Cum Să... Finisare DIY Tehnici de Finisare

Vreau să schimb aspectul mobilierului! Ce pot să fac fără costuri prea mari și cu efort redus?

Sigur v-ați dat seama, urmează un articol din ciclul Cititorii întreabă :). Am primit multe întrebări pe acest subiect, doamnele fiind, de obicei, cele care doresc să schimbe aspectul interiorului casei fără cheltuieli foarte mari. Schimbările ajută, dau senzația de un nou început, iar dacă implică și ceva bricolaj, satisfacția e și mai mare. În general, mobila care se dorește a fi schimbată este mai veche, poate demodată, dar în bună stare, astfel încât înlocuirea ei nu se justifică. Uneori, piesele de mobilier sunt din lemn masiv ceea ce le face mult mai prețioase în ochii posesorilor, de aici și intenția clară de a le păstra. Sunt, însă, prea vechi și demodate, iar transformarea are scopul de a le aduce cât mai aproape de stilul și designul modern. Sunt piese care, cu puțin efort, pot suferi cele mai interesante și spectaculoase transformări.

schimbarea aspectului mobilierului prin vopsire, patinare, ceruire, antichizare și pictare

Sunt mai multe moduri de a schimba aspectul mobilierului, unele cu efort și investiție minimă, altele necesitând mai multă implicare, răbdare și talent. Am să le iau pe rând.

Înlocuirea butonilor, mânerelor și a elementelor vizibile de feronerie

Pare banal, dar în mod sigur poate aduce o schimbare. În general, mobila veche și trăgătorii – mânerele – au aceeași culoare făcându-i astfel să se piardă, să fie parte a întregului. Înlocuindu-i cu unii într-o culoare contrastantă sau cu o formă modernă, pot da o față nouă întregului mobilier. Trebuie aleși cu grijă pentru că unii pur și simplu nu se potrivesc și strică aspectul final. Schimbarea nu este dificilă pentru că, în general, aceste mânere se prind prin înșurubare.

Patinarea cu ceară colorată

Ceara colorată poate aduce o schimbare fără să fie nevoie de șlefuirea sau îndepărtarea vechiului finisaj. Mobila trebuie doar curățată prin spălare cu apă și detergent de vase sau săpun (găsiți mai multe informații despre procedură aici). După ștergere și zvântare se poate aplica ceara cu o cârpă moale de bumbac, se lasă 1-2 ore, după care se lustruiește cu o pâslă sau cu o cârpă de bumbac. Schimbarea nu va fi radicală pentru că ceara nu va acoperi complet vechea culoare, dar veți reuși să dați fie un aspect antichizat, fie unul modern, în funcție de culoarea aleasă pentru ceară.

În magazinele de bricolaj sau la distribuitorii de materiale de finisare pentru lemn găsiți ceară în diferite culori, chiar verde sau albastru. Dacă aveți răbdare, puteți face propria culoare folosind ceară incoloră și pigmenți. Eu am lucrat cu pigmenți Kreidezeit care se amestecă bine atât cu ceara, cât și cu uleiul. Pentru a încorpora mai bine pigmentul puteți încălzi puțin ceara. Nu foarte mult pentru că ceara este, de obicei, un amestec de ceruri și ulei și se pot separa. De asemenea, nu uitați că ceara poate fi inflamabilă. Cel mai bine este să o înmuiați puțin pe o sursă de căldură închisă (un calorifer).

Vopsirea simplă

Despre revopsirea mobilierului am vorbit în mai multe rânduri. Găsiți informații aici și aici. Există, de asemenea, multe informații și tutoriale despre materiale și moduri de vopsire. Cele mai cunoscute sunt cele cu vopselele cretoase Annie Sloan. Avantajul lor este că se pot aplica fără șlefuire, chiar și pe suprafețe lucioase. Un alt avantaj este că, folosind aceeași vopsea, puteți vopsi tapițeria, pernele decorative sau pereții. Trebuie, însă, protejată pentru că altfel nu este rezistentă la apă. Dacă mobilierul nu este destinat să stea în medii umede, se protejează cu ceară. Dacă este mobilă de baie sau de bucătărie, protecția se face cu lac pentru a rezista în mediul umed.

Puteți folosi și vopsea pe bază de apă (hidrodiluabilă), este compatibilă cu majoritatea tipurilor de lacuri și vopsele folosite, mai puțin cu vopseaua de ulei și cea alchidică. În acest caz folosiți pentru revopsire tot vopsea alchidică sau de ulei. Avantajul folosirii vopselelor obișnuite pe bază de apă este faptul că nu mai este necesar un alt strat pentru a le proteja, fiind rezistente și în medii cu umezeală ridicată. Dezavantajul este că, pentru a avea aderență la stratul vechi, acesta trebuie șlefuit puțin (pe lângă spălare). Șlefuirea nu implică îndepărtarea stratului vechi ci crearea de zgârieturi foarte bine pe el care să asigure aderența între straturi. Se face cu hârtie de șlefuit cu granulația 280 sau 320 sau cu burete abraziv fin. După șlefuire, suprafața se șterge înainte de vopsire pentru a îndepărta praful.

schimbarea aspectului mobilierului prin vopsire, patinare, ceruire, antichizare și pictare

Vopsire cu două sau mai multe culori

Aici intervine și imaginația. Puteți obține un mobilier foarte diferit, modern și vesel, doar alegând culorile potrivite. Dulapurile, măsuțele de cafea, noptierele pot fi împărțite în mai multe zone folosind scotch de hârtie (Se găsește în magazinele de bricolaj. Eu am luat de la Hornbach). Acest tip de scotch se desprinde cu ușurință fără să lase urme. Vopsiți fiecare zonă în altă culoare, iar la îndepărtarea scotch-ului veți avea un mobilier total diferit. Diferit va fi și dacă vopsiți fiecare sertar în altă culoare sau dacă vopsiți în altă culoare doar cadrul mobilierului, păstrând sertarele în culoarea originală.

Un efect interesant veți obține dacă întrepătrundeți culorile. De exemplu, împărțiți dulapul imaginar, fără să folosiți scotch, în 3 zone. În centrul fiecărei zone aplicați cu pensula câte o culoare, să spunem alb, verde și albastru. Apoi, începeți să întindeți culoarea cu pensula, dinpre centrul dungii de culoare spre culoarea vecină. Întindeți din ambele părți astfel încât cele două culori că se suprapună, fără însă a le uniformiza. Veți obține o zonă de trecere în care culorile de întrepătrund.

Este foarte importantă alegerea culorilor, astfel încât apropierea lor să fie armonioasă și interesantă. Puteți să „împrieteniți” două culori adăugând o mică parte din una în cealaltă și invers, încă din cutie, înainte să fie aplicate.  Când vor fi puse una lângă cealaltă vor avea deja ceva în comun și se vor armoniza una cu celalată. Cantitatea nu trebuie să fie mare pentru a evita obținerea unei alte culori.

Vopsire și antichizare

De data aceasta vopsirea poate fi asociată cu metodele de antichizare, de învechire a mobilierului. Sunt mai multe astfel de metode, iată doar câteva dintre ele:

  • Șlefuirea muchiilor astfel încât să se vadă vechiul finisaj. Metoda se numește distressed și găsiți mai multe informații despre modul de realizare aici.
  • Patinarea cu ceară colorată. Merge foarte bine pe mobilier cu profile.
  • Obținerea unui efect marmorat folosind un tampon de vată și un baiț pe bază de acetonă. Acetona se va evapora foarte repede, înainte ca stratul de culoare să se uniformizeze. Urmele rămase vor face suprafața să semene cu marmura. Va trebui însă să fixați efectul cu un start de ceară incoloră sau lac.
  • Distressed + patinare. Este modul de obținere a mobilierului în stil shabby chic.

schimbarea aspectului mobilierului prin vopsire, patinare, ceruire, antichizare și pictare

Vopsire + pictură

Picturile făcute pe ușile dulapurilor pot aduce un aer romantic sau vesel mobilierului. Vă puteți folosi de talentul personal sau puteți folosi șabloane pe care le găsiți în magazinele de bricolaj sau cele dedicate materialelor pentru pictură sau la vânzătorii de vopsele. Pictura trebuie în general protejată cu un strat de lac sau cu ceară. În cazul șabloanelor există diferite metode de transfer și de fixare, în funcție de furnizor.

