Sigur v-ați dat seama, urmează un articol din ciclul Cititorii întreabă :). Am primit multe întrebări pe acest subiect, doamnele fiind, de obicei, cele care doresc să schimbe aspectul interiorului casei fără cheltuieli foarte mari. Schimbările ajută, dau senzația de un nou început, iar dacă implică și ceva bricolaj, satisfacția e și mai mare. În general, mobila care se dorește a fi schimbată este mai veche, poate demodată, dar în bună stare, astfel încât înlocuirea ei nu se justifică. Uneori, piesele de mobilier sunt din lemn masiv ceea ce le face mult mai prețioase în ochii posesorilor, de aici și intenția clară de a le păstra. Sunt, însă, prea vechi și demodate, iar transformarea are scopul de a le aduce cât mai aproape de stilul și designul modern. Sunt piese care, cu puțin efort, pot suferi cele mai interesante și spectaculoase transformări.
Sunt mai multe moduri de a schimba aspectul mobilierului, unele cu efort și investiție minimă, altele necesitând mai multă implicare, răbdare și talent. Am să le iau pe rând.
Înlocuirea butonilor, mânerelor și a elementelor vizibile de feronerie
Pare banal, dar în mod sigur poate aduce o schimbare. În general, mobila veche și trăgătorii – mânerele – au aceeași culoare făcându-i astfel să se piardă, să fie parte a întregului. Înlocuindu-i cu unii într-o culoare contrastantă sau cu o formă modernă, pot da o față nouă întregului mobilier. Trebuie aleși cu grijă pentru că unii pur și simplu nu se potrivesc și strică aspectul final. Schimbarea nu este dificilă pentru că, în general, aceste mânere se prind prin înșurubare.
Patinarea cu ceară colorată
Ceara colorată poate aduce o schimbare fără să fie nevoie de șlefuirea sau îndepărtarea vechiului finisaj. Mobila trebuie doar curățată prin spălare cu apă și detergent de vase sau săpun (găsiți mai multe informații despre procedură aqui). După ștergere și zvântare se poate aplica ceara cu o cârpă moale de bumbac, se lasă 1-2 ore, după care se lustruiește cu o pâslă sau cu o cârpă de bumbac. Schimbarea nu va fi radicală pentru că ceara nu va acoperi complet vechea culoare, dar veți reuși să dați fie un aspeto antiquado, fie unul modern, în funcție de culoarea aleasă pentru ceară.
În magazinele de bricolaj sau la distribuitorii de materiale de finisare pentru lemn găsiți ceară în diferite culori, chiar verde sau albastru. Dacă aveți răbdare, puteți face propria culoare folosind ceară incoloră și pigmenți. Eu am lucrat cu pigmenți Kreidezeit care se amestecă bine atât cu ceara, cât și cu uleiul. Pentru a încorpora mai bine pigmentul puteți încălzi puțin ceara. Nu foarte mult pentru că ceara este, de obicei, un amestec de ceruri și ulei și se pot separa. De asemenea, nu uitați că ceara poate fi inflamabilă. Cel mai bine este să o înmuiați puțin pe o sursă de căldură închisă (un calorifer).
Vopsirea simplă
Despre revopsirea mobilierului am vorbit în mai multe rânduri. Găsiți informații aqui e aqui. Există, de asemenea, multe informații și tutoriale despre materiale și moduri de vopsire. Cele mai cunoscute sunt cele cu Tintas Creuse de Annie Sloan. Avantajul lor este că se pot aplica fără șlefuire, chiar și pe suprafețe lucioase. Un alt avantaj este că, folosind aceeași vopsea, puteți vopsi tapițeria, pernele decorative sau pereții. Trebuie, însă, protejată pentru că altfel nu este rezistentă la apă. Dacă mobilierul nu este destinat să stea în medii umede, se protejează cu ceară. Dacă este mobilă de baie sau de bucătărie, protecția se face cu lac pentru a rezista în mediul umed.
