Știam despre acest tendință în ceea ce privește mobila și amenajările interioare încă de anul trecut, dar eram curioasă să văd ce recomandă si designerii. Din tot ce am văzut, întoarcerea la lemn nu înseamnă mobilă greoaie din lemn sculptat sau amenajări rustice unde lemnul este peste tot, chiar și acolo unde nu-și găsește rostul. Este vorba despre ideea de lemn, despre frumusețea lui naturală, despre textură, despre lemn natur sau culori naturale, despre forme naturale. Și despre combinarea lui cu celelalte materiale – metal, piatra, sticla, stofe – într-o armonie deplină, fie că decorul este clasic, modern sau vintage.
Propunerile designerilor și ale producătorilor de mobilă pentru 2017 sunt cât se poate de interesante. Lemnul este folosit pentru amenajarea întregii locuinte, fie ca este o casă impresionantă sau un mic apartament. Este vorba dspre mobilă, dar și de pardoseli, pereți, scări, polițe. Pentru a vă face o idee despre aceste amenajări iată câteva exemple:
- living modern și minimalist, cu pardoseala din lemn într-o culoare naturală deschisă, în combinație perfectă cu polițele și măsuțele simple.
- tot living, de data aceasta spre rustic, care respectă un alt trend al anului și anume gadget free, când toate electronicele – televizor, instalație de sunet, etc – sunt ascunse în dulapuri.
- dormitor cu mobilier cu influență japoneză, simplu și sobru, cu un perete decorat cu panori furniruite neregulate, luminate din spate.
- amenajarea unui dormitor într-un apartament gen garsonieră, astfel încât să permită folosirea restului spațiului pentru living. Dormitorul este pur și simplu construit în interiorul apartamentului, cu panouri din lemn, dând acestuia un aspect foarte tineresc.
Vechea mobilă de baie din panori derivate din lemn, finisată opac, albă dar și foarte colorată uneori, este înlocuită cu mobila din lemn natur
sau colorată în culori naturale și discret patinată, cu blat din marmură, combinație foarte apreciată anul acesta.
Si la bucătărie apare mobila simpla, finisată natur, infrumusețată de imperfecțiunile coloristice ale lemnului.
Combinația lemului natur cu marmura, albă sau neagră, este atât practică cât și foarte reușită.
Se poartă lemnul texturat, structurat, cu crăpături și noduri lăsate la vedere, atât la blaturile de mese, cât și la pardoseli.
Finisajele nu sunt elaborate, nu se aplică strat gros de lac pentru că textura lemnului trebuie simțită. Protejarea lemnului se face cu lacuri fără luciu, care dau un aspect cât mai natural.
Este folosit lemnul cât mai aproape de forma lui naturală, cu cât mai puține intervenții.
Aspectul de „scândură de gater” este și el apreciat, urmând aceeași idee de aspect cât mai natural.
Tendința de întoarcere la lemn se vede și la mobilierul de birou. Au apărut picioarele din lemn la scaunele de birou
și amenajări cu lemn pentru depozitări de „office”.
Întoarcerea la lemn este, după părerea mea, foarte vizibilă și la noi. Tot mai mulți descoperă frumusețea naturală a lemnului și își doresc să aibă măcar o parte din mobilă sau din amenajările casei din lemn. Am înțeles cu toții că lemnul nu trebuie să însemne neapărat mobilă grea și finisaj lucios. Se poate decor minimalist, se poate aspect natural, se poate mobilă simplă. Și toate aceastea cu lemn și din lemn, pentru că anul acesta el este regele.
Foarte frumos! Produsele naturale iti aduc cladura si confort.