimbă oricum culoarea în timp. Nu veți reuși să păstrați aceeași culoare pe care o are atunci când faceți prelucrările (debitare, geluire). Este vorba de transformarea unor compuși interiori ai lemnului sub acțiunea luminii și în contact cu oxigenul din aer. Și mobila din casă, protejată cu lac, își schimbă culoarea în timp. Nu sesizăm pentru că este colorată sau pentru că se schimbă în totalitate. Dar dacă punem o carte pe un mobilier din rășinoase finisat cu lac transparent și o lăsăm câteva luni, la final vom vedea cu usurință schimbarea de culoare. Așa că, decât să se schimbe el cum vrea, mai bine controlați voi schimbarea folosind pentru protecție materiale ușor colorate care nu colorează foarte mult, dar prelungesc viața finisajului.
7. Nu aplica straturi groase în ideea unei protecții mai bune. Vei obține efectul invers
Există ideea că dacă se dau mai multe straturi de lac lemnul va fi mai bine protejat și apa nu va ajunge la el. Nu este cea mai bună idee. Straturile groase devin mai rigide si au tendința de a crăpa în timp. În plus, lemnul masiv are variație dimensională naturală în funcție de variația de umiditate. O acoperire rigidă va ceda mult mai repede și în loc de o protecție mult mai rezistentă în timp veți obține una cu o durată mai scurtă.
Într-adevăr sunt unele specii, cum sunt stejarul sau castanul, care au porii mai mari și au nevoie de straturi mai multe pentru a acoperi porii și a reduce absorbția de umiditate. Straturi mai multe înseamnă 3 și nu straturi foarte groase. Este bine de știut că 2-3 straturi subțiri de lac aplicate cu uscare între ele protejează mai bine decât un singur strat de aceeași grosime cu cele 3.
8. Protejați lemnul pe toate laturile obiectului, la interior și exterior
Pentru o protecție cât mai bună aplicați lac sau ulei pe toate laturile bucății de lemn. Prin zonele neprotejate, chiar dacă nu sunt vizibile, lemnul absoarbe umiditate. Veți avea surpriza ca lemnul să se strambe sau să se umfle. Daca veți avea curiozitatea să vedeți ce s-a întâmplat veți descoperi că apa de la ploaie a ajuns în zonele ascunse. Tot așa pot aparea și mucegaiurile.
9. Folosește pentru acoperire materiale elastice făcute anume pentru exterior sau produse care nu fac peliculă – ulei sau ceară
Toate aceste produse sunt bune pentru a fi folosite la exterior, numai că unele sunt mai potrivite pentru anumite lucrari. Este bine să folosim pentru ferestre și uși sisteme de finisare care includ impregnanți colorați și rezistenți la mucegaiuri și grunduri și lacuri elastice care protejează la intemperii și radiația UV.
Para cercas, wiseacuri, pérgulas, este mai simplu și mai util folosirea uleiurilor sau a impregnanților cerați. Uleiul intră adânc în lemn și-l protejează de umezeală iar ceara face o peliculă fină la suprafață pe care apa alunecă. În aceste cazuri protecția cu lacuri nu mi se pare o alegere bună. O astfel de protecție are nevoie de întreținere pentru a rezista așa cum spun producătorii, 10-12 ani. Dacă întreținerea nu este făcută – și trebuie să recunoaștem, nu ne prea gândim la metode de întreținere a gardului – lacul va crăpa, apa va intra sub el și îl va scoroji. Va arăta rău si vom dori să-l refacem. Pentru refacere va trebui să se îndepărteze tot ce a mai rămas pe lemn si să se refacă finisajul de la început. Nu este foarte simplu!
Com óleo sau ceară rezisța în timp este mai mică decât cu lac. Rezistența depinde de cât de spălat de ploaie va fi lemnul. Pentru că asta este ceea ce face ca finisajul să fie mai puțin rezistent. Uleiul și ceara sunt spălate de ploaie. Nu se scorojește nimic, nu trebuie îndepărtat nimic pentru a reface. Când veți constata că lemnul nu mai are luciul dat de ulei sau ceară și capătă un aspect uscat, mai aplicați un strat de ulei sau ceară. Acestea sunt motivele pentru care recomand foarte mult protecția cu ulei: protecția bună împotriva umidității și usurința cu care se refac finisajele.
Lacurile și grundurile folosite la exterior sunt elastice pentru că lemnul variază dimensional odată cu variația de umiditate iar lacul trebuie să urmeze aceasta variație fără a crăpa. De aceea nu trebuie să folosiți produse pentru interior, chiar dacă ați văzut că sunt dure și rezistente. Ele nu sunt elastice și crapă foarte repede.
10. Nu face rabat la calitatea materialelor și respectă instrucțiunile atunci când aplici materialele. Chiar dacă sunt bune, materialele nu fac minuni
Nu spun că trebuie să cumpărați obligatoriu produsele cele mai scumpe. Spun că trebuie să luați produse despre care este clar că sunt făcute pentru exterior, unde producătorul scrie cât mai multe informații pe etichetă, spune cum trebuie folosite, dacă sunt în sistem cu alte produse (este nevoie și de alte produse pentru a obține rezultatul cel mai bun).
Și pentru că am adus vorba de modul de folosire: dacă vreți să aveți rezultate bune trebuie să respectați indicațiile de folosire. Indiferent cât de bun este un produs și cât de mult vă spune producătorul că va rezista, dacă nu respectați diluția, timpul de uscare, modul de aplicare, șlefuirile între straturi, cantitatea și numărul de straturi aplicate și alte astfel de recomandări, protecția nu va rezista cu siguranță perioada maximă de care vorbește producătorul. Vor rezista mai puțin, veți fi dezamăgit și veți pierde și încrederea în brand-ul respectiv fără ca acesta să aibă vreo vină. Nu există materiale miraculoase ci materiale de bună sau foarte bună calitate aplicate corect.
Mai trebuie știut ceva. Rezistența la exterior depinde de foarte mulți factori și ei pot fi diferiți pe aceeași construcție. De exemplu, ferestrele care sunt pe partea de casă unde soarele este prezent mai mult în timpul zilei sau acolo unde iarna bate vântul și depune zăpada, vor rezista mai puțin decât cele din zonele mai protejate, chiar dacă sunt protejate cu aceleași materiale și s-a aplicat aceeași tehnologie. Acest lucru este valabil și pentru alte construcții din lemn.
11. Nu porni de la premiza ca ai vopsit pentru o viață. Fără întreținere corespunzătoare niciun produs nu rezistă 10-15 ani.
Nu există rezistență de 10-15 ani fără întreținere. Folosirea unor materiale de protecție ca uleiuri sau ceruri de întreținere la 2-4 ani de la aplicarea lacurilor poate face ca acestea să reziste chiar mai mult. În cazul ferestrelor, daca ați găsi timp când spalați ferestrele pentru curățenia de Crăciun și cea de Paște, să treceți la final cu cârpa îmbibată în ulei de întreținere peste ramele exterioare ale ferestrelor veți vedea că vor rezista foarte bine ani de zile, fără crăpături și fără exfolieri.
12. Lucrări precum uși, janela, persianas, terase rezistă mult mai bine dacă sunt protejate de copertine
Radiația UV este dușmanul finisajelor. Iar când este însoțită de temperaturi ridicate poate reduce simțitor durabilitatea unor lacuri. De aceea, dacă aveți posibilitatea, protejați ușile, ferestrele și terasele cu copertine sau acoperișuri. Evitând cât mai mult ca razele soarelui să ajungă direct pe suprafața finisată prelungiți viața acelui finisaj. De aceea spun de fiecare dată că rezistența în cazul gardurilor este mult redusă. Ele sunt continuu în soare iar acest lucru devine foarte vizibil în timp.
13. Regula de aur a construcțiilor din lemn – lasă aerul să circule
É a regra que Christof de la Técnica o consideră cea mai importantă. El spune că, atunci când lucrezi cu lemn, placarea sau construcția trebuie astfel făcută încât aerul să poată circula. Dacă din cine știe ce motive umezeala ajunge la lemn, circulația aerului îl va usca împiedicând astfel apariția mucegaiului, dezvoltarea insectelor sau chiar putrezirea lui. De aceea placarea cu lemn a clădirilor se face astfel încât între placare și fațada casei să existe un mic spațiu. Aerul va circula continuu și lemnul nu va putrezi.
Nu spun că am atins toate punctele sensibile și probabil că în timp se vor mai adauga și alte reguli. Dar dacă le veți respecta pe acestea cu siguranță veți fi mulțumiți de protecția obținută pentru lemnul pe care l-ați folosit la exterior.
Boa noite,
Li o vosso artigo sobre o "guia" de regras relativas à manutenção de madeiras exteriores e posso dizer que é o melhor que já li na Internet. No entanto, tenho algumas perguntas: tenho um portão exterior de carvalho e abeto que envernizei no ano passado. Apesar de ter procurado o melhor verniz, posso dizer que estou muito desiludido, pois ao fim de apenas um ano o verniz já quase não existe na madeira. Agora pergunto-me como remover o verniz antigo! Mecanicamente, lixando ou existe alguma substância que possa remover o verniz? Depois desta fase, estava a pensar passar óleo ou cera na madeira, mas não sei se é bom porque a madeira já foi envernizada antes? O que é que me recomendam? Não quero dar uma cor específica às portas, quero manter a cor natural da madeira.
Com os melhores cumprimentos,
Dan vlad
Olá.
Obrigado pela vossa apreciação.
Eu tirava o restante verniz. Utilizei há algum tempo o Deconol, penso que era da Policolor. Fez um trabalho muito bom numa superfície difícil (com entalhes). Mas não é o único decapante que existe. Aplique-o com um pincel, deixe-o atuar durante algum tempo e depois remova o verniz encharcado com uma massa. No final, "lave" a superfície com diluente (limpe com um pano com diluente) e lixe. Isto irá remover todos os vestígios de verniz e pode aplicar óleo. Se desaparecer tão rapidamente, é evidente que o verniz não penetrou muito bem na madeira, pelo que não há risco de o verniz permanecer após os passos acima referidos.
Para o acabamento, utilizar vernizes à base de óleo ou impregnantes à base de cera. Os produtos devem ser ligeiramente coloridos, caso contrário não são resistentes aos raios UV. Mas também existem cores claras que alteram muito pouco a cor natural da madeira.
Boa sorte!
Olá,
Também utilizei o decapante Owatrol com grande sucesso, pode experimentar. Não faço publicidade - foi o que utilizei, é o que recomendo 🙂
Para proteger uma bancada de madeira na casa de banho, qual seria a melhor solução? seria uma bancada sobre a qual se coloca o lavatório... e que tipo de madeira seria melhor?... obrigado
Boa noite!
Existem 2 variantes. Óleo, que a torna muito resistente à humidade, mas tem uma baixa resistência ao choque (dependendo da dureza da madeira).
A segunda opção é um verniz resistente à humidade - verniz de poliuretano, resistente à água.
Em ambos os casos, a madeira deve ser protegida em todos os lados e na zona de corte para o lava-loiça.
Utilize uma madeira dura (carvalho, faia, freixo) porque absorve menos humidade.
Tudo de bom!
Não se esqueça de subscrever a "Revista din Lemn" impressa! Com apenas 58 lei/ano, pode informar-se sobre as novidades do sector, descobrir ideias para o artesanato ou segredos do ofício. Recordamos que o conteúdo da revista impressa é diferente do conteúdo do sítio Web. Detalhes no link abaixo.
Obrigado!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/
Olá
Obrigado por todos os artigos escritos sobre madeira. Muitas vezes recorri ao vosso site para me esclarecer sobre algum problema relacionado com as nossas construções em madeira e, sobretudo, sobre as formas de as proteger satisfatoriamente. Vi que recomendam proteger mais a madeira no exterior com óleos ou impregnantes de cera.
Conheço a proteção do óleo de linhaça (silicatado ou não?), mas um carpinteiro-escultor falou-me da excelente proteção que os óleos minerais oferecem. Disse-me que utiliza óleos de motor Castrol... e outros da mesma gama, com bom sucesso. O que é que recomenda? Óleo de linhaça ou mineral, sintético...
Neste momento, estamos a construir uma vedação no exterior feita de tábuas e armários de madeira de abeto; mas também teremos portas de madeira de abeto no exterior, mobiliário de madeira de abeto no exterior (bancos...).
Por favor.
Boa noite!
Obrigado por nos seguir!
Seja qual for o óleo utilizado, o que importa é a proteção contra a humidade. Os óleos penetram na madeira e protegem-na da água da precipitação ou da humidade do ar. Também se podem utilizar óleos minerais, mas penso que são mais caros porque passam por diferentes processos de purificação. No passado, utilizava-se óleo de motor queimado para proteger as vedações ou as cercas de madeira ou utilizavam-se produtos não purificados (alcatrão, alcatrão). O alcatrão era utilizado para impregnar as travessas de madeira dos caminhos-de-ferro. Os óleos minerais são derivados do petróleo.