Puteți folosi și vopsea pe bază de apă (hidrodiluabilă), este compatibilă cu majoritatea tipurilor de lacuri și vopsele folosite, mai puțin cu vopseaua de ulei și cea alchidică. În acest caz folosiți pentru revopsire tot vopsea alchidică sau de ulei. Avantajul folosirii vopselelor obișnuite pe bază de apă este faptul că nu mai este necesar un alt strat pentru a le proteja, fiind rezistente și în medii cu umezeală ridicată. Dezavantajul este că, pentru a avea aderență la stratul vechi, acesta trebuie șlefuit puțin (pe lângă spălare). Șlefuirea nu implică îndepărtarea stratului vechi ci crearea de zgârieturi foarte bine pe el care să asigure aderența între straturi. Se face cu hârtie de șlefuit cu granulația 280 sau 320 sau cu burete abraziv fin. După șlefuire, suprafața se șterge înainte de vopsire pentru a îndepărta praful.
Vopsire cu două sau mai multe culori
Aici intervine și imaginația. Puteți obține un mobilier foarte diferit, modern și vesel, doar alegând culorile potrivite. Dulapurile, măsuțele de cafea, noptierele pot fi împărțite în mai multe zone folosind scotch de hârtie (Se găsește în magazinele de bricolaj. Eu am luat de la Hornbach). Acest tip de scotch se desprinde cu ușurință fără să lase urme. Vopsiți fiecare zonă în altă culoare, iar la îndepărtarea scotch-ului veți avea un mobilier total diferit. Diferit va fi și dacă vopsiți fiecare sertar în altă culoare sau dacă vopsiți în altă culoare doar cadrul mobilierului, păstrând sertarele în culoarea originală.
Un efect interesant veți obține dacă întrepătrundeți culorile. De exemplu, împărțiți dulapul imaginar, fără să folosiți scotch, în 3 zone. În centrul fiecărei zone aplicați cu pensula câte o culoare, să spunem alb, verde și albastru. Apoi, începeți să întindeți culoarea cu pensula, dinpre centrul dungii de culoare spre culoarea vecină. Întindeți din ambele părți astfel încât cele două culori că se suprapună, fără însă a le uniformiza. Veți obține o zonă de trecere în care culorile de întrepătrund.
Este foarte importantă alegerea culorilor, astfel încât apropierea lor să fie armonioasă și interesantă. Puteți să „împrieteniți” două culori adăugând o mică parte din una în cealaltă și invers, încă din cutie, înainte să fie aplicate. Când vor fi puse una lângă cealaltă vor avea deja ceva în comun și se vor armoniza una cu celalată. Cantitatea nu trebuie să fie mare pentru a evita obținerea unei alte culori.
Vopsire și antichizare
De data aceasta vopsirea poate fi asociată cu métodos de antiguidade, de învechire a mobilierului. Sunt mai multe astfel de metode, iată doar câteva dintre ele:
- Șlefuirea muchiilor astfel încât să se vadă vechiul finisaj. Metoda se numește distressed și găsiți mai multe informații despre modul de realizare aqui.
- Patinarea cu ceară colorată. Merge foarte bine pe mobilier cu profile.
- Obținerea unui efeito marmoreado folosind un tampon de vată și un baiț pe bază de acetonă. Acetona se va evapora foarte repede, înainte ca stratul de culoare să se uniformizeze. Urmele rămase vor face suprafața să semene cu marmura. Va trebui însă să fixați efectul cu un start de ceară incoloră sau lac.
- Distressed + patinare. Este modul de obținere a mobilierului în stil chique gasto.
Vopsire + pictură
Picturile făcute pe ușile dulapurilor pot aduce un aer romantic sau vesel mobilierului. Vă puteți folosi de talentul personal sau puteți folosi șabloane pe care le găsiți în magazinele de bricolaj sau cele dedicate materialelor pentru pictură sau la vânzătorii de vopsele. Pictura trebuie în general protejată cu un strat de lac sau cu ceară. În cazul șabloanelor există diferite metode de transfer și de fixare, în funcție de furnizor.
