Xavier, belgian stabilit în Elveția, își dorea cât mai repede o casă pe structură de lemn bine făcută. Casa urma să fie construită pe un teren înconjurat de vii, în Saint Clement din cantonul Valais, o cunoscută zonă viticolă colinară din Elveția. În 2017 a început să caute în mediul online firma de construcții potrivită pentru casa ce urma să aibă 380 m². Pentru a decide care este aleasa a discutat cu fiecare, a cerut oferte și a făcut vizite la fabricile respective. Printre firmele alese ca „finaliste” a fost și Litarh. Iar în urma vizitei făcute la fábrica em Moldova Valley a hotărât să lucreze cu firma românească.
O casă rezistentă și bine izolată, construită într-un timp foarte scurt
Unul dintre avantajele caselor pe structură de lemn cu pereți prefabricați este timpul redus de lucru pe șantier. Casa este ridicată în timp scurt, șantierul este curat, deșeurile rezultate fiind minime. Acest lucru este posibil datorită prelucrării avansate care are loc în fabrică. Cu cât nivelul de prefabricare este mai mare cu atât timpul de lucru pe șantier este mai mic. Era exact ce își dorea Xavier. Spera ca șantierul să dureze un timp cât mai scurt, iar viile să fie cât mai puțin deranjate de resturile rămase în urma construcției. În plus, casa o voia rezistentă și foarte bine izolată termic și fonic.
Proiectul era unul de anvergură – 380 de m² locuibili împărțiți în 4 apartamente, o zonă de garaj – totul construit pe un teren în pantă, între vii. Casa pe structură de lemn urma să fie așezată pe fundația construită de proprietar pe terenul consolidat. În fundația înaltă urmau să fie construite garajele aferente fiecărui apartament.
Accesul în zonă nu era deloc facil și nici gând de a ajunge acolo cu TIR-ul. S-a găsit totuși o soluție pentru a transporta pe șantier pereții prefabricați. Pentru a reduce cât mai mult timpul pe șantier și pentru a transporta cât mai puține materiale în zonă, constructorul a decis să facă cea mai mare parte a construcției în fabrică.
Casa aproape gata încă de la Valea Moldovei
Așa s-a ajuns la cel mai înalt nivel de prefabricare al pereților. Toate elementele necesare peretelui au fost montate în fabrică, pentru șantier rămânând doar asamblarea lor și completările în zonele de îmbinare, imposibil de făcut altfel. Realizarea pereților, a planșeelor și execuția șarpantei a durat în fabrică aproape 2 luni.
Structura peretelui înainte de a fi încărcat în TIR arăta (de la exterior către interior) astfel:
- revestimento larica 27 mm de espessura
- riglă tehnică pentru spațiu de ventilație la fațadă de 30 mm
- película de dispersão de vapor
- izolație exterioară din fibră de lemn de 60 mm
- osatură de lemn de 200 mm umplută cu material izolator performant cu λ=0,034 (λ reprezintă conductivitatea termică a materialului, exprimată în W/mK, și arată ușurința cu care căldura traversează materialul. Cu cât este mai mică cu atât materialul este mai bun izolator)
- barreira ao vapor
- Painéis de OSB de 15 mm
- 50 mm espaço técnico
- panou Vidiwall (o variantă performantă de gips carton cu densitatea mult mai mare decât a celui normal – 1450 kg/m³, comparativ cu 700-800 kg/m³).
Pe lângă aceste elemente de structură, rezistență și izolare, au fost montate și ferestrele în pereți. Tot în fabrică au fost făcute planșeele și șarpanta, cu toate elemente necesare. Totul a fost ambalat, urcat în TIR și transportat într-o zonă apropiată de șantier. Aici, cu ajutorul macaralei, toate elementele prefabricate au fost mutate într-un mijloc de transport mai mic cu care au fost duse, pe rând, pe șantier.
Izolația fonică dusă la un alt nivel
Printre cerințele lui Xavier privind performanțele casei a fost și cea legată de izolarea fonică. Fiind 4 apartamente se dorea între ele o izolare fonică foarte bună, atât în zona pereților, cât și în cea a pardoselilor și plafoanelor.
Materialele de izolare termică folosite au și o componentă importantă de izolare fonică, dar nu suficientă pentru a ajunge la nivelul de performanță cerut de Xavier. Se pare că o parte dintre undele sonore se propagă prin conectori și acest lucru trebuia împiedicat. Pentru aceasta s-a folosit soluția tehnică propusă și pusă la dispoziție de firma Rothoblaas, soluție care a redus cu 15-20 dB intensitatea sunetului care traversează pereții, contribuind astfel la izolarea fonică a casei conform cerințelor.
Izolația folosită în osatura de lemn a casei și cea din planșee, împreună cu soluția oferită de Rothoblaas, au rezolvat problema izolației fonice. Acum, când casa este locuită, nu există nicio plângere legată de acest aspect, prietenia legată de Xavier cu Vlad Liteanu fiind în continuare în siguranță. 😉
Casa de 380 m² a fost ridicată și acoperită în 4 săptămâni
Construcția casei pe șantier, până la faza de a fi locuită, a durat 4 luni, iar ridicarea ei cu tot cu montarea acoperișului s-a făcut în doar 3 săptămâni și jumătate. Și totul a fost făcut de o echipă formată din 3 dulgheri români. Este ceea ce încercăm să spunem de fiecare dată când prezentăm o astfel de casă din pereți prefabricați. La construcția ei sunt eliminați timpii de așteptare inerenți într-un șantier clasic. Prelucrarea avansată din fabrică permite obținerea unor structuri care sunt asamblate pe șantier în timp scurt și fără pierderi sau deșeuri. După cele nici 4 săptămâni necesare punerii casei în picioare s-a putut lucra în tihnă în interior, fără să mai conteze starea vremii.
Spațiul tehnic prevăzut în perete încă din fabrică a permis electricianului elvețian să tragă rapid traseele electrice, fără să fie necesare prelucrări suplimentare. Unde a fost cazul s-a făcut etanșeizarea astfel încât izolarea termică să fie perfectă și casa cât mai eficientă energetic.
La exterior s-au făcut închiderile lambriului de larice pe colțurile casei, la îmbinarea pereților, s-a montat deck-ul și s-au construit balcoanele sprijinite pe stâlpi rezistenți din lemn tratat. De altfel, tot lemnul folosit la amenajările exterioare a fost impregnat în autoclavă având clasa 4 de rezistență. Acest lucru înseamnă rezistență la exterior de peste 50 de ani. Construcția casei a fost începută și terminată în 2018, de atunci fiind locuită permanent.
Casele pe structură din lemn cu pereți prefabricați se fac repede, sunt rezistente, sigure și eficiente energetic. Constructorii români fac astfel de case de ani de zile în Europa și sunt recunoscuți și apreciați pentru modul corect și profesionist în care lucrează. Din cauza lipsei de informare, la noi încă există reținere în a construi astfel. Însă, informația prezentă în ultima perioadă pe mai multe canale și prezentarea unor case construite în țară au determinat tot mai mulți, mai ales din rândul tinerilor, să aleagă acest mod modern, sigur și sustenabil de a construi.
Adicionar comentário