Cum Să... Finisare DIY Idei de meșterit Tehnici de Finisare

Vreau să protejez poarta cu ulei de in. Cum fac lemnul să absoarbă cât mai mult? Folosesc ulei de in fiert sau sicativat? Dacă îl colorez, se mai vede fibra?

Ce vei afla

Se simte că a venit primăvara. Întrebările primite sunt legate tot mai mult de finisări exterioare, de foișoare, garduri, pergole sau mobilă de grădină. Preferința este pentru ulei de in, dar sunt multe necunoscute legate de modul de folosire, de proprietățile și rezistența lui. Mă bucur să descopăr, însă, dorința de informare pentru a face lucrurile cât mai corect. Ideea articolului a pornit de la finisarea unei porți din lemn masiv pentru care am primit o postare foarte elaborată. Erau propuse o serie de finisaje, pornind de la arderea lemnului și acoperirea cu ulei de in până la diverse lazuri pe bază de ulei sau apă, însoțite de multe întrebări legate în special de uleiul de in. Am selectat cele mai frecvente întrebări pentru a da răspunsurile și explicațiile necesare.

ulei de in

Cum fac lemnul să absoarbă mai mult ulei?

Protecția cu uleiuri vine de la faptul că acestea intră în lemn și-l protejează din interior împotriva umidității. Avantajul uleiului de in este că are molecula mai mică decât alte uleiuri (uleiul de tung, de exemplu), ceea ce-l face să intre mai ușor și mai adânc în lemn. Uneori are nevoie însă de puțin ajutor. O primă modalitate este diluția. Se folosește white spirit, petrosin (gaz lampant) sau, pentru adepții soluțiilor naturale și sănătoase, terebentina – extrasă din rășina lemnului de pin – sau uleiul de citrice. Se recomandă ca primele 2 straturi să fie mai diluate, după care se reduce cantitatea de diluant adăugată. O altă metodă de scădere a diluției este încălzirea. Uleiul devine astfel mai fluid fără inconvenientul adus de o cantitate suplimentară de diluant.

O foarte bună metodă de a mări absorbția este șlefuirea lemnului. Suprafața lemnului se șlefuiește cu hârtie abrazivă cu granulația 150 sau 180 și astfel se retează fibra, deschizându-se mai multe căi de absorbție. Șlefuirea se poate face și de 2-3 ori, înaintea aplicării straturilor de ulei. Nu se folosește hârtie fină de șlefuit pentru că nu are putere să rupă fibra lemnului, iar praful fin rezultat poate închide fibrele, blocând astfel absorbția.

Cum știu că lemnul a absorbit suficient?

Uleiul se aplică în exces, se lasă să absoarbă 30-45 minute, după care excesul se șterge. Uleiul de in nu reacționează în contact cu oxigenul din aer și nu formează peliculă. Surplusul rămas neșters devine lipicios, foarte neplăcut, atât ca aspect, cât și la atingere. La primele straturi aplicate, lemnul va absorbi toată cantitatea și nu va fi necesară ștergerea excesului. Când, după 3-4 straturi aplicate cu șlefuire, uleiul rămâne neabsorbit după cele 45 minute, lemnul și-a atins maximul. El va absorbi din nou după o perioadă de folosire, când intemperiile și acțiunile mecanice vor îndepărta o parte din uleiul absorbit.

De ce se fierbe uleiul de in?

Pentru a se usca mai repede. Uleiul de in natural, neprelucrat, se usucă foarte greu. Poate trece de la o săptămână până la o lună până când suprafața lemnului nu mai are aspectul și comportamentul de umed. Pentru a grăbi procesul, uleiul de in se fierbe. În trecut, în acest proces erau adăugați compuși de plumb care măreau capacitatea de polimerizare a uleiului, determinând o uscare mai rapidă. Acum, compușii pe bază de plumb nu se mai folosesc pentru că sunt periculoși (plumbul este metal greu). Uleiul se fierbe câteva ore, la temperaturi foarte ridicate și în lipsa oxigenului. Se obține un compus natural, cu viscozitatea mai mare ca a produsului inițial, mai închis la culoare și care de usucă mult mai repede.

