Îmi plac finisajele antichizate, cu tot felul de patine, culori și efecte interesante, lucru pe care l-am recunoscut de câte ori am avut ocazia. Când văd o mobilă cu un astfel de finisaj, uneori chiar și o fotografie, imediat încep să mă gândesc cum a fost făcută și cum l-aș face eu, ce materiale aș folosi. Am pasiunea asta de multă vreme și la început, una din problemele cele mai dificile era cu ce protejez acel finisaj, ce material să folosesc deasupra astfel încât să nu schimbe culoarea sau efectul, iar protecția să fie cât mai bună. Asta până când am descoperit lacurile acrilice pe solvent.
Sunt produse pe care le-am recomandat de multe ori în producție, dar și celor care au obiceiul să mai meșterească câte ceva pe acasă sau să picteze pe lemn. Au multe calități și pot fi folosite în situații în care este greu să găsești un alt produs care să te „salveze”. Să vă spun mai multe despre ele.
În primul rând sunt produse (de interior) care își schimbă culoarea foarte puțin în timp, nu îngălbenesc sub acțiunea luminii. În general, lacurile „îmbătrânesc” în timp, culoarea lor virând spre galben. Acest lucru devine deranjant dacă îngălbenirea are loc diferit (partea de langă fereastră a mobilei îngălbenește mai mult, o parte mai ascunsă, mai protejată, își schimbă culoarea mai putin) sau daca mobila este albă. Protejată cu un strat de lac acrilic, mobila are o rezistență mult mai bună la îngălbenire, va îmbătrani mai greu.
Sunt produsele recomandate întotdeauna când lemnul este albit chimic. Celelalte materiale, mai ales cele poliuretanice, își schimbă culoarea foarte mult în contact cu produsele chimice folosite la albire.
Este sistemul folosit pentru finisarea lemnului deschis la culoare (frasin, de exemplu) sau când vrem să se păstreze neschimbată culoarea naturală a lemnului.
Lacurile acrilice pot fi folosite, cum spuneam, pentru protecția finisajelor antichizate sau al efectelor speciale. Cu toate că sunt lacuri cu întărire, poate fi aplicat și peste finisajele făcute cu lacuri nitrocelulozice. Procentul mai mic de catalizare (10-20%) le face mai puțin rigide decât lacurile poliuretanice. Totuși, fiind lacuri cu întărire, au o rezistență superioară lacurilor nitrocelulozice, putând fi folosite, de exemplu, pentru finisarea meselor fără riscul ca pelicula să se albească la umezeală sau căldură.
Poate fi folosit cu succes și peste produse hidrodiluabile, fiind chiar un mod de a trece de la un sistem pe solvent la unul combinat. Folosirea grundurilor hidrodiluabile și lacurilor acrilice este un mod de a reduce emisia de compuși organici volatili (COV) și a cantității de materiale pe bază de solvent folosite, fără ca aspectul final al peliculei să aibă de suferit.
Este cel mai bun sistem pentru a obține lemn cu aspect natural, având totuși rezistență superficială și tușeu plăcut. Blaturile de masă din lemn de stejar astfel finisate, cele foarte la modă în ultima vreme, par pur și simplu „felii” de lemn care tocmai ce au fost tăiate din buștean
Lacul acrilic lucios transparent poate fi folosit cu succes peste finisaje colorate. Poate fi polișat, dând finisajului un luciu înalt și rezistență în timp. Protecția cu un strat incolor este bună pentru că, în cazul în care mobila este zgâriată, culoarea nu se ia și zgârietura este mult mai puțin vizibilă. Plus că, prin polișare, poate fi remediată zgârietura iar mobila își recapătă aspectul inițial.
Toate aceste calități fac din lacurile acrilice produse de top ce pot fi alese pentru finisaje dintre cele mai diferite. Sunt lacuri frumoase și de calitate cu care nu numai veți rezolva problemele acolo unde alte lacuri nu vă ajută, dar veți obține și produse de calitate, pe care clienții le vor iubi.
Va multumesc pentru articolele Dvs.Le citesc cu placere si atentie.
Indraznesc cu o intrebare din domeniu:sunt mai multe materiale pe net in care se utilizeaza rasini epoxidice .
Spre exemplu :acoperirea unei mese cu monezi peste care se toarna rasina;completarea unor lipsuri de material la mese facute din lemn masiv……..
Exista la noi astfel de rasini?Cum se lucreaza cu ele?
Multumesc!
Va multumesc si eu pentru ca le cititi. 🙂
Rasinile epoxidice se folosesc mult pentru pardoseli. Gasiti materialele la cei care fac astfel de pardoseli. Rasina este cu intarire, transparenta iar pentru colorare se folosesc paste colorate. Amestecul (rasina+intaritor+colorant, daca este cazul) se toarna si se lasa sa se intareasca. Raportul de amestecare si timpul de uscare le aflati de la furnizorul de rasina.
Toate cele bune.
si pe mine ma intereseaza aceste rasini epoxidice
dureaza in timp?
Rasinile sunt dure si rezistente in timp. Sunt folosite, asa cum am spus si mai sus, la obtinerea pardoselilor de trafic (spitale, fabrici, abatoare, etc)
Toate cele bune.
Multumesc pentru informatiile furnizate in articolele Dvs , sunt de mare folos , continuati !!!