Dacă aveți un mobilier vechi, în bună stare de funcționare, este păcat să renunțați la el doar pentru că nu vă mai place culoarea sau pentru că vreți să faceți o schimbare. Puteți face schimbarea singuri, cu investiții minime și puțin efort fizic. Acum, că stăm atât de mult în casă, chiar avem nevoie de ceva care să ne ajute să trecem mai ușor peste sentimentul de izolare. Iar vopsirea mobilei poate fi o îndeletnicire foarte plăcută. Dacă v-ați hotărât, dar nu știți de unde să începeți, aveți aici niște recomandări.

Să nu uit! Dacă ați schimbat aspectul mobilierului folosind și alte metode, împărtășiți cu noi experiența. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

6 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Bună,
    Ah, ce mă bucur că v-am descoperit. Am început renovarea sugraferiei şi aici am găsit o grămadă de idei mişto. Super interesant. De vopselele cretoase Annie Sloan am auzit şi eu dar nu eram sigură cum le pot folosi, aşa că după ce am citit în acest articol, m-am lămurit. Mulţumesc frumos. De acum voi fi „client fidel” :)))
    Multă sănătate!

  • Buna ziua,
    Am achizitionat de la Jysk o comoda TV Wild Oak, fara luciu, orientandu-ma dupa cea expusa. La desfacerea pachetului culoarea este mult mai deschisa, in contrast cu mobila existenta. Intrebarea mea este:
    Ce fel de vopsea ar fi indicat sa folosesc?
    Multumesc!

    • Bună ziua!
      Dacă nu este finisată cu ceară (ar trebui să scrie ce fel de finisaj s-a folosit), puteți folosi o vopsea pe bază de apă cu grad de luciu scăzut. Se poate folosi orice fel de vopsea pe bază de apă cu excepția vopselelor cretoase. Acestea din urmă trebuie protejate cu un strat de ceară pentru a rezista.
      Pentru a închide culoarea puteți folosi și ceară colorată (stejar antic, stejar închis sau nuc). Aplicați ceara cu cârpa pe toată suprafața, lăsați să se usuce 3-4 ore, după care lustruiți cu o cârpă moale de bumbac.
      Succes!

  • Buna ziua,
    Am tot citit despre refacerea mobilierului cu vopsea Annie Sloan. Dar asa cum spuneti necesita sigilare. Am o intrebare la dvs.: Daca mobilierul este lacuit, mobila veche de 40 de ani, ce fel de vopsea in afara de Annie Sloan pot folosi, fara a folosi o sigilare?
    Multumesc,
    Elena

    • Bună ziua!
      Ați putea folosi o vopsea nitro. Fiind așa veche, este posibil ca mobila dumneavoastră să fi fost finisată tot cu materiale nitrocelulozice. Avantajul este că, în acest caz, nu ar mai fi nevoie de șlefuire. Dezavantajul este că vopseaua pe bază de solvent. Puteți verifica pe un loc ascuns. Dacă după ce ați aplicat vopsea nitro stratul inferior nu ”înflorește”, adică nu se umflă și nu se crapă, puteți acoperi mobila astfel, fără să mai fie nevoie de fixare cu ceară.
      A altă posibilitate este vopseaua obișnuită pe bază de apă (nu cea cretoasă). În acest caz va trebui să șlefuiți suprafața pentru ca vopseaua să aibă aderență. Dacă nu o faceți, la cea mai mică lovitură sau altă agresiune mecanică, stratul de vopsea se desprinde de vechiul finisaj și se poate jupui de pe întreaga suprafață ca o piele. Șlefuirea creează rizurile necesare aderării. Se face cu burete abraziv fin sau cu hârtie abrazivă cu granulația 240, 280 sau 320.
      Indiferent de vopseaua folosită, va trebui să curățați înainte mobila cu apă și detergent pentru a îndepărta murdăria acumulată în timp. Găsiți mai multe amănunte despre degresare în link-ul de mai jos.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2020/10/29/ce-trebuie-sa-stii-daca-vrei-sa-revopsesti-mobila-sau-usile-de-lemn/

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian