Iulian Apostol, MDI Wood Ideas: Cea mai grea a fost așteptarea. Speranțele și așteptările sunt mari și se îmbină cu teama și nesiguranța necunoscutului. Foarte important este să-ți alegi cu atenție partenerii
Iulian Apostol, un tânăr cu viziune din București, a pășit în domeniul prelucrării lemnului convins că producția îi va asigura un viitor frumos. Cu toate că era un domeniu necunoscut pentru el, Iulian a avut ambiția și curajul de a-și deschide propria afacere în producția de mobilier cu finanțare prin Start-Up Nation 2017.
Am fost în atelierul MDI Wood Ideas și am stat de vorbă cu Iulian. Entuziast și emoționat, puțin pus pe fugă pentru că i-am luat interviul într-una din pauzele de la birou, Iulian ne-a povestit cum a ajuns în acest domeniu, de unde vine pasiunea pentru lemn, care au fost primii pași în industrie și care au fost problemele cu care s-a confruntat în derularea programului Start-Up Nation.
Și pentru că unul dintre secretele succesului în afaceri este să-ți alegi partenerii potriviți, Iulian ne-a povestit cine l-a sprijinit în debutul afacerii, dar și cum și-a ales utilajele potrivite pentru producția de mobilier din lemn.
Un bun exemplu pentru cei care au în plan să-și deschidă propria afacere prin Start-Up Nation, din povestea de succes a lui Iulian veți afla care au fost piedicile pe care le-a depășit și sfaturile pe care le-ar da următorilor antreprenori în prelucrarea lemnului.
Cum ai ajuns în acest domeniu?
Am vrut de multe ori să construiesc diverse obiecte din lemn și am găsit aproape numai oferte cu PAL. Peste tot PAL, iar eu nu voiam PAL, ci lemn. Îmi place lemnul și mirosul lui, îmi place natura, merg des în excursii la munte cu cortul. Așa că am hotărât să facem design și producție din lemn. Designul este realizat de asociatul meu, iar de producție ne ocupăm împreună. Nu ne dorim să facem producție de serie, ci mobilier unicat și inedit pentru oamenii care apreciază asta. Este mai greu și are o valoare adăugată mai mare, dar satisfacția de la sfârșit este mult mai mare.
Ce produce MDI Wood Ideas?
Tot felul de piese avangardiste de mobilier din lemn. De exemplu, cuiere atipice, taburete interesante, măsuțe nonconformiste, biblioteci artistice. În viitor ne-am propus să lucrăm și cu rășini epoxidice pentru un efect vizual deosebit.
Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ai realizat?
Un picior de masă. Mie îmi plac curbele și lucratul pe rotund cu lemnul. În plus, am vrut să văd dacă pot face eu acel picior de masă și am reușit. Nu intenționez să lucrez eu în producție, dar vreau să știu cu adevărat ce înseamnă meseria înainte de a angaja oameni, ca să știu ce să le cer. Sunt convins că după ce voi renunța la locul de muncă pe care îl am acum și mă voi dedica în totalitate firmei și producției de mobilier din lemn nu mă voi putea abține să nu lucrez la propriile mele proiecte. Dar o voi face în paralel cu administrarea afacerii, vânzările și promovarea.
Care au fost problemele cu care te-ai confruntat în derularea programului Start-Up Nation? Care au fost cele mai mari piedici pe care le-ai depășit?
Cea mai grea a fost așteptarea și faptul că autoritățile, cei de la minister care ne prelucrau dosarul, nu puteau fi contactați. Nu îi acuz, îi înțeleg, dat fiind volumul mare de muncă. Dar realitatea este că aștepți, și nu știi cât, un răspuns prin care să afli dacă ai dosarul complet, daca poți să îți pui ideile în practică. Acest lucru este mai greu pentru cei care au un proiect nou, care sunt la început de drum, unde speranțele și așteptările sunt mari și se îmbină cu teama și nesiguranța necunoscutului.
Ce a contat cel mai mult în achiziționarea utilajelor?
Raportul calitate/preț. La început, noi am împărțit echipamentele în trei categorii: cele mai importante care trebuie să fie și cele mai bune, cele pe care le folosești mai rar sau pe care le poți suplini cu altele și restul. Și ne-am hotărât să investim cel mai mult în cele din prima categorie, adică cele cu care lucrăm zilnic și cele pe care trebuie să ne putem baza. De aceea mașina combinată cu 5 operații Hammer C3 31 perform și fierăstrăul panglică Hammer N4400 le-am luat de la Felder Gruppe România. Raportul preț/calitate este unul bun la Felder și serviciile sunt foarte bune.
Ce înseamnă pentru tine „mobilă cu pasiune”, „soluție cu suflet”?
Este foarte important să respecți înțelegerea cu clientul în ceea ce privește calitatea, termenul de livrare și toate celelalte. Dar trebuie să știi foarte clar ce își dorește clientul. Pasiunea vine din modul în care ești dispus să asculți clientul, să înțelegi ce vrea și să găsești o modalitate de a realiza acel lucru. Apoi trebuie să te asiguri că a înțeles cu adevărat ceea ce i-ai spus. Și toate aceste lucruri trebuie să nu le faci mecanic, ci să pui suflet în ceea ce faci. Trebuie să faci de drag. Eu peste tot unde am fost angajat am stat doar dacă mi-a plăcut. Iar în atelier vin după ce termin programul acolo unde sunt angajat, adică după amiază, și stau chiar și până la ora patru dimineață. Iar a doua zi o iau de la capăt. Dacă nu ar exista pasiune, nu aș face așa ceva.
Care sunt planurile de viitor?
Momentan, prioritățile noastre sunt angajarea de personal pentru producție.
Descoperiți care au fost primii pași în industrie și care sunt sfaturile lui Iulian Apostol pentru tinerii antreprenori care vor să-și deschidă o afacere prin Start-Up Nation, citind interviul integral aici.
Interviul acordat de Iulian Apostol – MDI Wood Ideas face parte din campania de povești Felder pe care le puteți citi aici.
Puteți vedea piese de mobilier unicat realizate de MDI Wood Ideas pe pagina web http://mdiwoodideas.ro/, unde veți găsi mobilă pentru oameni nonconformiști și, foarte interesant, mobilă mică și foarte mică.
Adaugă comentariul