Ce este uleiul de in sicativat?

Este un ulei al cărui timp de uscare este redus cu ajutorul unor compuși chimici numiți sicativi. Sicativii sunt în general compuși de cobalt. Uleiul trece printr-un proces termic în care sunt adăugați și acești sicativi care reduc foarte mult timpul de uscare.

De ce este recomandată folosirea uleiului de in colorat?

Uleiul de in, spre deosebire de uleiul de tung, nu este rezistent la radiația UV. El protejează lemnul împotriva umidității, dar nu-l poate proteja împotriva soarelui. De aceea, lemnul tratat cu ulei simplu, necolorat, își poate schimba culoarea în timp, căpătând acea nuanță de gri specifică lemnului care a stat neprotejat la exterior. Pentru a-l face rezistent și la razele soarelui, uleiului de in i se adaugă o cantitate de pigment. Este practic rețeta prin care se obțin lazurile pentru exterior pe bază de ulei. Cantitatea nu este mare – în jur 5% – astfel încât uleiul rămâne transparent, mai exact semitransparent. Pigmenții au rolul de a devia razele soarelui pentru a nu ajunge să afecteze lemnul.

ulei de in

Se poate acoperi lemnul uleiat cu lac sau vopsea?

Lemnul uleiat poate fi acoperit doar cu vopsele pe bază de ulei sau cu lacuri și vopsele alchidice. Un produs care face peliculă va prelungi viața finisajului deoarece va fi o piedică în plus în fața apei. Dar lemnul poate fi lăsat și doar cu lazura de ulei (uleiul ușor colorat cu pigmenți) cu condiția ca refacerea finisajului să fie făcută mai des. Viața obiectelor protejate crește mult dacă apa nu băltește pe suprafață și dacă nu stau direct în ploaie, fiind protejate cu  copertine sau streșini.

Cât de rezistent este uleiul de in la exterior? După cât timp de face re-uleierea și cum îmi dau seama că a venit momentul?

Uleiul de in nu este foarte rezistent la exterior. Molecula subțire și faptul că nu formează peliculă permite apei să-l spele mai ușor comparativ cu uleiul de tung, de exemplu. De aceea, în produsele folosite la exterior, uleiul de in este folosit în amestec cu alte uleiuri, naturale sau sintetice. Rezistența în timp depinde foarte mult de cât de mult plouă în zonă, de cât de protejat este obiectul, de cât de bine se scurge apa și de cât de bine se face ventilația naturală care generează uscarea apei. Uleiul de in nu protejează lemnul împotriva apariției mucegaiului și de aceea trebuie avut mare grijă la staționarea apei.

Uneori, dacă condițiile sunt dificile, re-uleierea trebuie făcută și la 6 luni. De obicei însă se face la 1-2 ani. Semnalul că trebuie făcută întreținerea este aspectul uscat al lemnului, fără acel luciu uleios ce rămâne imediat după finisare. Dacă nu este re-uleiat imediat, lemnul începe să-și schimbe culoare spre gri și poate apărea mucegaiul, înnegrindu-l pe alocuri.

ATENȚIE! În timpul procesului de uscare, uleiul reacționează cu oxigenul din aer, reacția fiind cu degajare de căldură. Acest lucru poate duce la autocombustie, adică la aprinderea deșeurilor și a cârpelor îmbibate cu ulei folosite la aplicare. Se recomandă ca toate aceste resturi, ustensile sau cârpe folosite să fie puse într-o cutie goală de vopsea în care s-a pus apă, iar cutia să fie acoperită cu capac. Procesul de aprindere este accelerat de razele soarelui (soarele ajunge pe aceste resturi de ulei).

Sper să vă fie de ajutor aceste informații. Dacă aveți completări, neclarități sau întrebări, vă rog să le lăsați mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian