Mașini și Scule

Cum alegi un circular cu masă industrial

Când vă hotărâți să cumpărați un circular cu masă gândiți-vă la cea mai bună variantă pe care v-o puteți permite și care se potrivește cel mai bine activității voastre. Este un utilaj cu care urmează să tăiați cherestea sau panouri derivate din lemn și de cât de exacte sunt aceste tăieri va depinde calitatea finală a lucrărilor. Pentru tăieri foarte precise este nevoie de un utilaj solid și stabil, care să susțină în siguranță panourile sau cheresteaua. Chiar dacă par la fel, există diferențe mari între ele și trebuie să vă documentați pentru a-l alege pe cel potrivit pentru profilul vostru de activitate.

Fierăstrău circular portabil sau staționar

Daca lucrați la nivel hobby sau sunteți un meșter care lucrează și acasă la client atunci aveți nevoie să puteți deplasa utilajul. Dimpotrivă, dacă aveți o fabrică și utilajul va lucra continuu făcând taieri foarte precise atunci vă trebuie un utilaj fix, foarte stabil.

Pornind de la aceste necesități există doua tipuri de circulare cu masă: portabile și staționare. Modelele portabile sunt montate pe un suport care de obicei are roți de transport. Sunt și modele care au posibilitatea de a plia masa, deplasarea devenind mult mai simplă. Sunt utilaje mici, ușoare și accesibile. Dezavantajele sunt puterea mai mică și capacități limitate de tăiere.

Dar nu întotdeauna trebuie roți pentru a fi portabil. Exista circulare fixe considerate portabile deoarece greutatea și dimensiunile lor sunt mici și pot fi ridicate și transportate relativ ușor dintr-un loc în altul. Sunt proiectate pentru a fi compacte și accesibile pentru ateliere mici, fiind potrivite pentru lucrări ușoare. Multe dintre ele au dotări de înaltă calitate care pot face față și proiectelor avansate de prelucrare a lemnului.

Ferăstraiele circulare cu masă stationare sunt mai mari, mai grele, mai robuste și mai puternice. Sunt făcute pentru a satisface nevoile de performanță și durabilitate ale profesioniștilor din industria lemnului. Au motoare puternice și mese solide. Sunt ideale pentru profesioniștii care folosesc astfel de utilaje zilnic. În ciuda volumului mare sunt foarte precise. Greutatea le conferă stabilitate, precizie și exploatare în siguranță, în detrimentul portabilității. Aveți nevoie de un astfel de circular cu masa atunci când vă doriți tăieri perfecte și calitate la nivel de producție de serie.

circular cu masa
sursa foto: danibrum.ro

Dotări și caracteristici importante la circularele cu masă

Sania glisantă de ghidare este o componentă de bază a circularului cu masă. Nu te poți gândi la tăieri și spintecări precise fără ea. Trebuie să fie perfect paralelă cu lama tăietoare, să stea ferm pe șină și să culiseze ușor. Dacă se îndoaie în timpul utilizării nu oferă precizie și este riscantă.

Pentru tăieri în unghi, circularul este dotat cu un dispozitiv transversal de ghidare, care permite setarea unghiului dorit. El ajută și la realizarea tăierilor ce combină setările făcute la unghiul riglei transversale cu înclinarea lamei la unghiul dorit.

Lama tăietoare – discul – poate fi reglată atât pe verticală, cât și prin schimbarea înclinării. Ajustările verticale se fac prin înălțarea sau coborârea lamei. Cu cât este înalțată mai mult cu atât va tăia mai adânc. Un diamentru mai mare al discului înseamnă posibilitate de înălțare mai mare și o tăiere mai adâncă. Reglarea axei lamei, prin înclinare stânga-dreapta la 45º permite tăieri în unghi. Calitatea lamei este foarte importanta. Un ferăstrău va fi performant dacă îi permite lama. Cu o lama de slaba calitate, chiar dacă este pusă pe un utilaj super performant, nu veți obține rezultate de calitate.

Circularele pentru formatizarea plăcilor de PAL, MDF, a plăcilor înfoliate sau melaminate sunt dotate cu lamă de pretăiere. Aceasta are sens invers de rotație, dinți mai puțini și viteza de rotație mai mare. Ea atacă placa permițând discului o tăiere curată și de calitate. Un astfel de utilaj este circularul cu mașină mobilă si incizor de la KDT, model KS-132PV, pe care-l găsiți la WoodMatic. Circularele de la KDT sunt astfel concepute încât sa facă tăieri precise și fără abateri chiar și atunci când regimul de lucru al fabricii este foarte intens.

Modelul KS-132PV este foarte robust și nu are componente electronice sensibile. Dacă principalele cerințe ale producției sunt spintecarea și formatizarea de foarte mare precizie, atunci modelul KS-132PV este echipamentul ideal. Profilul mesei asigură rezistența optimă la torsionări și balans, iar rolele cu profil special garantează culisarea lină și fără abateri.

Puterea motorului este foarte importantă la un circular pentru că el asigură forța necesară tăierii. Cu cât puterea este mai mare cu atât este mai bine. O putere mică a motorului poate face ca dinții discului să se blocheze într-un material mai dur sau să nu facă față unor plăci mai groase. Puterea și specificațiile motoarelor se reflectă în puterea reală de tăiere a unui ferăstrău și trebuie corelată cu nevoile activității voastre.

Extensiile meselor cresc suprafața de lucru si permit prelucrarea pieselor de dimensiuni mari.

Ce este important atunci când alegi un circular cu masă industrial

Cel mai simplu mod de a descoperi care este utilajul de care ai nevoie este să găsești raspunsul la câteva întrebări. Pe cele de mai jos le considerăm noi foarte importante.

Ce voi face cu acest utilaj? Cât timp va lucra?  Circularul trebuie să fie potrivit pentru cele mai complexe operații pe care profilul vostru de producție le poate face. Dacă lucrați doar câteva ore pe săptămână la mici proiecte, un circular staționar profesionist este mai mult decât aveți nevoie. Pe de altă parte, dacă deja faceți producție și ați hotărât că aveți nevoie de un alt circular, înseamnă că cel vechi nu mai este suficient. În acest caz, noul circular trebuie să acopere toate deficientele celui existent. El trebuie să fie fiabil, performant și să facă față unui volum mare de lucru zilnic.

Am spațiu suficient pentru utilajul pe care mi-l doresc? Un circular cu masă industrial nu este nici mic, nici ușor. Este destinat prelucrării pieselor mari și pentru asta are nevoie de spațiu adecvat. Este greu pentru că asigură stabilitate și asta înseamnă că vei avea nevoie de o pardoseală rezistentă. Spațiul pentru utilajul în sine nu este suficient. Trebuie să iei în calcul și spațiul necesar pentru manevrarea plăcilor astfel încât să lucrezi confortabil, ușor și în siguranță.

Ce calități ale utilajului sunt cele mai importante pentru mine? Înainte de a începe să cauți un circular trebuie să ierarhizezi calitățile în funcție de importanța lor pentru producția pe care urmează să o faci. Circularele au multe dotări suplimentare care cresc prețul de bază și este posibil să-ti depășească bugetul alocat. De aceea este bine să știi de la început care sunt prioritățile și la ce esti dispus să renunți.

Ce dotări de siguranță are? Este o întrebare foarte importantă pentru că integritatea corporală și viața sunt cele mai importante. Nu faceți economie la acest aspect pentru că riscul este mult prea mare. Circularul poate fi un utilaj periculos și cu cât sunt mai multe dotările care-l protejează pe operator cu atât este mai bine.

Ce buget am? Oferta este foarte vastă și pentru a alege bine documentarea este foarte importantă. Cu cât analizezi mai multe oferte și compari argumentele pro și contra pentru cât mai multe utilaje cu atât șansa să alegi cel mai potrivit utilaj este mai mare. Informați-vă, întrebați, vorbiți cu cei care au făcut astfel de achiziții, discutați cu consultanții tehnici ai distribuitorilor, cereți oferte. Este o investiție importanta, deci este în interesul vostru să examinați specificațiile tehnice și calitatea fiecărei opțiuni înainte de alegerea finală.

Spor la cumparaturi! 🙂

Etichete

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână