Sunt situații când trebuie sau se dorește reducerea cantității de produse pe bază de solvent folosite. Protejarea mediului o cere (reducerea emisiei de compuși organici volatili COV), riscul crescut de incendiu este și el de luat în calcul, îmbunătățirea condițiilor de muncă este de asemenea, un plus. Dar cum să faci asta când deja ai contracte semnate pe niște modele pe care nu le poți schimba? Cum să o faci „din mers”, păstrând calitatea produselor și aspectul inițial al finisajului? Finisarea combinată, folosind atât materiale pe bază de apă cât și pe solvent, pare să fie soluția la îndemână.
Dacă mobila este colorată dar transparentă, pentru colorarea ei se folosesc baițuri. La baițurile simple pe bază de solvent, cantitatea de COV este foarte mare, peste 90%. Înlocuirea lor cu baițuri pe bază de apă este o soluție. După uscarea totală, ele pot fi acoperite cu produse pe bază de solvent fără să existe incompatibilitate între straturi.
Trebuie să știți însă că există și inconveniente. Absorbția în profunzime, care duce la ridicarea mai pronunțată a fibrei lemnului, implicit o șlefuire mai dificilă între straturi, este unul dintre ele. Tot absorbția în profunzime poate duce la colorări mai intense sau la apariția petelor. De semenea, notăm la inconveniente și un timp de uscare mai lung. Toate aceste dezavantaje pot fi îndepărtate dacă pentru diluția baițului se foloseste, în loc de apă, un amestec de apă și produse special formulate pentru a reduce absorbția și a grăbi uscarea. Prețul baițului va crește comparativ cu cel care folosește numai apă ca solvent, dar va fi compensat de reducerea costurilor cu remedierea defectelor.
Schimbarea baițului pe solvent este de departe cea mai simplă modalitate de a reduce emisiile de solvenți și implicit, a cantității de solvent folosită în producție. Într-adevar, copierea culorii poate dura ceva, dar nu este imposibil de făcut. Celelalte variante, adică înlocuirea grundului sau a lacului, pot aduce probleme mult mai mari. Grundul hidrodiluabil schimbă puțin culoarea baițului, deci va trebui modificat și baițul. In plus, unele componente ale baițului pot fi solubile și în apă, apărând fenomenul de „sângerare”, adică apa din grund dizolvă colorantul și-l face să migreze.
Schimbarea lacului poate creea și ea probleme, chiar dacă se păstrează același grad de luciu. Uneori lacurile pe bază de apă nu au aceeași transparență ca cele pe bază de solvent, iar tușeul poate fi diferit.
Finisarea combinată poate fi folosită și în cazul unui finisaj opac. În acest caz cel mai simplu este să se schimbe grundul pe bază de solvent cu unul pe bază de apă. Lacul pe bază de solvent poate fi folosit peste finisaje hidrodiluabile, cu condiția ca, înainte de aplicare, grundul să fie corespunzător șlefuit. Înlocuirea grundului face ca reducerea consumului de produse pe solvent să fie importantă, deoarece, în mod normal, grundul este cel care se folosește în cantitate mai mare, lacul fiind aplicat doar la final.
În cazul în care grundul pe bază de solvent este cu întărire este bine sa folosiți un grund hidrodiluabil similar. De exemplu, un finisaj opac colorat poate fi făcut folosind grund hidrodiluabil alb catalizat, 2-3 straturi, urmat de stratul de lac colorat pe bază de solvent folosit de obicei. Aspectul va rămâne neschimbat și v-ați ales cu o reducere importantă de emisii.
Un alt exemplu poate fi finisarea opacă antichizată. Un finisaj pe care l-am reprodus de curând, tocmai pentru că se dorea reducerea produselor pe solvenți, era făcut inițial cu grund alb, patină și lac transparent, toate pe solvent. Grundul alb a fost înlocuit cu grund alb hidrodiluabil, lăsând neschimbat restul finisajului. Lacul acrilic pe solvent, folosit pentru a proteja efectul de îngălbenirea în timp, aplicat la final, a păstrat aspectul finisajului neschimbat.
Sunt numai câteva exemple de finisare combinată care vă poate ajuta să reduceți cantitatea de materiale pe bază de solvent folosite, fără a modifica aspectul finisajului. Este bine ca, de fiecare dată când doriți astfel de schimbări, să întrebați furnizorul de materiale de finisare despre compatibilitatea dintre materiale pentru a nu avea surprize.
Adaugă comentariul