Va spuneam de curând că ne-am propus să scriem mai mult despre case din lemn și mai ales despre cele făcute în România. Nu de mult am scris despre căsuțe pe roți făcute la Oradea și care sunt foarte apreciate de clienții din Germania și din alte țări europene. Dar nu doar case din lemn mici se fac în România. Sunt mulți care fac case spațioase, din bușteni, dulapi sau structuri din panouri prefabricate din lemn, iar faima lor a trecut de mult granițele țării.
De exemplu, în nordul țării, în Valea Moldovei, un loc nu departe de Suceava, o familie pentru care lemnul este parte din viață de 4 generații construiește case pe structuri din panouri prefabricate din lemn. Ce sunt aceste structuri prefabricate? Practic sunt pereții și alte componente ale casei care sunt realizați în fabrică după care sunt transportați la locul unde va fi construită casa și apoi montați și îmbinați. Casa nu mai este înălțată punând stâlpii, bătând scândurile, punând izolație, ci este făcută ca un joc Lego, conectând piesele componente între ele.
Acum nu vă imaginați ca este un joc, este foarte serios, chiar impresionant. Casele se fac la fel ca mobila demontabilă. Fiecare perete este asamblat cu grijă, materialele sunt puse strat peste strat în funcție de alegerile făcute de client. Straturile sunt apoi bine prinse între ele după care pereții sunt ridicați și puși în stative. Totul este lucrat după proiectul realizat de arhitect, care apoi este „desfăcut” în părți componente de ingineri specializați în construcții din lemn. Se folosesc soft-uri de proiectare performante, întreg proiectul fiind realizat și simulat mai întâi pe computer. Pereții sunt apoi făcuți în baza datelor din acest proiect. La final toate componentele casei sunt încărcate în TIR și transportate la locul unde vor fi montate.
Am văzut toate acestea în hala de producție a firmei Litarh, unde am ajuns într-o vizită acum ceva vreme. Eram curioasă să-i văd „acasă” dupa ce la târgul BIFE SIM 2017, din septembrie, l-am cunoscut pe Vlad Liteanu-Voinescu, un tânăr foarte energic și entuziast. Vlad este ca și tatăl lui inginer de industria lemnului iar „microbul” lemnului este la ei în familie de la străbunicul lui Vlad, cunoscut dulgher din zona. Practic el este co-fondator al firmei, alături de tatăl său.
Am fost impresionată de cât de bine este dotată hala de fabricație. Vlad îmi spunea că au primul sistem Welnmann din Romania, un sistem german folosit pentru prefabricarea pereților . L-am văzut la lucru și mă prinsese și pe mine entuziasmul lui Vlad. Este o masă imensă, cu 2 părți, căreia îi zic „fluture”. Pe una din laturi se face peretele cu straturile necesare pentru interior. Este apoi strâns bine după care este acționat un sistem care-l întoarce pe partea cealaltă. Cele 2 părți ale mesei se ridică ca aripile unui fluture, iar peretele este trecut încet, fără a fi bruscat, pe partea cealaltă. Astfel toate elementele componente rămân fixate pe locul lor, fără riscul deplasării, cum se putea întâmpla în cazul întoarcerii cu ajutorul unui pod rulant. După întoarcere sunt adaugate și elementele de exterior, apoi peretele este asamblat, ridicat și pus în stativ. Un astfel de sistem permite montarea unor pereți lungi de 6 m.
Prefabricarea poate fi foarte avansată, astfel încât să rămână cât mai puțin de făcut la locul montării. De exemplu, dacă pe exterior este folosit lambriu de lemn, acesta este deja tratat și vopsit cu produse rezistente la exterior. De asemenea, dacă pe interior se folosește structură din lemn, ea poate fi finisată. Numai atunci când clientul își dorește să finiseze el într-un mod anume, pereții sunt lăsați nefinisați.
Cât de avansată este prefabricarea depinde și de locul unde se face montajul. Pentru că, așa cum vă spuneam, pereții gata făcuți sunt transportați cu un TIR iar acolo sunt puși pe poziție cu o macara. Dacă există loc pentru TIR atunci nu sunt probleme. Dacă însă accesul este dificil, „piesele jocului” trebuie făcute mai mici pentru a putea fi transportate cu mijloace potrivite.
Transportul și montajul este făcut tot de ei. Cu cât prefabricarea este mai avansată cu atât montajul este mai simplu și mai rapid. Îmi povestea Vlad de o casă montată în București într-o singură zi. Bineînțeles că fundația era deja făcută.
Foarte importantă este colaborarea cu beneficiarul. Acesta trebuie să vină cu un proiect făcut. Îi pot ajuta și pe cei fără proiecte, dar aceștia trebuie să aibă o idee foarte clară despre ce își doresc. Din colaborare pot lua naștere niște lucruri extraordinare. Spunea Vlad despre niște clienți tineri, IT-iști, care și-au făcut o casă lângă București. Au dotat-o cu tot felul de sisteme inteligente sofisticate, unele dintre ele fiind noutate absolută în România. Faptul că au știut de la început ceea ce vor și comunicând toate dorințele constructorului au putut să monteze sistemele încă de la început, fără să mai fie nevoie de intervenții ulterioare.
Casele făcute la Valea Moldovei au ajuns în țări precum Italia, Franța, Belgia, Norvegia, chiar și în Austria, recunoascută ca un producător important de case din lemn. De reținut că au toate acreditările și certificările necesare pentru toate țările în care se constuiesc aceste case.
Subansamblele sunt fabricate profesional de muncitori nemotivați. Dacă erau echipați cu salopete de calitate și nu cu hainele proprii, imaginea firmei ar fi fost înbunătățită. Păcat. Salopetele nu sunt scumpe.
buna seara, Domnule Gustav. primul lucru pe care il primesc muncitorii nostri la angajare dupa instructajul de protectia muncii este echipamentul de protectie, printre care se afla si salopete/pantaloni si este reinnoit de ori cate ori este nevoie; din pacate, acest echipament nu este purtat tot timpul, din motive mai mult sau mai putin obiective; daca veti urmari site_ul nostru veti vedea si multe realizari unde se poarta; in nici un caz nu avem muncitori nemotivati sau nu realizam ´´economii´´ prin neachizitia de echipamente; apreciem, oricum, postarea dumneavoastra.
Buna ziua,.
Nimeni nu cauta nod in papura de dragul cautatului insa, avem o calitate noi romanii de a ne ineca intr-un pahar de apa.
Am sa va dau un exemplu de perceptie domnule Liteanu a clientului care intra pe site, se intereseaza pe forumuri, face sute de comparatii intre companii si produsele lor si intr-un final trebuie sa se decida.
Impresia lasata este ca atunci cand intri intr-un restaurant de cateva stele, comanzi de mancare si te trezesti servit de catre un ospatar imbracat in hainele personale de acasa.
Intrebi seful de sala daca acel om lucreaza acolo sau nu cumva este vreo farsa in direct si dragut, isi cere scuze spunandu-ti ca…: ” din pacate, „echipamentul”/tinuta nu este purtata tot timpul, din motive mai mult sau mai putin obiective.”
Din pacate nu este vina angajatului ca nu-si poarta echipamentul oferit ci a angajatorului care nu a reusit sa-i insufle angajatului politica societatii in care lucreaza.
In fapt stiti care este paradoxul ????
Rulati sume si cifre de afaceri cu multe zerouri ceea ce este exceptional insa, impresia este ca faceti acesti banuti cu zilieri.
Nu este pacat domnule Liteanu pentru cata munca ati depus pana la aceasta data sa va inecati intr-un pahar cu apa ???
NB:
Un om in cautarea unei societati ce poate sa-i faca o casa !
Suntem constructori de foisoare, terase, pergole.. si pot sa va spun din experienta ca am fost la munca si in salopeta si in haine personale , concluzia este ca la final a contat mai mult calitatea lucrarilor, relatia cu clienitul, sa fii receptiv, jovial,pretul si altele.Da, poate la o firma mare multi ar pune accent pe exterior,dar sunt si alte aspecte mai importante.
Problema cu oamenii nemotivati o intalnesti frecvent la multe firme, atata timp cat o persoana nu face ceea ce-i place e greu sa fie motivat constant, solutia ar fi un lider printre ei.