O óleo de linhaça é utilizado desde a antiguidade para proteger a madeira, nomeadamente a madeira de interior, porque não tem cheiro (ao contrário das variantes do petróleo). O seu problema é que seca muito lentamente (4-5 dias). Para secar mais rapidamente, tem de ser cozido ou tratado com produtos químicos (sicativado).
Em conclusão, os óleos minerais podem ser utilizados para proteger a madeira. Para utilização no exterior, no caso das vedações, deve ser colorida com pigmentos. A coloração destina-se a proteger contra a radiação UV. O óleo incolor protege apenas contra a humidade.
O óleo mineral puro é utilizado para proteger os pratos de madeira que entram em contacto com os alimentos (ligação abaixo).
Tudo de bom!
https://revistadinlemn.ro/2019/07/11/protejarea-vaselor-de-lemn-din-bucatarie-cu-materiale-netoxice/
Olá,
Pode dizer-me como devo tratar os caules de bétula antes de os utilizar na decoração de interiores?
Obrigado
Olá!
Para ter o mínimo de humidade possível, a madeira deve ter sido cortada no final do outono ou no inverno (novembro-janeiro).
Uma vez limpa, a zona de corte é coberta com parafina ou cera para permitir que a água escorra lentamente, de modo a não criar tensões na madeira que provoquem fissuras. Depois, deve ser guardada num local não aquecido, com temperatura constante e circulação de ar (cave, arrecadação ou sotão). Em casa, devido à temperatura elevada e ao ar seco, a água tem tendência a sair mais rapidamente e podem aparecer fissuras. Consoante a espessura dos caules, a secagem pode demorar vários meses.
A secagem natural é recomendada para a bétula. Em caso de secagem forçada ou de tratamento com vários produtos estabilizadores (Pentacryl), a madeira e a casca mudam de cor, tornando-se amarelas.
Tudo de bom!
Esqueci-me de mencionar que, uma vez atingida a humidade de 8-12%, é melhor aplicar uma camada muito fina de verniz transparente para facilitar a manutenção. Pode utilizar verniz à base de água ou verniz de poliuretano em spray. Se a árvore for cortada no inverno e não for muito espessa, pode ser utilizada para decoração em 2-3 meses.
Tudo de bom!
Bonito, útil, documentado e direto. Muito obrigado.
Não tem de quê!
Olá, muito obrigado pelos artigos extremamente úteis que publica e pela atenção com que responde às perguntas nos comentários (respostas muito úteis também). A vossa paixão pela madeira é inspiradora.
Li as vossas recomendações para a proteção da madeira no exterior com produtos profissionais (ICA/Lomilux, Sirca, etc.) ou Sadolin Tinova. Perguntei a um representante da Lomilux sobre a durabilidade e fiquei surpreendido por saber que os produtos para exterior oferecem uma proteção de aprox. 3 anos. Nestas circunstâncias, pergunto-me porque é que um produto profissional como o ICA seria mais adequado do que qualquer outro verniz disponível no mercado que tenha uma durabilidade semelhante, mas que seja talvez mais barato. Será que oferece outras vantagens ou a durabilidade é, em média, superior?
Agradeço desde já a vossa resposta! Estou com uma grande dúvida sobre o que comprar para pintar a minha cerca de abeto.
Dana
Olá!
Obrigado pelo vosso apreço!
A resistência do acabamento exterior também depende da posição do objeto. A vedação é a mais afetada, estando diretamente exposta à chuva e ao sol. É por isso que a resistência dos acabamentos para vedações é a mais baixa. Provavelmente, esta é a razão pela qual o representante da ICA diz que o acabamento só dura 3 anos. Segundo as minhas informações, a ICA tem produtos de exterior em vime com uma resistência muito boa durante mais de 10 anos. Mas, como já disse, devido à exposição, a resistência do mesmo produto pode ser diferente. O acabamento das janelas da mesma casa rachará de forma diferente, se algumas janelas estiverem viradas para sul e outras para norte.
No que diz respeito à diferença entre as tupias profissionais, como as da ICA e as de bricolage, ela existe de facto. No entanto, neste sistema, a forma como a madeira é preparada e o método de aplicação também são importantes. É por isso que recomendo produtos especialmente concebidos para projectos de bricolage. Os produtos profissionais, utilizados incorretamente, podem ser menos resistentes do que os produtos de bricolage.
Quanto à vedação, recomendo lazils à base de óleo ou ceras à base de água para a vedação (penso que o seu representante da ICA recomendou um destes produtos). São produtos com menor resistência ao longo do tempo, mas o retoque é muito fácil, bastando aplicar outra demão, sem lixar ou qualquer outro tipo de preparação. A reaplicação deve ser feita de 2 em 2 ou de 3 em 3 anos ou quando a madeira deixar de ter o brilho sedoso do óleo ou da cera e ficar com um aspeto seco.
Espero que isto tenha sido útil.
Tudo de bom!
Muito obrigado pela resposta exaustiva! Ajudou-me muito, mais uma vez!
Boa noite, Sra. Mihaela,
Tenho de prolongar a parte superior de uma varanda em 12 cm para atingir o nível da balaustrada e poder fechá-la com uma janela de vidro duplo (a parte superior é de betão armado). Estava a pensar num armário de madeira (viga, não sei o termo exato) fixado com prezoans na parte superior da varanda e na zona acima, fora da madeira coberta com chapa, o problema é que na parte superior do armário não é possível intervir depois de montado. Que tipo de madeira e que soluções técnicas e de manutenção poderiam recomendar?
Muito obrigado e parabéns pelo que estão a fazer.
Olá!
Obrigado pelo vosso apreço!
Na minha opinião, o mais adequado seria uma viga de pinho (resinoso). Para uma maior estabilidade, utilize uma viga colada (várias camadas de madeira colada) para o exterior (disponível nos centros de materiais de construção). As madeiras muito resistentes para o exterior são a acácia e o carvalho. Mas são mais caras e mais difíceis de encontrar.
Se a viga estiver revestida com estanho, uma proteção com óleo de linhaça é muito boa. Se não for revestida, será difícil de manter, porque qualquer que seja o acabamento utilizado necessitará de manutenção e mesmo de retoque ao fim de alguns anos.
Para evitar problemas, a solução técnica deve ser encontrada de modo a que a madeira fique ligeiramente inclinada para não permitir a acumulação e a formação de poças de água. A madeira deve também ser instalada de forma a permitir a circulação do ar. Desta forma, se se molhar ou se houver condensação, seca sem consequências.
Tudo de bom!
Muito obrigado. Tenham um bom dia!
Olá. Preciso de um conselho o mais rápido possível, se puderem, por favor. Vou comprar madeira para a construção de telhados, vigas, vigotas, tábuas, ripas, etc. No sítio onde a compro é armazenada ao sol. A pergunta é: quando é que é melhor comprá-la? O telhado estará pronto em agosto, o mais tardar, mas gostaria de o comprar agora. O que é que recomendam?
Boa noite!
Se tiver um local para a guardar, de modo a que fique protegida da humidade e que o ar circule para a deixar chocalhar se a secagem continuar, pode levá-la. O objetivo é ter cuidado com o armazenamento porque a madeira armazenada nem sempre está bem seca. Se tiver estado ao sol, é provável que apresente um teor de humidade de 10-12 na superfície, mas muito mais elevado no interior.
A madeira deve ser armazenada num barracão, empilhada com ripas entre as tábuas para permitir a circulação do ar.
Tudo de bom!
Boa noite,
Podem ajudar-me com alguns conselhos?
Quero comprar uma casa de campo feita de troncos de madeira redondos. O interior é muito bonito, mas no exterior os troncos estão descolorados e, nalgumas partes, enegrecidos. Nunca foi habitada. No caso de eu a comprar, o que é que se pode fazer para recuperar a cor exterior?
Olá!
Não sendo habitada, provavelmente não foi tratada no exterior. A descoloração é do sol, e as partes negras são de bolor. Mas não é nada de grave. Basta remover a camada superficial da madeira afetada e ficará com uma madeira limpa e saudável.
O método mais simples e mais fácil de remover a camada de madeira afetada é o jato de areia. Existem empresas que o fazem. O jato de areia envolve uma máquina especial e é difícil de fazer se não tiver qualquer ideia sobre o processo. A remoção da madeira também pode ser efectuada através de lixagem manual ou com máquinas de lixar.
Depois de limpar a madeira, é aconselhável tratá-la contra a podridão e o bolor. São soluções muito eficazes para os prevenir e para o proteger de qualquer surpresa. Por fim, aplique um tratamento protetor (verniz exterior à base de óleo ou verniz exterior).
Pode fazer todas estas operações você mesmo, com bastante esforço, ou pode recorrer a empresas que fazem toda a limpeza e proteção da madeira.
Boa sorte!
https://revistadinlemn.ro/2020/12/08/solutie-impotriva-lemnului-innegrit-si-a-mucegaiul-de-pe-lemn-pereti-piatra-marmura/
https://revistadinlemn.ro/2020/08/27/tratament-preventiv-impotriva-ciupercilor-mucegaiului-si-a-insectelor-care-ataca-lemnul/
https://revistadinlemn.ro/2020/07/02/lazuri-kreidezeit-pe-baza-de-ulei-pentru-finisaj-exterior-natural-si-rezistent/
https://revistadinlemn.ro/2020/06/25/rezistenta-de-peste-10-ani-pentru-ferestrele-din-lemn-finisate-cu-arborea-bio/
Olá,
Quero renovar o pavimento da minha casa, o rés do chão, que data de 1930. A casa é feita de alvenaria resistente, sobre alicerces de betão (cerca de 120 cm), provavelmente sem camada de rutura capilar. Solo: argila arenosa. No rés do chão, o pavimento em parquet (em escamas de peixe) está fixado em vigas de madeira sobre terra batida. Nas zonas onde o parquet esteve coberto por móveis maciços durante muito tempo, as vigas apodreceram e o parquet descaíu.
Gostaria de refazer exatamente o mesmo sistema, mas colocar as vigas sobre uma camada de 10 cm de gravilha monogranular.
Podem aconselhar-me:
Que tipo de madeira utilizar para as vigas
Que tratamento deve ser aplicado (anti-umidade, insectos)
É suficiente prever uma camada de asfalto por baixo das vigas? Se uma placa contínua for suficiente, que tipo de placa permite a circulação do vapor/humidade (permeável) - um geotêxtil?
Nas vigas, quero colocar um parquet de carvalho triplamente laminado (não posso usar o parquet antigo).
Para isso, preciso de bater a madeira como suporte e, depois, o pavimento que gostaria de colocar sobre uma camada de cortiça (que é permeável ao vapor, pelo que li na ficha técnica). Será que este novo complexo de materiais permanece suficientemente permeável? O princípio do antigo pavimento é que qualquer humidade é evacuada de forma difusa através deste pavimento de madeira ventilado e permeável.
Posso utilizar placas de OSB fixadas em vigas como suporte em vez do pavimento ou arrisco-me a criar uma barreira de vapor que não permitirá a ventilação da humidade do solo? O pavimento e o suporte serão colocados a cerca de 1 cm da parede em todo o perímetro, que será coberto com rodapé. Penso que isto permitirá uma circulação das correntes de ar.
Recapitular as camadas :
1. pamint
2. Pedras monogranulares de 10 cm
3. cartão asfáltico sob as vigas ou folha permeável em todo o lado
4. vigas de madeira com 40 cm de distância
5. madeira ou OSB
6. isolamento acústico e térmico da cortiça (mín. 4 mm)
7. parquet de carvalho laminado triplo, flutuante
Obrigado por todos os conselhos que me possam dar!
Boa noite,
Tenho um terraço exterior de 20 metros quadrados, mas coberto, feito de abeto vermelho de 50 mm de espessura, exposto ao sol e parcialmente à chuva quando está vento. Qual seria o tratamento indicado? Obrigado!
Boa noite!
Eu utilizaria uma tinta à base de óleo ou uma tinta à base de óleo ou as suas variantes alquídicas (a tinta à base de óleo é natural, a alquídica é sintética). A tinta oferece uma melhor resistência ao sol do que o verniz porque cobre completamente a madeira. Mas com o verniz não se perde a beleza natural da madeira.
No artigo abaixo tem várias opções para proteger a madeira no exterior, com as suas vantagens e desvantagens.
Deixo também um artigo com recomendações para construções de madeira no exterior.
Boa sorte!
https://revistadinlemn.ro/2022/05/19/ce-variante-ai-pentru-protejarea-lemnul-folosit-la-amenajarile-exterioare/
https://revistadinlemn.ro/2022/12/15/cum-sa-alegi-lemnul-solutia-constructiva-si-materialele-de-protectie-pentru-proiecte-rezistente-la-exterior/