Dacă aveți un mobilier vechi, în bună stare de funcționare, este păcat să renunțați la el doar pentru că nu vă mai place culoarea sau pentru că vreți să faceți o schimbare. Puteți face schimbarea singuri, cu investiții minime și puțin efort fizic. Acum, că stăm atât de mult în casă, chiar avem nevoie de ceva care să ne ajute să trecem mai ușor peste sentimentul de izolare. Iar vopsirea mobilei poate fi o îndeletnicire foarte plăcută. Dacă v-ați hotărât, dar nu știți de unde să începeți, aveți aqui niște recomandări.
Să nu uit! Dacă ați schimbat aspectul mobilierului folosind și alte metode, împărtășiți cu noi experiența. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.
Olá,
Ah, estou tão contente por vos ter descoberto. Comecei a renovar o sugrafer e encontrei muitas ideias legais aqui. Super interessante. Já tinha ouvido falar das tintas cremosas da Annie Sloan mas não sabia bem como as usar, depois de ler este artigo, estou esclarecida. Muito obrigada. A partir de agora serei uma "cliente fiel" :))))))
Saúde!
Obrigado!
Saúde e tudo de bom!
Olá,
Comprei na Jysk uma cómoda para televisão em carvalho selvagem, sem brilho, orientando-me pela que estava na imagem. Ao desembalar, a cor é muito mais clara, em contraste com o móvel existente. A minha pergunta é a seguinte:
Que tipo de tinta devo utilizar?
Obrigado!
Olá!
Se não tiver um acabamento de cera (deve dizer que tipo de acabamento foi utilizado), pode utilizar uma tinta à base de água de baixo brilho. Pode utilizar qualquer tipo de tinta à base de água, exceto as tintas com giz. Estas últimas precisam de ser protegidas com uma camada de cera para que durem.
Também pode utilizar cera de cor (carvalho antigo, carvalho escuro ou nogueira) para escurecer a cor. Aplique a cera com um pano em toda a superfície, deixe secar durante 3 a 4 horas e, em seguida, dê um polimento com um pano de algodão macio.
Boa sorte!
Olá,
Tenho andado a ler sobre o retoque de mobiliário com tinta Annie Sloan. Mas, como diz, é necessário selar. Tenho uma pergunta para si: se os móveis forem lacados, móveis com 40 anos de idade, que tipo de tinta, para além da Annie Sloan, posso usar, sem utilizar um selador?
Obrigado,
Elena
Olá!
Pode utilizar uma tinta nitro. Sendo tão antigos, os seus móveis também podem ter sido acabados com nitrocelulose. A vantagem é que, nesse caso, não precisa de o lixar. A desvantagem é a tinta à base de solvente. Pode verificar um ponto escondido. Se, após a aplicação da tinta nitro, o subpêlo não "florescer", ou seja, não inchar e rachar, pode cobrir o móvel desta forma sem necessidade de fixar cera.
A outra possibilidade é a tinta normal à base de água (não o tipo de giz), caso em que terá de lixar a superfície para que a tinta adira. Se não o fizer, à mínima pancada ou outra agressão mecânica, a camada de tinta descola-se do acabamento antigo e pode descolar toda a superfície como uma pele. A lixagem cria as ondulações necessárias para a aderência. Utilize uma esponja abrasiva fina ou uma lixa de grão 240, 280 ou 320.
Independentemente da tinta que utilizar, terá de limpar previamente os seus móveis com água e detergente para remover a sujidade que se acumulou ao longo do tempo. Leia mais sobre desengorduramento no link abaixo.
Tudo de bom!
https://revistadinlemn.ro/2020/10/29/ce-trebuie-sa-stii-daca-vrei-sa-revopsesti-mobila-sau-usile-de-lemn/