Aplicare Adeziv Mobilier

Mobilierul de grădină trebuie să reziste condițiilor exterioare. Folosiți adezivii potriviți

A venit vremea bună, zilele sunt mai lungi și mai calde și ne dorim să stăm mai mult afară. Cum încă trebuie să stăm acasă și nici după 15 mai nu pare o idee bună să ieșim în locuri aglomerate, balcoanele, terasele și grădinile personale rămân cele mai sigure locuri unde ne putem bucura de razele calde ale soarelui. Din magazinele de bricolaj sau cele online, cei interesați își cumpăra mobilierul dorit sau materialele din care îl vor face astfel încât să se poată instala confortabil în spațiile exterioare. Mobilierul de exterior din lemn sau materiale derivate trebuie să reziste intemperiilor și acțiunii agresive a soarelui și nu este suficient să fie protejat cu lazuri, uleiuri sau vopsele pentru exterior. Adezivul folosit la realizarea lui trebuie să fie special formulat pentru a rezista condițiilor de exterior.

adezivi pentru exterior d4 szolvegy

Rezistența la umiditate a adezivilor

Adezivii sunt clasificați în funcție de natura chimică, de modul în care acționează, de timpul de reacție sau de rezistența filmului adeziv rezultat. În cazul mobilierului din lemn pentru exterior o importanță foarte mare o are rezistența filmului adeziv la condițiile de exterior, în special la umiditate, aceasta fiind cea care îl pune în pericol.

Din punct de vedere al rezistenței la umiditate, adezivii, indiferent de natura lor, se împart în 4 clase de rezistență – D1, D2, D3 și D4. Adezivii din clasa D1 sunt cei mai puțin rezistenți la umiditate, pe când cei din clasa D4 sunt cei mai rezistenți. Mai multe informații despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un adeziv dintr-o anumită categorie găsiți aici.

Adezivii specifici lemnului sunt cei tip aracet, adică adezivii PVA (polivinil acrilici), dar pot fi folosite și alte categorii. Adezivii PVA se înțeleg însă atât de bine cu lemnul încât sunt numiți frecvent adezivi pentru lemn, cu toate că pot fi folosiți si pentru lipirea hârtiei, a textilelor sau a altor materiale. Pentru că în trecut erau folosiți doar pentru încleierea mobilierului de interior, există și acum reținerea de a-i folosi pentru încleieri care trebuie să suporte umiditate crescută. Între timp rășinile folosite la fabricarea lor au fost îmbunătățite, iar performanțele de lipire au crescut. Adezivii PVA sunt acum folosiți frecvent pentru încleierea mobilierului de baie sau de bucătărie, care sunt medii cu umiditate crescută, sau la exterior, unde pe lângă precipitații se adaugă și acțiunea agresivă a soarelui.

adezivi pentru exterior d4 szolvegy

Adezivi formulați special pentru a fi rezistenți la umiditate

Szolvegy este firma care distribuie marca de adezivi tip aracet TISZABOND. Printre clienții firmei se numără producători de stupi, de panouri din lemn masiv, de case pe structuri din lemn sau mobilier pentru exterior. Aceștia folosesc adezivii recomandați, potriviți utilizării și destinației produselor lor și astfel reușesc să aibă clienți mulțumiți.

Pentru produsele folosite la exterior, Szolvegy recomandă adezivii D4 pentru că au impermeabilitate accentuată. Pot fi folosiți la statificarea lemnului, obținerea elementelor lamelare, a scărilor, ferestrelor și ușilor, lipirea lambriului și asamblarea elementelor folosite în medii cu umiditate ridicată.

Iată trei dintre cei mai vânduți adezivi D4:

TISZABOND 1kD4-D 4133 – adeziv PVA monocomponent. Are aderența la suport îmbunătățita, realizând lipiri foarte rezistente cu film foarte elastic. Elasticitateaeste este urmarea faptului că adezivul nu conține umplutori (cretă, in general). Principala caracteristică a adezivului este însă rezistența la umiditate. Filmul de adeziv are impermeabilitate foarte bună, rezistența la umiditate fiind comparabilă cu a unui adeziv D4 cu întăritor. Deși este monocomponent are timp redus de presare, rezultând o lipire solidă, fermă. Este rezistent la condiții externe putând fi folosit la încleierea lemnului stratificat pentru obținerea ferestrelor, obținerea panourilor pentru uși de exterior din lemn, la încleierea elementelor de mobilier de grădină.

TISZABOND 2kD4 4201 – adeziv PVA bicomponent. Este un adeziv foarte rezistent în condiții de umiditate. Poate fi folosit și în construcții, cu condiția ca una dintre parțile lipite să fie lemn (treptele de lemn de beton, tocul ferestrelor de perete, etc). Filmul format este elastic, foarte potrivit pentru lipirea lemnului masiv care poate avea variații dimensionale importante la scăderea sau creșterea umidității exterioare. La lipirea elementelor din lemn dur și dens, cu absorbție redusă, aplicarea adezivului se face pe ambele elemente. Pentru esențele mai puțin dense este suficientă aplicarea doar pe unul dintre elemente. Adezivul este foarte potrivit pentru fabricarea ferestrelor iar certificatul de calitate primit de la Institutul pentru Tehnica Ferestrelor din Rosenheim, Germania, este un foarte solid argument în acest sens. Este însă sensibil la contactul cu metalele putând să-și modifice culoarea.

TISZAPUR D4 4401 Special Este unul din puținii adezivi din portofoliul Szolvegy care nu este dispersie apoasă de polivinil acetat (PVA). Este un adeziv poliuretanic monocomponent care reacționează cu ajutorul umidității din atmosferă (de aceea nu trebuie ca ambalajul sa rămână deschis cand nu se lucrează cu el). Este foarte rezistent în condiții extreme putând fi folosit la încleierea elementelor pentru exterior care urmează să fie tratate la temperatură și presiune ridicate, în autoclave. Reacția este considerată finalizată la 7 zile de la lipire, de aceea nu este indicat ca tratamentul în autoclavă să aibă loc mai devreme.

adezivi pentru exterior d4 szolvegy

Cum poate fi crescută rezistența la exterior

Chiar dacă lipirea este bine făcută și filmul de lipire rezistent, există și alte cauze care pot duce la deteriorarea mobilierului de grădină. Elementele de design, finisajul folosit, protejarea pe timpul iernii, expunerea directă la soare sunt doar câteva dintre cauze. Iată câteva sugestii pentru a vă putea bucura cât mai mult de mobilierul ales:

  • Alegeți un model din elemente care nu sunt foarte apropiate (nu sunt lipite) unul de celălalt. Astfel apa se poate scurge și nu băltește pe mobilier.
  • Optați pentru finisaje simple, fără peliculă, uleiuri sau lazuri. Uleiurile sunt cele mai potrivite, chiar dacă finisajul se reface mai des. Dacă este un finisaj cu peliculă și aceasta crapă, apa intră sub ea și poate face mai mult rău decât ploaia care cade pe mobilier și se scurge.
  • Alegeți mobilier ușor colorat. Pigmenții împiedică soarele să ajungă la lemn.
  • După ploaie, lăsați mobilierul afară, în zone cu curenți de aer, pentru a se usca. Dacă a fost acoperită, descoperiti-o și lăsați să se zvânte condensul sau umezeala de la ploaie.
  • Dacă piesele de mobilier pot fi mutate, puneți-le la adăpost iarna și acoperiți-le cu folie de plastic sau huse.
  • Mobilierul rezistă mai mult dacă stă sub o copertină, la adapostul unui foișor sau unei pergole, decât direct în soare sau ploaie.

Să avem o primăvară frumoasă și liniștită să ne putem bucura de tihna balcoanelor, teraselor sau a grădinilor!

adezivi pentru exterior d4 szolvegy

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Am dat comanda de o masa si o banca pt gradina din stejar masiv ..dar nu stiu cu ce sa ii zic sa o dea …Uleei ulei de in ..lac pe baaza de apa ..sau si una si alta ..ce imi recomandati. ..masa si banca o sa stea tot timpu afara .. ploaie. Zapata.. soare. ?

    • Bună ziua!
      Uleiul de in nu este rezistent la exterior. Pentru a rezista la soare trebuie să aibă minimum 3-5% pigment, dar si așa este spălat destul de repede de intemperii și ar trebui refacerea finisajului la 6 luni, max 1 an. Iar lacul pe bază de apă nu merge peste ulei decât după ce trece ceva timp ca uleiul să mai dispară și astfel lacul să aibă aderență. Altfel, lacul alunecă peste ulei.
      Se pot folosi lazuri pe bază de ulei pentru exterior, ulei de tung sau lazuri/lacuri pe bază de apă. Dacă vă doriți și o rezistență mecanică mare (masa va fi intens folosită) mergeți pe produse pentru exterior din cele recomandate pentru deck-uri.
      Eu aș merge pe produse pe bază de ulei (natural sau sintetic) pentru că întreținerea lu refacerea obiectelor este mai simplă.
      Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian