Gabriel Cojoc: Sunt multe aspecte la care trebuie să te gândești bine, să calculezi de trei ori și să tai o dată, ca un croitor iscusit, dacă vrei să reușești! Pentru o afacere prin Start-Up Nation trebuie să cunoști piața foarte bine și să ai și capital propriu pe care să-l investești. (INTERVIU)
Gabriel Cojoc, un tânăr antreprenor din Bistrița-Năsăud pasionat de mobilă încă din copilărie, ne-a dezvăluit secretul succesului său în producția de mobilier din PAL. Pe lângă pasiune, timp investit și sacrificii personale, Gabriel Cojoc consideră că pragmatismul, calculele și estimările realiste, precum și capitalul propriu pe care să-l investești reprezintă elemente de bază pentru reușita unei afaceri demarate prin Start-Up Nation.
Pontos principais:
- Producție: mobilă din PAL de serie și la comandă și canapele
- Utilaje achiziționate prin Start-Up Nation:
→ Fierăstrău circular de formatizat cu masă mobilă Felder K900 S
→ Mașină pentru aplicarea cantului Felder G480
→ 2 sisteme profesionale de Exaustores Felder AF 22
- Critérios de seleção do fornecedor: raportul calitate-preț al utilajelor de prelucrarea lemnului, garanția de 3 ani pentru utilaje și service dedicat clienților din România
- Sfaturi și recomandări pentru viitorii antreprenori: să studieze piața foarte bine înainte, să ia în considerare capital propriu pe care să-l investească, să facă estimări cât mai corecte și calcule cât mai aproape de realitate.
Cum ai ajuns în acest domeniu? De unde pasiunea pentru mobilă?
Gabriel Cojoc: Pasiunea pentru mobilă vine de la părinți, ei au avut o firmă mică la început care producea tapițerie, iar apoi s-au axat pe producția de mobilier din PAL. Primul contact cu producția de mobilă l-am avut în copilărie, pe la vârsta de 12 ani, când îl ajutam pe tatăl meu care făcea canapele.
Ce produce Rody Mob Lux?
Gabriel Cojoc: Realizăm mobilier din PAL, de la mobilă de serie pentru magazine, până la bucătării la comandă, livinguri, dressing-uri, canapele, colțare, practic noi facem orice își dorește clientul.
Care au fost problemele cu care te-ai confruntat în derularea programului Start-Up Nation? Care au fost cele mai mari piedici pe care le-ai depășit?
Gabriel Cojoc: Cea mai mare problemă a fost creditul bancar care a depins de stat, de fondul de contragarantare. A durat foarte mult.
Pe ce criterii ai ales consultantul de proiect și furnizorii în cadrul proiectului Start-Up Nation?
Gabriel Cojoc: Consultantul de proiect l-am ales la recomandarea unui prieten, mi-a fost ușor să lucrez cu el mai ales că este de la noi din oraș. În ceea ce privește furnizorul pentru utilaje, am ales Felder Gruppe pentru că știam de mult de această companie și am avut încredere pentru că este firmă austriacă. Am studiat piața și cel mai mult a contat faptul că sunt serioși. Dintre cele 3 oferte pe care le-am avut în proiectul Start-Up Nation, am ales să mergem cu Felder Gruppe România pentru calitate și pentru cel mai bun preț raportat la performanța utilajelor. A cântărit mult și garanția de 3 ani pentru utilaje și service-ul, care este dedicat clienților din România.
Ce a contat cel mai mult în achiziționarea utilajelor?
Gabriel Cojoc: Pentru mine în primul rând a contat calitatea. Atât calitatea utilajului în sine, să fie construit din materiale bune, să fie solid și fiabil, cât și calitatea pe care mi-o oferă în producție. Pentru că degeaba ai prețuri mici dacă nu oferi calitate. În al doilea rând, mentenanța ușoară și piesele de schimb să se găsească ușor. Și, în al treilea rând, serviço să fie rapid. Ca în cazul în care se întâmplă ceva, pentru că există și astfel de situații, să nu pierzi mult timp cu reparațiile sau, mai rău, să fii nevoit să oprești producția și nici măcar să nu știi pentru cât timp. Acestea sunt criteriile mele. Din acest motiv lucrez cu echipamente Felder și sunt foarte mulțumit.
Qual é o segredo do sucesso?
Gabriel Cojoc: Secretul succesului este munca. Foarte multă muncă. Eu muncesc mai mult decât angajații, vin primul și plec ultimul. Sâmbăta și duminica sunt pe teren, zi de zi sunt la hală, comenzile tot eu le iau. Trebuie să faci sacrificii dacă dorești să ai succes.
Ce i-ai sfătui pe următorii antreprenori în prelucrarea lemnului care își doresc deschiderea unei afaceri prin Start-Up Nation?
Gabriel Cojoc: Pentru o afacere prin Start-Up Nation dacă nu cunoști piața dinainte și dacă nu ai și capital propriu pe care să-l investești (pentru că ce-ți oferă statul nu este întotdeauna de ajuns) e foarte greu să reușești. Cunosc multe cazuri care au încercat să-și deschidă o afacere prin Start-Up Nation și nu au reușit. Pe lângă condițiile impuse de programul de finanțare care sunt greu de îndeplinit, sunt multe aspecte la care trebuie să te gândești bine, să calculezi de trei ori și să tai odată, ca un croitor iscusit, dacă vrei să reușești.
Dacă vă numărați printre viitorii antreprenori care vor să-și deschidă o afacere prin Start-Up Nation, aflați care sunt aspectele pe care trebuie să le luați în calcul pentru a reuși, dar și care au fost primii pași pe care Gabriel Cojoc i-a făcut în industria mobilei, citind interviul integral aqui.
Interviul acordat de Gabriel Cojoc – Rody Mob Lux face parte din campania de povești Felder pe care le puteți citi aqui.
Boa sorte.
Pergunto-me se equipar uma oficina de produção de mobiliário de pequena e média dimensão - e não de quinquilharias artesanais - exclusivamente em madeira maciça é viável para o financiamento da Start Up Nation.