A venit vremea bună, zilele sunt mai lungi și mai calde și ne dorim să stăm mai mult afară. Cum încă trebuie să stăm acasă și nici după 15 mai nu pare o idee bună să ieșim în locuri aglomerate, balcoanele, terasele și grădinile personale rămân cele mai sigure locuri unde ne putem bucura de razele calde ale soarelui. Din magazinele de bricolaj sau cele online, cei interesați își cumpăra mobilierul dorit sau materialele din care îl vor face astfel încât să se poată instala confortabil în spațiile exterioare. Mobilierul de exterior din lemn sau materiale derivate trebuie să reziste intemperiilor și acțiunii agresive a soarelui și nu este suficient să fie protejat cu lazuri, uleiuri sau vopsele pentru exterior. Adezivul folosit la realizarea lui trebuie să fie special formulat pentru a rezista condițiilor de exterior.
Rezistența la umiditate a adezivilor
Adezivii sunt clasificați în funcție de natura chimică, de modul în care acționează, de timpul de reacție sau de rezistența filmului adeziv rezultat. În cazul mobilierului din lemn pentru exterior o importanță foarte mare o are rezistența filmului adeziv la condițiile de exterior, în special la umiditate, aceasta fiind cea care îl pune în pericol.
Din punct de vedere al rezistenței la umiditate, adezivii, indiferent de natura lor, se împart în 4 clase de rezistență – D1, D2, D3 și D4. Adezivii din clasa D1 sunt cei mai puțin rezistenți la umiditate, pe când cei din clasa D4 sunt cei mai rezistenți. Mai multe informații despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un adeziv dintr-o anumită categorie găsiți aqui.
Os adesivos específicos para a madeira são do tipo aracite, adică adezivii PVA (polivinil acrilici), dar pot fi folosite și alte categorii. Adezivii PVA se înțeleg însă atât de bine cu lemnul încât sunt numiți frecvent colas para madeira, cu toate că pot fi folosiți si pentru lipirea hârtiei, a textilelor sau a altor materiale. Pentru că în trecut erau folosiți doar pentru încleierea mobilierului de interior, există și acum reținerea de a-i folosi pentru încleieri care trebuie să suporte umiditate crescută. Între timp rășinile folosite la fabricarea lor au fost îmbunătățite, iar performanțele de lipire au crescut. Adezivii PVA sunt acum folosiți frecvent pentru încleierea mobilierului de baie sau de bucătărie, care sunt medii cu umiditate crescută, sau la exterior, unde pe lângă precipitații se adaugă și acțiunea agresivă a soarelui.
Adezivi formulați special pentru a fi rezistenți la umiditate
Szolvegy é a empresa que distribui a marca de adesivos aracet TISZABOND. Printre clienții firmei se numără producători de canas, de painéis de madeira maciça, de casas sobre estruturas de madeira sau mobilier pentru exterior. Aceștia folosesc adezivii recomandați, potriviți utilizării și destinației produselor lor și astfel reușesc să aibă clienți mulțumiți.
Pentru produsele folosite la exterior, Szolvegy recomandă adezivii D4 pentru că au impermeabilitate accentuată. Pot fi folosiți la statificarea lemnului, obținerea elementelor lamelare, a scărilor, ferestrelor și ușilor, lipirea lambriului și asamblarea elementelor folosite în medii cu umiditate ridicată.
Iată trei dintre cei mai vânduți adezivi D4:
TISZABOND 1kD4-D 4133 - adesivo PVA de um componente. Are aderența la suport îmbunătățita, realizând lipiri foarte rezistente cu film foarte elastic. Elasticitateaeste este urmarea faptului că adezivul nu conține umplutori (cretă, in general). Principala caracteristică a adezivului este însă rezistența la umiditate. Filmul de adeziv are impermeabilitate foarte bună, rezistența la umiditate fiind comparabilă cu a unui adeziv D4 cu întăritor. Deși este monocomponent are timp redus de presare, rezultând o lipire solidă, fermă. Este rezistent la condiții externe putând fi folosit la încleierea lemnului stratificat pentru obținerea ferestrelor, obținerea panourilor pentru uși de exterior din lemn, la încleierea elementelor de mobilier de grădină.
TISZABOND 2kD4 4201 – adeziv PVA bicomponent. Este un adeziv foarte rezistent în condiții de umiditate. Poate fi folosit și în construcții, cu condiția ca una dintre parțile lipite să fie lemn (treptele de lemn de beton, tocul ferestrelor de perete, etc). Filmul format este elastic, foarte potrivit pentru lipirea lemnului masiv care poate avea variații dimensionale importante la scăderea sau creșterea umidității exterioare. La lipirea elementelor din lemn dur și dens, cu absorbție redusă, aplicarea adezivului se face pe ambele elemente. Pentru esențele mai puțin dense este suficientă aplicarea doar pe unul dintre elemente. Adezivul este foarte potrivit pentru fabricarea ferestrelor iar certificatul de calitate primit de la Institutul pentru Tehnica Ferestrelor din Rosenheim, Germania, este un foarte solid argument în acest sens. Este însă sensibil la contactul cu metalele putând să-și modifice culoarea.
TISZAPUR D4 4401 Especial – Este unul din puținii adezivi din portofoliul Szolvegy care nu este dispersie apoasă de polivinil acetat (PVA). Este un adeziv poliuretanic monocomponent care reacționează cu ajutorul umidității din atmosferă (de aceea nu trebuie ca ambalajul sa rămână deschis cand nu se lucrează cu el). Este foarte rezistent în condiții extreme putând fi folosit la încleierea elementelor pentru exterior care urmează să fie tratate la temperatură și presiune ridicate, în autoclave. Reacția este considerată finalizată la 7 zile de la lipire, de aceea nu este indicat ca tratamentul în autoclavă să aibă loc mai devreme.
Cum poate fi crescută rezistența la exterior
Chiar dacă lipirea este bine făcută și filmul de lipire rezistent, există și alte cauze care pot duce la deteriorarea mobilierului de grădină. Elementele de design, finisajul folosit, protejarea pe timpul iernii, expunerea directă la soare sunt doar câteva dintre cauze. Iată câteva sugestii pentru a vă putea bucura cât mai mult de mobilierul ales:
- Alegeți un model din elemente care nu sunt foarte apropiate (nu sunt lipite) unul de celălalt. Astfel apa se poate scurge și nu băltește pe mobilier.
- Optați pentru finisaje simple, fără peliculă, uleiuri sau lazuri. Uleiurile sunt cele mai potrivite, chiar dacă finisajul se reface mai des. Dacă este un finisaj cu peliculă și aceasta crapă, apa intră sub ea și poate face mai mult rău decât ploaia care cade pe mobilier și se scurge.
- Alegeți mobilier ușor colorat. Pigmenții împiedică soarele să ajungă la lemn.
- După ploaie, lăsați mobilierul afară, în zone cu curenți de aer, pentru a se usca. Dacă a fost acoperită, descoperiti-o și lăsați să se zvânte condensul sau umezeala de la ploaie.
- Dacă piesele de mobilier pot fi mutate, puneți-le la adăpost iarna și acoperiți-le cu folie de plastic sau huse.
- Mobilierul rezistă mai mult dacă stă sub o copertină, la adapostul unui foișor sau unei pergole, decât direct în soare sau ploaie.
Să avem o primăvară frumoasă și liniștită să ne putem bucura de tihna balcoanelor, teraselor sau a grădinilor!
Encomendei uma mesa e um banco de jardim em carvalho maciço ... mas não sei o que usar ... uso óleo de linhaça ... verniz em banho-maria ... ou um ou outro ... o que recomendam. ... a mesa e o banco vão estar sempre no exterior... chuva. Neve. Sol. ?
Olá!
O óleo de linhaça não é resistente ao ar livre. Para resistir ao sol, tem de ter um mínimo de pigmento 3-5%, mas mesmo assim é lavado muito rapidamente pelas intempéries e necessitaria de ser retocado de 6 em 6 meses, no máximo 1 ano. E o verniz à base de água só é aplicado sobre óleo depois de ter passado algum tempo para que o óleo se desvaneça e o verniz tenha aderência. Caso contrário, o verniz escorrega do óleo.
Pode utilizar vernizes para exteriores à base de óleo, óleo de tungue ou vernizes/lacas à base de água. Se pretender também uma elevada resistência mecânica (a mesa será utilizada intensivamente), opte por produtos para exterior recomendados para decks.
Eu optaria por produtos à base de óleo (natural ou sintético) porque é mais fácil de manter e restaurar os objectos.
Tudo de bom!