Soluțiile folosite în arhitectura contemporană pentru placarea pereților exteriori ai clădirilor au evoluat pe parcursul ultimilor ani. Placarea cu lemn este o tendință care crește rapid, deoarece adaugă căldură și textură, fiind în același timp durabilă și economică. O placare exterioară cu lemn poate fi făcută atât pentru a crește estetica clădirii și eficiența ei energetică, cât și pentru a proteja de soare și intemperii. Fiind vorba despre lemn va fi nevoie însă de tratamente aplicate înainte sau după montare și de o întreținere corespunzătoare. Cea mai bună soluție pentru a nu avea surprize neplăcute este documentarea înainte și lucrul cu specialiști.
Ce definim prin placare exterioară cu lemn?
Un înveliș din lemn masiv (cherestea, lambriu, șipci, șindrilă, lemn tratat termic) sau plăci compozite care se montează pe pereții exteriori ai clădirii și care acționează ca un scut de protecție. Se face pentru a proteja fațada împotriva vremii, dar și pentru contribuția majoră pe care o are la designul clădirii.
Arhitectura contemporană folosește din ce în ce mai mult acest mod de acoperire a fațadelor datorită modului său unic de a îmbina stilul și caracterul practic. Mai mult decât atât, lemnul este potrivit pentru placări diverse, de la fațade la garduri, de la jardiniere la chioșcuri de grădină, de la case sau mansarde la clădiri comerciale.
Avantajele placării cu lemn a fațadelor
Versatilitate. Lemnul este un material aparte, este frumos în mod natural și fiecare placă de lemn are un aspect unic. Este un material ușor de prelucrat și reparat și poate fi refinisat de mai multe ori pe parcursul vieții lui ca material de construcție. Poate fi o opțiune atât pentru proiectele rezidențiale, cât și pentru cele comerciale. Fațada poate fi personalizată prin alegerea tipului de lemn, a profilului, texturii, a modului de montare și de finisare.
Eficienta energetică. Materialele naturale izolante, precum lemnul, creează o barieră naturală împotriva căldurii și frigului, iar un design concentrat pe această idee poate minimiza consumul de energie. Clădirile cu fațade de lemn reacționează rapid din punct de vedere termic, ceea ce înseamnă că pentru aceste clădiri este nevoie de mai puțină energie pentru a menține casa la o temperatură confortabilă. Împreună cu o izolație corespunzătoare a pereților exteriori, placarea cu lemn poate îmbunătăți considerabil rezistența termică chiar și la clădirile vechi.
Ușurința la instalare. Sistemele moderne pentru placări sunt proiectate pentru a fi ușor de utilizat și se instalează rapid, chiar și pe suprafețe mari. Ele garantează un grad ridicat de precizie, cerință esențială pentru o construcție de calitate.
Tipurile de produse folosite la placările exterioare
Exteriorul casei este cel mai solicitat de condițiile meteorologice. Prin rolul ei de protecție a casei, fațada poate face diferența dintre o casă confortabilă și sănătoasă și o casă costisitoare care necesită renovări frecvente. Există mai multe opțiuni în ceea ce privește produsele pentru placarea pereților exteriori în funcție de specificul fiecărui proiect în parte.
Lambriul este frecvent folosit la placarea clădirilor și dintre toate materialele pentru fațade conectează cel mai bine spațiile de locuit cu natura. Cel mai întâlnit lambriul pentru exterior este cel din pin nordic, molid, larice siberian și cedru roșu. Unele specii sunt mai vulnerabile decât altele și trebuie alese astfel încât să fie rezistente la mediul și condițiile pe care trebuie să le suporte. În general, la furnizorii de elemente din lemn, produsele sunt încadrate în clase de calitate și rezistență.
Din cauza riscului de deformare se recomandă o grosime de cca. 20 mm, o lățime de cel mult 12-14 cm și nu mai mult de 5 m lungime. Ca aranjament, o montare pe verticală garantează o mai bună protecție împotriva pătrunderii umidității. La montarea pe orizontală în sistemul nut și feder (lambă și uluc) nut-ul trebuie să fie orientat întotdeauna în jos.
Lambriul din lemn este, cu siguranță, una dintre cele mai versatile și mai plăcute soluții de placare disponibile astăzi. Este important însă să rețineți că orice produs natural folosit la exterior va avea nevoie de protecție și întreținere. Culoarea naturală a lemnului nu este de durată la nici o specie de lemn utilizat în mediul exterior. Fără protecție împotriva razelor UV lemnul va deveni în timp gri iar umezeala din aer îi poate provoca putrezirea și măcinarea. Finisajele pentru lemn încetinesc ritmul în care umezeala afectează lemnul, reduc efectele radiațiilor și astfel prelungesc durata de viață și îi mențin frumusețea.
Există însă și placări care nu au nevoie de protecție. Este vorba despre plăcile compozite. Sunt plăci compacte multistrat, mai puțin susceptibile de modificare dimensională la variațiile climatice decât lambriul din lemn. Plăcile compozite denumite HPL (High-Pressure Laminate) sunt produse obținute la presiune înaltă și au în compoziție fibre celulozice și rășini acrilice. Au rezistența sporita la impact și la zgârieturi, la acțiunea substanțelor chimice, la umezeală și intemperii fiind produse dedicate mediilor mai agresive și cu trafic intens. Sunt folosite pentru placarea clădirilor din zonele urbane, clădiri de birouri, industriale sau publice. Se poate alege dintr-o multitudine de culori mate, lucioase, metalizate și decoruri care imită lemnul, piatra, acoperind o gamă extinsă de cerințe în domeniul designului și amenajărilor exterioare.
Instalarea lambriului. Eficiența placării
Performanțele fațadelor din lemn depind atât de produsul ales, cât și de o construcție și o instalare corespunzătoare. Sistemul de placare este compus din lambriul de lemn, suporți, izolație și folie anti-condens. Lambriul se montează pe suporți cu ajutorul cuielor (șuruburilor). Înainte de a monta lambriul propriu-zis, se recomandă folosirea unei folii impermeabile anti-condens. Aceasta are rolul de a opri pătrunderea vântului și a apei din precipitații în spațiul dintre lambriu și perete însă permite circulația umezelii spre exterior.
Lambriul poate fi montat orizontal sau vertical. Pentru montajul orizontal în sistem lambă și uluc, partea cu uluc va fi întotdeauna îndreptată în jos. Se evita astfel pătrunderea și acumularea apei. Principiul este valabil și în cazul lamelelor care se suprapun (lamela inferioară este acoperită de cea superioară). Placarea cu lemn trebuie să se termine cu o placă două înainte de a ajunge pe sol pentru a preveni contactul lemnului cu apa.
Un alt sistem de montare a lambriului este cel cu fixare ascunsă. Este un sistem care diminuează timpul de montaj comparativ cu montarea tradițională. Se folosesc șine și cleme flexibile de prindere în locul șuruburilor și a cuielor. Șinele se montează pe perete, iar clemele pe care se prinde lambriul sunt introduse pe canalul șinei. Lambriul, care are pe spate frezări pentru prindere, va fi fixat unul după altul de clemele care culisează pe șină. Este un sistem care oferă mare precizie la montare, permite o bună ventilare a fațadelor și înlocuire rapidă a lambriului, în caz de nevoie.
Protejarea și întreținerea lambriului din lemn
Placarea exterioară a unei clădiri trebuie să fie rezistentă la condițiile meteorologice. Prin urmare, finisajul aplicat pe lemn trebuie să fie rezistent atât la apă, cât și la radiațiile UV. Astfel se previne formarea mucegaiului, putrezirea lemnului și deteriorarea generală. Alegerea celui mai potrivit tip de acoperire va ușura întreținerea și va asigura lemnului o durată lungă de viață.
Finisajele asigură protecție, prelungesc durata de viață și mențin frumusețea lemnului. Rezistenta finisajului este cu atât mai mare cu cât permite cât mai puțin soarelui să ajungă la lemn. Astfel, cele mai rezistente sunt vopselele mate, cele mai puțin rezistente, lacurile lucioase. Există două tipuri de bază de finisaje pentru lemnul expus la exterior:
- Finisaje la suprafață – formează peliculă prin aplicarea și întărirea unor straturi succesive de materiale (lacuri, vopsele, lazuri);
- Finisaje în profunzime – care penetrează suprafața lemnului. Sunt pe bază de ulei și nu formează peliculă.
Finisarea lemnului pentru a rezista la exterior este un domeniu complex care a fost tratat de multe ori în paginile aceste reviste. Puteți găsi aici informații despre cum trebuie ales și tratat lemnul folosit la exterior iar răspunsurile la cele mai frecvente întrebări legate de finisarea lemnului la exterior își au răspunsurile aici.
Unele specii de lemn cu o rezistență redusă la condițiile climatice. În acest caz folosirea lor pentru placări exterioare este condiționată de aplicarea unor tratamente care să le crească rezistența. Tratamentul consta în prelucrarea la temperatură de unde și denumirea de lemn tratat termic sau termotratat. Tratamentul crește rezistența la umezeală, intemperii și la atacul ciupercilor și insectelor. Lemnul capătă o stabilitate dimensională ridicată, dilatarea, contragerea și tendința de fisurare fiind reduse în mod semnificativ. Poate fi utilizat în orice tip de construcții în aer liber și este excelent pentru placarea caselor. Lemnul modificat prin termotratare este foarte rezistent la apă și necesită foarte puțină întreținere.
Întreținerea fațadelor. La fel ca toate suprafețele exterioare, fațada din lemn a unei clădiri trebuie întreținută pentru a-și păstra aspectul. Întreținerea implică operațiuni de curățare și refinisare, în funcție de materialele folosite. Nici un sistem de acoperire nu rezistă un timp nelimitat, deci este important ca finisajul să fie inspectat periodic, întreținut în mod corespunzător și reîmprospătat dacă este necesar, iar bucățile de lemn degradate înlocuite.
Placarea cu lemn conferă clădirii o senzație atemporală, caldă și primitoare. Oferă o bună izolare și durabilitate. Nu o ocoliți pentru că este ușor de instalat, eficientă din punct de vedere energetic și versatilă.
Buna ziua,
Va rog sa revedem afirmatia dv.: „se recomandă o grosime de cca. 20 mm, o lățime de cel mult 12-14 mm ” . Sunteti constienta ca 14 mm inseamna 1,4 cm, deci cam latimea unui deget, in zona varfului ?
Poate ati vrut sa spuneti 120 – 140 mm ?
Mulțumim pentru atenționare. Am făcut corectura.
Unde gasim si preturi?