Fabricare case din lemn Prezentare case din lemn

Pensiunea Saranis – cabană din bușteni la Beliș

Plecați de la Cisnădioara și îndreptându-ne spre casa lui Kurt din Vișagu, am hotărât să mergem la Beliș și să rămânem peste noapte la Pensiunea Saranis. Știam de această pensiune de la Dorin Văideanu, care a construit-o împreună cu echipa lui de la Doralnic. Ne spusese cât de frumoasă este zona și am fi vrut să avem mai mult timp pentru a ne bucura de aerul curat și de frumusețea locului. Dar cu un program încărcat și multe drumuri de făcut, nu era posibil să stăm mai mult. Am avut doar seara și noaptea să ne bucurăm de liniștea locului și de căldura acestei cabane din bușteni.

Întâlnirea cu Florin, proprietarul pensiunii

Ca să ajungem la pensiunea Saranis am ales să mergem pe cel mai aproape drum dinspre Cluj. N-a fost cea mai bună alegere, fiind îngust, dificil și fără prea multe indicatoare. Când am ajuns am aflat că varianta bună era cea dinspre Huedin. Ne aștepta Florin Adrian Rab, proprietarul pensiunii, om al locului, priceput la toate și prins continuu cu câte o treabă. Este plin de energie, nu stă locului o clipă, face de toate și și-ar dori ca toți locuitorii zonei să se implice mai mult în dezvoltarea comunității. Spune că o așa zonă frumoasă dacă ar fi mai bine organizată, ar veni lumea ca-n Austria. Privind în jur îi dăm dreptate. Cabana este construită pe un platou aflat la aproximativ 1200 m altitudine în apropierea lacului Fântânele-Beliș. Este înconjurată de liniștea aceea de vârf de munte, spartă din când în când de lătratul unui câine sau de chiotul vreunui copil. În zare se văd case ici-colo răspândite pe munte. Aici, la Beliș, sunt mai multe, dar distanțate cât să nu le simți vecinătatea. Este singura casă din bușteni de aici și se încadrează foarte bine în peisaj. Ar fi fost frumos să fie mai multe asemenea ei sau măcar case din grinzi pătrate sau placate cu lemn.

Cabana din bușteni – un loc bun pentru o evadare cu familia sau prietenii

Imediat ce am intrat în cabană am simțit căldura lemnului și pacea locului. Este o bucurie să stai la povești în livingul călduros la masa mare din bușteni cu o pălincă în față. Am stat de vorbă cu Florin până seara când l-a luat la treabă un vecin care îl rugase să-l ajute să facă o căsuță.

Florin a construit cabana pentru turiști și o închiriază integral, la grupuri de prieteni sau familii. Cei mai mulți vin din zonele apropiate, Cluj, Huedin, Oradea. Din „regat” nu prea vin turiști din cauza distanței mari. Dar nu se plânge, clienți sunt și cabana este închiriată permanent până după sărbători. Nici primăvara trecută, în conjunctura pandemiei, nu a avut închis. Au fost mulți care și-au dorit să evadeze din oraș. Chiar a fost o întâmplare că am găsit liber și am putut înnopta. De a doua zi urma să vină un alt grup.

Este foarte încântat de casă și de colaborarea cu Dorin Văideanu și echipa lui. S-au înțeles bine și acum, când este întrebat cine i-a făcut casa, îl recomandă cu plăcere și încredere. Mai sunt câteva case de bușteni în zonă și auzize de la proprietari că nu este cea mai bună alegere. Că după ce lemnul se usucă, vezi afară printre bușteni și intră frigul. Iată că merge pe al treilea an și nu i s-a întâmplat așa ceva. Dimpotrivă, s-a lasat, s-a închegat mai bine și casa este solidă și trainică acum.

Cabana lui Florin are demisol, parter, etaj și mansardă. După ce s-a întâlnit cu Dorin și au bătut palma, Doralnic a făcut proiectul după schițele lui. Demisolul l-a construit Florin, iar casa din lemn, ridicată peste demisol, de Doralnic. După terminarea casei, a finisat lemnul atât la exterior, cât și în interior. Apoi a făcut singur un foișor și leagănele din curte.

Pensiunea Saranis este în apropiere de pârtia de schi Mărișel și de lacul Fântânele

La parterul casei este livingul, bucătăria și o zonă de relaxare foarte vitrată ca o terasă închisă. Vizibilitatea asupra zonei este de peste 180°. Este frumos să stai pe fotoliu și să privești în zare. Este o senzație de odihnă totală când parcă timpul stă în loc și te îngropi în fotoliu. De aici, iarna, poți vedea pista de schi Mărișel luminată. Și dacă brazii nu ar fi fost atât de înalți s-ar fi văzut și lacul Fântânele. Acum se vede doar de pe coama casei. Este într-adevăr o zonă foarte frumoasă pe care am descoperit-o cu mare plăcere, iar cabana din bușteni completează perfect peisajul.

Aș mai putea să vă spun multe despre scurta noastră oprire la Saranis, dar îl las și pe Florin. Graiul lui ardelenesc este irezistibil.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână